Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Trojane - Špilk

Natisni
Izhodišče: Trojane (561 m)
Širina/Dolžina: 46,1879°N 14,8828°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 395 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 10.765
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam in Domžalam. Naše izhodišče se nahaja v neposredni bližini Gostinskega podjetja Trojane. Parkiramo nekje v bližini, saj je parkiranje pred gostinskim podjetjem dovoljeno le gostom.
Opis poti:
Od parkirišča pri Gostinskem podjetju Trojane, se sprehodimo do avtobusne postaje, od tam pa previdno prečimo glavno cesto. Na drugi strani ceste se vzpnemo po strmih stopnicah ter nad njimi nadaljujemo levo. Po nekaj korakih bomo dosegli markirano pot, mi pa ji sledimo desno med hišami do bližnje vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice, se pot, ki poteka po slabši cesti prične spuščati proti dolini potoka Bolska. Ko prispemo v omenjeno dolino, stopimo na širšo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Naprej se nekaj časa vzpenjamo po omenjeni dolini, nato pa se ji cesta umakne nekoliko v levo. Naprej se prečno vzpenjamo proti desni, med tem pa prečimo večje število manjših potočkov in studencev, ki pa ob sušnih dneh večinoma presahnejo. Višje prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi širši makadamski cesti, ob kateri so tudi oznake za "pašnik Lipovc". Od križišča naprej se cesta le še kratek čas vzpenja, nato pa se postopoma prične zložno spuščati ter nas pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo naravnost v smeri Rokovnjaške poti (desno pašnik Lipovec) ter pot še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. V naslednjem križišču, pa nadaljujemo rahlo levo v smeri Špilka in Kekca ter po cesti z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo še kar nekaj časa. Po dobrih 2 urah hoje po širši makadamski cesti, pa nas oznake za Špilk usmerijo levo na nekoliko ožjo in tudi za spoznanje bolj strmo cesto, kateri pa sledimo le še nekaj minut. Po nekaj minutah nas bodo, še preden stopimo iz gozda, smerokazi za Špilk usmerili levo na razmeroma strmo pešpot. Pot naprej se še naprej vzpenja skozi gozd, vendar skozi njegovo obrobje, tako da lahko le z nekaj koraki hoje v desno prispemo na razgledno senožet. Le malo višje pot preči slabši kolovoz ter nas za tem pripelje na glavni greben Špilka. Tu pot zavije v levo ter nas po dveh minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh, sredi katerega stoji manjši bivak.
zemljevid poti - Špilk
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Trojane - Špilk1
Trojane - Špilk2
Trojane - Špilk3
Trojane - Špilk4
Trojane - Špilk5
Trojane - Špilk6
Trojane - Špilk7
Trojane - Špilk8
Trojane - Špilk9
Trojane - Špilk10
Trojane - Špilk11
Trojane - Špilk12
Trojane - Špilk13
Trojane - Špilk14
Trojane - Špilk15
Trojane - Špilk16
Trojane - Špilk17
Trojane - Špilk18
Trojane - Špilk19
Trojane - Špilk20
Trojane - Špilk21
Trojane - Špilk22
Trojane - Špilk23
Trojane - Špilk24
Trojane - Špilk25
Trojane - Špilk26
Trojane - Špilk27
Trojane - Špilk28
Trojane - Špilk29
Trojane - Špilk30
Trojane - Špilk31
Trojane - Špilk32
Trojane - Špilk33
Trojane - Špilk34
Trojane - Špilk35
Trojane - Špilk36
Trojane - Špilk37
Trojane - Špilk38
Trojane - Špilk39
Trojane - Špilk40
Trojane - Špilk41
Trojane - Špilk42
Trojane - Špilk43
Trojane - Špilk44
Trojane - Špilk45
Trojane - Špilk46
Diskusija o izletu Trojane - Špilk
starakapa23. 12. 2011
Včeraj 22.decembra sem šel iz Trojan na Špilk.Pot je v glavnem malo zasnežena vendar ne rabiš derez.Na dveh ali treh mestih,tam kjer voda teče preko ceste,je zaledenelo,vendar se da umakniti.Bil sem tudi na pašniku Lipovec.Zelo zanimivo je še zlasti njihove TROFEJE da o WC-ju sploh ne govorim.Prisrčno ni kaj!!!.Bivak na Špilku je lepo vzdrževan in čist.Torej ,sama pot je lepa in predvsem samotna ter z zelo malo sonca.Poleti jo priporočam mladim družinam in samote željnim planincem.
baro2. 04. 2013
Zelo lepa tura. Primerna bi bila tudi za tekače, ki ljubijo tek v naravi, oziroma gozdu, saj je praktično 90 % poti po gozdni cesti, vzpon je pa tudi zelo blag. Lepo markirana in vzdrževana, tudi bivak je lep.
herman83. 04. 2013
Zelo lepo ste se imeli, tudi jaz sem to pot že večkrat prehodil. Po opisu poti in fotkah je razvidno, da ste vso pot opravili po cesti. Še bolje bi bilo, da bi takoj za Lipovcem zavili levo mimo rampe. Pot je markirana in ves čas se hodi po gozdu. Probajte naslednjič. LP
bruny4. 04. 2013
Pot po gozdu je res markirana vendar so markacije v slabem stanju. Nekoliko nad potjo je tudi 913 metrov visok vrh Reznarca. Takole po videnem bi ocenil, da je trasa po gozdu !? opuščena-(morda ve kdo kaj več) in bila načrtno speljana na gozdno cesto. Tudi Geopedia je ne ,,prepozna,,. Ob poti v gozdu je praktično edina točka - lesen križ za obnovo katerga so sodeč po zapisu poskrbeli lovci. Je pa pot v gozdu lepa, tudi bolj sončna in vzpon na sam vrh Špilk je iz vzhodne strani.Lp
herman810. 04. 2013
Trasa seveda ni opuščena je pa res, da je slabo markirana od začetka. Malo pohodnikov ve za to pot. Jaz grem vsako leto vsaj 10x po tej poti na Špilk. Ponavadi se potem oglasim še na Kekca, tam je oskrbnik star partizan Matevž, ki ima zelo rad, da ga kdo obišče.
ejti10. 04. 2013
Matevž jih ima že 85, pa še vedno sam vse porihta, tudi pripelje se sam iz Kamnika. Odprto ima čez vikend. Prav rad pove kakšno medvojno zgodbo - nekatere so naravnost filmske, ampak resnične.
Res je faca!
bruny1. 05. 2019
Danes iz Trojan po opisani poti...Za ljubitelje gozdnih cest in senčnih terenov mežikanjevsekakor ta pravo...
bruny31. 07. 2020
Zjutraj danes v petek na zadnji dan julija iz Trojan na Špilk. Po nevihtah v preteklih dneh še kar nekaj svežine v gozdovih Špilka...
bruny21. 07. 2022 15:17:42
Po opisani poti danes...Do slike/fotke št. 37 in nazaj. nasmehSuper je bilo...
bruny29. 07. 2022 16:20:35
Danes po opisani poti...Obrat in nazaj na Trojane ,,nekje,, med fotkama 32/33...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki