Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeJezerska Kočna / Ravenska Kočna - Jezerska Kočna
  

Ravenska Kočna - Jezerska Kočna (po ferati in Kremžarjevi poti)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Jezerska Kočna (2540 m)
Ime poti: po ferati in Kremžarjevi poti
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1540 m
Višinska razlika po poti: 1540 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 4489
Ocena: 1 glasov
Število slik: 71
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice. Pri tovorni žičnici kjer je razpotje nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah (Skozi žrelo/Slovenska pot) in Češka koča (umik žrela). Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na teren, ki je delno poraščen z ruševjem. Pot se tu prične nekoliko strmeje vzpenjati in nas nato pripelje do razpotja.
Usmerimo se desno na melišče kamor nas usmeri napis na skali »Ferata Češka koča«. Po krajšem vzponu po melišču pridemo do vstopa v plezalno pot. Pri vstopu v plezalno pot se levo odcepi tudi lažja pot, ki obide začetni najtežji del plezalne poti. Ta pot je označena z napisom »umik«.
V začetku se plezalna pot zelo strmo vzpne ob jeklenici (težavnost C/D) in ker je stopov malo, je potrebno kar nekaj moči v rokah. Sledi kratko manj zahtevno prečenje po pobočju, ki je poraščeno s travo in ruševjem (A/B). Pot nato ponovno postane zahtevnejša in se prečno vzpne po strmi steni (C/D). V steni pot zavije levo navzgor in nas preko kratkega vendar kljub temu precej zahtevnega previsa (E) pripelje na nekoliko manj zahteven teren. Tu se vzpenjamo ob jeklenici po pobočju, ki je delno poraščeno s travo in ruševjem (B/C). Pot nas nato pripelje na lažji teren kjer se prvi del plezalne poti konča.
Nekaj časa se nato vzpenjamo po nezahtevnem pobočju skozi ruševje, nato pa pridemo ponovno do jeklenic kjer se prične še drugi del zavarovane poti. Tu se nam z leve priključi tudi pot, ki se umakne začetnemu najtežjemu delu. Nekaj časa se nato vzpenjamo ob jeklenici po ne pretirano zahtevnem pobočju (A/B), nato pa pot zavije v levo in sledi kratek navpičen vzpon (D). V nadaljevanju se nato kar nekaj časa strmo vzpenjamo ob jeklenici (C in C/D). Takšna pot nas nato pripelje do vpisne skrinjice kjer za kratek čas postane pot za odtenek manj zahtevna (B/C). Pot se nato še enkrat strmeje vzpne (C/D), nato pa strmina prične popuščati. Jeklenice se nato končajo in kmalu se priključimo poti »umik Žrela«. Tu nadaljujemo desno in do koče, ki jo že vidimo pred seboj je le še nekaj minut hoje.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Kočne (levo Grintovec preko Mlinarskega sedla) in se še naprej vzpenjamo po delno poraslem melišču do Zgornjih Raven. Na Zgornjih Ravneh pot zavije ostro desno in se vzpne čez melišče. Višje nas pot, ki se še naprej obrača desno pripelje na stranski greben osrednjih Grintovcev. Tu se nam odpre lep pogled proti severu, kjer lepo vidimo večino vrhov, ki obdajajo Jezersko. Tu, kjer zavijemo ostro levo se začne plezalni del poti. Dobro varovana in v suhem ne preveč zahtevna plezalna pot nas ob lepih razgledih in mimo naravnega okna, ki ga bomo opazili na desni strani, po skoraj treh urah hoje od Češke koče pripelje na glavni greben Grintovcev (Zdolška škrbina), kjer je razpotje. Nadaljujemo ostro desno v smeri Jezerske Kočne (levo Grintovec, naravnost Cojzova koča) po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejši prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre (pazi glavo). Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do malo prostornega vrha.
Ravenska Kočna - Češka koča 2:00, Češka koča - Zdolška škrbina 2:45, Zdolška škrbina - Vrh 45 minut.

zemljevid poti
Težavnost:

Opisana pot je izjemno zahtevna in je primerna samo za izkušene gornike z dovolj moči v rokah. Obvezna je uporaba čelade in samovarovalnega kompleta. Tudi uporaba plezalnih rokavic je zelo priporočljiva.

Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Mlinarsko sedlo (2317m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kokrska Kočna (30 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - jezerska_kocna1 Ravenska Kočna - jezerska_kocna2 Ravenska Kočna - jezerska_kocna3 Ravenska Kočna - jezerska_kocna4 Ravenska Kočna - jezerska_kocna5 Ravenska Kočna - jezerska_kocna6 Ravenska Kočna - jezerska_kocna7 Ravenska Kočna - jezerska_kocna8 Ravenska Kočna - jezerska_kocna9 Ravenska Kočna - jezerska_kocna10 Ravenska Kočna - jezerska_kocna11 Ravenska Kočna - jezerska_kocna12 Ravenska Kočna - jezerska_kocna13 Ravenska Kočna - jezerska_kocna14 Ravenska Kočna - jezerska_kocna15 Ravenska Kočna - jezerska_kocna16 Ravenska Kočna - jezerska_kocna17 Ravenska Kočna - jezerska_kocna18 Ravenska Kočna - jezerska_kocna19 Ravenska Kočna - jezerska_kocna20 Ravenska Kočna - jezerska_kocna21 Ravenska Kočna - jezerska_kocna22 Ravenska Kočna - jezerska_kocna23 Ravenska Kočna - jezerska_kocna24 Ravenska Kočna - jezerska_kocna25 Ravenska Kočna - jezerska_kocna26 Ravenska Kočna - jezerska_kocna27 Ravenska Kočna - jezerska_kocna28 Ravenska Kočna - jezerska_kocna29 Ravenska Kočna - jezerska_kocna30 Ravenska Kočna - jezerska_kocna31 Ravenska Kočna - jezerska_kocna32 Ravenska Kočna - jezerska_kocna33 Ravenska Kočna - jezerska_kocna34 Ravenska Kočna - jezerska_kocna35 Ravenska Kočna - jezerska_kocna36 Ravenska Kočna - jezerska_kocna37 Ravenska Kočna - jezerska_kocna38 Ravenska Kočna - jezerska_kocna39 Ravenska Kočna - jezerska_kocna40 Ravenska Kočna - jezerska_kocna41 Ravenska Kočna - jezerska_kocna42 Ravenska Kočna - jezerska_kocna43 Ravenska Kočna - jezerska_kocna44 Ravenska Kočna - jezerska_kocna45 Ravenska Kočna - jezerska_kocna46 Ravenska Kočna - jezerska_kocna47 Ravenska Kočna - jezerska_kocna48 Ravenska Kočna - jezerska_kocna49 Ravenska Kočna - jezerska_kocna50 Ravenska Kočna - jezerska_kocna51 Ravenska Kočna - jezerska_kocna52 Ravenska Kočna - jezerska_kocna53 Ravenska Kočna - jezerska_kocna54 Ravenska Kočna - jezerska_kocna55 Ravenska Kočna - jezerska_kocna56 Ravenska Kočna - jezerska_kocna57 Ravenska Kočna - jezerska_kocna58 Ravenska Kočna - jezerska_kocna59 Ravenska Kočna - jezerska_kocna60 Ravenska Kočna - jezerska_kocna61 Ravenska Kočna - jezerska_kocna62 Ravenska Kočna - jezerska_kocna63 Ravenska Kočna - jezerska_kocna64 Ravenska Kočna - jezerska_kocna65 Ravenska Kočna - jezerska_kocna66 Ravenska Kočna - jezerska_kocna67 Ravenska Kočna - jezerska_kocna68 Ravenska Kočna - jezerska_kocna69 Ravenska Kočna - jezerska_kocna70 Ravenska Kočna - jezerska_kocna71
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Jezerska Kočna (po ferati in Kremžarjevi poti)
rusmi     
30.6.2016
Kdaj je kdo bil nazadnje gor?
redbull     
30.6.2016
Kremžarjeva še ima nekaj snega, če te to zanima -cepin je obvezen oz. dva če si upaš brez derez
artur     
21.7.2018
Sem bil na Kočni v četrtek po ferati.
Začetek plezalne je malo tečen, saj res moraš imeti nekaj moči v rokah, da se dvigneš. Ostalo do koče ni nek problem. Od koče naprej pa moraš biti na nekaterih predelih kar previden. Za male otroke te poti nebi priporočal. Drugače pa lepa tura, nobene gužve in še lepo vreme sem imel.
Koča pa zelo lepa in prijazni oskrbniki.
marsus1978     
12.10.2018
V sredo 10. oktobra sva se s prijateljem povzpela po ferati na Jez. Kočno in nato čez škrbino na Grintavec in nazaj po Frisch. poti na Češko kočo. Sva bila zgodnja, tako, da je potekal vzpon po ferati v čisti temi s pomočjo naglavnih svetilk (zanimiva izkušnja), ferata mi ni najbolj pri srcu, Kremžerjeva in nato na Grintavec in spust v dolino pa čisti užitek, lepo speljane poti, čudoviti razgledi. Na poti ni snega, vsa varovala so v brezhibnem stanju.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki