Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKranjska Rinka / Ravenska Kočna - Kranjska Rinka
  

Ravenska Kočna - Kranjska Rinka (Slovenska pot)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Kranjska Rinka (2453 m)
Ime poti: Slovenska pot
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1453 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 12580
Ocena: 1 glasov
Število slik: 73
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Od nekdanjega parkirišča pri tovorni žičnici se usmerimo na pot, ki gre med obema žičnicama (spodnja postaja tovorne žičnice na Kranjsko kočo je junija 2015 pogorela) in nato rahlo navzgor. Pot kmalu zapusti gozd in se nadaljuje skozi ruševje. Čez nekaj časa nas pot pripelje do grape imenovane Žrelo. Tu smo na razpotju, kjer nadaljujemo levo (naravnost pot skozi Žrelo), pot pa nato takoj postane plezalna. Pot je dobro zavarovana, a je vseeno potrebna previdnost zaradi vlažnih skal. Pot čez krajšo steno je ponekod tudi precej izpostavljena, a polna lepih razgledov. Ko preplezamo ta del se pot vrne v ruševje, skozi katerega se nato vzpenjamo po dobro nadelani poti. Nadaljujemo kar strmo navzgor in kmalu se nam z desne priključi pot skozi Žrelo. Od tu do Kranjske koče imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Babe. Pot, ki je sprva precej zložna nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna pot na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven. Pot nas nato pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom, s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na desni strani. Pot naprej se zmerno vzpenja in nas le nekaj 10 m pred Jezerskim sedlom pripelje na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Koroške Rinke oz. Križa (levo Ledinski vrh, Velika Baba, Mrzla gora).
Pot naprej se zmerno vzpne čez manj strmo melišče, nato pa se priključi poti iz Logarske doline.
Pot naprej se vzpne mimo naravnega okna in nato zavije rahlo v desno ter v vzponu preči strma zahodna pobočja. Pot nato zavije v levo in se strmo vzpne ob jeklenici. Kmalu pridemo na severna pobočja gore in sledi nekaj lažjega plezanja po razčlenjenem skalovju brez varoval. Ponovno pridemo na zahodna pobočja, kjer se pot ponovno zelo strmo vzpne ob jeklenici. Od tod je tudi zelo lep pogled na prepadne stene Skute. Sledi precej izpostavljeno prečenje po zahodni strani gore, nato pa pot ponovno zavije v levo in se skoraj navpično vzpne ob jeklenici. Ponovno pridemo na severna pobočja gore in sledi še krajši vzpon ob jeklenici do vrha Koroške Rinke.
S Križa oz. Koroške Rinke se spustimo na drugo stran, po poti, ki se strmo spusti proti dolini med Kranjsko in Koroško Rinko. Pot naprej najprej poteka po krušljivi grapi, nato pa preide na melišče, kjer hitro pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno (levo Turski žleb in Kamniška Bistrica). Pot naprej preči pobočja Koroške Rinke, nato pa zavije rahlo v levo, kjer se strmo vzpne. Sledi kratek zelo strm vzpon, nato pa nas pot pripelje na glavni greben, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na vrh Kranjske Rinke.
Ravenska Kočna - Ledine 2:00, Ledine - Koroška Rinka 2:15, Koroška Rinka - Kranjska Rinka 20 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Kranjska koča na Ledinah (1700m), Koroška Rinka (Križ) (2433m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - kranjska_rinka1 Ravenska Kočna - kranjska_rinka2 Ravenska Kočna - kranjska_rinka3 Ravenska Kočna - kranjska_rinka4 Ravenska Kočna - kranjska_rinka5 Ravenska Kočna - kranjska_rinka6 Ravenska Kočna - kranjska_rinka7 Ravenska Kočna - kranjska_rinka8 Ravenska Kočna - kranjska_rinka9 Ravenska Kočna - kranjska_rinka10 Ravenska Kočna - kranjska_rinka11 Ravenska Kočna - kranjska_rinka12 Ravenska Kočna - kranjska_rinka13 Ravenska Kočna - kranjska_rinka14 Ravenska Kočna - kranjska_rinka15 Ravenska Kočna - kranjska_rinka16 Ravenska Kočna - kranjska_rinka17 Ravenska Kočna - kranjska_rinka18 Ravenska Kočna - kranjska_rinka19 Ravenska Kočna - kranjska_rinka20 Ravenska Kočna - kranjska_rinka21 Ravenska Kočna - kranjska_rinka22 Ravenska Kočna - kranjska_rinka23 Ravenska Kočna - kranjska_rinka24 Ravenska Kočna - kranjska_rinka25 Ravenska Kočna - kranjska_rinka26 Ravenska Kočna - kranjska_rinka27 Ravenska Kočna - kranjska_rinka28 Ravenska Kočna - kranjska_rinka29 Ravenska Kočna - kranjska_rinka30 Ravenska Kočna - kranjska_rinka31 Ravenska Kočna - kranjska_rinka32 Ravenska Kočna - kranjska_rinka33 Ravenska Kočna - kranjska_rinka34 Ravenska Kočna - kranjska_rinka35 Ravenska Kočna - kranjska_rinka36 Ravenska Kočna - kranjska_rinka37 Ravenska Kočna - kranjska_rinka38 Ravenska Kočna - kranjska_rinka39 Ravenska Kočna - kranjska_rinka40 Ravenska Kočna - kranjska_rinka41 Ravenska Kočna - kranjska_rinka42 Ravenska Kočna - kranjska_rinka43 Ravenska Kočna - kranjska_rinka44 Ravenska Kočna - kranjska_rinka45 Ravenska Kočna - kranjska_rinka46 Ravenska Kočna - kranjska_rinka47 Ravenska Kočna - kranjska_rinka48 Ravenska Kočna - kranjska_rinka49 Ravenska Kočna - kranjska_rinka50 Ravenska Kočna - kranjska_rinka51 Ravenska Kočna - kranjska_rinka52 Ravenska Kočna - kranjska_rinka53 Ravenska Kočna - kranjska_rinka54 Ravenska Kočna - kranjska_rinka55 Ravenska Kočna - kranjska_rinka56 Ravenska Kočna - kranjska_rinka57 Ravenska Kočna - kranjska_rinka58 Ravenska Kočna - kranjska_rinka59 Ravenska Kočna - kranjska_rinka60 Ravenska Kočna - kranjska_rinka61 Ravenska Kočna - kranjska_rinka62 Ravenska Kočna - kranjska_rinka63 Ravenska Kočna - kranjska_rinka64 Ravenska Kočna - kranjska_rinka65 Ravenska Kočna - kranjska_rinka66 Ravenska Kočna - kranjska_rinka67 Ravenska Kočna - kranjska_rinka68 Ravenska Kočna - kranjska_rinka69 Ravenska Kočna - kranjska_rinka70 Ravenska Kočna - kranjska_rinka71 Ravenska Kočna - kranjska_rinka72 Ravenska Kočna - kranjska_rinka73
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Kranjska Rinka (Slovenska pot)
MRobin     
19.8.2011
Danes sem po poti Ravenska kočna - Slovenska pot - Kranjska koča na Ledinah izgubil ključe od avtomobila VW Polo na katere je pritrjen še en manjši srebrni ključ. Če kdo najde lepo prosim naj to sporoči na 040-860-494.

LP
soncyka     
14.8.2012
Fina pot. Sama sem šla skozi Žrelo do Kranjske koče na Ledinah, nato do Koroške in Kranjske Rinke. Iz Koroške Rinke na Kranjsko je pot malo bolj zahtevna, malo manj označena, ker je vmes tudi melišče, ampak vseeno odlična. Nazaj grede sem šla po isti poti, se ustavila še na Ledinskem vrhu, in potem po Slovenski poti iz Kranjske koče v dolino. Luštna turca!
malimiha     
26.6.2016
zdravo mogoče kdo ve kakšne so kaj razmere? hvala in lp
redbull     
29.6.2016
28.06.16
Iz Okrešlja čez Križ (kopna zavarovana pot).
Nadaljevanje je bilo le na začetku potrebno do prve jeklenice 3 metre po snegu. Naprej je še na poti nekaj snega, a ni potrebno hoditi po njem. Za pot ne potrebuješ derez, cepin priporočljiv vsaj tam pri omenjenih treh metrih prečenja snega.

Srečno
redbull     
29.6.2016
To zgoraj napisano ne gledat, malo sem narobe prebral. Razmere sem opisal za vzpon na Koroško Rinko.
Batistuta     
23.8.2018
Pot od ledenika pod Skuto dalje je dejansko zelo zahtevna, ena najbolj zahtevnih planinskih poti v Sloveniji (sem izkušen planinec). Kot navajajo prejšnje objave, so markacije zelo zlizane, tako da sem neprestano izgubljal čas z orientacijo. Jeklenice so izruvane na treh mestih od tega na enem zelo nevarnem. Jeklenice so tudi poškodovane in razcefrane, do krvi sem se opraskal po desni dlani, podlakti ter po levem komolcu. Klini so večkrat precej preveč narazen, treba je malo prosto splezati. Na nekaterih mestih je nemogoče hoditi brez proženja kamenja.
Pot od Koroške do Kranjske Rinke je pravzaprav melišče, po katerem drsi in se proži kamenje.

Svetujem torej pot le za zelo izkušene planince z uporabo zaščitnih rokavic in čelade.

Okno ob poti (pod Koroško Rinko) je lahko dostopno in nujen postanek, saj je skozi fantastičen razgled na drugo stran planin. 5 minut naprej od okna sem videl čredo 6 gamsov. Prekrasno!

Na vrhu se je v 15 minutah spremenilo vreme in pot navzdol je bila tako nočna mora, saj je deževalo, grmelo in mi drselo do obupa. Na Ledine sem prišel povsem izmučen. Ne hodite gor, če napoved ni, da bo popolnoma jasno cel dan (kar pa v Sloveniji itak nikoli ni velik nasmeh ).

Srečno!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki