Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeLopa / Planina Krnica - Lopa
  

Planina Krnica - Lopa

 
Izhodišče: Planina Krnica (1240 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,35274°N / 13,50801°E
Cilj: Lopa (2406 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1166 m
Višinska razlika po poti: 1180 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 1660
Ocena: 4 glasov
Število slik: 78
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v center Bovca, kjer iz križišča pri glavnem trgu nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, ki se mimo pošte prične vzpenjati proti bližnji cerkvi. Omenjeno cerkev obidemo po levi strani, nato pa prispemo v Kaninsko vas. Bovec se nato konča, cesta pa nas še nekaj časa vodi proti zahodu. Na manjšem razcepu zapustimo glavno asfaltno cesto, ki vodi proti vasi Plužna in z vožnjo nadaljujemo po rahlo desni cesti (za križiščem oznake za cesto Gozdec). Za bližnjo domačijo se cesta še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo rahlo levo cesto (rahlo desno Zavrzelno in izhodišče poti za Rombon). V nadaljevanju se vzpenjamo po makadamski cesti, ki nas višje pripelje do B postaje žičnice na Kanin. Pri B postaji cesta zavije ostro levo, nato pa nas v prečnem vzponu po približno 1 km nadaljnje vožnje pripelje do naslednjega križišča. V omenjenem križišču nadaljujemo ostro desno proti planini Krnica (levo Gozdec). Kasneje se levo odcepi še cesta proti C in D postaji. Mi nadaljujemo naravnost vse do planine Krnica kjer je manjše parkirišče. V zadnjem delu proti planini Krnica je cesta v dokaj slabem stanju.

Opis poti:

Od parkirišča na planini Krnica se usmerimo levo na označeno peš pot, ki se začne vzpenjati in nas hitro pripelje v pas redkega gozda. Gozd se kmalu konča in pot nas v nadaljevanju vodi po večinoma travnatem terenu ob katerem sprva še raste ruševje. Pot, ki poteka po dolini Krnica počasi zavije rahlo v levo in nato poteka proti severozahodu. Le občasno nekoliko bolj strma pot, pa višje preide s travnatih pobočij na melišča pod pobočji Lope. Pot se kasneje nekoliko bolj vzpne in nas kmalu pripelje do smučišča na Prevali kjer je tudi razpotje.
Na sedlu Prevala nadaljujemo desno in se pričnemo vzpenjati po smučišču proti zgornji postaji italijanske gondolske žičnice. Tu se nam s poti najprej odpre lep razgled proti zahodu, nato pa še proti severu kjer sta lepo vidna Montaž ter Viš. Ko pot po smučišču zavije v desno se nam z leve priključi še pot 536 od Nevejskega sedla. Sledi le še kratek vzpon do zgornje postaje žičnice.
Pri zgornji postaji gondolske žičnice se usmerimo levo na neoznačeno stezo, ki preči melišča na severnih pobočjih proti vzhodu. Pot sprva v rahlem vzponu preči pobočja pod severnim stenami grebena Vršiči pod Lopo (Monte Golovec). Ko pridemo na severozahodno stran omenjenega grebena se nam desno odpre pogled proti škrbini Forca sopra Medon. Mi še naprej nadaljujemo po stezi, ki preči pobočja proti vzhodu. Stezi ki se v nadaljevanju občasno tudi nekoliko vzpne sledimo vse do škrbine na vzhodni strani vrha Lopa.
Približno 10 metrov pred škrbino (prvi nekoliko lažji prehod od škrbine na severni strani) se usmerimo desno navzgor proti grebenu. Po začetnem zelo kratkem vzponu se teren malenkost poravna in pred seboj bomo zagledali kratko grapo. Na tem delu je na pobočju tudi nekaj grušča. Usmerimo se naravnost proti omenjeni grapi. Po le nekaj metrih vzpona po grapi pa nadaljujemo levo na polico.
Ko smo na omenjeni polici pa imamo dve možnosti. Lahko se že po nekaj metrih prečenja po polici usmerimo desno in sledi nekaj metrov plezanja do grebena. Če se usmerimo desno na pravilnem mestu težavnost plezanja ne preseže 1. stopnje. Druga možnost pa je da po omenjeni polici prečimo še naprej tako, da pridemo na južno stran grebena. Na južni strani kjer je pobočje nekoliko poraščeno s travo kratek čas še prečimo strmo pobočje pod grebenom. Ko pobočje nad nami postane nekoliko manj strmo pa se usmerimo desno na greben.
V nadaljevanju hodimo po grebenu in vzpon za nekaj časa postane manj zahteven. Pri hoji po razglednem grebenu so nam v pomoč tudi možici. Nekoliko višje pridemo ponovno do bolj strmega pobočja. V začetnem delu strmega pobočja se držimo leve strani, nato pa približno na polovici prečimo strmo pobočje, ki je delno poraščeno s travo v desno. Pri orientaciji nam je v pomoč tudi nekaj možicev. Sledi kratek strm vzpon nato pa nadaljujemo v levo in kmalu ponovno dosežemo greben.
V nadaljevanju nato ves čas hodimo po grebenu vse do razglednega vrha. V zadnjem delu grebena je še nekaj zelo kratkih strmih vzponov, ki pa ne predstavljajo večjih težav.
Sestopimo po poti vzpona.
Za manj izkušene je na težjih delih priporočljivo varovanje z vrvjo.

Ob poti: Prevala (2067m), Sella Golovec (2133m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Krnica - lopa1 Planina Krnica - lopa2 Planina Krnica - lopa3 Planina Krnica - lopa4 Planina Krnica - lopa5 Planina Krnica - lopa6 Planina Krnica - lopa7 Planina Krnica - lopa8 Planina Krnica - lopa9 Planina Krnica - lopa10 Planina Krnica - lopa11 Planina Krnica - lopa12 Planina Krnica - lopa13 Planina Krnica - lopa14 Planina Krnica - lopa15 Planina Krnica - lopa16 Planina Krnica - lopa17 Planina Krnica - lopa18 Planina Krnica - lopa19 Planina Krnica - lopa20 Planina Krnica - lopa21 Planina Krnica - lopa22 Planina Krnica - lopa23 Planina Krnica - lopa24 Planina Krnica - lopa25 Planina Krnica - lopa26 Planina Krnica - lopa27 Planina Krnica - lopa28 Planina Krnica - lopa29 Planina Krnica - lopa30 Planina Krnica - lopa31 Planina Krnica - lopa32 Planina Krnica - lopa33 Planina Krnica - lopa34 Planina Krnica - lopa35 Planina Krnica - lopa36 Planina Krnica - lopa37 Planina Krnica - lopa38 Planina Krnica - lopa39 Planina Krnica - lopa40 Planina Krnica - lopa41 Planina Krnica - lopa42 Planina Krnica - lopa43 Planina Krnica - lopa44 Planina Krnica - lopa45 Planina Krnica - lopa46 Planina Krnica - lopa47 Planina Krnica - lopa48 Planina Krnica - lopa49 Planina Krnica - lopa50 Planina Krnica - lopa51 Planina Krnica - lopa52 Planina Krnica - lopa53 Planina Krnica - lopa54 Planina Krnica - lopa55 Planina Krnica - lopa56 Planina Krnica - lopa57 Planina Krnica - lopa58 Planina Krnica - lopa59 Planina Krnica - lopa60 Planina Krnica - lopa61 Planina Krnica - lopa62 Planina Krnica - lopa63 Planina Krnica - lopa64 Planina Krnica - lopa65 Planina Krnica - lopa66 Planina Krnica - lopa67 Planina Krnica - lopa68 Planina Krnica - lopa69 Planina Krnica - lopa70 Planina Krnica - lopa71 Planina Krnica - lopa72 Planina Krnica - lopa73 Planina Krnica - lopa74 Planina Krnica - lopa75 Planina Krnica - lopa76 Planina Krnica - lopa77 Planina Krnica - lopa78
Diskusija o izletu Planina Krnica - Lopa ()
ljubitelj gora     
25.7.2017
Samo opozoril bi, da se avto pusti pri B postaji in peš odpravi, kajti vozit se do Krnice po taki cesti je primerno za terenska vozila.
mirank     
25.7.2017
Ni glih tako; do klopce in parkinga, ki se nahaja 400m naprej od odcepa servisne ceste za C postajo se lahko pripelješ z vsakim vozilom. Od tam imaš do Krnice 15min! Preizkušeno zadnjič, ko nam ž. model na žičnici ni hotel prodati karte do B postaje, ker je nima na cenikuzmeden. No, da ne lažem lahko bi kupili komplet:zavijanjezocmi ali pa karto za kolesarjeeek:
ljubitelj gora     
25.7.2017
Da se pripeljat, kaj pa po taki vožnji pravi podvozje vozila. velik nasmeh
gams1     
26.7.2017
opis je dober, a žal zmeden , je avtor pretiraval slikami "pogled nazaj", ker se izgubi smisel in občutek, kako zahteven je vzpon.
dprapr     
4.9.2018
Če je že šel vse do Prevale, bi bilo veliko lepše pri sliki 30 po travah pristopiti na greben in po njem do Lope, kot pa po tistih meliščih od zadaj.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki