Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPiz Boe / Passo Gardena - Piz Boe
  

Passo Gardena - Piz Boe (Via Ferrata Brigata Tridentina)

 
Izhodišče: Passo Gardena (1956 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,54742°N / 11,82125°E
Cilj: Piz Boe (3152 m)
Ime poti: Via Ferrata Brigata Tridentina
Čas hoje: 6 h 10 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1196 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 8867
Ocena: 2 glasov
Število slik: 121
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Alta Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju La Villa zavijemo desno proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti do velikega parkirišča nekaj ovinkov pred prelazom Passo Gardena. Pri parkirišču je tudi velika tabla z napisom »Via Ferrata – Klettersteig«.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do njenega konca (ne zavijemo v smeri proti kraju Belluno), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri Alta Badie ter se najprej vzpnemo na sosednji prelaz Passo Valparola (2192 m), od tam pa se spustimo v omenjeno dolino. V kraju La Villa zavijemo levo proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti do velikega parkirišča nekaj ovinkov pred prelazom Passo Gardena. Pri parkirišču je tudi velika tabla z napisom »Via Ferrata – Klettersteig«.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo levo za oznakami »Via Ferrata Tridentina«. Pot sprva preči pobočje proti vzhodu in poteka večinoma ob ruševju in redkih macesnih. Pot, ki se tudi rahlo spusti nas kmalu pripelje do začetka zavarovane poti.
Zavarovana pot se v začetku strmo vzpne s pomočjo skob, nato pa se nekaj časa vzpenja ob jeklenici po običajno vlažnem terenu navzgor. Sledi še krajši vzpon po skobah, nato pa pridemo na položnejša pobočja. Pot nas nato vodi mimo velikih balvanov in nas pripelje do razpotja.
Na razpotju nadaljujemo rahlo levo za oznakami »Pisciadu Via Ferrata«. Pot nato preči pobočja proti jugu in pred seboj bomo kmalu opazili slap. Kmalu pridemo ponovno do razpotja in nadaljujemo desno proti slapu za oznakami »Pisciadu Via Ferrata«.
Desno od slapa ponovno vstopimo v steno in se pričnemo strmo vzpenjati po zavarovani poti Via Ferrata Brigata Tridentina. Pot je v nadaljevanju zelo dobro zavarovana in se ves čas vzpenja desno od široke grape po kateri teče potok s številnimi slapovi. S poti imamo ves čas čudovite razglede na prepadne stene okoliških vrhov ter navzdol proti kraju Colfosco in Alta Badii.
Zavarovana pot kasneje zavije nekoliko v levo in nas pripelje do razpotja. Levo lahko zapustimo zavarovano pot in se po lažjem terenu vzpnemo proti koči Pisciadu. Desno pa nadaljujemo po zavarovani poti, ki se vzpenja po stenah stolpa Torre Exner. Pot v tem delu postane še nekoliko zahtevnejša in pri vzponu je potrebno imeti tudi nekaj moči v rokah. Pot se nekajkrat navpično vzpne, v pomoč pa so nam skobe in krajša lestev. Višje pot preči steno v levo in nas pripelje do visečega mostu. Od mostu sledi le še kratek vzpon ob jeklenici, nato pa se zavarovana pot konča.
Razgledna pot v nadaljevanju zavije nekoliko v levo in sledi še nezahteven vzpon do koče Rifugio Pisciadu.
Od koče nadaljujemo proti jugu za oznakami »Cima Pisciadu, Rif. Boe« in se spustimo proti jezeru. Pot nato zavije v desno in v vzponu preči melišča na levi strani jezera. Pot tu poteka pod strmimi stenami vrha Pisciadu in nas pripelje na nekoliko bolj strma pobočja. V nadaljevanju pot zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati s pomočjo varoval. Pri vzponu je potrebno nekaj previdnosti, samovarovanje pa ni nujno potrebno.
Pot nato postane ponovno manj strma in nas po dolini imenovani Val de Tita pripelje do razpotja na južni strani vrha Pisciadu.
Levo navzgor vodi pot na Cima Pisciadu, mi pa nadaljujemo nekoliko desno za oznakami »Rif. Boe«. Pot se še nekaj časa vzpenja po dolini navzgor, nato pa zavije ponovno v desno in se nekoliko strmeje vzpne proti širokemu grebenu ob vrhu Sas de Mesdi. Ko pridemo na greben nadaljujemo proti jugu in se pričnemo spuščati. Desno se nato odcepi pot proti sedlu Sela de Pisciadu, mi pa nadaljujemo naravnost in se še naprej spuščamo. Pot se nato nekoliko zravna in nas pripelje do razpotja pri škrbini Forcella d'Antersass.
Tu se desno navzdol odcepi pot proti kraju Canazei, mi pa nadaljujemo rahlo levo v smeri koče Rifugio Boe. Razmeroma položna pot nas nato hitro pripelje do še enega razpotja. Obe poti vodita proti koči Rifugio Boe, vendar je desna zahtevnejša saj preči izpostavljena pobočja pod vrhom L'Antersass. Pot je dobro zavarovana in ni pretirano zahtevna, kljub temu pa je na začetku poti tabla, ki nas opozarja da je potrebno samovarovanje. Leva lažja pot pa je malenkost daljša in se po skalnatem pobočju vzpne do vrha L'Antersass. Z vrha se nato pot spusti proti jugu in se ponovno združi s težjo potjo. Po kratkem prečenju nekoliko strmejših pobočij pridemo na položen teren in sledi le še kratek sprehod do koče Rifugio Boe.
Od koče nadaljujemo levo za oznakami »Piz Boe«. Pot se prične vzpenjati po meliščih proti jugovzhodu. Višje nas nato pot pripelje do razpotja pred kratko skalno stopnjo. Ker je na poti običajno velika gneča je desna pot namenjena vzponu leva pa sestopu. Na razpotju torej nadaljujemo desno in prečimo nekoliko izpostavljeno pobočje ob jeklenici v desno. Sledi še kratek vzpon ob jeklenici in pot postane ponovno manj zahtevna. Pot se v nadaljevanju dokaj strmo vzpenja po vršnem pobočju gore. Ko pridemo na greben se nam z leve strani priključi še pot od prelaza Passo Campolongo in sledi le še vzpon po razglednem grebenu do vrha.

Ob poti: Rifugio Pisciadu (2585m), Lech de Pisciadu (2564m), Forcella D Antersass (2839m), D Antersass (2907m), Rifugio Boe (2873m), Forces dai Ciamorces (3110m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Passo Gardena - piz_boe1
Passo Gardena - piz_boe2
Passo Gardena - piz_boe3
Passo Gardena - piz_boe4
Passo Gardena - piz_boe5
Passo Gardena - piz_boe6
Passo Gardena - piz_boe7
Passo Gardena - piz_boe8
Passo Gardena - piz_boe9
Passo Gardena - piz_boe10
Passo Gardena - piz_boe11
Passo Gardena - piz_boe12
Passo Gardena - piz_boe13
Passo Gardena - piz_boe14
Passo Gardena - piz_boe15
Passo Gardena - piz_boe16
Passo Gardena - piz_boe17
Passo Gardena - piz_boe18
Passo Gardena - piz_boe19
Passo Gardena - piz_boe20
Passo Gardena - piz_boe21
Passo Gardena - piz_boe22
Passo Gardena - piz_boe23
Passo Gardena - piz_boe24
Passo Gardena - piz_boe25
Passo Gardena - piz_boe26
Passo Gardena - piz_boe27
Passo Gardena - piz_boe28
Passo Gardena - piz_boe29
Passo Gardena - piz_boe30
Passo Gardena - piz_boe31
Passo Gardena - piz_boe32
Passo Gardena - piz_boe33
Passo Gardena - piz_boe34
Passo Gardena - piz_boe35
Passo Gardena - piz_boe36
Passo Gardena - piz_boe37
Passo Gardena - piz_boe38
Passo Gardena - piz_boe39
Passo Gardena - piz_boe40
Passo Gardena - piz_boe41
Passo Gardena - piz_boe42
Passo Gardena - piz_boe43
Passo Gardena - piz_boe44
Passo Gardena - piz_boe45
Passo Gardena - piz_boe46
Passo Gardena - piz_boe47
Passo Gardena - piz_boe48
Passo Gardena - piz_boe49
Passo Gardena - piz_boe50
Passo Gardena - piz_boe51
Passo Gardena - piz_boe52
Passo Gardena - piz_boe53
Passo Gardena - piz_boe54
Passo Gardena - piz_boe55
Passo Gardena - piz_boe56
Passo Gardena - piz_boe57
Passo Gardena - piz_boe58
Passo Gardena - piz_boe59
Passo Gardena - piz_boe60
Passo Gardena - piz_boe61
Passo Gardena - piz_boe62
Passo Gardena - piz_boe63
Passo Gardena - piz_boe64
Passo Gardena - piz_boe65
Passo Gardena - piz_boe66
Passo Gardena - piz_boe67
Passo Gardena - piz_boe68
Passo Gardena - piz_boe69
Passo Gardena - piz_boe70
Passo Gardena - piz_boe71
Passo Gardena - piz_boe72
Passo Gardena - piz_boe73
Passo Gardena - piz_boe74
Passo Gardena - piz_boe75
Passo Gardena - piz_boe76
Passo Gardena - piz_boe77
Passo Gardena - piz_boe78
Passo Gardena - piz_boe79
Passo Gardena - piz_boe80
Passo Gardena - piz_boe81
Passo Gardena - piz_boe82
Passo Gardena - piz_boe83
Passo Gardena - piz_boe84
Passo Gardena - piz_boe85
Passo Gardena - piz_boe86
Passo Gardena - piz_boe87
Passo Gardena - piz_boe88
Passo Gardena - piz_boe89
Passo Gardena - piz_boe90
Passo Gardena - piz_boe91
Passo Gardena - piz_boe92
Passo Gardena - piz_boe93
Passo Gardena - piz_boe94
Passo Gardena - piz_boe95
Passo Gardena - piz_boe96
Passo Gardena - piz_boe97
Passo Gardena - piz_boe98
Passo Gardena - piz_boe99
Passo Gardena - piz_boe100
Passo Gardena - piz_boe101
Passo Gardena - piz_boe102
Passo Gardena - piz_boe103
Passo Gardena - piz_boe104
Passo Gardena - piz_boe105
Passo Gardena - piz_boe106
Passo Gardena - piz_boe107
Passo Gardena - piz_boe108
Passo Gardena - piz_boe109
Passo Gardena - piz_boe110
Passo Gardena - piz_boe111
Passo Gardena - piz_boe112
Passo Gardena - piz_boe113
Passo Gardena - piz_boe114
Passo Gardena - piz_boe115
Passo Gardena - piz_boe116
Passo Gardena - piz_boe117
Passo Gardena - piz_boe118
Passo Gardena - piz_boe119
Passo Gardena - piz_boe120
Passo Gardena - piz_boe121
Diskusija o izletu Passo Gardena - Piz Boe (Via Ferrata Brigata Tridentina)
andrejp     
1.9.2015
Četrtek rezervira za ,,kraljevsko,, turo. od prelaza Gardena po ferrati do koče Pisceadu, potem mimo koče Boe do koče Pordoi, spust po melišču na pot proti ferrati Piazzeta ( vmes postanek v senci balvana, ki sva ga krstila za slovenski balvan počitkavelik nasmeh, malo pred vstopom v ferrato). Potem pa po njej do vrha Piz Boe. Spust po poti pristopa do koče Pisceadu in nato po lažji poti do prelaza Gardena.
Na vrhu sicer ogromno ljudi, v ferratah pa sva bila skoraj sama.
odlično
Tadeja_hribi     
15.10.2020
Prečudovita ferata, ki nudi izjemne razglede daleč na okoli, viseši most na nekaj sto metrih višine pa je prava atrakcija.

V članku pa še nekaj zanimivosti plezanje te klasike med dolomitskimi feratami
https://tadejatravels.com/clanek/plezanje/plezanje-ene-najbolj-znanih-dolomitskih-ferat-brigate-tridentine/
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki