Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeOjstrc / Hochobir / Šajda / Schaidasattel - Ojstrc / Hochobir
  

Šajda / Schaidasattel - Ojstrc / Hochobir

 
Izhodišče: Šajda / Schaidasattel (1069 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4791°N / 14,4675°E
Cilj: Ojstrc / Hochobir (2139 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: nezahtevno
Višinska razlika: 1070 m
Višinska razlika po poti: 1070 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 19394
Ocena: 2 glasov
Število slik: 29
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:

a1) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo v smeri kraja Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti omenjenemu naselju, katero se nahaja na približno 950 m.n.m. Sledi postopen spust do naselja Sele - Borovnica / Zell - Freibach in do križišča, kjer se nam priključi cesta mimo Borovniškega pregradnega jezera (opis a2). Tu nadaljujemo desno proti naselju Sele - Šajda / Zell - Schaida in Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Cesti proti Železni Kapli pa sledimo le do alpskega prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na urejenem asfaltnem parkirišču. Od vstopa v tunel pa do izhodišča je približno 33 km
a2) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v levo (desno Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre (opis a1)), nato pa na naslednjem nekoliko večjem križišču desno. Na koncu Borovelj prispemo do krožišča, iz katerega ponovno nadaljujemo v smeri Železne Kaple. Z vožnjo nadaljujemo skozi vasi Medborovnica / Unterferlach, Ostrovca / Ostrouza, Trata / Tratten, Glinje / Glainach, Vesca / Dörfl, Ždovlje / Seidolach, Dobrova / Dobrowa, Kočuha / Gotschuchen, Šmarjeta v Rožu / Sankt Margareten in Rosental, Dolnja vas / Niederdörfl do vasi Zgornja Vesca / Oberdörfl. Le malo za zadnjim omenjenim krajem pa prispemo na nekoliko večje križišču, kjer nadaljujemo desno v smeri naselja Sele / Zell (Pri Cerkvi / Zell - Pfarre, Borovnica / Freibach in Šajda / Schaida). V nadaljevanju se peljemo mimo Borovniškega pregradnega jezera / Freibach - Stausee, za katerim cesta postane nekoliko ožja, nato pa nas kaj hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo cesti od naselja Sele pri Cerkvi (opis a1). Tu nadaljujemo levo proti naselju Sele - Šajda / Zell - Schaida in Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Cesti proti Železni Kapli pa sledimo le do alpskega prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na urejenem asfaltnem parkirišču. Od vstopa v tunel pa do izhodišča je približno 38,5 km
b) Preko MP Jezerski vrh ali Pavličev vrh se zapeljemo v Avstrijo ter z vožnjo nadaljujemo proti Železni Kapli / Bad Eisenkappel. V Železni Kapli zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Obirsko / Ebriach in naselja Sele - Šajda / Zell Schaida. Po nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Korte / Trögern, mi pa nadaljujemo naravnost in vzpenjajoči se cesti sledimo do prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani cesti. Od MP Jezerski vrh do izhodišča je nekaj več kot 28 km, od MP Pavličev vrh pa približno 30 km.
c) Najprej se zapeljemo v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Vič in kraju Labot / Lavamünd Avstriji. V omenjenem kraju gremo levo ter se nato peljemo proti Pliberku / Bleiburg in Železni Kapli / Bad Eisenkappel. V Železni Kapli zavijemo desno v smeri naselja Obirsko / Ebriach in naselja Sele - Šajda / Zell Schaida. Po nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Korte / Trögern, mi pa nadaljujemo naravnost in vzpenjajoči se cesti sledimo do prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani cesti. Od MP Vič do izhodišča je nekaj več kot 64 km.

Opis poti:

S parkirišča se sprehodimo do bližnjega prelaza, od tam pa nadaljujemo desno v smeri vrha Ojstrc / Hochobir (Ojstrc je najvišji vrh Obirja). Pot nas na samem začetku vodi mimo prijetnega prostora za počitek, nato pa po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep pogled na severna ostenja Košute, Setiče / Freiberg in še kam. Po makadamski cesti, ki se z glavne odcepi na prelazu Šajda hodimo do kažipotov, ki nas usmerijo desno na pot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Pot, ki v nadaljevanju 8 krat preči makadamsko cesto se večino časa vzpenja skozi gozd, a je vmes dovolj posek, travnatih pobočij in redkega gozda, od koder se nam odpre lep pogled predvsem proti jugu in zahodu. Ko dokončno zapustimo cesto se vzpnemo po lesenih stopnicah, nato pa iz gozda prispemo na večji travnik, kjer na desni opazimo Kacmunov križ.
Pri Kacmunovem križu pot zavije najprej levo ter nas vodi mimo vhoda v rov. Za rovom se v smeri naravnost nadaljuje strma pot na Kravji vrh / Kuhberg (čez travnik brezpotje), mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki zavije desno v gozd. Večinoma smrekov gozd se po nekaj minutah prične redčiti, nato pa nas pot preko pašne ograje pripelje na razgledna ter vse bolj travnata pobočja. Pot se nadaljuje po neizraziti travnati dolinici proti Obirskem sedlu / Obirsattel. Nekaj korakov preden dosežemo sedlo, markirana pot zavije desno (v levo pa se odcepi nemarkirana pot na Kravji vrh / Kuhberg).
V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po vršnem pobočju Obirja, od koder se nam odpirajo lepi razgledi. Nekoliko naprej se pot prehodno povsem položi in po levi strani obide ruševine nekdanjega Rainerjevega zavetišča / Rainer Schutzhaus. Nekoliko naprej se priključimo poti od Kapelske koče / Eisenkappler Hütte. Tu nadaljujemo naravnost ter se po in ob vse bolj razglednem grebenu, ki je predvsem v snegu nevaren za zdrs povzpnemo do 2139 m visokega vrha.

Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir1
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir2
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir3
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir4
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir5
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir6
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir7
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir8
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir9
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir10
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir11
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir12
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir13
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir14
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir15
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir16
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir17
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir18
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir19
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir20
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir21
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir22
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir23
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir24
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir25
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir26
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir27
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir28
Šajda / Schaidasattel - ojstrc___hochobir29
Diskusija o izletu Šajda / Schaidasattel - Ojstrc / Hochobir ()
izigov     
5.10.2009
Včerajšnji pohod.
Vreme bilo super z vetrom na vrhu.
Lp s Koroške
izigov     
6.10.2009
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?aut=1&gorovjeid=11&id=2152
aonuk1     
6.10.2009
Odkod pa toliko snega na vrhu ?
izigov     
6.10.2009
To so stare slike - snega sedaj ni bilo.nasmeh
Lp s Koroške
izigov     
6.10.2009
Na zgornjem linku so sveže slike od nedelje..
kolosej     
1.11.2011
Ob opisani poti na Ojstrc se za zbiralce dvatisočakov nahaja Kravji vrh - 2017m, ki je sicer na zemljevidu PZS Karavanke 1:50000 označen z 2024m. Vrh je v celoti poraščen z rušjem, tako da je potrebno poiskati prehod v Z delu grebena, sledimo labirintu izsekanega rušja, ki nas lahkotno pripelje do vrha, kjer je lep križ z dvojezičnim napisom in vpisna skrinjica.
kitina     
21.5.2012
V soboto sem bil gor.Lepa pot z lepimi razgledi.Vreme sonco z nekaj vetra.Lp.
malovrh4     
8.7.2012
Včerja sem opravil vzpon po opisani poti. Čudovito. Skoraj do vrha nisem srečal nikogar, na vrhu pa več kot 50 planincev. Dodal bi samo še to, da je dostop do izhodišča iz osrednje Slovenije bistevno hitrejši preko Ljubelja kot pa Jezerskega (za več kot 40 min)
lp
PAJKEC     
30.10.2013
Osvojil vrh v soboto. Krasna tura, zelo lepo speljana pot, nenaporna in z čudivitimi razgledi.Glede dostopa do Šajde bi se strinjal s prehodnikom, da je najbližje čez Ljubelj, vendar bi dodal, da je še bližje, če se v Borovljah držimo desno za Zell-Pfarre, ker zgoraj opisana pot gre precej okoli.Lahko pa naredimo krog in si ogledamo še lepo dolino Podjuno ter Borovniško jezero.
zajko     
4.8.2014
Včeraj iz Šajde na Obir,nazaj pa po grebenu (zelo lepa razgledna pot) na Kravji vrh in spust v dolino.Spust do priključka na markirano pot je zelo strma.Sicer pa zelo lep izlet.Kar zadeva vožnje z avtom,pa je enaka dolžina čez Ljubelj ali čez Jezersko.
sasgittariusvz     
29.4.2017
Kakva je situacija s snjegom?
Lp
ljubitelj gora     
11.11.2018
Po tej opisani poti na vrh Obirja, nekaj podrtih dreves na pohodni poti, drugače pa vredu pot je lahka.
michael66     
16.8.2019
A mogoče kdo ve,kako bi se s poti iz sedla Šajda na Obir,dalo najlažje mimogrede obiskati še Kravji vrh?zmeden
sh     
16.8.2019
Pred časom smo prehodili omenjeno pot, najprej s Šajde na vrh Obirja in ob povratku čez Kravji vrh. Pot je lepo vidna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki