Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeJezerska Kočna / Suhadolnik - Jezerska Kočna
  

Suhadolnik - Jezerska Kočna (čez Kokrsko sedlo in Dolce)

 
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3352°N / 14,5102°E
Cilj: Jezerska Kočna (2540 m)
Ime poti: čez Kokrsko sedlo in Dolce
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1639 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 15862
Ocena: 3 glasov
Število slik: 90
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.

Opis poti:

Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
S sedla nadaljujemo levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Pot se takoj nad sedlom strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Grintovcem in Skuti. Nadaljujemo naravnost po "glavni" poti, ki se položi in zavije nekoliko v levo, kjer preči pobočja neizrazite doline imenovane Jame. Pot se nato v prečnici povzpne do vršnega pobočja Grintovca - Strehe (ta del je v zimskem času zelo nevaren za zdrs), kjer pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo levo proti Kočni, desno pa vodi pot na vrh Grintovca. Pot nato preči strma travnata pobočja proti zahodu in se nato prične spuščati. Kasneje pot zavije v desno in se še naprej rahlo spušča ter preči rahlo izpostavljena pobočja vse do položnih travnatih pobočij (Srednji Dolci). Tu se priključimo poti, ki vodi čez Grdi graben, nekaj metrov pozneje pa smo ponovno na razpotju. Usmerimo se desno, levo pa vodi pot proti bivaku pod Kočno in Kokrski Kočni. Vzpnemo se čez travnato pobočje, ki nas nato pripelje do melišča po katerem se kar nekaj časa vzpenjamo. Na koncu zavije pot po melišču rahlo v levo in nas pripelje v skalovje. Sledi še kratek vzpon rahlo v desno do Dolške škrbine (2317m – najnižja točka med Kočno in Grintovcem). Na škrbini je tudi razpotje, kjer se usmerimo levo proti Kočni (desno Grintovec). Pot nas nato vodi po severni strani grebena in nas kmalu ponovno pripelje do razpotja. Tokrat se usmerimo levo (naravnost navzdol Češka koča, desno Grintovec) in vzpon nadaljujemo po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejših prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre (pazi glavo). Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do malo prostornega vrha.
Suhadolnik - Kokrsko sedlo 2:30, Kokrsko sedlo - Jezerska Kočna 3:45.

zemljevid poti
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kokrska Kočna
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Suhadolnik - jezerska_kocna1 Suhadolnik - jezerska_kocna2 Suhadolnik - jezerska_kocna3 Suhadolnik - jezerska_kocna4 Suhadolnik - jezerska_kocna5 Suhadolnik - jezerska_kocna6 Suhadolnik - jezerska_kocna7 Suhadolnik - jezerska_kocna8 Suhadolnik - jezerska_kocna9 Suhadolnik - jezerska_kocna10 Suhadolnik - jezerska_kocna11 Suhadolnik - jezerska_kocna12 Suhadolnik - jezerska_kocna13 Suhadolnik - jezerska_kocna14 Suhadolnik - jezerska_kocna15 Suhadolnik - jezerska_kocna16 Suhadolnik - jezerska_kocna17 Suhadolnik - jezerska_kocna18 Suhadolnik - jezerska_kocna19 Suhadolnik - jezerska_kocna20 Suhadolnik - jezerska_kocna21 Suhadolnik - jezerska_kocna22 Suhadolnik - jezerska_kocna23 Suhadolnik - jezerska_kocna24 Suhadolnik - jezerska_kocna25 Suhadolnik - jezerska_kocna26 Suhadolnik - jezerska_kocna27 Suhadolnik - jezerska_kocna28 Suhadolnik - jezerska_kocna29 Suhadolnik - jezerska_kocna30 Suhadolnik - jezerska_kocna31 Suhadolnik - jezerska_kocna32 Suhadolnik - jezerska_kocna33 Suhadolnik - jezerska_kocna34 Suhadolnik - jezerska_kocna35 Suhadolnik - jezerska_kocna36 Suhadolnik - jezerska_kocna37 Suhadolnik - jezerska_kocna38 Suhadolnik - jezerska_kocna39 Suhadolnik - jezerska_kocna40 Suhadolnik - jezerska_kocna41 Suhadolnik - jezerska_kocna42 Suhadolnik - jezerska_kocna43 Suhadolnik - jezerska_kocna44 Suhadolnik - jezerska_kocna45 Suhadolnik - jezerska_kocna46 Suhadolnik - jezerska_kocna47 Suhadolnik - jezerska_kocna48 Suhadolnik - jezerska_kocna49 Suhadolnik - jezerska_kocna50 Suhadolnik - jezerska_kocna51 Suhadolnik - jezerska_kocna52 Suhadolnik - jezerska_kocna53 Suhadolnik - jezerska_kocna54 Suhadolnik - jezerska_kocna55 Suhadolnik - jezerska_kocna56 Suhadolnik - jezerska_kocna57 Suhadolnik - jezerska_kocna58 Suhadolnik - jezerska_kocna59 Suhadolnik - jezerska_kocna60 Suhadolnik - jezerska_kocna61 Suhadolnik - jezerska_kocna62 Suhadolnik - jezerska_kocna63 Suhadolnik - jezerska_kocna64 Suhadolnik - jezerska_kocna65 Suhadolnik - jezerska_kocna66 Suhadolnik - jezerska_kocna67 Suhadolnik - jezerska_kocna68 Suhadolnik - jezerska_kocna69 Suhadolnik - jezerska_kocna70 Suhadolnik - jezerska_kocna71 Suhadolnik - jezerska_kocna72 Suhadolnik - jezerska_kocna73 Suhadolnik - jezerska_kocna74 Suhadolnik - jezerska_kocna75 Suhadolnik - jezerska_kocna76 Suhadolnik - jezerska_kocna77 Suhadolnik - jezerska_kocna78 Suhadolnik - jezerska_kocna79 Suhadolnik - jezerska_kocna80 Suhadolnik - jezerska_kocna81 Suhadolnik - jezerska_kocna82 Suhadolnik - jezerska_kocna83 Suhadolnik - jezerska_kocna84 Suhadolnik - jezerska_kocna85 Suhadolnik - jezerska_kocna86 Suhadolnik - jezerska_kocna87 Suhadolnik - jezerska_kocna88 Suhadolnik - jezerska_kocna89 Suhadolnik - jezerska_kocna90
Diskusija o izletu Suhadolnik - Jezerska Kočna (čez Kokrsko sedlo in Dolce)
proplayer111     
13.8.2009
Ali je ta najlažja pot?
Hribec     
14.8.2009
mogoče je res tehnično najlažja, a če le nimaš strahu pred zajlami je definitivno najkrajša in najlepša varianta od Češke koče.
MBrando     
20.10.2009
Bi sel kdo jutri to turo?
CarpeDiem247     
9.10.2014
Ta je verjetno res "najlažja", ampak je pa res precej bolj zanimiva KREMŽARJEVA z Jezerskega. mežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki