Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Hotunjski vrh (1107 m)?

V Julijskih Alpah

V Karavankah

V Kamniško Savinjskih Alpah

Na Pohorju

Ne vem

gorovja / Kamniško Savinjske AlpeDolgi hrbet / Ravenska Kočna - Dolgi hrbet
  

Ravenska Kočna - Dolgi hrbet (po ferati in Kremžarjevi poti)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Dolgi hrbet (2473 m)
Ime poti: po ferati in Kremžarjevi poti
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1473 m
Višinska razlika po poti: 1473 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 2389
Ocena: 1 glasov
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice. Pri tovorni žičnici kjer je razpotje nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah (Skozi žrelo/Slovenska pot) in Češka koča (umik žrela). Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na teren, ki je delno poraščen z ruševjem. Pot se tu prične nekoliko strmeje vzpenjati in nas nato pripelje do razpotja.
Usmerimo se desno na melišče kamor nas usmeri napis na skali »Ferata Češka koča«. Po krajšem vzponu po melišču pridemo do vstopa v plezalno pot. Pri vstopu v plezalno pot se levo odcepi tudi lažja pot, ki obide začetni najtežji del plezalne poti. Ta pot je označena z napisom »umik«.
V začetku se plezalna pot zelo strmo vzpne ob jeklenici (težavnost C/D) in ker je stopov malo, je potrebno kar nekaj moči v rokah. Sledi kratko manj zahtevno prečenje po pobočju, ki je poraščeno s travo in ruševjem (A/B). Pot nato ponovno postane zahtevnejša in se prečno vzpne po strmi steni (C/D). V steni pot zavije levo navzgor in nas preko kratkega vendar kljub temu precej zahtevnega previsa (E) pripelje na nekoliko manj zahteven teren. Tu se vzpenjamo ob jeklenici po pobočju, ki je delno poraščeno s travo in ruševjem (B/C). Pot nas nato pripelje na lažji teren kjer se prvi del plezalne poti konča.
Nekaj časa se nato vzpenjamo po nezahtevnem pobočju skozi ruševje, nato pa pridemo ponovno do jeklenic kjer se prične še drugi del zavarovane poti. Tu se nam z leve priključi tudi pot, ki se umakne začetnemu najtežjemu delu. Nekaj časa se nato vzpenjamo ob jeklenici po ne pretirano zahtevnem pobočju (A/B), nato pa pot zavije v levo in sledi kratek navpičen vzpon (D). V nadaljevanju se nato kar nekaj časa strmo vzpenjamo ob jeklenici (C in C/D). Takšna pot nas nato pripelje do vpisne skrinjice kjer za kratek čas postane pot za odtenek manj zahtevna (B/C). Pot se nato še enkrat strmeje vzpne (C/D), nato pa strmina prične popuščati. Jeklenice se nato končajo in kmalu se priključimo poti »umik Žrela«. Tu nadaljujemo desno in do koče, ki jo že vidimo pred seboj je le še nekaj minut hoje.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri Grintovca (desno Kočna) po poti, ki nas hitro pripelje do začetka stene. Tu si nadenemo čelado in začnemo s plezalnim delom poti. Plezanje sprva ni težavno, a je vzpon nevaren zaradi drobirja na poti (nevarnost zdrsa). Stena po kateri se vzpenjamo nato postane bolj strma, varovala pa so vse bolj pogosta. Sledi plezanje po naravnih prehodih skozi žlebove, grape in police. Ves čas vzpona pa se nam odpirajo lepi razgledi na Jezersko in okoliške vrhove. Po slabih dveh urah "plezanja" stopimo iz stene na Mlinarsko sedlo, od koder se nam odpre pogled proti jugu. Tu smo na razpotju, kjer se usmerimo levo v smeri Dolgega hrbta in Skute (desno Grintovec). Od tu naprej imamo do vrha Dolgega hrbta le še dobrih 30 minut zavarovane plezalne poti. Sprva nas pot vodi čez južna pobočja Dolgega hrbta, a nas pot s pomočjo številnih varoval hitro ponovno pripelje na greben. Naprej hodimo po grebenu, mestoma pa pot pelje nad 1000m-skimi prepadi. Ta pot, ki je v mokrem nevarna za zdrs nas kmalu pripelje na vrh Dolgega hrbta.
Ravenska Kočna - Češka koča 2:00, Češka koča - Mlinarsko sedlo 2:45, Mlinarsko sedlo - Dolgi hrbet 45 minut.

zemljevid poti
Težavnost:

Opisana pot je izjemno zahtevna in je primerna samo za izkušene gornike z dovolj moči v rokah. Obvezna je uporaba čelade in samovarovalnega kompleta. Tudi uporaba plezalnih rokavic je zelo priporočljiva.

Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Mlinarsko sedlo (2332m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Štruca (25 min), Skuta (15 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - dolgi_hrbet1 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet2 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet3 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet4 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet5 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet6 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet7 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet8 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet9 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet10 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet11 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet12 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet13 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet14 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet15 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet16 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet17 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet18 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet19 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet20 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet21 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet22 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet23 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet24 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet25 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet26 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet27 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet28 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet29 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet30 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet31 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet32 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet33 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet34 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet35 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet36 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet37 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet38 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet39 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet40 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet41 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet42 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet43 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet44 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet45 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet46 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet47 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet48 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet49 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet50 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet51 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet52 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet53 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet54 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet55 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet56 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet57 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet58 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet59 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet60 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet61 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet62 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet63 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet64 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet65 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet66 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet67 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet68 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet69 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet70 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet71 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet72 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet73 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet74 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet75 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet76 Ravenska Kočna - dolgi_hrbet77
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Dolgi hrbet (po ferati in Kremžarjevi poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki