Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Zasavsko - Posavsko hribovje in DolenjskaDom Frata / Rdeči Kal - Dom Frata
  

Rdeči Kal - Dom Frata (čez Veliko raven)

 
Izhodišče: Rdeči Kal (309 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8641°N / 15,0097°E
Cilj: Dom Frata (345 m)
Ime poti: čez Veliko raven
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 36 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Dolenjska - Gorjanci, Kočevski Rog 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 700
Ocena: 1 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Obrežje se usmerimo na izvoz Trebnje zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrniča in Žužemberka. V Dobrniču, pri cerkvi, zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Žužemberku ter z vožnjo nadaljujemo naravnost proti Artmanji vas. Na koncu Artmanje vasi gremo rahlo levo (rahlo desno Korita), nato pa še preden prispemo v Vrbovec še enkrat levo, tokrat v smeri Mirne Peči. Cesta se nekoliko naprej strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do vasice Rdeči Kal, kjer ob tabli, ki označuje začetek naselja parkiramo na manjšem parkirišču ob križišču.
b) Najprej se zapeljemo v Trebnje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mirni Peči. Za naseljem Dolenje Ponikve, zapustimo glavno cesto proti Mirni Peči in z vožnjo nadaljujemo desno proti Dečji vasi in Jordankalu. V Jordankalu gremo desno, nato pa se peljemo vse do Rdečega Kala, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
c) Z avtoceste Obrežje - Ljubljana se usmerimo na izvoz Mirna Peč, nato pa z vožnjo nadaljujemo do omenjenega kraja. V Mirni Peči dosežemo glavno cesto Novo mesto - Trebnje, mi pa jo le prečimo ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrniča. Za Mirni Pečjo se cesta prehodno strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naseljem na Globodolskem polju, mi pa nadaljujemo naravnost ter kmalu prispemo do Jordankala, kjer gremo naravnost. Proti Dobrniču se peljemo do vasice Rdeči Kal, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
d) Iz Novega mesta se zapeljemo v Mirno Peč, kjer v križišču v bližini cerkve nadaljujemo levo v smeri Dobrniča. Za Mirni Pečjo se cesta prehodno strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naseljem na Globodolskem polju, mi pa nadaljujemo naravnost ter kmalu prispemo do Jordankala, kjer gremo naravnost. Proti Dobrniču se peljemo do vasice Rdeči Kal, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo proti vzhodu, se pravi, po asfaltni cesti, ki vodi proti središču vasi. Ko po približno 100 metrih prispemo do manjšega križišča, ob katerem opazimo znamenje (križ), nadaljujemo desno v smeri Ostrega vrha, kamor nas usmerja tudi bližnja rdeča planinska smerna tabla. Pot naprej se vzpne mimo še nekaj hiš, nato pa nadaljujemo levo na makadamsko cesto, ob kateri kmalu opazimo markacije. Ko cesta preide v gozd, nadaljujemo desno na kolovoz, ki se nadaljuje skozi gozd (naravnost po cesti Ostri vrh preko Malega vrha).
V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo skozi gozd, na nekaj razpotjih pa sledimo markacijam. Višje se pot položi, nato pa se nekaj časa nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, pozneje pa se ponovno prične vzpenjati. Ko pot preide na pobočja Ostrega vrha zavije prehodno bolj v levo, za kratek čas pa se nam odpre tudi nekaj razgleda. Slabše uhojena, a razmeroma dobro označena pot pa nas višje pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi pot od Doma LD Dobrnič.
Od tu sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na z gozdom poraščen Ostri vrh.
Z vrha se vrnemo do zadnjega razpotja, nato pa nadaljujemo po rahlo levi poti (gledano v smeri spusta z vrha), ki se v nadaljevanju prečno spušča proti desni. Po nekaj minutah spusta stopimo na cesto, katero pa dosežemo v neposredni bližini Doma LD Dobrnič.
Dom obidemo po levi spodnji strani, nato pa pot nadaljujemo po cesti, po kateri se pričnemo spuščati. Kako minuto nižje nas oznake za Frato usmerijo levo v gozd, na pot, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Pot naprej nas vodi mimo lovske opazovalnice, nato pa preide v pas izredno gostega grmičevja, skozi katerega pa je pot lepo prehodna, saj nas vodi po dober meter široki poseki. Pot se kmalu vrne v gozd, nato pa se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa se pot prične vidneje spuščati. Med spustom se nam prehodno odpre nekaj razgleda proti Gorjancem, pot pa nato postopoma zavije nekoliko bolj v desno, kjer prispemo do večje jase. Za jaso stopimo na makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hodimo le kratek čas, saj nas oznake za Frato usmerijo levo, na pot, ki se hitro spusti do druge ceste. Tokrat cesti sledimo v levo, po njej pa v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do Doma Frata, ki se nahaja ob robu večjega travnika.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (november).

zemljevid poti
Ob poti: Ostri vrh (nad Globodolom) (523m), Dom LD Dobrnič (440m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Rdeči Kal - dom_frata1
Rdeči Kal - dom_frata2
Rdeči Kal - dom_frata3
Rdeči Kal - dom_frata4
Rdeči Kal - dom_frata5
Rdeči Kal - dom_frata6
Rdeči Kal - dom_frata7
Rdeči Kal - dom_frata8
Rdeči Kal - dom_frata9
Rdeči Kal - dom_frata10
Rdeči Kal - dom_frata11
Rdeči Kal - dom_frata12
Rdeči Kal - dom_frata13
Rdeči Kal - dom_frata14
Rdeči Kal - dom_frata15
Rdeči Kal - dom_frata16
Rdeči Kal - dom_frata17
Rdeči Kal - dom_frata18
Rdeči Kal - dom_frata19
Rdeči Kal - dom_frata20
Rdeči Kal - dom_frata21
Rdeči Kal - dom_frata22
Rdeči Kal - dom_frata23
Rdeči Kal - dom_frata24
Rdeči Kal - dom_frata25
Rdeči Kal - dom_frata26
Rdeči Kal - dom_frata27
Rdeči Kal - dom_frata28
Rdeči Kal - dom_frata29
Rdeči Kal - dom_frata30
Rdeči Kal - dom_frata31
Rdeči Kal - dom_frata32
Rdeči Kal - dom_frata33
Rdeči Kal - dom_frata34
Rdeči Kal - dom_frata35
Rdeči Kal - dom_frata36
Rdeči Kal - dom_frata37
Rdeči Kal - dom_frata38
Rdeči Kal - dom_frata39
Rdeči Kal - dom_frata40
Rdeči Kal - dom_frata41
Rdeči Kal - dom_frata42
Rdeči Kal - dom_frata43
Rdeči Kal - dom_frata44
Rdeči Kal - dom_frata45
Rdeči Kal - dom_frata46
Rdeči Kal - dom_frata47
Rdeči Kal - dom_frata48
Rdeči Kal - dom_frata49
Rdeči Kal - dom_frata50
Rdeči Kal - dom_frata51
Rdeči Kal - dom_frata52
Rdeči Kal - dom_frata53
Rdeči Kal - dom_frata54
Rdeči Kal - dom_frata55
Rdeči Kal - dom_frata56
Rdeči Kal - dom_frata57
Diskusija o izletu Rdeči Kal - Dom Frata (čez Veliko raven)
smatjaz     
28.1.2018
žig se nahaja v lesni skrinjici na škarpi doma
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki