Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGora sv. Eme (Junska gora) / Hemmaberg / Podjuna / Jaunstein - Gora sv. Eme (Junska gora) / Hemmaberg
  

Podjuna / Jaunstein - Gora sv. Eme (Junska gora) / Hemmaberg (umik zaprti poti)

 
Izhodišče: Podjuna / Jaunstein (553 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5592°N / 14,671°E
Cilj: Gora sv. Eme (Junska gora) / Hemmaberg (842 m)
Ime poti: umik zaprti poti
Čas hoje: 0 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 289 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 241
Ocena: 1 glasov
Število slik: 30
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt pa se peljemo do Podljubelje / Unterloibl, kjer zavijemo desno v smeri trgovine Hofer. Nižje, ko že prispemo v Borovlje / Ferlach, najprej prečimo železniško progo, nato pa gremo iz križišča v bližini trgovine Spar levo (trgovina se nahaja nekaj 10 m desno od križišča). Malo naprej, v naslednjem križišču s prednostno cesto, gremo pri stop znaku desno v smeri Železne Kaple / Bad Eisenkappel. Borovlje se kmalu končajo, nato pa gremo iz krožišča v naselju Medborovnica / Unterferlach "naravnost" (drugi izvoz) v smeri Železne Kaple. Sledi vožnja skozi več naselij, kjer nadaljujemo naravnost. Ko prispemo do doline reke Bela / Vellach (reka, ki teče skozi Želeno Kaplo), pa nadaljujemo levo v smeri Dobrle vasi / Eberndorf. V nadaljevanju se peljemo skozi Miklavčevo / Miklauzhof in skozi Žitaro vas / Sittersdorf, za omenjenim naseljem pa zapustimo cesto proti Dobrli vasi in nadaljujemo desno proti Pliberku / Bleiburg. Sledi nekaj vzpona, nato pa se cesta zravna in nas vodi dokaj naravnost. Nekaj 100 m preden se priključimo na glavno cesto Dobrla vas - Pliberk, pa nadaljujemo desno v smeri naselja Podjuna / Jaunstein. Hitro prispemo v omenjeno vas, začetek opisane poti pa je na mestu, kjer cesta zavije levo. Tu se nahaja večje parkirišče, ob nekdanjem gostišču Richner, na katerem pa je prepovedano parkirati. Tudi v bližini ni urejenih parkirnih mest.
b) Preko MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, kjer se vozimo skozi Železeno Kaplo / Bad Eisenkappel ter še mimo naselja Suha / Zauchen. Kmalu za naseljem Suha zavijemo desno v smeri Dobrle vasi / Eberndorf. V nadaljevanju se peljemo skozi Miklavčevo / Miklauzhof in skozi Žitaro vas / Sittersdorf, za omenjenim naseljem pa zapustimo cesto proti Dobrli vasi in nadaljujemo desno proti Pliberku / Bleiburg. Sledi nekaj vzpona, nato pa se cesta zravna in nas vodi dokaj naravnost. Nekaj 100 m preden se priključimo na glavno cesto Dobrla vas - Pliberk, pa nadaljujemo desno v smeri naselja Podjuna / Jaunstein. Hitro prispemo v omenjeno vas, začetek opisane poti pa je na mestu, kjer cesta zavije levo. Tu se nahaja večje parkirišče, ob nekdanjem gostišču Richner, na katerem pa je prepovedano parkirati. Tudi v bližini ni urejenih parkirnih mest.
c) Čez MP Holmec se zapeljemo v Avstrijo, nato pa pred Pliberkom / Bleiberg zavijemo levo preko železniške proge v smeri naselja Libuče / Loibach, za železniško progo pa gremo takoj desno. V nadaljevanju se peljemo mimo železniške postaje, v naselju Konovece / Gonowetz, ko dosežemo glavno cesto Pliberk - Dobrla vas / Ebendorf, pa nadaljujemo levo. V dveh krožiščih sledimo oznakam za Dobrlo vas, nato pa po približno 1 km za odcepom ceste za Globasnico / Globasnitzen, zavijemo levo v smeri Železne Kaple / Bad Eisenkappel. Po približno 200 m prispemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Podjuna / Jaunstein. Hitro prispemo v omenjeno vas, začetek opisane poti pa je na mestu, kjer cesta zavije levo. Tu se nahaja večje parkirišče, ob nekdanjem gostišču Richner, na katerem pa je prepovedano parkirati. Tudi v bližini ni urejenih parkirnih mest.
d) Čez MP Vič se zapeljemo v Avstrijo, v kraju Labot / Lavamünd pa zavijemo levo v smeri naselja Pliberk / Bleiburg. V nadaljevanju se peljemo skozi Pliberk, po glavni cesti proti Ebrli vasi / Eberndorf, pa se peljemo še približno 1 km naprej od odcepa cesta proti Globasnici / Globasnitzen, nato pa zavijemo levo v smeri Železne Kaple / Bad Eisenkappel. Po približno 200 m prispemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Podjuna / Jaunstein. Hitro prispemo v omenjeno vas, začetek opisane poti pa je na mestu, kjer cesta zavije levo. Tu se nahaja večje parkirišče, ob nekdanjem gostišču Richner, na katerem pa je prepovedano parkirati. Tudi v bližini ni urejenih parkirnih mest.

Opis poti:

V Podjuni, na mestu, kjer cesta zavije desno, opazimo planinske oznake za pot k sv. Emi, ki nas usmeri naravnost, na stransko cesto, s katere gremo pred zadnjimi hišami rahlo desno na kolovoz. Kolovoz nas hitro pripelje do neoznačenega razpotja, kjer nadaljujemo po levem kolovozu, le ta pa se po krajšem prečenju prične vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljujemo ostro desno ter sledimo dokaj redkim markacijam. V nadaljevanju prečimo širši kolovoz, višje pa dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno. Med hojo po cesti se nam prehodno odpre lep razgled, nato pa jo zapustimo in nadaljujemo rahlo levo na kolovoz. Sledi vzpon po kolovozu, ko pa kolovoz zavije nekoliko bolj v levo, pa se v desno nadaljuje markirana pot, ki vodi na Junsko goro mimo votline sv. Rozalije, a ker je omenjena markirana pot zaradi nevarnosti padajočega kamenja zaprta, nadaljujemo po kolovozu. Kolovoz po nekaj minutah doseže vzhodni greben Junske gore, kjer se nam priključi še pot iz Globasnice.
Tu se v desno nadaljuje pešpot proti vrhu, ki pa je tudi zaprta, zato nadaljujemo naravnost ter po krajšem spustu dosežemo asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do naselja Slovenje / Slovenjach, kjer se nam odpre lep pogled na Karavanke. Nekaj minut še nadaljujemo po asfaltni cesti, nato pa gremo ostro desno, na makadamsko cesto, po kateri se hitro vzpnemo do cerkve sv. Eme na Junski gori.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (januar).

Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg1
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg2
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg3
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg4
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg5
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg6
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg7
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg8
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg9
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg10
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg11
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg12
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg13
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg14
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg15
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg16
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg17
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg18
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg19
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg20
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg21
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg22
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg23
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg24
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg25
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg26
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg27
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg28
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg29
Podjuna / Jaunstein - gora_sv_eme_junska_gora___hemmaberg30
Diskusija o izletu Podjuna / Jaunstein - Gora sv. Eme (Junska gora) / Hemmaberg (umik zaprti poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki