Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeZasavska koča na Prehodavcih / Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih
  

Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih

 
Izhodišče: Trenta (620 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3772°N / 13,7495°E
Cilj: Zasavska koča na Prehodavcih (2071 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: zahtevno
Višinska razlika: 1451 m
Višinska razlika po poti: 1451 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 52840
Ocena: 3 glasov
Število slik: 43
Število komentarjev: 35
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za 50. serpentino cesta preči reko Krajcarico, od koder se peljemo še približno 1 km do mesta, kjer se v levo odcepi z rampo zaprta gozdna cesta. Parkiramo nekaj metrov pred rampo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Ko Prispemo v Trento, bomo še pred središčem kraja opazili gozdno cesto, ki se z glavne odcepi ostro v desno. Na omenjenem križišču, katero se nahaja nekaj 100 metrov pred središčem Trente zavijemo ostro desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Od rampe nadaljujemo po gozdni cesti, le ta pa se zložno vzpenja in nas pripelje do križišča, ob katerem je manjše "parkirišče". S križišča nadaljujemo po spodnji desni cesti za oznakami Prehodavci, mi pa po njej hodimo le kratek čas, saj nas nato oznake povedejo levo v gozd. Pot naprej nas vodi mimo hiše ter se za njo ponovno prične vzpenjati. V nadaljevanju se vzpenjamo ob potoku Beladovec, na katerem lahko opazimo nekaj lepih manjših slapov. Med vzponom ob potoku pot postopoma postane manj strma, nato pa zavije rahlo v levo, kjer se še dodatno položi. Sledi nekaj minut povsem lahkotne hoje, nato pa se pot, ki poteka po stari mulatjeri prične zmerno vzpenjati v ključih. Nekaj časa se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa, ko smo že visoko nad potokom, se tudi gozd postopoma prične redčiti. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do lovske koče v Trebiškem dolu.
Pot naprej se še vedno nadaljuje po mulatjeri, le ta pa nas vodi pod grebenom Špičja na desni in Veliko glavo in Velikim Konjem na levi. Zmerno strma pot, ki se nadaljuje po razgledni dolini, pa se malo višje razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni poti (naravnost sedlo Čez dol, Zadnjica in Zadnjiški Ozebnik, na slednjega vodi nemarkirana stezica) v smeri Prehodavcev. Le nekaj 10 metrov višje prispemo na naslednje razpotje, kjer se nam priključi pot s sedla Čez dol in Zadnjice. Ponovno nadaljujemo desno ter pot še naprej nadaljujemo po široki mulatjeri, le ta pa v nadaljevanju preči nekoliko prepadna pobočja. Med vzponom čez prepadno pobočje bomo na levi strani opazili manjšo "kapelico" (kip Marije z Jezusom).
V nadaljevanju postane pobočje po katerem poteka pot manj strmo ter vse bolj razgledno. Višje nas dobro ohranjena mulatjera vodi čez še nekoliko manj strmo pobočje Zelene grive, nad njo pa postane pobočje spet bolj strmo. Sledi nekaj krajših strmih delov, nato pa se pot in prav tako pobočje položita. Nekoliko nad neizrazito prelomnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Lepo oz. Veliko špičje - pot Stanka Kosa, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih) proti bližnji Zasavski koči na Prehodavcih. Pot naprej nas vodi po širokem in razglednem grebenu, le ta pa nas mimo zimskega bivaka v nekaj minutah pripelje do Zasavske koče.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Lepoč (1090m), Planina Trebiščina (1412m), Čez Dol (1632m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Doliču, Vodnikov Vršac (Vršac nad Zadnjico), Malo Špičje, Veliko Špičje, Kanjavec, Kanjavec (Zahodni vrh)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih1
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih2
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih3
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih4
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih5
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih6
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih7
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih8
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih9
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih10
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih11
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih12
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih13
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih14
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih15
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih16
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih17
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih18
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih19
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih20
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih21
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih22
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih23
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih24
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih25
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih26
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih27
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih28
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih29
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih30
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih31
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih32
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih33
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih34
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih35
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih36
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih37
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih38
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih39
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih40
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih41
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih42
Trenta - zasavska_koca_na_prehodavcih43
Diskusija o izletu Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih ()
LISO     
15.6.2008
VSEM DOBER DAN. KER SE ODPRAVLJAM NA TURO TRENTA-PREHODAVCI-VELIKO SPICJE BI RAD ZVEDEL CE JE KAJ NOVEGA SNEGA OZ. SE STAREGA PROTI SPICJU.
Tadej     
15.6.2008
Novega dobrih 20cm, pa starega je tudi še kar precej.
LISO     
15.6.2008
Potem se malo potrpljenja. Hvala
počasni     
29.6.2008
Pozdravljeni! Zanima me, ali je poleti tukaj kaj vroče oz. ali je ob poti tudi kaj sence?
triglavski     
29.6.2008
Iz Loga v Trenti oz. Zadnjice je zgodaj zjutraj senca, višje se pa dobi senca za kakšno skalo, vročina pa je relativen pojem, zato težko odgovorim. Na 2000 m se lahko dvigne tja do 18 do 20 stopinj, na 2500 pa do 16, ampak to je že zelo izjemoma.
Tadej     
29.6.2008
V jutranjih urah je kar nekaj sence, saj pot večinoma poteka po zahodnih pobočjih.
ljubitelj gora     
3.7.2013
V nedeljo sem se iz Trente povzpel na Prehodavce tam pa nadaljeval na Veliko Špičje. Pot je kopna, tako do Prehodavcev kot naprej proti Špičju, če koga zanimajo slike so na naslednji povezavi. https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5895351891422426065
nincokl     
4.7.2013
ljubitelj gora Čudovite slike,to pot nameravam opraviti v kratkem,me pa zanima če si sestopil po isti poti in koliko je potrebno za vspon,do v.špičja,pri zmerni pl.hoji...hvala.....še enkrat--slike so božanske!!
ljubitelj gora     
4.7.2013
Trenta-Prehodavci-Špičje-Veliko jezero-Prehodavci-Zadnjiški Ozebnik in nazaj v Trento, za turo sem potreboval okoli 12 ur, je pa, če se ne motim iz Trente do Velikega Špičja 7 ur.
nincokl     
5.7.2013
hvala za informacijo.L.P.
vesnapl     
5.7.2013
Čudovite slike!! nasmeh
Pohodnica56     
2.8.2013
Ljubitelj gora, kako je s senco, če se odpravim med šesto in sedmo zjutraj, bom do Prehodavcev že čist "hin"eek
vavtora     
2.8.2013
cudovite slike-moramo ih sami pogledat-hvala
laszlo     
4.6.2014
Hello!

I'm not an experienced hiker. Two years ago I climbed to Dvojno Jezero from Slap Savica - but I really feared at some parts.
So this time I would like to be in safe, if that is possible. This track seems to be very good. I would like to ask if this is all? No dangerous parts?
Because this road is very similar:http://www.hribi.net/izlet/zadnjica_zasavska_koca_na_prehodavcih_pot_mire_marko_debelakove/1/175/4112 , but starting at 39th photo, I definitely have to think again. These roads are this different considering the danger zone?

Hvala puno!nasmeh
viharnik     
4.6.2014
The mountain path Mire marko Debelakove has cosidered on passing terrace through all Kanjavec mountain from Dolič mountain house to Zasavska house.Beautiful passing, but exposed one is now still under deep snow and should be wery dangerous.Normal way from nord-west side leads on Zasavska koča from Zadnjica valley - Čez Dol sattle - Zasavska koča.This path is also under snow, so must have with you all winter equipment.From Savica is now the easiest ascent, because steep Komarča is free of snow.Bye!
viharnik     
4.6.2014
Because of still deep heavy snow in Julian Alps, I reccomended that you explore unique Fužinske planine under Bohinj lake.On this way you can visit Pršivec, Ogradi, Kreda mountains, or just made one circle around all autochton original highland small villages and untuched ancient forest.
laszlo     
5.6.2014
Thanks Viharnik! I will go in June, so the snow probably won't cause any problem. I only fear of the dangerous parts, like via-ferrata.
Saš1967     
5.6.2014
Laszlo , this path is by Slovenian alpine standards marked as a "light marked path" , so ther is no "iron" on the road and no exposed dangerous parts.Anyway, for starters it should not be underestimated since you have 1451 hight meters and more than 4 hours of walking . Notice that this is only half part, you must decent eather. When you're on Prehodavci you have plenty of posibilities to descent.Before starting the route always check the weather conditions and conditions on the road.Just like viharnik said there is a good part of this road still under snow . I wish you a nice trip.
laszlo     
5.6.2014
Yes, you are right Saš, this is just the half of the road. Would be great to sleep up there, but my wife is hesitating, she is against it a bit because wants to take a shower every eveningnasmeh I'll try to check which other safe route are to decent to the car parking.
I'm very happy to find this page, after three days permanent seeking. You are all very kind.
THANKS!
Saš1967     
5.6.2014
Without sleeping it's better to return the same way you came.But when you decide to sleep then you can decent through the valey of seven Triglav lakes (Dolina Triglavskih jezer) .It's one of the most beautifull valeys in Julian Alps and you will see almost all Triglav lakes . You can then spend the night in Koča pri Triglavskih jezerih by Dvojno jezero - where you've been.It's 2,15 hour from Prehodavci.
One the second day you can decent further through Komna to Bohinj lake, acctualy you end up near the fall - Slap Savica.I recommend tha you buy a map of the area (Bohinj, Julijan alps) so you will know how to orientate.
laszlo     
5.6.2014
Yes, two years ago I already had learned that it was mistake not to spend that 10 euros for the map, so now I surely will be onenasmeh
If we can sleep up there, then I would like to approach Triglav somehow. Only in safe way, if that is possible. If not, then seven lakes, yes! Unfortunately we can't finish at Slap Savica, because the car will be in Trenta, and our apartman in Bovec. Thanks for your help!

PS: Where can I find infos about the difficulty of the routes? (Because you mentioned this "light marked path".)
SunBurned     
5.6.2014
You find it in the path description (above the photos).

"Zahtevnost" means difficulty.

"Lahka označena pot" means easy marked path (just walking, no dangers).
"Delno zahtevna označena pot" means slightly difficult marked path (just a few meters of iron and/or some steep parts).
"Zahtevna označena pot" means difficult marked path (not for beginners any more).
There are also others but don't really apply to your needs.
SunBurned     
5.6.2014
And one more thing:
Path difficulty can also be quickly recognized on the map. Continuous line means easy or partially difficult path, broken line means not for beginners/hikers.
Saš1967     
5.6.2014
Laszlo i sent you a personal massage.
laszlo     
5.6.2014
Thanks to all of you for this kindness!
Two months ago I fixed our apartman in Bovec.
I was mailing with the house owner. I wrote her that I'm in love with Slovenia and the people there, because they are so positive, relaxed and warm hearted. She said that she
is surprised and she doesn't think this waynasmeh
I will tell her my story at this wonderful forum...
Mara66     
6.6.2014
Pozdrav,

kakšna je pot? Je dovolj prehodna in varna in koliko je snega, če je kdo šel do koče v tem letnem času nasmeh

Hvala
eftomi     
18.6.2014
Podobno kot Maro66 tudi mene zanima, kakšno je stanje (iz Trente). Na PZS sem videl, da je planirano odprtje koče 21. 6.

Hvala!
mirank     
18.6.2014
Kolkor se je videlo prejšnjo (8.6.)nedeljo s Čistega vrha je pot od sedla naprej še popolnoma pod snegom. Ker je bilo lani ob tem času snežišče tudi do pol poti od Zadnjice proti sedlu sklepam, da je tudi letos tam tako oz še bolj pod snegom. Namreč lani je bil lep del poti nad sedlom (mulatiera) ob najinem vzponu že kopen.
eftomi     
18.6.2014
Hvala, mirank. Mi je to pravkar potrdil tudi prijazen oskrbnik koče; potrebna zimska oprema (cepin in dereze).

Koča se odpira v soboto, na voljo prenočišča in hrana, vendar še ne polna ponudba.
Pohodnica56     
29.8.2014
Jutri bo prekrasen dan za malce daljšo turo, vsaj upamnasmeh Je kdo hodil zadnje dneve po tej poti? Je še kje kaj snega? Hvala za info. varen korak vsem.
spelinda     
20.6.2016
Ali mogoče kdo ve, kakšne so razmere iz Trente do Zasavske koče? Ali je še kaj snega? Oprema?
spelinda     
24.6.2016
Pozdravljeni!
Ali res nihče ne ve, kakšne so razmere na poti iz Trente na Zasavsko kočo? Ali je koča že odprta?
Hvala.
Daaam     
24.6.2016
Kakor piše na strani PZS se koča odpira v teh dneh. Najboljše da kar gor pokličeš in vprašaš. Verjetno ti bodo znali svetovat.
http://www.pzs.si/novice.php?pid=11023
navdušena     
19.9.2016
Nihče ni opisal poti iz Trente do Zasavske koče mimo planine Krotica. Je kdo hodil po tej poti? Je vzdrževana, markirana - koliko časa potrebuješ za vzpon?
Hvala za info.
Janez Seliškar     
19.9.2016
Katera pot pa je opisana v tem prispevku, če ne ravno ta, za katero sprašuješ?
Le preberi, odpravi se po njej in pripeljala te bo ravno tja gor na Prehodavce.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki