Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vrh Brda / Cima Verde / Pecol - Vrh Brda / Cima Verde

Pecol - Vrh Brda / Cima Verde

Natisni
Izhodišče: Pecol (1510 m)
Širina/Dolžina: 46,4092°N 13,4376°E
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1151 m
Višinska razlika po poti: 1160 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 18.586
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala (Na Žlebeh) / Sella Nevea. Ko se cesta že začne spuščati proti Reklanski dolini, pa se v ostrem levem ovinku v desno odcepi ozka in strma cesta proti Montaževi visoki planoti / Altopiano del Montasio (ob križišču so oznake v ital. jeziku). Tej cesti nato sledimo do velikega označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 100 m pred sirarno Pecol (nadaljnja vožnja je prepovedana).
b) Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala (Na Žlebeh) / Sella Nevea. Ko se cesta že začne spuščati proti Reklanski dolini, pa se v ostrem levem ovinku v desno odcepi ozka in strma cesta proti Montaževi visoki planoti / Altopiano del Montasio (ob križišču so oznake v ital. jeziku). Tej cesti nato sledimo do velikega označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 100 m pred sirarno Pecol (nadaljnja vožnja je prepovedana).
Opis poti:
S parkirišča na planini Pecol se usmerimo na ozko cesto, ki pelje desno proti koči Rifugio di Brazza. Kmalu nas oznake usmerijo levo na peš pot, po kateri čez travnike v dobrih 15 minutah dosežemo kočo. Pri križišču, ki je le nekaj deset metrov nad kočo se usmerimo na levo pot, ki pelje proti sedlu Forca dei Disteis (2201m), desna pot pa pelje na Špik Hude police (2420m). Od križišča se najprej nekaj metrov spustimo, nato pa v rahlem vzponu prečimo travnike pod ostenji Montaža in če imamo srečo lahko opazimo tudi alpske svizce, ki jih je tod okoli precej. Kmalu se nam z naše leve strani priključi še direktna pot s planine Pecol, ki je nekaj minut krajša kot ta mimo koče. Tu se pot že nekoliko bolj strmo vzpne in nas kmalu pripelje na že prej omenjeno sedlo pri katerem je običajno veliko kozorogov. Do sedla potrebujemo od izhodišča slabi dve uri. Pri sedlu pot zavije v desno čez melišča in kmalu pridemo ponovno do križišča. Leva manj obiskana in nekoliko zahtevnejša pot pelje proti bivaku Suringar (2430m). Mi se usmerimo na desno pot, ki še naprej preči melišča in nas pripelje do spominskih plošč, kjer vstopimo v skalnat del poti. Tu postane pot zahtevnejša, potrebnega je nekaj lažjega plezanja, v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Pot nato zavije nekoliko v levo, kjer prečimo manjše melišče in kmalu pridemo do nekoliko slabše vidnega razpotja pred Pipanovo lestvijo. Mi nadaljujemo desno in se pričnemo vzpenjati po strmih travah navzgor. Pobočje je zelo strmo, pot pa ni zavarovana in je zato nevarna za zdrs. V zadnjem delu vzpona je na poti tudi nekaj grušča zato moramo paziti, da ne prožimo kamenja, saj pod nami vodi zelo obiskana pot, ki vodi na Montaž.
zemljevid poti - Vrh Brda / Cima Verde
Ob poti: Rifugio di Brazza (1660m), Forca dei Disteis (2201m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde1
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde2
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde3
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde4
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde5
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde6
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde7
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde8
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde9
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde10
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde11
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde12
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde13
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde14
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde15
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde16
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde17
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde18
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde19
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde20
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde21
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde22
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde23
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde24
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde25
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde26
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde27
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde28
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde29
Pecol - Vrh Brda / Cima Verde30
Diskusija o izletu Pecol - Vrh Brda / Cima Verde
Jacek26. 08. 2009
Druga varianta je ta, da greš gor po Pipanovi l. in ko na grebenu pot zavije levo proti Montažu, zestopiš desno nekaj metrov in prideš do majhne škrbine. Prehod čez njo je malo neroden. Pozneje nadaljuješ po neoznačeni stezi proti vrhu.
umetnik00731. 08. 2019
Pot je dobro vidna, na trenutke celo označena z obledelimi rdečimi pikami. Od razcepa v celoti nevarovana, zato primerna za ljudi z gorniškimi izkušnjami. Povečini se da lepo hoditi po travnatih poličkah, opazil sem le nekaj metrov dokaj ozke in izpostavljene poti, ki sem jo raje obšel oz. sekal desni ovinek. Razgled res krasen.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki