Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Reka - Rodne

Natisni
Izhodišče: Reka (253 m)
Širina/Dolžina: 46,1175°N 13,9214°E
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 445 m
Višinska razlika po poti: 465 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.054
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Čez čas nas cesta pripelje do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Cerkno, mi pa tu še vedno nadaljujemo naravnost, a postanemo pozorni saj bomo kmalu prišli v kraj Reka. Takoj za koncem kraja, pa najprej opazimo oznake za Kojco ter nekaj 10 m naprej še za Šebrelje. Tu se v levo odcepi ožja cesta, ki nas čez most preko reke Idrijce pripelje do manjšega parkirišča ob informativnih tablah za Arheološki park Divje babe.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Le nekaj 10 m preden se začne kraj Reka zavijemo desno čez most preko reke Idrijce ter nato parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo čez most, previdno prečimo glavno cesto, nato pa nadaljujemo desno ob glavni cesti proti Idriji. Po dobrih 50 m hoje ob glavni cesti, pa opazimo oznake za Kojco, ki nas usmerijo rahlo levo na ozko asfaltno cesto, po kateri hitro prispemo v središče vasi Reka. Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno in se sprehodimo med hišami. Strnjen del vasi se hitro konča, mi pa cesti, s katere se nam odpre lep pogled proti cerkvi sv. Ivana (hrib nad Divjimi babami) sledimo do nekoliko večjega križišča, kjer se usmerimo rahlo levo v smeri Kojce in Orehovške grape. Cesta se v nadaljevanju prične vzpenjati po levi strani Orehovške grape (gledano v smeri vzpona), mi pa po njej hodimo približno 10 minut, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Kojce, vrha Rodne in kmetije Močnik. Sprva še asfaltna cesta kmalu zavije ostro v desno, nato pa se prečno vzpenja proti desni. Višje se asfalt konča, nas pa deloma razgledna cesta hitro pripelje do že omenjene kmetije.
Tu med hišami zavijemo ostro levo na kolovoz, katerega pa na prvem desnem ovinku zapustimo, saj nas markacije usmerijo rahlo desno na nekoliko slabše uhojeno stezico. V nadaljevanju se vzpenjamo čez travnato pobočje, ko pa pot preide v ozek pas grmičevja, pa le ta spet postane lepše vidna in lažje sledljiva. Višje se pot obrne rahlo v levo ter se priključi širokemu kolovozu. Ko stopimo na kolovoz nadaljujemo levo ter se po njem vzpnemo iz gozda. Razmeroma zložna pot, ki se nadaljuje po razglednem in s travniki obdanem kolovozu, pa postopoma preide na drugo stran hriba. Po kolovozu, ki se občasno tudi spusti nadaljujemo do večjega senika, tam pa nas markacije usmerijo s kolovoza v lepo travnato dolinico. Naprej se vzpenjamo po omenjeni dolinici, kjer ni posebej vidne poti, nato pa, ko se vrnemo v gozd opazimo markacijo, ki nas usmeri rahlo desno. Naprej se strmo vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se ob rastišču spomladanske rese povzpnemo na razgleden vrh Rodne.
zemljevid poti - Rodne
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kojca (2 h 35 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Reka - Rodne1
Reka - Rodne2
Reka - Rodne3
Reka - Rodne4
Reka - Rodne5
Reka - Rodne6
Reka - Rodne7
Reka - Rodne8
Reka - Rodne9
Reka - Rodne10
Reka - Rodne11
Reka - Rodne12
Reka - Rodne13
Reka - Rodne14
Reka - Rodne15
Reka - Rodne16
Reka - Rodne17
Reka - Rodne18
Reka - Rodne19
Reka - Rodne20
Reka - Rodne21
Reka - Rodne22
Reka - Rodne23
Reka - Rodne24
Reka - Rodne25
Reka - Rodne26
Reka - Rodne27
Reka - Rodne28
Reka - Rodne29
Reka - Rodne30
Reka - Rodne31
Reka - Rodne32
Reka - Rodne33
Reka - Rodne34
Reka - Rodne35
Reka - Rodne36
Reka - Rodne37
Reka - Rodne38
Reka - Rodne39
Reka - Rodne40
Reka - Rodne41
Reka - Rodne42
Diskusija o izletu Reka - Rodne
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki