Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Poče - Dom na Poreznu (strma pot)

 
Izhodišče: Poče (653 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1537°N / 13,9846°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 937 m
Višinska razlika po poti: 977 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1572
Ocena: 2 glasov
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno proti Zakojci in Gorjam. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.

Opis poti:

Iz središča Poč nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno Porezen čez Labinjske lehe), kjer sprva hodimo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, mi pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se malo naprej približa še eni hiši, mi pa še pred hišo (odcep poti je pri kozolcu) nadaljujemo levo na pot, ki se vzpne preko senožeti do nekaj minut oddaljene gozdne ceste. Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, mi pa po njej hodimo v smeri Porezna. Občasno se nam odpre nekaj razgleda na Cerkljansko hribovje, nato pa že prispemo na manjše križišče, od koder nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama. Po krajšem vzponu se vrnemo na desni krak ceste, ki je vse bolj podobna kolovozu (širitev kolovoza 2014). Pot naprej nas vodi mimo manjšega slapišča, nato pa prispemo na deloma označeno razpotje, kjer nas oznake za Porezen usmerijo ostro desno (naravnost Porezen - položna pot (odcep ni označen)).
Od razpotja hodimo po kolovozu le še nekaj 10 korakov, nato pa se markirana pešpot nadaljuje levo v hrib. Po krajšem vzponu se približamo koncu enega kolovoza, mi pa nadaljujemo po razmeroma strmi poti skozi gozd. Višje se gozd prehodno konča, pot pa se razcepi na dva dela. Uradno markirana je desna pot, ki nas vodi proti razglednemu pobočju, nato pa se v bližini lovske opazovalnice vrne v gozd in zavije ostro levo (odcep je označen). Sledi zložen prečni vzpon proti levi in z leve se nam priključi prej omenjena pot, ki je nekoliko krajša, a uradno nemarkirana. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo skozi gozd, grmičevje in zaraščene travnike, pot pa nas med drugim vodi tudi mimo spominskega obeležja. Ob občasnih razgledih na predalpsko hribovje prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot k lovski koči na Šašu. Za razpotjem se nam kmalu odpre lep pogled proti Poreznu, mi pa le nekoliko naprej stopimo na sedlo med Poreznom na levi in manj znanim vrhom Medrce na desni.
Na razpotju se nam z desne priključi pot čez Labinjske lehe, pot od bolnice Franja ter poti z okolice Davče, mi pa nadaljujemo levo v smeri Porezna. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, nekaj korakov naprej pa še ena pot iz Davče (če tu nadaljujemo v smeri Davče hitro prispemo na cesto, po kateri lahko prispemo do Doma na Poreznu).
Pot naprej se nadaljuje po le občasno bolj strmem, a vse bolj razglednem grebenu Porezna. Ob pogledih na Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke, vse večji del Julijskih Alp ter Škofjeloško in Cerkljansko hribovje in Trnovski gozd, pa nato brez večjih težav prispemo na vrh, kjer se nahaja vpisna skrinjica, spomenik NOB in razgledna plošča.
Z vrha nadaljujemo desno ter se po poti, ki z grebena preide na pobočje v manj kot 5 minutah spustimo do planinskega doma.

zemljevid poti
Ob poti: Porezen (1630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen (10 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Poče - dom_na_poreznu1 Poče - dom_na_poreznu2 Poče - dom_na_poreznu3 Poče - dom_na_poreznu4 Poče - dom_na_poreznu5 Poče - dom_na_poreznu6 Poče - dom_na_poreznu7 Poče - dom_na_poreznu8 Poče - dom_na_poreznu9 Poče - dom_na_poreznu10 Poče - dom_na_poreznu11 Poče - dom_na_poreznu12 Poče - dom_na_poreznu13 Poče - dom_na_poreznu14 Poče - dom_na_poreznu15 Poče - dom_na_poreznu16 Poče - dom_na_poreznu17 Poče - dom_na_poreznu18 Poče - dom_na_poreznu19 Poče - dom_na_poreznu20 Poče - dom_na_poreznu21 Poče - dom_na_poreznu22 Poče - dom_na_poreznu23 Poče - dom_na_poreznu24 Poče - dom_na_poreznu25 Poče - dom_na_poreznu26 Poče - dom_na_poreznu27 Poče - dom_na_poreznu28 Poče - dom_na_poreznu29 Poče - dom_na_poreznu30 Poče - dom_na_poreznu31 Poče - dom_na_poreznu32 Poče - dom_na_poreznu33 Poče - dom_na_poreznu34 Poče - dom_na_poreznu35 Poče - dom_na_poreznu36 Poče - dom_na_poreznu37 Poče - dom_na_poreznu38 Poče - dom_na_poreznu39 Poče - dom_na_poreznu40 Poče - dom_na_poreznu41 Poče - dom_na_poreznu42 Poče - dom_na_poreznu43 Poče - dom_na_poreznu44 Poče - dom_na_poreznu45 Poče - dom_na_poreznu46 Poče - dom_na_poreznu47 Poče - dom_na_poreznu48 Poče - dom_na_poreznu49 Poče - dom_na_poreznu50 Poče - dom_na_poreznu51 Poče - dom_na_poreznu52 Poče - dom_na_poreznu53 Poče - dom_na_poreznu54 Poče - dom_na_poreznu55 Poče - dom_na_poreznu56 Poče - dom_na_poreznu57 Poče - dom_na_poreznu58 Poče - dom_na_poreznu59 Poče - dom_na_poreznu60
Diskusija o izletu Poče - Dom na Poreznu (strma pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki