Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeMatajur / Rifugio Pelizzo - Matajur
  

Rifugio Pelizzo - Matajur (čez Ledino)

 
Izhodišče: Rifugio Pelizzo (1300 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,203°N / 13,5391°E
Cilj: Matajur (1642 m)
Ime poti: čez Ledino
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 342 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: SuzanaM
Ogledov: 3900
Ocena: 3 glasov
Število slik: 58
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Po slovenski strani:
S ceste Tolmin - Kobarid, se v kraju Idrsko v levo (iz smeri Kobarida desno) odcepi strma dvopasovna cesta proti vasi Livek (približno 5 km). Tu nadaljujemo po vse ožji cesti v Italijo. Na drugi strani meje se cesta prične rahlo spuščati, pri vasi Polava pa se zopet razširi, in se rahlo vzpne proti vasi Čepletišče / Cepletischis. Od tu se spustimo proti križišču (0,5 km), kjer nadaljujemo desno, v smeri vasi Matajur / Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost Sauodnja / Savogna. Od Livka do vasi Matajur je približno 10 km, do Rifugo Pelizzo pa 13 km.

b) Po italijanski strani:
Iz Goriške smeri se peljemo po regionalni cesti proti Vidmu / Udine, do odcepa za Krmin / Cormons. V krožišču pred Krminom zavijemo desno proti Krminu/ Cormons in Čedadu/ Cividale. Zapeljemo se pod podvozom in nato takoj zavijemo levo. V večjem in nerodnem križišču v Krminu zavijemo proti Čedadu / Cividale del Friuli. Z vožnjo nadaljujemo skozi več krajev po skrbno obdelani furlanski ravnici. Ob dobri vidljivosti bomo videli naš cilj Matajur v družbi Krna sprva na naši desni strani, od Čedada pa naravnost pred nami. V Čedadu prispemo v semaforizirano križišče poleg stavbe, v kateri je najprej lekarna (farmacia) in nato banka. V križišču zavijemo ostro desno (naravnost pred nami vhod v stari del mesta in veliko brezplačno parkirišče). Do znamenitega Hudičevega mostu (furlansko: Puint dal diaul) je le par minut hoje.
Pot nadaljujemo do manjšega krožišča, pred katerim je več smernih tabel, med njimi tudi rjava tabla za Kolovrat. Od tu naprej sledimo oznakam za Kolovrat. Ob reki Nadiži se peljemo proti kraju Špeter Slovenov / San Pietro al Natisone. Približno 1 km pred Špetrom prispemo do križišča v kraju Muost/Puint/Ponte San Quirino. Tu zavijemo desno (naravnost Špeter), levo čez most pa cesta iz Čedada po drugem bregu reke Nadiže, po kateri nas pripelje pot, ki jo lahko najdete na Google Maps. Še naprej sledimo oznakam za Kolovrat, vendar le še približno 1,5 km, kjer se desno odcepi cesta za Kolovrat in nekdanji mejni prehod in sedlo Solarji / Solarie. Mi nadaljujemo naravnost do večjega kraja Sauodnja / Savogna, tudi centra istoimenske občine. Tu zavijemo desno čez most in nadaljujemo po glavni cesti. Lahko bi šli tudi za mostom levo navzgor, vendar je pot zelo strma in ozka. Na mostu vidimo tudi rdeče table za Rifugio Pelizzo. Pot se prične kmalu serpentinasto vzpenjati (cca. 3 km in 6 ostrih ovinkov). Na vrhu pridemo do naslednjega odcepa, kjer zavijemo levo proti vasi Matajur/Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost pred nami vas Čepletišče (Cepletischis) in še približno 6 km do Livka. Od križišča nas do vasi Matajur loči še približno 5,5 km zmerno vzpenjajoče se dvopasovne ceste. Nad vasjo Matajur se cesta nekoliko zoži in nas čez 3,5 km v blagem vzponu pripelje do Rufugio Pelizzo.

Opis poti:

Pot je zelo primerna za vse pohodnike, ki niso ljubitelji strmih vzponov in radi hodijo po (v kopnih razmerah) nezahtevnih poteh. Začetek poti sicer ni označen, vendar z orientacijo ni težav. Po 20-30 minutah, ko se od cilja in izhodišča ves čas oddaljujemo, se priključimo na pot, ki pripelje iz vasi Mašera/Masseris. Pot iz vasi Mašera je po višinski razliki in dolžini primerljiva s tisto iz Avse. Za vse, ki sta jim navedeni poti prezahtevni, je to dobra bližnjica, saj jo skrajšamo za približno 1 uro najstrmejšega vzpona, in tako uživamo le v najlepšem delu poti na Matajur.
Pozimi pot navadno ni shojena, tako da so krplje skoraj obvezne, če je poledenelo, pa dereze.

Parkiramo na večjem parkirišču na naši levi, ki je malo pod Rifugio Pelizzo. Beseda rifugio v dobesednem prevodu pomeni zavetišče, v italijanščini pa tudi planinsko kočo ali dom. Pelizzo po velikosti sodi bolj med slednje. S parkirišča se po cesti spustimo v smeri prihoda do večjega ovinka (približno 300 m).
V snežnih razmerah je zapora ceste nad vasjo Matajur. Najkrajša pot do ovinka pod Rifugio Pelizzo, kjer se prične naša pot, je kar po blago vzpenjajoči se cesti (približno 40 min. hoje), ki jo lahko nekajkrat krajšamo po strmih bližnjicah.

Na ovinku se skozi presledek v zaščitni ograji spustimo po nabrežini pod cesto in po stezi do bližnjega gozdička. Kmalu po vstopu v gozd bomo videli prve markacije. Pot se še naprej spušča proti strugi hudournika Skrila. Če je veliko snega, je ta del poti lahko kar zahteven, saj se strmina še poveča, sneg pa tukaj rad pomrzne.
Po prečenju struge hudournika se prične pot zmerno vzpenjati v levo po pobočjih pod Ledino. Po krajšem vzponu se steza skoraj položi in preči strma travnata pobočja. V snežnih razmerah je na tem sicer kratkem delu poti prehod lahko nevaren. Na južnih travnatih pobočjih pod Ledino se sneg hitro zmehča in lahko nam zdrsne. Če je več kot 0,5 m snega, še posebej nekaj dni po sneženju, raje izberimo kakšno drugo pot.

Po krajšem prečenju travnatih pobočij pod Ledino se prične steza zopet vzpenjati proti gozdu. Ves čas se oddaljujemo od izhodišča in našega cilja. V gozdu se prične pot strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu pridemo iz gozda in se priključimo na pot, ki pripelje iz vasi Mašera/Masseris. Na tej točki smo se najbolj oddaljili od našega cilja (približno 30 minut od izhodišča). Od tu naprej se bo naša pot zopet usmerila proti vrhu Matajurja. Nadaljujemo z vzponom v levo, desno navzdol vas Mašera.
Po krajšem vzponu po travnatem terenu zopet stopimo v gozd, kjer se pot vije po koridorju med skalami. Na tem delu poti moramo biti še posebno pozorni, saj listje lahko zabriše stezo. Po koncu koridorja moramo zaviti desno (če nismo pozorni in gremo kar naravnost, ne gremo prav).
Steza zavije iz gozda in nato preči redko porasla pobočja. Od tu se nam odpre razgled proti Mrzlemu vrhu nad Idrsko planino in Krnu. V blagem do zmernem vzponu nas pripelje na kolovoz - Staro pot z Livka.
S hojo nadaljujemo po kolovozu v levo, desno Avsa in Livek. V komaj zaznavnem vzponu prehodimo pobočja Ledine, od kjer lepo vidimo naš cilj Matajur in pot, ki je še pred nami, ter pot, ki smo jo prehodili od izhodišča pod Rif. Pelizzo. V snežnih razmerah je na tem delu poti lahko zelo veliko snega, ki se lahko zelo predira. Tudi tukaj krplje prav pridejo, čeprav so že prej smučarji naredili smučino. Tudi, če na južnih pobočjih pod Rif. Pelizzo snega ni več, se na tem delu poti lahko še dolgo ohrani. Če je poledenelo, bodo prav prišle vsaj male dereze.

Kolovoz nas po približno 15-ih minutah sproščujoče hoje pripelje do jase, na kateri stoji kamnita hiška. Za nami je približno 1 ura hoje od izhodišča. Nadaljujemo še nekaj minut po kolovozu, nato se v desno odcepi steza, ki le skrajša ovinek, in nas v par korakih pripelje do sedla. Tu se priključi pot od Rif. Pelizzo mimo izvira Skrila. Pred nami lepo vidimo naš cilj, vrh Matajurja, za nami pa se dviga mogočni Krn s svojimi sosedi. Smerna tabla pravi, da je do vrha še 20 minut, pa lahko mirno prištejete še 10 minut in uživate v vedno lepših razgledih.
Pot se nadaljuje še nekaj korakov po kolovozu do ovinka, kjer nas markacije usmerijo na stezo, ki vodi naravnost v hrib. Kolovoz pa v blagem vzponu preči jugo-vzhodna pobočja Matajurja proti Domu na Matajure. Če je snega blizu 1m, kolovoza ne boste videli. Če sneg ni preobražen ali, če je zelo južen, prečenje pobočij proti Domu na Matajure ni priporočljivo. Namesto širokega kolovoza se le strmo padajoča pobočja, kjer lahko sprožimo plaz, ali se ta sproži s pobočij nad nami.

Od ovinka se naša pot nadaljuje po stezi, ki se kar strmo vzpenja do manjšega sedla, kjer se z desne priključi pot iz Avse. Od tu se razgledi pred nami razširijo na Kaninsko pogorje in Rombon, Mangart, Jalovec, in Razor. Sledi še krajši vzpon na vzhodni greben, s katerega nam pogled seže vse od Dolomitov do Spodnje Bohinjskih gora. Po prečenju grebena se pot še nekaj minut zmerno vzpenja proti vrhu, ki ga ves čas vidimo pred sabo.

Z vrha Matajurja se lahko do Rifugia Pelizzo in izhodišča odpravimo:
- kar naravnost navzdol po nekdanjem smučišču (kjer se priključi pot od Doma na Matajure, lahko pot podaljšamo v smeri Livka in naprej mimo izvira Skrila)
- po zahodnem grebenu do Doma na Matajure in od tu do Rif. Pelizzo naravnost ali podaljšamo mimo izvira Skrila
- po severnem grebenu do jezerca na Maršinski planini (spust po grebenu ni priporočljiv v snežnih razmerah) in od tu:
a) naprej do konca planine in naprej do Rif. Pelizzo
b) od jezerca se povzpnemo do Doma na Matajure in od tu do Rif. Pelizzo.

Če je bilo naše izhodišče nad vasjo Matajur, lahko od Doma na Matajure ali z Maršinske planine nadaljujemo do vasi Matajur.

V kolikor so vremenske razmere ugodne, je res škoda, da ne bi prehodili te lepe gore v več smereh, saj sam vzpon ni zahteven. Hoja po tej očetovski gori Beneških Slovencev nudi ljubiteljem nezahtevnih terenov obilo užitkov in lepih razgledov.

zemljevid poti
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Rifugio Pelizzo - matajur1 Rifugio Pelizzo - matajur2 Rifugio Pelizzo - matajur3 Rifugio Pelizzo - matajur4 Rifugio Pelizzo - matajur5 Rifugio Pelizzo - matajur6 Rifugio Pelizzo - matajur7 Rifugio Pelizzo - matajur8 Rifugio Pelizzo - matajur9 Rifugio Pelizzo - matajur10 Rifugio Pelizzo - matajur11 Rifugio Pelizzo - matajur12 Rifugio Pelizzo - matajur13 Rifugio Pelizzo - matajur14 Rifugio Pelizzo - matajur15 Rifugio Pelizzo - matajur16 Rifugio Pelizzo - matajur17 Rifugio Pelizzo - matajur18 Rifugio Pelizzo - matajur19 Rifugio Pelizzo - matajur20 Rifugio Pelizzo - matajur21 Rifugio Pelizzo - matajur22 Rifugio Pelizzo - matajur23 Rifugio Pelizzo - matajur24 Rifugio Pelizzo - matajur25 Rifugio Pelizzo - matajur26 Rifugio Pelizzo - matajur27 Rifugio Pelizzo - matajur28 Rifugio Pelizzo - matajur29 Rifugio Pelizzo - matajur30 Rifugio Pelizzo - matajur31 Rifugio Pelizzo - matajur32 Rifugio Pelizzo - matajur33 Rifugio Pelizzo - matajur34 Rifugio Pelizzo - matajur35 Rifugio Pelizzo - matajur36 Rifugio Pelizzo - matajur37 Rifugio Pelizzo - matajur38 Rifugio Pelizzo - matajur39 Rifugio Pelizzo - matajur40 Rifugio Pelizzo - matajur41 Rifugio Pelizzo - matajur42 Rifugio Pelizzo - matajur43 Rifugio Pelizzo - matajur44 Rifugio Pelizzo - matajur45 Rifugio Pelizzo - matajur46 Rifugio Pelizzo - matajur47 Rifugio Pelizzo - matajur48 Rifugio Pelizzo - matajur49 Rifugio Pelizzo - matajur50 Rifugio Pelizzo - matajur51 Rifugio Pelizzo - matajur52 Rifugio Pelizzo - matajur53 Rifugio Pelizzo - matajur54 Rifugio Pelizzo - matajur55 Rifugio Pelizzo - matajur56 Rifugio Pelizzo - matajur57 Rifugio Pelizzo - matajur58
Diskusija o izletu Rifugio Pelizzo - Matajur (čez Ledino)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki