Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeMali Draški vrh / Rudno polje - Mali Draški vrh
  

Rudno polje - Mali Draški vrh (čez Viševnik)

 
Izhodišče: Rudno polje (1347 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3458°N / 13,9236°E
Cilj: Mali Draški vrh (2132 m)
Ime poti: čez Viševnik
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: bolj zahtevno
Višinska razlika: 785 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 32668
Ocena: 6 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče).

Opis poti:

Na koncu parkirišča se v desno odcepi makadamska cesta ob kateri so kažipoti za Triglav. Usmerimo se na to cesto, ki se rahlo vzpenja in nas po desetih minutah pripelje do smučišča.
Na drugi strani smučišča, ob vlečnici bomo opazili markirano peš pot, ki se s ceste nadaljuje v desno. Usmerimo se na omenjeno pot, ki nas v zmernem vzponu skozi pas gozda pripelje na makadamsko cesto (do sem možno tudi po cesti), kateri sledimo v desno, a le nekaj korakov. Tik preden cesta preči smučarsko progo, pa se v levo odcepi markirana peš pot, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se vzpenja ob robu smučarske proge. Na vrhu prve vlečnice markirana pot zavije levo in se naprej začne strmeje vzpenjati ob robu druge bolj strme smučarske proge. Tudi druga vlečnica se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide v manjšo razmeroma strmo dolinico. Proti vrhu omenjene dolinice se pot razmeroma strmo vzpne, nato pa se nenadoma položi in nas mimo opuščene lovske opazovalnice pripelje na razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri Viševnika (desno Lipanca in Viševnik čez Kačji rob) po spet bolj strmi poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na manjše sedelce, s katerega se nam odpre lep razgled na Spodnje Bohinjske gore. Na sedelcu nadaljujemo desno po široki planinski poti, ki se naprej vzpne skozi pas rušja. Rušje kmalu zapustimo in pot nas pripelje na razmeroma strma travnata pobočja, čez katera se nato vzpnemo na greben Viševnika. Sledi kratko prečenje kamnitega pobočja, nato pa preidemo pod sam vrh Viševnika. Tu se pot strmo vzpne in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje na razgleden vrh.
Z vrha Viševnika nadaljujemo po grebenu, ki se začne spuščati proti zahodu. Pot na začetku preči zelo strmo travnato pobočje, nato pa zavije nekoliko proti desni, kjer strmina pobočij popusti. Sledi prečni spust, nato pa se pot vrne na greben in se naprej nadaljuje po desni strani le tega. Sledi nekoliko težavnejši prehod čez razdrapano pobočje, nato pa se pot položi in nas pripelje na Srenjski preval. Tu nadaljujemo ob grebenu proti severu (levo navzdol neoznačena pot proti Jezercem, desno Lipanca in Kačji rob) po poti, ki nas po rahlem vzponu pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Studorski preval) po neoznačeni in slabše vidni poti, ki se začne vse strmeje vzpenjati po in ob neizraziti grapi. Pot se v spodnjem delu vzpenja nekoliko desno od grape, nato pa za kratek čas preide na njeno levo (smer vzpona) stran. Višje se grapa še strmeje vzpne, pot pa se začne izgubljati. Naprej se vzpenjamo kar po grapi strmo navzgor (previdno zaradi velike krušljivosti) in ob "poti" bomo opazili nekaj zelo starih in že povsem obledelih markacij. Po dobrih 20 minutah vzpona pa stopimo na prepaden greben, s katerega se nam odpre lep pogled na dolino Krme in vrhove, ki le to obdajajo.
Od tu se lahko povzpnemo na bližnji vzhodni vrh, do katerega nas loči nekaj metrov lažjega plezanja po izpostavljenem grebenu, ali pa na nekoliko bolj oddaljen, a nekaj metrov višji zahodni vrh. Do njega se moramo najprej nekoliko spustiti, nato pa se po precej izpostavljenem grebenu v nekaj 10 korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Rudno polje - Viševnik 2:00, Viševnik - Mali Draški vrh 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Viševnik (2050m), Srenjski preval (1959m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Rudno polje - mali_draski_vrh1
Rudno polje - mali_draski_vrh2
Rudno polje - mali_draski_vrh3
Rudno polje - mali_draski_vrh4
Rudno polje - mali_draski_vrh5
Rudno polje - mali_draski_vrh6
Rudno polje - mali_draski_vrh7
Rudno polje - mali_draski_vrh8
Rudno polje - mali_draski_vrh9
Rudno polje - mali_draski_vrh10
Rudno polje - mali_draski_vrh11
Rudno polje - mali_draski_vrh12
Rudno polje - mali_draski_vrh13
Rudno polje - mali_draski_vrh14
Rudno polje - mali_draski_vrh15
Rudno polje - mali_draski_vrh16
Rudno polje - mali_draski_vrh17
Rudno polje - mali_draski_vrh18
Rudno polje - mali_draski_vrh19
Rudno polje - mali_draski_vrh20
Rudno polje - mali_draski_vrh21
Rudno polje - mali_draski_vrh22
Rudno polje - mali_draski_vrh23
Rudno polje - mali_draski_vrh24
Rudno polje - mali_draski_vrh25
Rudno polje - mali_draski_vrh26
Rudno polje - mali_draski_vrh27
Rudno polje - mali_draski_vrh28
Rudno polje - mali_draski_vrh29
Rudno polje - mali_draski_vrh30
Rudno polje - mali_draski_vrh31
Rudno polje - mali_draski_vrh32
Rudno polje - mali_draski_vrh33
Rudno polje - mali_draski_vrh34
Rudno polje - mali_draski_vrh35
Rudno polje - mali_draski_vrh36
Rudno polje - mali_draski_vrh37
Rudno polje - mali_draski_vrh38
Rudno polje - mali_draski_vrh39
Rudno polje - mali_draski_vrh40
Rudno polje - mali_draski_vrh41
Rudno polje - mali_draski_vrh42
Rudno polje - mali_draski_vrh43
Rudno polje - mali_draski_vrh44
Rudno polje - mali_draski_vrh45
Rudno polje - mali_draski_vrh46
Rudno polje - mali_draski_vrh47
Rudno polje - mali_draski_vrh48
Rudno polje - mali_draski_vrh49
Rudno polje - mali_draski_vrh50
Rudno polje - mali_draski_vrh51
Rudno polje - mali_draski_vrh52
Rudno polje - mali_draski_vrh53
Rudno polje - mali_draski_vrh54
Rudno polje - mali_draski_vrh55
Rudno polje - mali_draski_vrh56
Rudno polje - mali_draski_vrh57
Video:
Alpski kozorog (Capra ibex) na Malem Draškem vrhu - Kozorog mi je pokazal kdo je gospodar v gorah. Vrh mi je predal, ko se je dobro najedel in spočil. :)
Diskusija o izletu Rudno polje - Mali Draški vrh (čez Viševnik)
Gost     
11.8.2006
To je kratka, a zelo lepa pot. Do Viševnika sploh nič posebnega. Na Mali Draški vrh pa previdno, ker pada kamenje. Nekdo mi je rekel, da se ne da direktno iz Malega na Veliki Draški vrh, da je prenevarno, zato nisem nadaljevala poti.
Gost     
17.8.2006
Konec letošnjega junija sem občutil kamenje pri vzponu na Mali Draški vrh. Ko sem se prijel z desno roko za precej veliko skalo, se mi je le ta odlomila in padla nekaj cm mimo glave. Odnesel se jo le z majhno prasko. Ja, zares je krušljiv!!
Gost     
5.9.2006
Kakšna je povezava z Malega Draškega vrha na Veliki Draški vrh in do tu na Viševnik? Je to za povprečne smrtnike, ki hodijo po gorah?
Gost     
5.9.2006
Viševnik je iz obeh strani dokaj lahek. Mali Draški vrh je precej strm in krušljiv - potrebno nekaj previdnosti. Kakšen je direkten prehod na Veliki Draški vrh pa ne vem. Iz Studorskega prevala pa ni posebej zahteven.
urshy     
22.9.2009
Ali morda kdo ve kakšna je pot iz Viševnika čez Mali in potem na Veliki Draški vrh?
viharnik     
22.9.2009
Pot čez omenjene vrhove ni markirana in je s strani drznih gornikov že uporabljena.Pot na Mali draški vrh je stalnica z nekaj plezanja v vršnem delu,kjer zahtevnost ne presega Ist,plezanja.Na sestopu proti Vel.Draškem vrhu pa naletimo na skok proti severnim globelim-izpostavljen,kjer plezanje navzdol dosega dobro II st,plezanja(5m).Naprej ni več problema.Pot pa je razgledna in lepa.
damijanp     
26.10.2009
Lepa pot, tudi v jesenski barvah. Mali Draški vrh pa je res dokaj krušljiv.
Slike so na:
Viševnik-MDV
anzegrom     
24.4.2011
včeraj sva se s prijateljem odpravla gor,..razmere so daleč od idealnih-krušljivo ZELO.tko da je potrebna res izredna pazljivost!
vreset     
25.3.2012
Ali je bil mogoče v zadnem času kdo na malem Draškem vrhu? Kakšne so razmere na poti?, sneg? Hvala za informacije.
Flora1     
25.3.2012
Ravno včeraj sem s Pleše (Krma) videla nekoga sestopat iz MDV proti prevalu pod VDV. Mogoče se tisti javi.
iomejc     
12.8.2013
S kolegom sva bila včeraj na MDV. Vzpon brez posebnosti, nekje je le malo krušljivo.
Sestopila sva po grebenu do VDV. Kot opisuje viharnik, takoj naletimo na 5m skok, ki je res izpostavljen - pogled proti Krmi nasmeh. Nad skokom sta tudi dva klina, ki jih lahko uporabite za spust (če imate vrv)nasmeh
Od tu naprej je uživancija. Pogled v Krmo in S. steno MDV je veličasten. Poti sledite čisto do konca grebena in nato sestopite na pot proti VDV.
katja87     
5.11.2013
V petek, 1.11.2013, smo se odpravili na štiri pokljuške dvatisočake. Dan je bil prekrasen in razgledi fantastični velik nasmeh

Naredili smo krožno turo: Rudno polje - Viševnik - Srenjski preval - Mali Draški vrh - Srenjski preval - Veliki Draški vrh - Studorski preval - Ablanca - Studorski preval - Rudno polje.
Za celotno turo smo potrebovali 8,5 ur, s postanki na vrhovih.

Celotna tura je izredno lepa, vendar zahteva kar nekaj kondicije, saj se ves čas dvigaš in spuščaš med vrhovi.
Za Mali Draški vrh in Ablanco priporočam čelado, saj sta precej krušljiva. Drugače pa je pot iz Srenjskega prevala proti Velikemu Draškemu vrhu zelo lepo varovana velik nasmeh

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131101-visevnik-m-in-v-draski-vrh-ablanca/zacetek-pri-smuciscu-na-rudnem-polju/21227391
Lisica     
11.8.2015
V nedeljo naredila turo na Viševnik pa čez MDV na VDV in Tosc. Iz MDV sem šla čez greben proti VDV, kjer sem se pri sestopu malo zaplezala eek in po nekaj poskusih našla pravo pot, MDV je zelo zelo krušljiv, meni se je zdel tudi slabo označen z možici. Ni za vsakega. VDV je super označen. Za Tosc se pa tokrat nisem več odločila za plezalno in sem šla kar po navadni poti. Naslednjič... velik nasmeh Drugače pa krasna pot, enkratni razgledi! nasmeh
matej712     
15.7.2017
Danes na Viševnik in MDV. Na Viševniku je bilo kar malo gneče, naprej na MDV pa prav nič. Vzpon na MDV je prava poslastica. Škoda da z vrha ni bilo kaj prida razgledov na okoliške očake, no vsaj v dolino se je lepo videlo. Kdo bi si mislil, da je komaj streljaj od triglavske 'avtoceste' tak mir. Tudi spust čez Kačji rob je čudovit.
anak     
7.7.2019
Včeraj smo se sprehodili čez štiri dvatisočake nad Pokljuko.Najprej Viševnik, potem spust na Srenjski preval. Po komentarjih sem se kar malo bala krušljivega Malega Draškega vrha, a nam ni delal nobenih težav. Je šodrasto, ampak tam, kjer se moraš prijeti skale, je trdno. Čelada je pa priporočljiva! Vrnili smo se na preval ter nadaljevali še na Veliki Draški vrh. Ker je bilo časa še dovolj, smo skočili še na Ablanco.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki