Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Na Golčaju (690 m) se nahaja cerkev?

Sv. Valentina

Sv. Neže

Sv. Hieronima

Sv. Lucije

Ne vem

gorovja / Julijske AlpeŠpik / Ruski križ - Špik
  

Ruski križ - Špik (mimo Koče v Krnici)

 
Izhodišče: Ruski križ (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4444°N / 13,7746°E
Cilj: Špik (2472 m)
Ime poti: mimo Koče v Krnici
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1472 m
Višinska razlika po poti: 1600 m
Zemljevid: TNP 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 68847
Ocena: 12 glasov
Število slik: 51
Število komentarjev: 72
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Le malo pred 3. serpentino Ruske oz. vršiške ceste, bomo na desni strani opazili Ruski križ, na levi pa manjše parkirišče, kjer parkiramo. Ker je parkirišče razmeroma majhno in hitro polno lahko parkiramo tudi nekoliko višje na večjem parkirišču malo nad 4. serpentino (v tem primeru se moramo do našega izhodišča pri Ruskem križu nekoliko spustiti).
Do izhodišča lahko pridemo tudi s primorske strani in sicer preko prelaza Vršič.

Opis poti:

Le malo pred 3. serpentino Ruske ceste, bomo ob cesti opazili planinske oznake za Kočo v Krnici, ki nas usmerijo rahlo levo na širok kolovoz, ki se takoj prične zmerno spuščati. Po nekaj minutah spusta skozi gozd, se pot položi in nas pripelje do struge Suhe Pišnice. Le malo za tem, ko prečimo omenjeni potok, pot zavije rahlo v levo in nas pripelje iz gozda na prostrana travnata pobočja planine V Klinu, kjer na desni opazimo osamljeno kočo, na levi pa manjši spominski park Mali Tamar. Pot naprej se povsem položi, nato pa se priključi gozdni cesti, ki pride od bivšega hotela Erika oz. mostu čez Veliko Pišnico. Tu nadaljujemo desno, ter razmeroma strmi gozdni cesti sledimo vse do Koče v Krnici, le to pa dosežemo po približno 20 minutah nadaljnje hoje.
Od koče se odpravimo levo v smeri Špika (naravnost Kriška stena), kjer že po nekaj minutah prispemo do hudourniške grape, ob kateri se nato vzpenjamo. Po dobri uri hoje od Koče v Krnici markirana pot preči omenjeno grapo, nato pa se še nekaj časa vzpenja levo od nje. Višje se pot obrne v levo ter se prične prečno vzpenjati čez pobočja, ki so deloma porasla z ruševjem. Ob lepih razgledih na okoliške vrhove prispemo do zgornjega dela Tarmanove žlefe (pobočje, ki se strmo spušča proti Krnici), kjer se pot strmo vzpne, za tem pa zavije v desno in preide na severno stran Gamsove špice (1931 m). Le nekoliko naprej prispemo na neizrazito sedelce, kjer pot zavije v levo in nas po krajšem vzponu pripelje do zahtevnejšega dela poti, kjer se s pomočjo varoval vzpnemo proti vrhu Liprtica (tudi Lipnica).
Naprej se spustimo za nekaj višinskih metrov in s pomočjo varoval prečimo strma pobočja pod vrhom Špika. Le malo naprej pa se nam z leve priključi pot skozi Kačji graben (možnost sestopa v dolino).
Od razpotja naprej je pred nami še zadnji zelo strm vzpon, kjer se po precejšnji strmini vzpenjamo po razčlenjenem skalovju (ta del ni varovan in je izpostavljen padajočemu kamenju - čelada obvezna!). Po približno 15 minutnem plezanju po razčlenjenem skalovju stopimo na vrh Špika, od koder se nam odpre res lep razgled.
Izhodišče - Koča v Krnici 45 minut, Koča v Krnici - Špik 4:15.

zemljevid poti
Ob poti: Koča v Krnici (1113m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ruski križ - spik1
Ruski križ - spik2
Ruski križ - spik3
Ruski križ - spik4
Ruski križ - spik5
Ruski križ - spik6
Ruski križ - spik7
Ruski križ - spik8
Ruski križ - spik9
Ruski križ - spik10
Ruski križ - spik11
Ruski križ - spik12
Ruski križ - spik13
Ruski križ - spik14
Ruski križ - spik15
Ruski križ - spik16
Ruski križ - spik17
Ruski križ - spik18
Ruski križ - spik19
Ruski križ - spik20
Ruski križ - spik21
Ruski križ - spik22
Ruski križ - spik23
Ruski križ - spik24
Ruski križ - spik25
Ruski križ - spik26
Ruski križ - spik27
Ruski križ - spik28
Ruski križ - spik29
Ruski križ - spik30
Ruski križ - spik31
Ruski križ - spik32
Ruski križ - spik33
Ruski križ - spik34
Ruski križ - spik35
Ruski križ - spik36
Ruski križ - spik37
Ruski križ - spik38
Ruski križ - spik39
Ruski križ - spik40
Ruski križ - spik41
Ruski križ - spik42
Ruski križ - spik43
Ruski križ - spik44
Ruski križ - spik45
Ruski križ - spik46
Ruski križ - spik47
Ruski križ - spik48
Ruski križ - spik49
Ruski križ - spik50
Ruski križ - spik51
Diskusija o izletu Ruski križ - Špik (mimo Koče v Krnici)
Gost     
29.7.2006
če ga pogledaš od spodaj,si misliš,da je praktično nemogoče priti na vrh,ko pa si enkrat gor je to pravljica
Gost     
16.9.2006
kaj pravljica,gor so nebesa
Gost     
17.10.2006
razgledi prelepi, kar ne bi šel dolzadrega
majdicst     
13.2.2007
Mislim, da je komplet za samovarovanje za Špik samo dodatna odvečna teža...zavijanje z oemi Za tistih 100 metrov "zajle" ga resnično ne rabiš, če imaš le malo izkušenj. Bolj pomembno je, da imaš s seboj dovolj vode.jezik Na vrhu je pa resnično superca.velik nasmeh
Gost     
6.4.2007
Špik je res pravljica ko prideš na vrh,pa tudi prej je prekrasen razgled po sosednjih vrhovih.Prekrasna tura, kondicijsko zahtevna potrebno pa je imeti s sabo zadostno količino vode.
Gost     
31.5.2007
krasna tura, se strinjam!! slike so prav take, kot sem jih poslikala tudi sama velik nasmeh edino sestop po kačjem grebenu mi je ostal v malce slabšem spominu... uboga moja kolena...
Gost     
31.5.2007
Prav zaradi kolen mislim da je tura v obratni smeri manj "boleča"Preizkušeno.Prekrasen dogedek,lepa tura.nasmehnasmehnasmehnasmehnasmeh
Gost     
16.7.2007
Sestop čez kačji greben je super, pol poti je melišče, preostali del pa lahko skoraj ves pretečeš. Nikar poslušati nasvetov prejšnjih dveh gostov in iti na Špik čez kačji graben, razen če imate afiniteto do grizenja kolen po melišču navzgor.

Tura je drugače res super.
Gost     
8.8.2007
V suboto grem prvič na Špik. Ali je pot zahtevnejša od tiste ki gre na Prisank po južni strani? Je bolj ispostavljena od tiste ki gre na Prisank po južni strani?
Gost     
9.8.2007
Cez Grunt je na nekaj mestih izpostavljena, cez kacji graben pa nekoliko manj. Zadnji vzpon na vrh pa je zelo strm, verjetno bolj kot tista na Prisank. Drugac pa mislim, ce si prisel na Prisank mislim, da bos tudi na Spik.
Gost     
9.8.2007
Ali je na izpostavljenih mestih mogoæe uporabljati komplet za samovarovanje (je pot na tih mestih zavarovana (jeklenice))?
Gost     
9.8.2007
Ljuba duša, teh "izpostavljenih mest" je nekaj minut in dobrih sto metrov. Ravno dovolj, da se koža malenkostno naježi in se začuti pridih pravega, odmaknjenega gorskega sveta.
Vsaj meni se zdi, da so jeklenice in klini sami po sebi dovolj, da odženejo zlovoljne misli in občutke. Drugače je s strmimi, krušljivimi melišči in nezavarovanimi ozkimi potkami.
Pot na Špik je, kakor izgleda, prijetna, četudi dolga gorska tura z netežavnim kratkim plezalnim odsekom. V tem primeru je samovarovanje verjetno res zgolj odvečna teža.
Veliko lepih gorskih doživetij in previdno,
modri     
9.8.2007
Pot je res zanimiva ter lepa. Ampak nekaj me je vseeno zmotilo. To, da neki k...., pravi, da se ne splača vzeti varovalnega kompleta s seboj za nekaj 100m jeklenic je pa največja bedarija. Vedno se splača vzeti s seboj še posebno, če ne poznaš terena. Zaradi takih so potem nesreče, najebajo pa itak vedno samo gorski reševalci, ki delajo zastonj in spravljajo sebe v nevarnost zaradi drugih k....!


zmeden
Gost     
10.8.2007
Kdo pravi, da se ne splača in potencialno "ne sme" vzeti? nasmeh
Vsekakor je v primeru negotovosti in neizkušenosti koristno vselej s seboj jemati kompletek. Gosta sem želel zgolj malo opogumiti: da le ne gre za težko plezalno turo z nepristopnimi mesti. Neprimerno več nesreč se zgodi slabo opremljenim nedeljskim izletnikom, ki ob športnih supergih in damski torbici zaupajo pasu, nekaj štrika in - jeklenice in klini pa na težjih mestih zato, da pomagajo. Zatorej brez strahu pred njimi, naši predhodniki so odkrivali pristope brez nadelanih poti in železja.
Če potegnem črto, Špik je zahtevna gora, ki ni za vsakogar. Dobro zavarovan del z jeklenicami in klini je verjetno še eno varnejših mest, v kolikor imaš nekaj izkušenj. Nikakor pa to ne pomeni, da za siceršnjega ljubitelja gora samovarovanje ob negotovosti ne bi bilo na mestu. Pa vseeno raje na kakšen lažji vrh za začetek - ta pot je označena kot "zelo zahtevna"!
Gost     
10.8.2007
Ja, se strinjam. Počakal bom bolšo prigodo, oziroma manj zahtevno. Zahvaljujem vsima na nasvetima. Ali lahko da kdo kakšen predlog za manj zahtevno atraktivno turu v Julijcim?
Gost     
12.8.2007
Pa sej ni tako strašno. Jest sem bil gor ko sem bil star 9 let.
majdicst     
13.8.2007
Če sem tisti "neki k..." jaz, potem bi rad tistemu, ki je uporabil to "lepo, kleno izvirno slovensko" besedo sporočil, da gre pri moji pripombi za moje OSEBNO mišljenje, če pa ga je razumel kot napotek drugim, se mu iskreno opravičujem. Pa pustimo raje osebne diskusije....
Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da je bolje sestopiti skozi Kačji graben. Sicer se sestop neznansko vleče, a se je vseeno mnogo laže po melišču "dričati" navzdol kot pa riniti navzgor v stilu "dva koraka naprej in tri nazaj". Čeprav sem na koncu v dolini Koritnice rekel, da bom šel naslednjič gor in dol čez Lipnico.... pot ni nič daljša, je pa za moj okus lepša. nasmeh
Gost     
13.8.2007
Komur je predaleč in pretežko,Šmarna gora bo pravšnja zanj.Saj zato gremo ,ga se malo zmatramo,nadihamo,prešvicamo.Ne pa najlažje ,najkrajše in skoraj brez napora.Bravo devetletnik!Za pogum ,brez jamranja in oh on sploh.
Gost     
13.8.2007
Ja sestop s Špika skozi Kačji graben do KORITNICE eek pa se je moral res neznansko vlečivelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh ???
Gost     
14.8.2007
Ja sestop s Špika skozi Kačji graben do KORITNICE
zadregazadregazadrega .....ahmmmmm no ja, saj sem mislil Veliko Pišnico, pa..... zadregazadregazadrega
Gost     
23.9.2007
Včeraj sva bila s kolegom na Špiku. Gor sva šla iz koče v Krnici, nazaj pa čez kačji graben.Tura je bila naporna, saj je bilo v vršnem delu kar nekaj snega, ki je malo oteževal sicer zelo lepo turo.Moram pa opozoriti, da je vpisna knjiga na vrhu polna in bi jo bilo potrebno zamenjati z novo.Drugače pa vse super.
Gost     
5.10.2007
Težja pot je skozi Kačji graben. Del z jeklenicami iz Krnice ni pretirano zahteven. Iz kačjega grabna je pa pot neprimerna za vzpon in pa spodnji del je na nekaj mestih strm (skalni skoki) in mestoma zavarovan s klini. V mokrem nevarno za zdrs.
m3575     
24.7.2008
Pozdravljeni!

Zanimajo me razmere za zgoraj opisano pot na Špik...

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
ben     
24.7.2008
Razmere na opisani poti so BP, brez snega, stanje varoval je odlično, tako da kar pot pod noge in srečno.nasmeh
m3575     
24.7.2008
Hvala "ben".

lp,

Matej
andrej mateja     
4.8.2008
Izbirava med špikom in škrlatico. katero turo izbereva? Hvala za pomoč.nasmeh
ben     
4.8.2008
Obe sta lepi, pa vendarle je s te serpentine na Škrlatico kar dolga, še posebej če se moraš čez Kriško steno tudi vračat. Zato je bolje, da jo od tu ubereta na Špik, na Škrlatico pa mogoče iz Vrat, ali pa preko Pogačnikovega doma.
Pa srečno.nasmeh
cat enchanter     
8.7.2009
A je pot že kopna? Načrtujem izlet v nedeljo?


Lp
andrej mateja     
24.7.2009
Malo manj kot leto je minilo, da sva končno prispela na Špik. Vreme je bilo danes idealno. Je pa res bolj zahtevna tura vsaj kar se tiče kondicije. parkirala sva ob glavni cesti pred mostom, šla do koče v Krnici in nato do špika, nazaj sva se vračala čez Kačji greben. Pri sestopu z vrha sva srečala dva planinca, ki sta prišla gor po obratni smeri in sta bila popolnoma izčrpana. Bi se strinjala z njima saj sva se pri sestopu pošteno namatrala-kolena so bolela. Drugače je bila tura zelo prijetna, razgled je fenomenalen.
barjus     
31.7.2009
Evo danes opravile turo. Na vrhu sva bili v treh urah in pol na celotni trasi pa srečali enega človeka. Malo te vlečejo za nos vsi vmesni vrhovi, ker se vrha res ne vidi skoraj do konca. Zajle je pa bore malo, ravno toliko da ti naredu skominenasmeh Hja kačji greben je pa svoja pot. na začetku se malo posmučaš po čevljih, pol tečeš po melišču pol je mučna pot do doline, ki se res vleše.
Parkeljc     
9.9.2009
Včeraj osvojil vrh od koče v Krnici čez Liprtico. Vreme enkratno le vetrovno. Priporočene rokavice in kapa, windstoper in kaj toplega spodaj. Tekočine popil 2 litra. Razgled čudovit. V avgustu prehodil vse omembe vredne vrhove v Karavankah, do Špika imel rešpekt zaradi varoval. V primerjavi z vzponom na Triglav je Špika mala malica! Zadnjih 100 m višinske na senčni legimalo moteč sneg a nič hujšega. Sestop po Kačjem grabnu - fenomenalno. Vsaj 300 m višinske sestopil po melišču v pol ure. Na poti srečali tujce, ki so "umirali" po Kačjem grabnu navzgor. Pot po melišču zasnežena - neuporabna. Kot je zgoraj nekdo napisal "dva koraka gor, tri dol". Pot je označena ODLIČNO v obe smeri. Tudi, če bi mi plačali, v obratni smeri ne bi šel!! Po Kačjem grabnu je res nevarnost zdrsa na senčnih legah tudi popoldan. Zadnje neurje pa je povzročilo pravi URNEBES po grapah, še posebej v dolini. Obe cesti je odneslo, sanacija bo trajala nekaj let (drugje bi šlo morda hitreje). Žal mi je, da nisem Špik osvojil že prej !!
ves1982     
10.9.2009
Jaz sem bila tudi 8.9.2009 na Špikunasmeh. Parkeljc, mislim, da smo se srečali tik pod vrhom (vi dol, mi gor). Se strinjam z vsem, kar si napisal. Vzpon na Špik je veliko lepši čez Lipnico (prelepi pogledi na sosednje gore, pa tudi pot se polagoma stopnjuje). Sestop skozi Kačji Graben je bil težji od pričakovanj; v mokrem vremenu zna biti precej neprijeten. Vzpon čez Kačji Graben tudi jaz odsvetujem (zelo naporna pot, nerazgledna; ko opraviš z vsemi skalnimi skoki, te čaka še bolj naporno melišče).
Zelo lepa tura!
Parkeljc     
12.9.2009
Pozdravljena "ves1982 " !
Res je, najbrž si bila tista v svetlo rjavih hlačah in še dva si imela zraven sebe. Ni slabo!jezik Nekje v sredini smo srečali nekaj tujcev, ki so izgledali zares ubogi (vi ste bili takrat verjetno že na vrhu). Na vrhu se je treba malo znajt, saj če dobro pogledaš so iz kamna narejena dva zavetja in če počepneš, je lahko na vrhu prav prijetno. Sicer pa je lahko nevarno le srečevanje tik pod vrhom, saj če nisi pazljiv, mimogrede odkotališ kak kamen navzdol, kjer ga lahko faše nepripravljen planinec.
ves1982     
12.9.2009
Ja, točno tako, to sem bila jaz mežikanje. Tudi mi smo srečali to skupino na poti dol, ravno na vrhu melišča so počivali in počasi sopihali proti vrhu. Vroče je bilo že tudi takrat! Konec julija je ta pot ubijalska ...
Lp do naslednjega srečanja! In veliko lepih tur nasmeh
breza     
25.9.2009
Če ste trije planinci iz Logatca ali kdo drug kasneje videli moje pohodne palice, ki sem jih pozabil poleg avta in so bile potem ob robu ceste me prosim kontaktirajte na tel. št. 040 418035! Oliver
solja     
26.9.2009
Ali bi mi lahko kdo, prosim, razložil kje se gre na Špik 'čez Grunt'. Mi smo vedno hodili čez Lipnico gor in (običajno) sestopali skozi Kačji graben. Je to morda nova pot?

Planinski pozdrav in srečno
viharnik     
26.9.2009
Čez Grunt ali pravilneje Gruntovnica je kamnita gorska dolinica,po kateri teče presihajoč potoček.Prehodimo jo od koče v Krnici,kasneje pa pot zavije na leva melišča pod Gamsovo špico 1931m.Gori je nekoč bil le z dratom povit lesen križ.Sedaj so ga pa še neumno preimenovali v Lipno špico.
ramses     
27.5.2010
Jst sm sicer že bil na špiku pred enimi 10 leti, ko sem imel 12 let čez kačji greben...zdej bi rad šel spet, pa me zanima kdaj je varno it, da ni snega. Nameravam se odpravit nekje sredi junija, pa me zanima a se takrat že da it gor brez derez in cepina?
smidov david     
23.6.2011
Helov v soboto nameravam na Špik s Krnice. Zanima me kako je s snegom na poti, ali se da sneg obiti ali je potrebna zimska oprema?
Vsaka informacija bi bila dobrodošla.nasmeh
lukecpukec     
27.6.2011
Učeri sem bil na Špiku...pot s Krnice je popolnoma kopna...medtem ko je potrebno pri poti čez kačji graben prečit eno manjše snežišče. LP
planika1     
4.10.2011
Mene pa zmoti, ko nekateri (pri vseh gorah..) ponosno napižejo nekako takole - piše 4 ure, midva sva porabila samo 3h. Zakaj je treba tega, saj je razlika, če gre 1 oseba, 2 ali pa 15 oseb, ki absolutno in logično porabijo še več kot piše.?
A so samohvale, ki vas privzdignejo??
pirseb24     
29.7.2012
Zdravo

Mene pa zanima sldeče.S hojo v hribe sem začel pred kratkim kondicijsko verjetno ne bi imel težav za vzpon imam pa težave z višino ( strah, vrtoglavica ) ki bi jo rad premagal. Zanima me ali je ta tura primerna zame oziroma kaj mi priporočate, katera gora je najprimernejša za začetnike pri plezanju.

Hvala za vaša mnenja in odgovore
jax     
29.7.2012
Ta pot ni nič posebnega. V bistvu imaš grebenček, kjer se stvar malo odpre - pa nič posebnega, na njem pa eno mesto, kjer je treba malo strmeje navzgor ob zajli. Saj so fotke kar v redu (pri čemer so moje izkušnje takšne, da na fotkah običajno zgledajo težja mesta dosti hujše kot pa dejansko so), potem pa še malo gor po lahkih skalah do vrha. Zdaj - ne vem kaj pomeni da imaš težave z višino. Če res ne preneseš čisto nobenega pogleda v globino, potem to seveda ni. Če pa gre le za kako blažje nelagodje, potem tu gor ne bi smel imet nobenih težav.
Kar pa se tiče lahkih poti v visokogorju - tovrstna klasika je najbrž Grintovec, vendar ga jaz nobenemu ne priporočam, ker je predvsem recept, da se ti hribi zamerijo za vse življenje - lahko, neskončno dolgo, stalno strmo, vroče, duhamorno. Morda je lep predlog Kalški greben s Krvavca - varianta čez Zvoh ima eno izpostavljeno mesto, medtem ko je čez planino Koren ali pa Dolgo njivo pot povsem lahka - in v resnici zelo lep in razgiban izlet.
pirseb24     
29.7.2012
Hvala za odgovor. Bil sem ravno včeraj na Mangartu italijanska smer pa nisem sploh imel nobenih težav ne vem pa kakšna je primerjava med Mangartom in to goro
krpan     
7.8.2012
Informativno - na Špik čez Grunt v dopoldanskem času, pričakovan prihod na vrh okoli poldneva - v primeru sončnega vremena si ves čas izpostavljen sončni pripeki ali je tudi kaj senčnih mestvelik nasmeh.
el rocco     
19.8.2012
Včeraj sva z ženo svojila vrh Špika. Avto sva pustila na 3 serpentini Vršiške ceste (pri križu), in se odpravila proti koči v Krnici in potem proti vrhu. Do vrha sva hodila uro dlje (5,5h) kot je napisano, ker sem imel od sedla naprej krče ki so mi onemogočali normalno hojo. To me je kar malo presenetilo saj tovrstnih težav že dolgo nisem imel, je pa res da višinska razlika 1600m ki jo opraviš tudi ni mačji kašelj. Za Špik je treba imeti kondicijo in kdor je nima naj se ga raje ne loteva. V glavnem, ne glede na težave je ko prideš na vrh vse poplačano nasmeh Znajdeš se v druščini, in to kakšni....Mojstrovka, Mangart, Jalovec, Prisojnik, Razor, Škrlatica kot v gledališču, Špik pa kot dirigent. Tako na dlani ne vem če se še z kje vidijo. F E N O M E N A L N O, zame eden najlepših pogledov v Julijcih. Ker se potem vsaka dobra stvar seveda prehitro konča je sledil spust v dolino ki pa je bil v drugi polovici poti eno samo trpljenje zaradi vročine ki neusmiljeno nažiga po planincih. Med borovci sicer sence je nekaj, vendar ker zadržujejo toploto delujejo kot radiatorji in imaš občutek da je tam še za 10 stopinj bolj vroče. Kot odrešitev je ko prideš v senco dreves malo pred kočo in si potem naročiš mrzel Radler,...kasneje pa še pomočiš noge v Pišnico. Kakorkoli že, izlet je bil malo naporen, vendar vreden vsake kaplje znoja. Kar pa se tiče izpostavljenih mest in plezanja, je to v primerjavi z ostalimi gorskimi sosedi mačji kašelj.
uroscec     
20.8.2012
Pridružujem se mnenju El rocca. V soboto je bilo ob povratku peklensko vroče. Sonce te žge celo pot nazaj, sence pa je bore malo. Med borovci in po melišču, pa vse do koče v Krnici sem imel občutek kot da se počasi kuham v ciganskem kotlu velik nasmeh Je pa zato hladno pivo toliko bolj pasalo, da niti ne omenjam namakanja nog v Pišnici velik nasmeh

Lep izlet!
Janiel74     
20.8.2012
No jaz sem bil pa včeraj (nedelja) na Špiku. Krožna tura. Čez Grunt gor, Kačji Graben dol.
Ker sem bil zaradi sobotnega Ankogla pozen, sem moral parkirat nekje na 2.5-ti serpentininasmeh Pot ni zahtevna, je pa kar dolga.15m je resnih izpostavljenih. Razgledi res enkratni. Kot je omenil el rocco. Vse imaš na tapeti. Na vrhu sem si privoščil daljši postanek, saj sem bil sam in se leže spremljal vrh Škrlatice. Res Špik ima edinstveno lokacijo. Dol je šlo najprej zelo hitro, uživaški tek...srečal en par , ki je prilezel po tistem strmem melišču (moje sožalje..), na koncu se je pa že vleklo. Vročina pa tudinasmeh Skratka Špik bo verjetno še kdaj prišel na vrstomežikanje
zvone1     
27.8.2012
Ali kdo ve, če zdaj je na vrhu Špika žig?
el rocco     
27.8.2012
Ja, žig je na vrhu na isti skali kot je vpisna skrinjica, samo na drugi strani.
zvone1     
28.8.2012
El rocco, hvala za odgovor.
LP!
luigi     
15.9.2012
Če slučajno bere komentarje o Špiku naj se javi svetlolasa gospodična v zelenem, ki je bila skupaj z prijateljico 25.avgusta na špiku.
nasmeh
siggi     
2.8.2013
Pozdravljeni. Jutri bi hotel opraviti krožno turo - čez Grunt na vrh in sestop po Kačjem Grabnu. Zanima me, če se poti kje križata oziroma kako pridem do istega izhodišča (kolkor berem, sta izhodišči različni za obe poti). hvala
_sandra_     
2.8.2013
isto izhodišče imaš čez lipnico in čez grunt..
Daaam     
2.8.2013
vrž uč na zemljevid mežikanje
skočnik12     
2.8.2013
Ali je pot skozi kačji graben in čez lipnico brez snega?eek
cvetlica89     
6.8.2013
ne, snega ni več mežikanje
katja87     
9.10.2013
V četrtek, 3.10.2013, na vrhu Špika (mimo Koče v Krnici gor in čez Kačji graben dol).

Pot čez Lipnico je zelo lepa in razgibana. Čez Kačji graben pa je bil problem to, da je bilo kar precej pomrznjeno in zato tudi nevarno, spodnji del pa precej blaten. Naslednjič greva ziher po isti poti nazaj mežikanje

Ko sva prišla nad oblake (okrog 2000m), so bili razgledi fantastični. Na vrhu je bilo nekaj krpic snega. Na koncu poti v Krnici pa sva naletela še na velikega jurčka velik nasmeh

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131003-spik-cez-lipnico/ruski-kriz/21166761
jesiha22     
21.8.2014
A je mogoče kdo bil v zadnjem času po poti čez Lipnico na Špiku / koliko je še snega in kje?
and1     
21.8.2014
Snega na poti ni.
petruš     
2.10.2014
Živjo...kakšne so kaj snežne razmere na Špiku? Kaj vemo nasmeh?
Domch     
2.10.2014
v soboto je bilo kopno in suho. Mokra skala od rose je bila le v spodnjem delu sestopa po Kačjem grabnu.
markohorvat     
26.10.2014
Zanimajo me razmere po tej poti. A se da brez zimske opreme? Hvala.
Pandora     
12.7.2015
Ojla!
Bili smo včeraj, skupinica štirih. Prespali smo v Koči v Krnici. Fantastična tura, čudoviti ljudje, ki skrbijo in dihajo s kočo in hribi.
malimiha     
4.11.2015
Za vikend nameravamo iti na spik. Prosil bi za informacije obeh poti ali sta kopni? Hvala in lp
loki1     
5.11.2015
Danes sem opravil prav to turo. Tovoril sem vso zimsko opremo, ki jo pa nisem uporabil, ker ni bilo potrebe. Snega ni vse do grebena med Špikom in Lipanco. Na grebenu pa ga je zelo malo, tako da se mu z lahkoto ogneš. Nekaj malega snega je še na melišču v Kačjem grabnu , vendar derez ne potrebuješ, ker se mu tudi lahko izogneš. So pa težave na koncu melišča v Kačjem grebenu proti dolini, ker je ponekod slana cel dan in zelo drsi. Pozor na mokre kamne. Sem se parkrat prav na trdo usedelzadrega Naprej je tudi problem , kjer rastejo listavci , ker listje prekriva kamne in korenine in je ista zgodba kot prej.Za info: za povratek sem porabil skoraj toliko časa kot za vzpon.
Lep pozdrav in srečno
malimiha     
6.11.2015
AHA ok hvala za info. Namen imam iti čez kačji graben gor in potem do krnice. Lp
lito     
13.7.2016
Pozdravljeni,
v soboto imam namen opraviti vzpon po tej smeri in povratek čez Kačji graben.
Ima kdo kakšne informacije glede snega na poti?

Hvala!
nteam     
13.7.2016
V nedeljo (10.7) sem šel v obratni smeri.
Par flik snega je bilo še na vrhu melišča, ampak greš ob njem).

Srečno!
Mihc007     
9.12.2016
Vceraj (8.12.2016) sem prehodil zgoraj opisano pot, sestopil pa mimo Kacjega grebena. Razmere so bile dobre in vreme kicasto.
Porocilo:
https://mihagre.blogspot.si/
Marko Torelli     
12.8.2019
Pozdravljeni, 11.8.2019 opravili vzpon. Pot brez posebnosti, markacije b.p., varovala na ključnem mestu brezhibna. Sestop skozi Kačji graben se absolutno ne prišteva k ležernim gorskim sestopom. Se moramo le spustit 1500m, strmina pa ne popusti niti za trenutek, tako da ko boste lezli na vrh šparajte z močmi...jih boste potrebovali. p.s. kač pa prav nobenih v tem grabnu.
J.P.     
1.9.2019
Pot mimo koče je krasna izbira za proti vrhu. Visinske metra ves cas lepo nabiramo ker je pot lepo speljana. Pod vrhom malo poplezas in gor uzivas. Za nazaj izkoristis potencial kačjega grebena in "presmucas" pol poti. Odsvetujem kačji greben za gor.Res ni smiselno. Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki