Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStoržič / Planina Vetrh - Storžič
  

Planina Vetrh - Storžič (čez Javorniški preval)

 
Izhodišče: Planina Vetrh (1185 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3967°N / 14,3858°E
Cilj: Storžič (2132 m)
Ime poti: čez Javorniški preval
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 947 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 5090
Ocena: 1 glasov
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. Proti koncu Tržiča zapustimo cesto proti Dovžanovi soteski in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Loma pod Storžičem. Nad Lomom pod Storžičem, pri desni serpentini zapustimo glavno cesto, ki vodi višje proti Grahovšam in Domu pod Storžičem in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Potarje. Po asfaltni cesti se peljemo do križišča pod turistično kmetijo pr Tič, kjer nadaljujemo levo proti planini Konjščica. Sledi vožnja po makadamski cesti, s katere se kmalu v levo odcepi cesta h kmetiji Pinč. Tu gremo desno po zgornji cesti, ki postane vidno slabša, po njej pa se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišču. Iz križišča nadaljujemo naravnost po spodnji cesti (desno navzgor planina Konjščica), katera malo naprej preči potok Vetrnik. V naslednjem križišču gremo levo, nato pa po 50 metrih parkiramo na označenem parkirišču ob robu planine Vetrh. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 11 km, od tega 6 km makadama.
b) a) Najprej se zapeljemo v Tržič, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Dovžanovi soteski. V nadaljevanju se peljemo skozi Dovžanovo sotesko, Dolino, do Jelendola, kjer v trikotnem križišču nadaljujemo po desni cesti proti Medvodju. Nekaj kilometrov naprej se v levo odcepi cesta proti planini Zali potok, mi pa se ob Tržiški Bistrici peljemo še nekaj časa, točneje do prve vozne ceste v desno, ki preko mostu preči Tržiško Bistrico. Za mostom se pričnemo vzpenjati po slabši makadamski cesti, ki je na posameznih delih pogosto v precej slabem stanju. V križiščih nadaljujemo naravnost, nato pa, ko se cesta položi hitro prispemo do označenega parkirišča na obrobju planine Vetrh, kjer parkiramo. Iz križišča pri tovarni Lepenka v Tržiču do izhodišča je približno 12,5 km, od tega 3,7 km zelo slabe makadamske ceste, makadama pa je še nekaj več.

Opis poti:

Na vzhodni strani parkirišča opazimo kolovoz, ki se skozi gozd vzpne do bližnje gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po cesti hitro prispemo do desne serpentine, s katere se nam odpre lep pogled proti Košuti, Plešivcu in okoliškim goram. V nadaljevanju se nam sprva med drevesi še odpre nekaj razgleda, nato pa pot preide v dokaj strnjen gozd, skozi katerega se vzpenja po zahodnih pobočjih Pečice (1421 m) in pozneje Maljevca (1502 m). Po pobočjih Maljevca ne hodimo dolgo, saj nas cesta pripelje v dolinico potoka Vetrnik. Preko mostu cesta hitro preide na levi breg potoka, nato pa se nekaj minut vzpenjamo neposredno ob potoku. Ko višje cesta še enkrat preči potok (tokrat brez mostu), pa jo zapustimo in pred prečenjem potoka nadaljujemo desno na širši kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Na razcepu kolovozov nadaljujemo rahlo levo, nato pa se nekaj minut višje vrnemo na makadamsko cesto, kateri pa sledimo v desno.
Med hojo po cesti hitro prispemo na označeno razpotje, s katerega nadaljujemo naravnost v smeri planine Javornik (desno Bela peč, planina Konjščica in koča pr Zdravc). Od razpotja nadaljujemo po kolovozu, nato pa se skozi pas gozda vzpnemo do planine Javornik, katero dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
S planine Javornik nadaljujemo desno v smeri Javorniškega prevala (levo Stegovnik) ter pot nadaljujemo po razglednem kolovozu. Širok kolovoz, ki se prečno spušča nas nižje pripelje v gozd, še nekoliko naprej pa na označeno razpotje na Javorniškem prevalu.
Z omenjenega prevala nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča (ostro levo Stegovnik vzhodna pot, rahlo levo Kanonir in Tržiški graben, desno Dom pod Storžičem) ter pot nadaljujemo po poti, ki se rahlo vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju sprva še zložna pot nas hitro popelje na strma pobočja Škarjeve peči, preko katerih se še nekaj časa prečno vzpenjamo, nato pa pot zavije rahlo proti levi in se prične strmo vzpenjati. Sledi prečni vzpon proti desni, kjer nam je zaradi strmine in pogosto vlažnih tal v pomoč jeklenica. Sledi vzpon ob jeklenici, na nekaj mestih pa so nam v pomoč tudi skobe in klini. Zavarovan del se po nekaj minutah konča, pot pa še nekaj časa poteka prečno po občasno precej strmih pobočjih. Višje se nam občasno odpre nekaj razgleda, pobočje postane manj strmo, pot pa nas pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo vidno bolje uhojeni poti od Doma pod Storžičem - pot čez Škarjev rob.
Nadaljujemo naravnost, nato pa se prečno vzpenjamo po zahodnih pobočjih grebena Škarjev rob, od koder imamo lep pogled proti poti pred nami in Storžiču. Višje nas pot pripelje na omenjen greben, s katerega se nam odpre še pogled na jezersko stran, kjer lepo vidimo najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi pas ruševja, nato pa preidemo na melišča, kjer lahko v zgodnjem poletju še naletimo na snežišča. Sledi vzpon ob robu melišča, nato pa prispemo do tehnično zahtevnejšega dela poti, kjer najprej prečimo rahlo izpostavljeno grapo (če je pod snegom je brez uporabe zimske opreme velika nevarnost zdrsa), nato pa se vzpenjamo po strmi dolinici, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. V zgornjem delu dolinice so nam v pomoč varovala, pot pa nato zavije nekoliko v desno. Sledi še približno 10 minut vzpona po precej strmem pobočju in vse bolj razgledna pot nas pripelje na vrh Storžiča.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Javornik (1550m), Javorniški preval (1467m), Škarjeva peč (1671m), Škarjev rob (1804m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Vetrh - storzic1 Planina Vetrh - storzic2 Planina Vetrh - storzic3 Planina Vetrh - storzic4 Planina Vetrh - storzic5 Planina Vetrh - storzic6 Planina Vetrh - storzic7 Planina Vetrh - storzic8 Planina Vetrh - storzic9 Planina Vetrh - storzic10 Planina Vetrh - storzic11 Planina Vetrh - storzic12 Planina Vetrh - storzic13 Planina Vetrh - storzic14 Planina Vetrh - storzic15 Planina Vetrh - storzic16 Planina Vetrh - storzic17 Planina Vetrh - storzic18 Planina Vetrh - storzic19 Planina Vetrh - storzic20 Planina Vetrh - storzic21 Planina Vetrh - storzic22 Planina Vetrh - storzic23 Planina Vetrh - storzic24 Planina Vetrh - storzic25 Planina Vetrh - storzic26 Planina Vetrh - storzic27 Planina Vetrh - storzic28 Planina Vetrh - storzic29 Planina Vetrh - storzic30 Planina Vetrh - storzic31 Planina Vetrh - storzic32 Planina Vetrh - storzic33 Planina Vetrh - storzic34 Planina Vetrh - storzic35 Planina Vetrh - storzic36 Planina Vetrh - storzic37 Planina Vetrh - storzic38 Planina Vetrh - storzic39 Planina Vetrh - storzic40 Planina Vetrh - storzic41 Planina Vetrh - storzic42 Planina Vetrh - storzic43 Planina Vetrh - storzic44 Planina Vetrh - storzic45 Planina Vetrh - storzic46 Planina Vetrh - storzic47 Planina Vetrh - storzic48 Planina Vetrh - storzic49 Planina Vetrh - storzic50 Planina Vetrh - storzic51 Planina Vetrh - storzic52 Planina Vetrh - storzic53 Planina Vetrh - storzic54 Planina Vetrh - storzic55 Planina Vetrh - storzic56 Planina Vetrh - storzic57 Planina Vetrh - storzic58 Planina Vetrh - storzic59 Planina Vetrh - storzic60 Planina Vetrh - storzic61 Planina Vetrh - storzic62 Planina Vetrh - storzic63 Planina Vetrh - storzic64 Planina Vetrh - storzic65 Planina Vetrh - storzic66 Planina Vetrh - storzic67 Planina Vetrh - storzic68 Planina Vetrh - storzic69 Planina Vetrh - storzic70 Planina Vetrh - storzic71
Diskusija o izletu Planina Vetrh - Storžič (čez Javorniški preval)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki