Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeDom Planika pod Triglavom / Srednja vas - Dom Planika pod Triglavom
  

Srednja vas - Dom Planika pod Triglavom (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Dom Planika pod Triglavom (2401 m)
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 6 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1818 m
Višinska razlika po poti: 2020 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 480
Ocena: 1 glasov
Število slik: 123
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kateri sledimo v levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu.
Naprej nadaljujemo levo v smeri doma Planika (naravnost Kredarica, desno Krma). Pot naprej se vzpenja po meliščih v cik cak ovinkih (v ključih) do neizrazitega stranskega grebena. Tu se pot obrne desno in po desni strani obide večjo kraško vrtačo v kateri se večji del leta zadrži sneg. Sledi še nekaj minut vzpona in pot nas pripelje do doma na Planiki.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - Vodnikov dom na Velem polju 3:20, Vodnikov dom na Velem polju - Dom planika pod Triglavom 1:30.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Vodnikov dom na Velem polju (1817m), Konjsko sedlo (2020m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Triglavski dom na Kredarici, Triglav
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom1 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom2 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom3 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom4 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom5 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom6 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom7 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom8 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom9 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom10 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom11 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom12 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom13 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom14 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom15 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom16 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom17 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom18 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom19 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom20 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom21 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom22 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom23 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom24 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom25 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom26 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom27 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom28 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom29 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom30 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom31 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom32 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom33 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom34 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom35 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom36 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom37 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom38 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom39 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom40 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom41 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom42 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom43 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom44 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom45 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom46 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom47 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom48 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom49 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom50 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom51 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom52 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom53 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom54 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom55 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom56 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom57 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom58 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom59 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom60 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom61 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom62 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom63 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom64 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom65 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom66 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom67 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom68 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom69 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom70 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom71 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom72 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom73 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom74 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom75 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom76 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom77 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom78 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom79 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom80 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom81 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom82 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom83 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom84 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom85 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom86 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom87 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom88 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom89 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom90 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom91 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom92 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom93 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom94 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom95 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom96 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom97 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom98 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom99 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom100 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom101 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom102 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom103 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom104 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom105 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom106 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom107 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom108 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom109 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom110 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom111 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom112 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom113 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom114 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom115 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom116 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom117 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom118 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom119 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom120 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom121 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom122 Srednja vas - dom_planika_pod_triglavom123
Diskusija o izletu Srednja vas - Dom Planika pod Triglavom (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki