Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStoržič / Planina Vetrh - Storžič
  

Planina Vetrh - Storžič (čez Javorniški preval)

 
Izhodišče: Planina Vetrh (1185 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3967°N / 14,3858°E
Cilj: Storžič (2132 m)
Ime poti: čez Javorniški preval
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 947 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 7010
Ocena: 1 glasov
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. Proti koncu Tržiča zapustimo cesto proti Dovžanovi soteski in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem. Nad Lomom pod Storžičem, pri desni serpentini zapustimo glavno cesto, ki vodi višje proti Grahovšam in Domu pod Storžičem in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Potarje. Po asfaltni cesti se peljemo do križišča pod turistično kmetijo pr Tič, kjer nadaljujemo levo proti planini Konjščica. Sledi vožnja po makadamski cesti, s katere se kmalu v levo odcepi cesta h kmetiji Pinč. Tu gremo desno po zgornji cesti, ki postane vidno slabša, po njej pa se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišču. Iz križišča nadaljujemo naravnost po spodnji cesti (desno navzgor planina Konjščica), katera malo naprej preči potok Vetrnik. V naslednjem križišču gremo levo, nato pa po 50 metrih parkiramo na označenem parkirišču ob robu planine Vetrh. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 11 km, od tega 6 km makadama.
b) a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. V nadaljevanju se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, Dolino, do Jelendola, kjer v trikotnem križišču nadaljujemo po desni cesti proti Medvodju. Nekaj kilometrov naprej se v levo odcepi cesta proti planini Zali potok, mi pa se ob Tržiški Bistrici peljemo še nekaj časa, točneje do prve vozne ceste v desno, ki preko mostu preči Tržiško Bistrico. Za mostom se pričnemo vzpenjati po slabši makadamski cesti, ki je na posameznih delih pogosto v precej slabem stanju. V križiščih nadaljujemo naravnost, nato pa, ko se cesta položi hitro prispemo do označenega parkirišča na obrobju planine Vetrh, kjer parkiramo. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 12,5 km, od tega 3,7 km zelo slabe makadamske ceste, makadama pa je še nekaj več.

Opis poti:

Na vzhodni strani parkirišča opazimo kolovoz, ki se skozi gozd vzpne do bližnje gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti hitro prispemo do desne serpentine, s katere se nam odpre lep pogled proti Košuti, Plešivcu in okoliškim goram. V nadaljevanju se nam sprva med drevesi še odpre nekaj razgleda, nato pa pot preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se vzpenja po zahodnih pobočjih Pečice (1421 m) in pozneje Maljevca (1502 m). Po pobočjih Maljevca ne hodimo dolgo, saj nas cesta pripelje v dolinico potoka Vetrnik. Preko mostu cesta hitro preide na levi breg potoka, nato pa se nekaj minut vzpenjamo neposredno ob potoku. Ko višje cesta še enkrat preči potok (tokrat brez mostu), pa jo zapustimo in pred prečenjem potoka nadaljujemo desno na širši kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Na razcepu kolovozov nadaljujemo rahlo levo, nato pa se nekaj minut višje vrnemo na makadamsko cesto, kateri pa sledimo v desno.
Med hojo po cesti hitro prispemo na označeno razpotje, s katerega nadaljujemo naravnost v smeri planine Javornik (desno Bela peč, planina Konjščica in koča pr Zdravc). Od razpotja nadaljujemo po kolovozu, nato pa se skozi pas gozda vzpnemo do planine Javornik, katero dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
S planine Javornik nadaljujemo desno v smeri Javorniškega prevala (levo Stegovnik) ter pot nadaljujemo po razglednem kolovozu. Širok kolovoz, ki se prečno spušča nas nižje pripelje v gozd, še nekoliko naprej pa na označeno razpotje na Javorniškem prevalu.
Z omenjenega prevala nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča (ostro levo Stegovnik vzhodna pot, rahlo levo Kanonir in Tržiški graben, desno Dom pod Storžičem) ter pot nadaljujemo po poti, ki se rahlo vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju sprva še zložna pot nas hitro popelje na strma pobočja Škarjeve peči, preko katerih se še nekaj časa prečno vzpenjamo, nato pa pot zavije rahlo proti levi in se prične strmo vzpenjati. Sledi prečni vzpon proti desni, kjer nam je zaradi strmine in pogosto vlažnih tal v pomoč jeklenica. Sledi vzpon ob jeklenici, na nekaj mestih pa so nam v pomoč tudi skobe in klini. Zavarovan del se po nekaj minutah konča, pot pa še nekaj časa poteka prečno po občasno precej strmih pobočjih. Višje se nam občasno odpre nekaj razgleda, pobočje postane manj strmo, pot pa nas pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo vidno bolje uhojeni poti od Doma pod Storžičem - pot čez Škarjev rob.
Nadaljujemo naravnost, nato pa se prečno vzpenjamo po zahodnih pobočjih grebena Škarjev rob, od koder imamo lep pogled proti poti pred nami in Storžiču. Višje nas pot pripelje na omenjen greben, s katerega se nam odpre še pogled na jezersko stran, kjer lepo vidimo najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi pas ruševja, nato pa preidemo na melišča, kjer lahko v zgodnjem poletju še naletimo na snežišča. Sledi vzpon ob robu melišča, nato pa prispemo do tehnično zahtevnejšega dela poti, kjer najprej prečimo rahlo izpostavljeno grapo (če je pod snegom je brez uporabe zimske opreme velika nevarnost zdrsa), nato pa se vzpenjamo po strmi dolinici, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. V zgornjem delu dolinice so nam v pomoč varovala, pot pa nato zavije nekoliko v desno. Sledi še približno 10 minut vzpona po precej strmem pobočju in vse bolj razgledna pot nas pripelje na vrh Storžiča.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Javornik (1550m), Javorniški preval (1467m), Škarjeva peč (1671m), Škarjev rob (1804m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Vetrh - storzic1
Planina Vetrh - storzic2
Planina Vetrh - storzic3
Planina Vetrh - storzic4
Planina Vetrh - storzic5
Planina Vetrh - storzic6
Planina Vetrh - storzic7
Planina Vetrh - storzic8
Planina Vetrh - storzic9
Planina Vetrh - storzic10
Planina Vetrh - storzic11
Planina Vetrh - storzic12
Planina Vetrh - storzic13
Planina Vetrh - storzic14
Planina Vetrh - storzic15
Planina Vetrh - storzic16
Planina Vetrh - storzic17
Planina Vetrh - storzic18
Planina Vetrh - storzic19
Planina Vetrh - storzic20
Planina Vetrh - storzic21
Planina Vetrh - storzic22
Planina Vetrh - storzic23
Planina Vetrh - storzic24
Planina Vetrh - storzic25
Planina Vetrh - storzic26
Planina Vetrh - storzic27
Planina Vetrh - storzic28
Planina Vetrh - storzic29
Planina Vetrh - storzic30
Planina Vetrh - storzic31
Planina Vetrh - storzic32
Planina Vetrh - storzic33
Planina Vetrh - storzic34
Planina Vetrh - storzic35
Planina Vetrh - storzic36
Planina Vetrh - storzic37
Planina Vetrh - storzic38
Planina Vetrh - storzic39
Planina Vetrh - storzic40
Planina Vetrh - storzic41
Planina Vetrh - storzic42
Planina Vetrh - storzic43
Planina Vetrh - storzic44
Planina Vetrh - storzic45
Planina Vetrh - storzic46
Planina Vetrh - storzic47
Planina Vetrh - storzic48
Planina Vetrh - storzic49
Planina Vetrh - storzic50
Planina Vetrh - storzic51
Planina Vetrh - storzic52
Planina Vetrh - storzic53
Planina Vetrh - storzic54
Planina Vetrh - storzic55
Planina Vetrh - storzic56
Planina Vetrh - storzic57
Planina Vetrh - storzic58
Planina Vetrh - storzic59
Planina Vetrh - storzic60
Planina Vetrh - storzic61
Planina Vetrh - storzic62
Planina Vetrh - storzic63
Planina Vetrh - storzic64
Planina Vetrh - storzic65
Planina Vetrh - storzic66
Planina Vetrh - storzic67
Planina Vetrh - storzic68
Planina Vetrh - storzic69
Planina Vetrh - storzic70
Planina Vetrh - storzic71
Diskusija o izletu Planina Vetrh - Storžič (čez Javorniški preval)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki