Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStoržič / Spodnja Kokra - Storžič
  

Spodnja Kokra - Storžič (čez Babo)

 
Izhodišče: Spodnja Kokra (530 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,302°N / 14,4754°E
Cilj: Storžič (2132 m)
Ime poti: čez Babo
Čas hoje: 5 h 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1602 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1559
Ocena: 1 glasov
Število slik: 122
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Le nekaj kilometrov za odcepom za Preddvor pa bomo na desni strani ceste zagledali transformator in ob njem parkirišče, kjer parkiramo. Tu so tudi kažipoti za dom Čemšenik.

Opis poti:

S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri doma Čemšenik. Široka pot se komaj znatno vzpne do domačije Polajnar, kjer stopimo na cesto, kateri sledimo v desno.
Cesta se takoj za hišo strmo vzpne, le ta pa nekoliko višje izgubi asfaltno prevleko. Naprej se cesta položi in zavije nekoliko proti levi, kjer se povsem približa Čemšeniškemu potoku. Še nekoliko naprej prečimo omenjeni potok in takoj za njim pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri doma Čemšenik. Cesta se nato ponovno začne strmeje vzpenjati in nas po slabih 30 minutah nadaljnje hoje pripelje do doma Čemšenik.
Od doma Čemšenik nadaljujemo za domom po lepo vidni, a nemarkirani poti, ki gre v gozd in se začne sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenjati. Pot nas kmalu pripelje do skromne razgledne točke, kjer ta zavije rahlo v desno in se nato prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na glavni greben (razgled na Gorenjsko ravnino), kjer se še strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do bolj ravninskega dela, kjer stoji lesena koča (vikend).
Malo pred kočo pot zavije v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Od zavetišča nadaljujem o proti zahodu, kjer hitro prispemo do izvira v Hudičevem borštu, takoj za njim pa na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Mačenska pot v Mače). Sledi krajše prečenje travnatega pobočja, nato pa pot preide v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti Dolgi njivi, Cjanovci, Srednjemu vrhu in Malemu Grintovcu, mi pa nadaljujemo naravnost. Pot naprej še kratek čas preči pobočja proti levi, nato pa nas za prečenjem grape pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Kališču (spodnja pot vodi v Mače).
Pot naprej še vedno preči pobočja proti levi. Med prečenjem bomo prišli do manjšega melišča, s katerega se nam odpre prvi pogled proti dolini. Sledi še kratko prečenje in pot nas pripelje v dolino Suhe, kjer se nam z leve priključi še nemarkirana pot iz Mač.
Nadaljujemo v smeri Kališča ter vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj strmi poti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi strnjen gozd, nato pa nas pripelje ob vznožje skalnatih pečin ter le nekoliko višje na greben, kjer le nekaj metrov s poti opazimo manjšo kočo. Tu pot zavije desno in se strmo vzpne čez krajši skalnat skok. Pot se tu položi in se le nekaj metrov naprej priključi običajni poti, ki vodi na Kališče.
Nadaljujemo v smeri Kališča in vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem, planini Javornik in Kriški gori, v desno se odcepi pot na Bašeljski vrh in Mali Grintovec, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča. Sledi nekajminutno prečenje večinoma zahodnih pobočij Bašeljskega vrha, nato pa prispemo na travnati Bašeljski preval, kjer se nam z desne priključi pot z Jezerskega (v opisih izhodišče Jekarica).
Ponovno nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča, tokrat po poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi pas ruševja. Po približno 30 minutah vzpona od sedla stopimo na greben Storžiča, katerega pa kmalu zapustimo, saj pot preide na južna pobočja gore. Preko precej strmih južnih pobočij se vzpenjamo po strmi poti, ki je na več mestih nevarna za zdrs, še posebej v mokrem. Višje se pot nekoliko položi ter se vrne na greben, po in ob katerem se nato nadaljuje. Vse bolj razgledni poti se malo pod vrhom z leve priključijo še poti od sv. Lovrenca, planine Javornik ter poti čez Psico in skozi Žrelo. Tu nadaljujemo rahlo desno in v nekaj korakih dosežemo enega izmed najbolj obiskanih dvatisočakov v Sloveniji.
Spodnja Kokra - Čemšenik 50 minut, Čemšenik - Baba 45 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30, Hudičev boršt - Kališče 1:20, Kališče - Storžič 1:30.

zemljevid poti
Ob poti: Dom Čemšenik (835m), Baba (1119m), Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m), Dom na Kališču (1534m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Spodnja Kokra - storzic1
Spodnja Kokra - storzic2
Spodnja Kokra - storzic3
Spodnja Kokra - storzic4
Spodnja Kokra - storzic5
Spodnja Kokra - storzic6
Spodnja Kokra - storzic7
Spodnja Kokra - storzic8
Spodnja Kokra - storzic9
Spodnja Kokra - storzic10
Spodnja Kokra - storzic11
Spodnja Kokra - storzic12
Spodnja Kokra - storzic13
Spodnja Kokra - storzic14
Spodnja Kokra - storzic15
Spodnja Kokra - storzic16
Spodnja Kokra - storzic17
Spodnja Kokra - storzic18
Spodnja Kokra - storzic19
Spodnja Kokra - storzic20
Spodnja Kokra - storzic21
Spodnja Kokra - storzic22
Spodnja Kokra - storzic23
Spodnja Kokra - storzic24
Spodnja Kokra - storzic25
Spodnja Kokra - storzic26
Spodnja Kokra - storzic27
Spodnja Kokra - storzic28
Spodnja Kokra - storzic29
Spodnja Kokra - storzic30
Spodnja Kokra - storzic31
Spodnja Kokra - storzic32
Spodnja Kokra - storzic33
Spodnja Kokra - storzic34
Spodnja Kokra - storzic35
Spodnja Kokra - storzic36
Spodnja Kokra - storzic37
Spodnja Kokra - storzic38
Spodnja Kokra - storzic39
Spodnja Kokra - storzic40
Spodnja Kokra - storzic41
Spodnja Kokra - storzic42
Spodnja Kokra - storzic43
Spodnja Kokra - storzic44
Spodnja Kokra - storzic45
Spodnja Kokra - storzic46
Spodnja Kokra - storzic47
Spodnja Kokra - storzic48
Spodnja Kokra - storzic49
Spodnja Kokra - storzic50
Spodnja Kokra - storzic51
Spodnja Kokra - storzic52
Spodnja Kokra - storzic53
Spodnja Kokra - storzic54
Spodnja Kokra - storzic55
Spodnja Kokra - storzic56
Spodnja Kokra - storzic57
Spodnja Kokra - storzic58
Spodnja Kokra - storzic59
Spodnja Kokra - storzic60
Spodnja Kokra - storzic61
Spodnja Kokra - storzic62
Spodnja Kokra - storzic63
Spodnja Kokra - storzic64
Spodnja Kokra - storzic65
Spodnja Kokra - storzic66
Spodnja Kokra - storzic67
Spodnja Kokra - storzic68
Spodnja Kokra - storzic69
Spodnja Kokra - storzic70
Spodnja Kokra - storzic71
Spodnja Kokra - storzic72
Spodnja Kokra - storzic73
Spodnja Kokra - storzic74
Spodnja Kokra - storzic75
Spodnja Kokra - storzic76
Spodnja Kokra - storzic77
Spodnja Kokra - storzic78
Spodnja Kokra - storzic79
Spodnja Kokra - storzic80
Spodnja Kokra - storzic81
Spodnja Kokra - storzic82
Spodnja Kokra - storzic83
Spodnja Kokra - storzic84
Spodnja Kokra - storzic85
Spodnja Kokra - storzic86
Spodnja Kokra - storzic87
Spodnja Kokra - storzic88
Spodnja Kokra - storzic89
Spodnja Kokra - storzic90
Spodnja Kokra - storzic91
Spodnja Kokra - storzic92
Spodnja Kokra - storzic93
Spodnja Kokra - storzic94
Spodnja Kokra - storzic95
Spodnja Kokra - storzic96
Spodnja Kokra - storzic97
Spodnja Kokra - storzic98
Spodnja Kokra - storzic99
Spodnja Kokra - storzic100
Spodnja Kokra - storzic101
Spodnja Kokra - storzic102
Spodnja Kokra - storzic103
Spodnja Kokra - storzic104
Spodnja Kokra - storzic105
Spodnja Kokra - storzic106
Spodnja Kokra - storzic107
Spodnja Kokra - storzic108
Spodnja Kokra - storzic109
Spodnja Kokra - storzic110
Spodnja Kokra - storzic111
Spodnja Kokra - storzic112
Spodnja Kokra - storzic113
Spodnja Kokra - storzic114
Spodnja Kokra - storzic115
Spodnja Kokra - storzic116
Spodnja Kokra - storzic117
Spodnja Kokra - storzic118
Spodnja Kokra - storzic119
Spodnja Kokra - storzic120
Spodnja Kokra - storzic121
Spodnja Kokra - storzic122
Diskusija o izletu Spodnja Kokra - Storžič (čez Babo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki