Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Meja / Ukanc - Meja (skozi Žagarjev graben in čez Konjsko sedlo)

Ukanc - Meja (skozi Žagarjev graben in čez Konjsko sedlo)

Natisni
Izhodišče: Ukanc (570 m)
Širina/Dolžina: 46,2758°N 13,8358°E
Ime poti: skozi Žagarjev graben in čez Konjsko sedlo
Čas hoje: 5 h 20 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 1426 m
Višinska razlika po poti: 1520 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 366
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu, Bohinjski Bistrici, Ribčevemu Lazu in smučišču Vogel. Pot se prične na velikem urejenem parkirišču pri spodnji postaji žičnice na Vogel.
b) S Primorske se najprej zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa sledimo oznakam za Bohinjsko jezero in Vogel. Pot se prične na parkirišču ob spodnji postaji nihalke na Vogel.
Opis poti:
Pod spodnjo postajo žičnice na Vogel opazimo gozdno cesto (v zimskem času smučarska proga), ki se prične zmerno vzpenjati proti zahodu. Pot naprej se še nekaj časa zložno do zmerno vzpenja, nato pa nas pripelje iz gozda na razgledno pobočje, od koder se nam odpre lep razgled na Komarčo, Pršivec in Bohinjsko jezero.
Za tem se cesta prične obračati vse bolj v levo ter postaja vse bolj strma. Višje nadaljujemo po razmeroma strmi smučarski progi, po kateri nas ves čas vodi slabša in gruščnata transportno reševalna cesta. Čez čas se cesta oz. smučarska proga prehodno položi, nato pa zavije desno ter se nadaljuje po spodnjem delu doline Žagarjev graben. Na delu, kjer se cesta oz. smučišče rahlo spusti in nas pripelje v dolinico jo zapustimo in nekaj korakov desno v gozdu opazimo staro mulatjero po kateri nadaljujemo vzporedno s smučiščem.
Pot naprej nas vodi po mulatjeri, ob kateri opazimo dokaj pogoste starejše markacije, na manjšem razpotju pa gremo desno v smeri Globokega. Pot se kmalu obrne nazaj v levo in postopoma se pričnemo prečno vzpenjati čez strma pobočja, kjer je mulatjera na več mestih poškodovana, a kakšnega težjega mesta ni. Ko se pobočje nekoliko položi nas oznake za Globoko in Vogel z mulatjere usmerijo levo, kjer hitro prispemo v dolinico (naravnost mulatjera, ki markirano pot Ski hotel Vogel - Dom na Komni doseže le malo kot jo dosežemo po v nadaljevanju opisani poti, a je na dele povsem zaraščena in težko prehodna), kjer se steza prične izgubljati med bujno vegetacijo. Tu se sprva nekoliko težje sledi starim markacijam in stezi, ki se jo vidi pod zaraščenim delom. Smer nadaljnjega vzpona je dokaj podobna in sicer se v glavnem vzpenjamo po oz. rahlo levo od dolinice Žagarjevega grabna. Višje postane teren nekoliko manj zaraščen, markacijam in stezi pa je lažje slediti. Za možicem na skali pa se priključimo vzdrževani in bolje uhojeni poti, ki vodi od Ski hotela na Voglu proti Domu na Komni.
Omenjeni poti sledimo v desno, po krajšem vzponu pa dosežemo označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri Komne (levo preval Globoko), kjer po nekaj minutah nadaljnjega vzpona dosežemo planotast svet južno od Konjskega vrha (1558 m), od koder se po prijetni stezici spustimo proti manjši dolinici, kjer na levi opazimo zanimivo močvirje, ki se ob močnejšem dežju spremeni v manjše jezerce. Nekaj minut nadaljujemo po dolinici, ob neizrazitem zatrepu pa se pot obrne nekoliko v levo in se vzpne po pobočju Rušnatega vrha oz. Meje. Še preden pobočje postane bolj strmo se pot obrne ostro v desno, nato pa se prečno vzpenja vse do Konjskega sedla, katerega dosežemo ob lepih pogledih na Bohinjski Migovec (1896 m) in sosednji Konjski vrh (1739 m).
S Konjskega sedla, ki se nahaja pod vrhom skoraj 2000 metrov visoke Meje, nadaljujemo levo za oznakami »Vogel«. Pot nato preči pobočja pod vrhom Meja (1996 m). Ko se bomo pričeli približevati sosednjemu vrhu – Rušnati vrh (1915 m), bodo pobočja nad nami postala nekoliko manj strma. Tu zapustimo markirano pot in se pričnemo vzpenjati po melišču desno navzgor. Pobočje postane precej strmo, greben pa dosežemo brez plezanja rahlo desno od Rušnatega vrha. Na grebenu, kjer pridemo na neoznačeno stezico nadaljujemo v desno (levo Rušnati vrh). Pot naprej sprva poteka po grebenu, v zadnjem delu pa se grebenu umakne na južno stran in se po skalnatem grebenu vzpne proti vrhu.
Ukanc - Konjsko sedlo 3:50, Konjsko sedlo - Meja 1:30.
zemljevid poti - Meja
Ob poti: Konjsko sedlo (1782m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh nad Škrbino, Podrta gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ukanc - Meja1
Ukanc - Meja2
Ukanc - Meja3
Ukanc - Meja4
Ukanc - Meja5
Ukanc - Meja6
Ukanc - Meja7
Ukanc - Meja8
Ukanc - Meja9
Ukanc - Meja10
Ukanc - Meja11
Ukanc - Meja12
Ukanc - Meja13
Ukanc - Meja14
Ukanc - Meja15
Ukanc - Meja16
Ukanc - Meja17
Ukanc - Meja18
Ukanc - Meja19
Ukanc - Meja20
Ukanc - Meja21
Ukanc - Meja22
Ukanc - Meja23
Ukanc - Meja24
Ukanc - Meja25
Ukanc - Meja26
Ukanc - Meja27
Ukanc - Meja28
Ukanc - Meja29
Ukanc - Meja30
Ukanc - Meja31
Ukanc - Meja32
Ukanc - Meja33
Ukanc - Meja34
Ukanc - Meja35
Ukanc - Meja36
Ukanc - Meja37
Ukanc - Meja38
Ukanc - Meja39
Ukanc - Meja40
Ukanc - Meja41
Ukanc - Meja42
Ukanc - Meja43
Ukanc - Meja44
Ukanc - Meja45
Ukanc - Meja46
Ukanc - Meja47
Ukanc - Meja48
Ukanc - Meja49
Ukanc - Meja50
Ukanc - Meja51
Ukanc - Meja52
Ukanc - Meja53
Ukanc - Meja54
Ukanc - Meja55
Ukanc - Meja56
Ukanc - Meja57
Ukanc - Meja58
Ukanc - Meja59
Ukanc - Meja60
Ukanc - Meja61
Ukanc - Meja62
Ukanc - Meja63
Ukanc - Meja64
Ukanc - Meja65
Ukanc - Meja66
Diskusija o izletu Ukanc - Meja (skozi Žagarjev graben in čez Konjsko sedlo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki