Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaLoncmanova Sivka (Mrzli Vrh) / Sovodenj - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)
  

Sovodenj - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)

 
Izhodišče: Sovodenj (593 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,085°N / 14,0386°E
Cilj: Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 394 m
Višinska razlika po poti: 410 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 440
Ocena: 1 glasov
Število slik: 54
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Za manjšim prevalom, kjer se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do naselja Sovodenj, kjer parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
d) Zapeljemo se v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči cesti, ki nas skozi Planino pri Cerknem, po ovinkasti cesti pripelje do prelaza Kladje, za katerim se pričnemo spuščati proti Sovodnju. Ko prispemo v Sovodenj parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.

Opis poti:

Z izhodišča se sprehodimo do gasilskega doma PGD Sovodenj in Zadružnega doma Sovodenj, kjer že opazimo prve rumene oznake za Mrzli vrh. Oznake nas usmerijo na cesto, ki se nadaljuje ob potoku Javorščica. Že kmalu prispemo do križišča, kjer nadaljujemo naravnost po glavni cesti v smeri Mrzlega vrha in Sivke (levo reja piščancev, kmetija Korenine-Kržišnik). Asfaltna cesta nas nato vodi še mimo odcepa ceste v desno proti hiši s hišno št. Laniše 6, dolina po kateri hodimo pa se razširi in cesta nas pripelje do dela naselja Koprivnik. Skozi naselje nadaljujemo naravnost, ko se naselje konča pa nas pot vodi še mimo informativne table poti ob rapalski meji. Nekoliko naprej prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Mrzlega vrha, Sivke, planinske koče in Javorjevega Dola (desno Jazne-Otalež). Pot se še naprej nadaljuje po asfaltni cesti, višje pa prispemo do nekaj hiš v naselju Javorjev Dol.
Ko višje asfaltna cesta zavije levo in iz doline preide na pobočje, pa mi nadaljujemo desno na stransko cesto v smeri Mrzlega vrha in domačije Likar. Po makadamski cesti se vzpenjamo prečno proti desni, za pasom gozda pa prispemo do hiše s hišno številko Mrzli Vrh 12, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo ostro levo na pot proti Mrzlemu vrhu. Pot že po nekaj 10 korakih zavije desno in se kratek čas vzpenja vzporedno s cesto, nato pa zavije levo v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati po kolovozu. Kolovoz se hitro položi, nato pa nas pripelje na manjši preval jugovzhodno od Likarjeve Sivke, kjer se priključimo markirani poti.
Nadaljujemo levo proti Mrzlemu vrhu (desno Bevkov vrh), tako da po levi strani obidemo domačijo Tušar. Nekoliko naprej se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (levo rumene oznake za Mrzli vrh, pot pa nas pripelje v bližino Planinske koče Mrzl'k). Sledi hoja ob robu razgledne senožeti, kjer na desni opazimo poraščeno Sivko, mi pa malo naprej stopimo na asfaltno cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo desno v smeri Sivke (levo Koča Mrzl'k in Sovodenj po asfaltni cesti). Pot naprej nas vodi mimo kmetije Vodičar, nekoliko naprej, pri bližnjem hlevu pa je naslednje razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Ledinice, Breznice in Žirov (rahlo desno Sivka in Ledine), pot pa kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji. Pot nadaljujemo po razglednem kolovozu, ki nas vodi po travnatem pobočju Mrzlega vrha oz. Loncmanove Sivke. Višje prečimo pašno ograjo ter za njo nadaljujemo desno na nekaj 10 m oddaljen vrh, s katerega se nam odpre lep pogled na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (marec).

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sivka
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh1 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh2 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh3 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh4 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh5 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh6 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh7 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh8 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh9 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh10 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh11 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh12 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh13 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh14 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh15 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh16 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh17 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh18 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh19 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh20 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh21 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh22 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh23 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh24 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh25 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh26 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh27 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh28 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh29 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh30 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh31 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh32 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh33 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh34 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh35 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh36 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh37 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh38 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh39 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh40 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh41 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh42 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh43 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh44 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh45 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh46 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh47 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh48 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh49 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh50 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh51 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh52 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh53 Sovodenj - loncmanova_sivka_mrzli_vrh54
Diskusija o izletu Sovodenj - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki