Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Ermanovec / Sovodenj - Ermanovec (po cesti)

Sovodenj - Ermanovec (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Sovodenj (592 m)
Širina/Dolžina: 46,085°N 14,0386°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 434 m
Višinska razlika po poti: 434 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.910
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Za manjšim prevalom, kjer se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do naselja Sovodenj, kjer parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
d) Zapeljemo se v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči cesti, ki nas skozi Planino pri Cerknem, po ovinkasti cesti pripelje do prelaza Kladje, za katerim se pričnemo spuščati proti Sovodnju. Ko prispemo v Sovodenj parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
Opis poti:
Iz središča Sovodnja nadaljujemo po glavni cesti proti Cerknemu, katero po nekaj 100 m zapustimo in nadaljujemo rahlo desno v smeri Koče na Ermanovcu. Pot naprej nas vodi po nekoliko ožji asfaltni cesti, ki poteka ob potoku Zakoparska grapa. Po nekaj minutah se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo desno v smeri Ermanovca po cesti (naravnost pešpot na Ermanovec). Sledi kratek vzpon skozi gozd, nato pa prispemo iz gozda ter po nekaj nadaljnjih minutah prispemo do manjšega zaselka, kjer na manjšem križišču nadaljujemo levo v smeri Ermanovca. V nadaljevanju še enkrat prečimo pas gozda, nato pa nas cesta vodi po razglednih travnatih pobočjih. Za zaselkom Na Sivk hitro prispemo do manjšega prevala, kjer je označeno razpotje ob kapelici in zvonu.
Z razpotja nadaljujemo ostro desno na kolovoz (levo Koča na Ermanovcu, rahlo desno Dom na Slajki on Hotavlje), po katerem se pričnemo zložno vzpenjati po razglednem slemenu. Ko kolovoz zavije nekoliko v desno, pa mi nadaljujemo rahlo levo, na stezico, ki se vzpne preko nekoliko bolj strmega travnatega pobočja kar naravnost proti vrhu. Malo pod vrhom se pot položi in nas pripelje v gozd, kjer se nahaja vrh Ermanovca.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).
zemljevid poti - Ermanovec
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Ermanovcu, Štor
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sovodenj - Ermanovec1
Sovodenj - Ermanovec2
Sovodenj - Ermanovec3
Sovodenj - Ermanovec4
Sovodenj - Ermanovec5
Sovodenj - Ermanovec6
Sovodenj - Ermanovec7
Sovodenj - Ermanovec8
Sovodenj - Ermanovec9
Sovodenj - Ermanovec10
Sovodenj - Ermanovec11
Sovodenj - Ermanovec12
Sovodenj - Ermanovec13
Sovodenj - Ermanovec14
Sovodenj - Ermanovec15
Sovodenj - Ermanovec16
Sovodenj - Ermanovec17
Sovodenj - Ermanovec18
Sovodenj - Ermanovec19
Sovodenj - Ermanovec20
Sovodenj - Ermanovec21
Sovodenj - Ermanovec22
Sovodenj - Ermanovec23
Sovodenj - Ermanovec24
Sovodenj - Ermanovec25
Diskusija o izletu Sovodenj - Ermanovec (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki