Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Monte Verdal / Passo Giau - Monte Verdal (zgornja pot)

Passo Giau - Monte Verdal (zgornja pot)

Natisni
Izhodišče: Passo Giau (2236 m)
Širina/Dolžina: 46,4825°N 12,0538°E
Ime poti: zgornja pot
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 255 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 3.336
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do križišča na višini približno 1400m. V križišču nadaljujemo levo v smeri alpskega prelaza Passo di Giau in Marmolade. Parkiramo na velikem parkirišču na prelazu Passo di Giau.
b) S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S prelaza nadaljujemo levo (proti jugu) na pot, ki po levi strani obide kapelico. Pot z oznako 436 nas sprva vodi po zložnih travnikih z lepimi razgledi na okoliške vrhove, nato pa nas pripelje na manjšo škrbino imenovano Forcella Zonia. S škrbine se malenkost spustimo, nato pa prečimo strma pobočja nad dolino Valle di Zonia. Po prečenju nas pot pripelje do škrbine Forcella Col Piombin kjer je še eno razpotje.
Levo vodi pot 436 proti škrbini Forcella Giau, mi pa se usmerimo desno na nekoliko manj uhojeno pot za oznakami »Sentiero Alpinistico del Cernera«.
Naprej nadaljujemo po poti, ki sprva preči zložna nato pa vse bolj strma pobočja gore Monte Cernera. Pot s katere se nam odpirajo razgledi predvsem na zahodno stran pa nas hitro pripelje do prve izpostavljene prečnice. Kratko skalnato pobočje premagamo s pomočjo jeklenice, ki je zaradi vlažnega terena kar dobrodošla. Strmina za krajši čas popusti in pot nas pripelje do strme skalne stopnje po kateri se s pomočjo varoval povzpnemo strmo navzgor. Varovala se hitro končajo in pot nas pripelje na razmeroma strma travnata pobočja. V nadaljevanju strmina za odtenek popusti in pot nas pripelje do slabše vidnega razpotja kjer se desno odcepi neoznačena steza. Mi nadaljujemo naravnost in se še naprej vzpenjamo po travnatih pobočjih. Ko se približamo skalnatim pobočjem najprej prečimo krajšo hudourniško grapo nato pa nas pot pripelje do označenega razpotja.
Levo vodi pot proti vrhu Monte Cernera, mi pa nadaljujemo desno za oznakami »Zonia« proti vrhu Monte Verdal. Naprej slabše vidna pot preči travnato pobočje in nas hitro pripelje na škrbino Forcella Ciazza med vrhovoma Monte Cernera in Monte Verdal. Tu bomo levo na pobočju gore Monte Cernera opazili naravno okno, mi pa nadaljujemo naravnost po zložnem grebenu, ki ga spremljajo občasne markacije navzgor. Razgledna pot nas nato čez predvrh s katerega sledi kratek spust hitro pripelje na malo obiskan vrh.
zemljevid poti - Monte Verdal
Ob poti: Forcella Zonia (2229m), Forcella Col Piombin (2239m), Forcella Ciazza (2457m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Passo Giau - Monte Verdal1
Passo Giau - Monte Verdal2
Passo Giau - Monte Verdal3
Passo Giau - Monte Verdal4
Passo Giau - Monte Verdal5
Passo Giau - Monte Verdal6
Passo Giau - Monte Verdal7
Passo Giau - Monte Verdal8
Passo Giau - Monte Verdal9
Passo Giau - Monte Verdal10
Passo Giau - Monte Verdal11
Passo Giau - Monte Verdal12
Passo Giau - Monte Verdal13
Passo Giau - Monte Verdal14
Passo Giau - Monte Verdal15
Passo Giau - Monte Verdal16
Passo Giau - Monte Verdal17
Passo Giau - Monte Verdal18
Passo Giau - Monte Verdal19
Passo Giau - Monte Verdal20
Passo Giau - Monte Verdal21
Passo Giau - Monte Verdal22
Passo Giau - Monte Verdal23
Passo Giau - Monte Verdal24
Passo Giau - Monte Verdal25
Passo Giau - Monte Verdal26
Passo Giau - Monte Verdal27
Passo Giau - Monte Verdal28
Passo Giau - Monte Verdal29
Passo Giau - Monte Verdal30
Diskusija o izletu Passo Giau - Monte Verdal (zgornja pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki