Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Žrd / Sart / Rifugio Gilberti - Žrd / Sart

Rifugio Gilberti - Žrd / Sart

Natisni
Izhodišče: Rifugio Gilberti (1850 m)
Širina/Dolžina: 46,3874°N 13,4734°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 474 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 19.231
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 18
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Medvejskega prevala / Sella Nevea. Tej cesti, ki se po večini vzpenja sledimo do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice, ki pelje do koče Gilberti.
Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do zgornje postaje žičnice. Od zgornje postaje žičnice pa do koče Gilberti imamo 5 minut hoje po transportno reševalni cesti.
Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
Od koče se rahlo spustimo (smer zahod) v manjšo dolinico, kjer je razpotje poti. Nadaljujemo desno v smeri S.Grubia po poti, ki poteka med glavnim kaninskim grebenom na levi in Belo pečjo na desni. Pot naprej se sprva zložno vzpenja po dolini, nato pa se začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj minutah vzpona pripelje do stare vojaške utrdbe na sedlu Bela peč. Za utrdbo nadaljujemo rahlo levo v smeri "bivacco" (desno Bela peč 30 minut zelo zahtevna pot) po stari vojaški mulatjeri, ki pa je že dodobra uničena. Pot, ki se rahlo spušča in nato spet vzpenja poteka po mestoma strmih pobočjih, ki so ponekod rahlo prepadna in izpostavljena padajočemu kamenju (ker je pot široka v kopnem ne povzroča težav). Pot nas nato pripelje na razpotje, kjer se levo navzgor odcepi pot na Visoki Kanin. Nadaljujemo po mulatjeri, ki naprej preči nekaj grap, ki so dolgo v poletje prekrite s snegom. Lepa in razgledna visokogorska pot pa nas po 2 urah hoje od koče Gilberti pripelje do bivaka Marrusich.
Le nekaj korakov od bivaka pa pridemo na preval Peravo, kjer je razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri M.Sart po poti, ki se začne vzpenjati proti zahodu. Že kmalu pa se pot položi in zavije na desno severno stran Vrha Grubij. Precej položna pot pa nas nato pripelje na lep visokogorski travnik (Škrbina v Senožečah), kjer zapustimo mulatjero. Vzpon nadaljujemo desno in se po slabo vidni poti povzpnemo do grebena, kjer nadaljujemo vzpon. Pot naprej se strmo vzpenja po mestoma nekoliko izpostavljenem grebenu. Po polurnem vzponu, ko že mislimo, da smo na vrhu pa stopimo na predvrh Žrdi (v megli marsikdo misli, da je to vrh), s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj. Sledi rahel spust po komaj vidni poti, ki še naprej poteka po deloma izpostavljenem grebenu. Greben se nato z leve strani počasi razširi in pot nas po nadaljnjih nekaj minutah vzpona pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - bivak Marrusich 2:00, bivak Marrusich - Žrd 1:15.
zemljevid poti - Žrd / Sart
Ob poti: Sella bela pec (2005m), Bivak Marrusich (2041m), Škrbina v Senožečah (2131m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart1
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart2
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart3
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart4
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart5
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart6
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart7
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart8
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart9
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart10
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart11
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart12
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart13
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart14
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart15
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart16
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart17
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart18
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart19
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart20
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart21
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart22
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart23
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart24
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart25
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart26
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart27
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart28
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart29
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart30
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart31
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart32
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart33
Rifugio Gilberti - Žrd / Sart34
Diskusija o izletu Rifugio Gilberti - Žrd / Sart
Klin13. 08. 2008
Do koče Gilberti lahko pridete tudi s slovenske strani in sicer tako, da se z žičnico zapeljete na Kanin, nato pa se prek Prevale spustite na italijansko stran.
hribuc8522. 08. 2010
Pozdravljeni!

Včeraj sem se s planinskim društvom povzpel na Žrd. Preden se začneš vzpenjati na greben po travnatem pobočju smo opazili pot naravnost pod južnim pobočjem. Zanima me kam ta pot pelje.

Hvala za odgovor.

Srečno.
Gorazd G22. 08. 2010
Pot pelje pod grebenom Žrdi in Ždrinice na sedlo Buja, kjer je zavetišče Crasso, nato pa na jug v Rezijo ali na sever v Reklanico.
Vzpon na Žrd je iz teh smeri precej daljši (velika višinska razlika), a nikomur zagotovo ne bo žal, če se bo podal na to pot. Nekaj o njej sem napisal tukaj (v sestopu) in tukaj.

Priporočam zemljevid Tabacco 1 : 25.000, št. 27
miranm20. 06. 2012
Pozdravljeni,
V nedelje se s skupino prijateljev nameravamo odpraviti na omenjeni vrh. Zanima me predvsem kakšna je pot, ali je še kaj snežišč in ali je potrebna zimska oprema.

Hvala in srečno!
IgorZlodej21. 06. 2012
Treba bo peš iz doline, ker se mi zdi, da gondola še ne vozi (preverite). Sicer pa se lahko od ruševin na sedlu Bela peč naprej, proti bivaku Marušič nahaja še snežišča po grapah, ki znajo biti zoprna za prčenje (trd in zbit sneg), tako, da kak cepin za kopanje stopinj ne bo odveč. Po samem grebenu na Žrd vodi steza.
miranm23. 06. 2012
Igor hvala za pomembno opozorilo glede gondole. Žičnica do koče Gilberti začne obratovati 21. julija tako, da se na omenjeno goro odpravimo naslednji mesec.

Lp,
acjom1. 10. 2014
Ali gondola še obratujezadrega
cenc3. 10. 2014
Po informaciji Agenzie Regionale Promotour
do začetka zimske sezone ne več...
darinka425. 07. 2023 07:17:44
Eno je napoved vremenarjev, drugo pa realnost. Z možnostjo neviht. Midva vseeno zadovoljna s turo. Čeprav se ni izšla po pričakovanjih. Kajti pri bivaku Marussich, je pričel pihat močan veter. Nato je začelo deževati in ni bilo druzga kot sestopit . Vseeno sva naredila krožno turo , s Selle Neveje po spodnji poti, ki jo je mislim že opisal bagi. Je kar zahtevna. Do bivaka Goriuda. Potem res krasna pot do zelenga bivaka Elio Marussich. Ki je zgledno urejen. Brez smeti. Sestop po zgornji poti pod Bilo peč in v dolino. Žičnica je včeraj vozila do koče Gillberti. Ko sva peljala mimo Rabeljskega jezera, so bile postavljene table oziroma znaki tam, kjer si včasih lahko brezplačno parkiral, da je prepovedano. Zgleda , da bodo uredili plačljivo parkiranje, kot je malo naprej za Jerebico.
ejti25. 07. 2023 13:21:33
Darinka, je pot na planino Gorjuda sicer normalno prehodna? Vem, da je precej zahtevna in izpostavljena, sprašujem zato, ker na spletni strani CAI piše, da je "inagibile".
darinka425. 07. 2023 13:29:14
Ja na dveh krajih je drevo na potki. Ampak se da mimo. Na enem delu je sicer ohlapna jeklenica .Previdno je treba . Za vzpon se nama je zdela primerna. Za sestop pa se ne bi odločila. Govorim o spodnji poti. Po zgornji še nisva šla. Je kar dolga. Vse okrog hriba je krasno speljana. Najlepši del pa mi je bil od bivaka Goriuda do bivaka Marussich. Kar sva vidla hodijo po teh poteh. Tam je fajn , ker imajo vse poti označene s številkami in tabel je tudi nekaj na poti. Pa srečno.
ejti25. 07. 2023 13:48:06
Hvala.
julya25. 07. 2023 16:25:34
Darinka, kako je torej tam na izhodišču za Jerebico? In za dolino Belega potoka? Me že nekaj časa ni bilo tam in nič ne vem o rampi, nameravam pa ravno jutri ... zmeden
Hvala za info, lp.
darinka425. 07. 2023 17:31:06
Kar se vidi s ceste so postavili parkomat. Je plačljivo parkirišče. Ne vem pa kako deluje.
journeyman25. 07. 2023 19:23:01
Parkirišče na prodišču pod cesto je plačljivo, za avtomobile 2€ na uro in 8€ na dan. Pač poiščeš kako razširitev ob cesti kjer pustiš avto, tako kot to itak počne tudi večina ostalih.

lp
anazala9. 11. 2023 22:00:12
Zdravo. Zanima me ali je pot, ki na slikici opisuje rahlo izpostavljena, nevarna ali bi šlo za osebe manj izkušene v hribih. Izgleda bolj ozka, prepadna. Prosim za razlago.nasmeh
mirank9. 11. 2023 23:13:47
Mislim, da za nekoga, ki je že kdaj bil v hribih ta pot ne bi smela predstavljati težav. Na sliki opisuje del poti kot izpostavljen, a je treba vedeti, da so med vojno vojaki tam čez spremljali natovorjene mule. Pot je dovolj široka, prav na rob pa ni potrebe silit. Na sedlu V senožečih se nam ponudi možnost krožne ture če sledimo mulatieri, ki se rahlo spušča proti Reziji kakih 20min. Je pa steza od tam gor slabše uhojena a dobro markirana. Na povratku priporočam še prečenje preko vrha Grubijemežikanje
DVas10. 11. 2023 07:06:50
Krožno odsvetujem, slabe oznake, visoke trave, poti skoraj da ne vidiš. Zoprna pot. Mi je žal, da sem šel krožno. Bil v sredini avgusta. Imel še meglo, ki je otežila orientacijo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki