Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Pečke / Ruše - Pečke ((delna pešpot), klasičen pristop)

Ruše - Pečke ((delna pešpot), klasičen pristop)

Natisni
Izhodišče: Ruše (390 m)
Ime poti: (delna pešpot), klasičen pristop
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 330 m
Višinska razlika po poti: 330 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: Holcar2
Ogledov: 11.458
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Do Ruš se lahko pripeljemo iz Maribora kakor tudi s koroške strani po Dravski dolini. Avto lahko pustimo v naselju ali pa se zapeljemo še dober kilometer dalje po urejeni asfaltni cesti, ki bi jo sicer morali prehoditi.
Opis poti:
Če avto vseeno pustimo v naselju, nadaljujemo približno polurno pot po cesti, ne oziramo se na številne bližnjice in gremo samo naravnost, dokler ne pridemo do konca asfalta na majhen preval, ki mu domačini pravijo Dobnikov križ. Križ z Jezusom na njem stoji ob cesti. Tam stoji tudi z leseno streho krit kažipot za Pečke in številne druge cilje. Prečkamo preval in nadaljujemo hojo po makadamski cesti, ki je po deževju lahko blatna. Na spodnji strani ceste se boči velik travnik, nad katerim hodimo, dokler ne prispemo v gozd in nadaljujemo pot do majhnega parkirišča in dveh hiš, zidanih skupaj, od katerih je ena lesenjača, druga pa zidana in rumeno prepleskana. Na kamnu ob hiši je markacija, blizu pa kažipot, ki nam kaže smer nadaljnjega pohoda. Tam naredimo oster ovinek in začnemo hojo po kolovozu, ki se vzpne nad makadamom, po katerem smo prej hodili. Slednjemu nikakor ne sledimo več, saj pelje v dolino mimo hudega psa. Kakorkoli, kolovozu sledimo do še enega kažipota, ki jasno označuje smer poti na Pečke in tudi nazaj v Ruše. Zavijemo torej levo in gremo po široki gozdni poti, ki enkrat zavije in po kakih 100 metrih dospemo do odcepa poti za Pečke. Tabla je majhna, zato moramo biti pazljivi, da odcepa ne zgrešimo. Kolovoz, ki služi kot gozdna vlaka, se sicer nadaljuje še daleč in odcepa res ni priporočljivo zgrešiti. Prepoznamo ga po tem, da se strmo spušča v dolino. Na tem delu poti je treba biti pazljiv, saj je precej drsljiv. Pozimi so tukaj potrebne male dereze, pohodne palice pa vam bodo prišle prav skozi celo leto. Strmina se na srečo hitro položi in ozka gozdna pot nas vodi po obronku hriba. V dolini že slišimo šumenje potoka, ob zimah, kakršna je bila leta (2012/13) pa ga slišimo že gor pri odcepu. Velik je namreč zaradi snega, ki se topi višje v hribih. Potok izvira pod Glažuto. Na poti prečkamo nekaj podrtih dreves, čez katera je bilo do nedavnega potrebno plezati, zdaj pa so prežagana na pol. Kmalu prispemo do potoka, kjer se lahko osvežimo (voda je pitna) in ga nato prečkamo po brvi. Vzpnemo se do še ene makadamske ceste, ki jo prečimo in ob kažipotu nadaljujemo jasno vidno široko pot proti Pečkam. Pot je strma, priporočljive so pohodne palice in pozimi tudi tukaj dereze. Po cca. 10-15 minutah prispemo do makadama, ob katerem je majhen spomenik tukaj preminulemu Rudiju, ki je zmrznil v globokem snegu pred 10 leti. Pot se spet strmo vzpne, a kmalu spet položi in prispemo do ceste. Lahko ji sledimo, lahko pa nadaljujemo pot preko gozda. V vsakem primeru dospemo do Doma na Pečkah, blizu je tudi strelišče lovcev, zato se ne ustrašimo strelov. Na cilju smo!
Namig: Pot lahko nadaljujemo tudi do Glažute in Areha ali do Meranovega, kjer imajo dobro vino.
zemljevid poti - Pečke
Ob poti: Dobnikov križ (520m)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Ruše - Pečke ((delna pešpot), klasičen pristop)
btomaz1. 09. 2013
Odličen opis lepe in zanimive poti. Dodal bi, da je po prečkanju brvi potrebno pot nadaljevati naravnost v hrib. Tabla na poti namreč nekoliko zavajajoče kaže smer v desno. Obenem tudi svetujem, da se tik pod vrhom držite poti skozi gozd, ki hitreje in bolj zanesljivo pripelje do Pečk. Naložil sem tudi GPS sled.
Kolar2. 09. 2013
Končno je nekdo opisal pot na Pečke, je bil že čas. Avtorju prispevka izrekam vso hvalo in podporo pri nesramnem blatenju, ki ga je bil nedavno deležen.

Tabla, o kateri je govoril @btomaz, je pogosto premaknjena v razne smeri, enkrat pa sem jo celo videl izpuljeno. Podobno je s tisto višje gori.
Na Pečke sicer vodi veliko poti iz različnih smeri in čas je že, da nekdo opiše tudi te (npr. Limbuška graba, z Meranovega, s Faleža ipd)
Kolar16. 07. 2014
Pot je trenutno neprehodna (julij 2014). Za prehod je potrebno precej spretnosti in plazenja, zato pozivam odgovorne oziroma lastnike zemljišča, da odstranijo podrto drevje in omogočijo pohodnikom normalen prehod.
dprapr16. 07. 2014
Potemtakem pot ni neprehodna.zmeden

Ne morem si zamisliti poti na Pohorju, ki bi bila neprehodna. Kaj so levo in desno prepadi?
Kolar19. 07. 2014
Hotel sem povedati, da je neprehodna za nekatere, za druge pač ne. Sanacija je pa nujna. @dprap: prepada ravno ni, je pa zelo strm breg na obeh straneh, ki bi znal biti v mokrem nevaren. Sicer pa če si ne morš zamislit je najbolje da greš sam pogledat.
Hribolazec812. 10. 2015
Kako je pa dom na pečkah odprt soboto in nedeljo glede na to da je okrober?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki