Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Visoke TureAlteck / Parkplatz Innerfragant - Alteck
  

Parkplatz Innerfragant - Alteck (čez Fraganter Scharte)

 
Izhodišče: Parkplatz Innerfragant (1230 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,98044°N / 13,0517°E
Cilj: Alteck (2942 m)
Ime poti: čez Fraganter Scharte
Čas hoje: 7 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1712 m
Višinska razlika po poti: 1850 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 350
Ocena: 2 glasov
Število slik: 158
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Od Karavanškega predora sledimo avtocesti proti Salzburgu do avtocestnega križišča kjer zavijemo levo proti Spittalu. Iz Spittala se peljemo proti Lienzu. Malo za tem ko se konča avtocesta, pri kraju Möllbrücke, zavijemo desno proti kraju Mallnitz in alpski cesti Großglockner. Tej cesti nato sledimo do kraja Kleindorf (malo za krajem Flattach) kjer nas oznake „Mölltaler Gletscher“ usmerijo desno na vzpenjajočo cesto proti spodnji postaji vzpenjače. Tej cesti nato sledimo vse do velikih parkirišč pri spodnji postaji vzpenjače.

Opis poti:

Od parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki je zaprta za promet. Po kratkem vzponu po cesti nas smerokazi usmerijo desno na pešpot „Richard Helfer Weg“. Po pešpoti se tudi izognemo predorom na cesti skozi katere je hoja prepovedana.
Od razpotja se pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati skozi gozd po razmeroma slabo uhojeni stezi. Višje se za krajši čas priključimo cesti nato pa ponovno zavijemo desno na pešpot, ki je označena z Knafeljčevimi markacijami. Pot se večinoma vzpenja skozi gozd in preči nekaj krajših jas. Kasneje nas pot pripelje na nekoliko strmejša pobočja s katerih se nam občasno odpre razgled na slapove potoka Astrombach na drugi strani strme doline. Na krajšem prečenju kjer je pobočje zelo strmo nam je v pomoč tudi vrv. Pot tu ni pretirano zahtevna, treba pa je biti pozoren saj lahko zaradi grmičevja in visoke trave ne opazimo, da je ob ozki poti pobočje zelo strmo. Pot nato s strmih pobočij zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Po takšni poti skozi gozd nato kmalu dosežemo gorsko cesto.
Nadaljujemo desno po cesti, ki se rahlo spušča in nas pripelje do označenega razpotja v bližini jezera Wurtenspeicher. Usmerimo se levo na kolovoz in po kratkem vzponu pridemo do jezera. V bližini jezera so tudi klopi in miza.
Kolovoz ki poteka ob jezeru se kmalu konča, mi pa se usmerimo levo na pešpot. Pot v nadaljevanju večinoma v rahlem vzponu preči pobočje nad jezerom proti severu, pri tem pa prečimo tudi nekaj manjših potočkov. Kasneje pot zavije nekoliko v levo in se za kratek čas vzpenja v ključih. Sledi prečenje nekoliko strmejšega pobočja, kjer obidemo manjši podor. Tu je potrebno tudi nekaj malega previdnosti. Kasneje vse bolj razgledna pot postane manj strma in poteka proti severu. Še vedno pa moramo biti pozorni kod hodimo saj je ob stezi kar nekaj globokih lukenj. Pot se nato malenkost spusti in nas pripelje v bližino jezera Mernigsee.
Tu pot zavije rahlo v desno ter preči potok, nato pa se prične vzpenjati po pobočju nad jezerom. Ponovno hodimo proti severu in kmalu prečimo pobočje pod sedežnico, ki pelje proti koči Weißseehaus. Pot nato zavije levo in sledi kratek vzpon po pobočju levo od smučišča. Kasneje pot poteka po smučišču in nas pripelje do gorske ceste kjer je razpotje.
Desno rahlo navzdol je le nekaj deset metrov do vmesne postaje žičnice (Mittelstation), naravnost po smučišču vodi pešpot proti koči Duisburger Hütte, mi pa se usmerimo levo na cesto proti koči Weißseehaus, ki jo lahko že vidimo pred seboj. Od razpotja se vzpenjamo po razgledni asfaltirani cesti ob kateri se v poletnih mesecih pase živina. Po razgledni cesti nato kmalu dosežemo kočo Weißseehaus.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki se rahlo spusti in nato za kratek čas poteka ob jezeru Weißsee. Cesta se nato ponovno prične vzpenjati in zavije nekoliko v desno ter nas pripelje do velikega umetnega jezera Hochwurtenspeicher. Cesta nas po robu jeza pripelje na desno stran jezera kjer se asfaltirana cesta konča.
Tu se desno odcepi pešpot proti koči Duisburger Hütte, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti ob jezeru. Kmalu pridemo do križišča, kjer se desno odcepi še cesta proti koči Duisburger Hütte. Mi še naprej nadaljujemo po levi položni cesti, ki ves čas poteka ob jezeru. Ob lepih razgledih na vrhove nad jezerom nas cesta pripelje na severno stran jezera kjer je več razpotij.
Mi se usmerimo desno (proti severovzhodu) za oznakami „Fraganter Scharte“, rahlo levo pa vodi direktna pot proti škrbini Niedere Scharte. Pot od razpotja nekaj časa poteka po smučišču ob potoku nato pa zavije odločno v levo in se prične strmeje vzpenjati. Ko se nekoliko približamo strmejšim pobočjem pot zavije v desno in se nato prečno vzpenja vse do škrbine Fraganter Scharte kjer je razpotje.
Na škrbini kjer se nam odpre pogled proti severu ter vrhu Hoher Sonnblick se usmerimo levo za oznakami „Niedere Scharte“, desno pa vodi pot proti vrhu Schareck. Od razpotja hodimo po položni poti, ki poteka po širokem grebenu. Pot nas tu vodi mimo manjše vremenske postaje, ki se nahaja rahlo levo s poti. Ko se približamo vrhu Goldbergtauernkopf, se pot umakne grebenu na severno stran kjer v rahlem vzponu prečimo pobočje po skalnih ploščah. Sledi vzpon nazaj proti grebenu do vrha Goldbergtauernkopf.
Z vrha nadaljujemo po grebenu in se nekoliko spustimo do škrbine Niedere Scharte kjer je razpotje.
Z leve strani se nam priključi direktna pot od jezera Hochwurtenspeicher, desno navzdol vodi pot proti vrhu Hoher Sonnblick, mi pa nadaljujemo naravnost proti vrhu Alteck.
Od škrbine se pot ponovno prične vzpenjati in nas sprva vodi mimo tabel, ki označujejo da vstopamo v naravni park Hohe Tauern. Pot nato zavije za kratek čas v levo, ko pa se približamo nekoliko strmejšemu pobočju pa nadaljujemo odločno v desno. Pot nas nato po skalnih ploščah pripelje na severno stran vrha Alteck. Steza tu ni vidna zato moramo biti pozorni na markacije, ki nas vodijo po skalnih ploščah. Potrebno je tudi nekaj previdnosti saj nekatere skale niso povsem stabilne. Pot v nadaljevanju se prične strmeje vzpenjati, še naprej pa poteka po skalnih ploščah. Takšna pot poteka vse do grebena na severozahodni strani gore. Tu nadaljujemo levo in po prečenju ob grebenu pridemo do zahtevnejšega dela malo pod vrhom. Najprej se vzpnemo ob jeklenici nazaj do grebena, nato pa sledi še kratek vzpon po ozkem grebenu na katerem so velike skalne plošče. Na nekaj mestih je pot tudi precej izpostavljena. Zahtevnost nato popusti in sledi le še kratek vzpon do razglednega vrha.

Ob poti: Wurtenspeicher (1695m), Mernigsee (2040m), Mittelstation (Mölltaler Gletscher) (2234m), Weißseehaus (2381m), Weißsee (2365m), Hochwurtenspeicher (2417m), Fraganter Scharte (2753m), Goldbergtauernkopf (2775m), Niedere Scharte (2695m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Parkplatz Innerfragant - alteck1 Parkplatz Innerfragant - alteck2 Parkplatz Innerfragant - alteck3 Parkplatz Innerfragant - alteck4 Parkplatz Innerfragant - alteck5 Parkplatz Innerfragant - alteck6 Parkplatz Innerfragant - alteck7 Parkplatz Innerfragant - alteck8 Parkplatz Innerfragant - alteck9 Parkplatz Innerfragant - alteck10 Parkplatz Innerfragant - alteck11 Parkplatz Innerfragant - alteck12 Parkplatz Innerfragant - alteck13 Parkplatz Innerfragant - alteck14 Parkplatz Innerfragant - alteck15 Parkplatz Innerfragant - alteck16 Parkplatz Innerfragant - alteck17 Parkplatz Innerfragant - alteck18 Parkplatz Innerfragant - alteck19 Parkplatz Innerfragant - alteck20 Parkplatz Innerfragant - alteck21 Parkplatz Innerfragant - alteck22 Parkplatz Innerfragant - alteck23 Parkplatz Innerfragant - alteck24 Parkplatz Innerfragant - alteck25 Parkplatz Innerfragant - alteck26 Parkplatz Innerfragant - alteck27 Parkplatz Innerfragant - alteck28 Parkplatz Innerfragant - alteck29 Parkplatz Innerfragant - alteck30 Parkplatz Innerfragant - alteck31 Parkplatz Innerfragant - alteck32 Parkplatz Innerfragant - alteck33 Parkplatz Innerfragant - alteck34 Parkplatz Innerfragant - alteck35 Parkplatz Innerfragant - alteck36 Parkplatz Innerfragant - alteck37 Parkplatz Innerfragant - alteck38 Parkplatz Innerfragant - alteck39 Parkplatz Innerfragant - alteck40 Parkplatz Innerfragant - alteck41 Parkplatz Innerfragant - alteck42 Parkplatz Innerfragant - alteck43 Parkplatz Innerfragant - alteck44 Parkplatz Innerfragant - alteck45 Parkplatz Innerfragant - alteck46 Parkplatz Innerfragant - alteck47 Parkplatz Innerfragant - alteck48 Parkplatz Innerfragant - alteck49 Parkplatz Innerfragant - alteck50 Parkplatz Innerfragant - alteck51 Parkplatz Innerfragant - alteck52 Parkplatz Innerfragant - alteck53 Parkplatz Innerfragant - alteck54 Parkplatz Innerfragant - alteck55 Parkplatz Innerfragant - alteck56 Parkplatz Innerfragant - alteck57 Parkplatz Innerfragant - alteck58 Parkplatz Innerfragant - alteck59 Parkplatz Innerfragant - alteck60 Parkplatz Innerfragant - alteck61 Parkplatz Innerfragant - alteck62 Parkplatz Innerfragant - alteck63 Parkplatz Innerfragant - alteck64 Parkplatz Innerfragant - alteck65 Parkplatz Innerfragant - alteck66 Parkplatz Innerfragant - alteck67 Parkplatz Innerfragant - alteck68 Parkplatz Innerfragant - alteck69 Parkplatz Innerfragant - alteck70 Parkplatz Innerfragant - alteck71 Parkplatz Innerfragant - alteck72 Parkplatz Innerfragant - alteck73 Parkplatz Innerfragant - alteck74 Parkplatz Innerfragant - alteck75 Parkplatz Innerfragant - alteck76 Parkplatz Innerfragant - alteck77 Parkplatz Innerfragant - alteck78 Parkplatz Innerfragant - alteck79 Parkplatz Innerfragant - alteck80 Parkplatz Innerfragant - alteck81 Parkplatz Innerfragant - alteck82 Parkplatz Innerfragant - alteck83 Parkplatz Innerfragant - alteck84 Parkplatz Innerfragant - alteck85 Parkplatz Innerfragant - alteck86 Parkplatz Innerfragant - alteck87 Parkplatz Innerfragant - alteck88 Parkplatz Innerfragant - alteck89 Parkplatz Innerfragant - alteck90 Parkplatz Innerfragant - alteck91 Parkplatz Innerfragant - alteck92 Parkplatz Innerfragant - alteck93 Parkplatz Innerfragant - alteck94 Parkplatz Innerfragant - alteck95 Parkplatz Innerfragant - alteck96 Parkplatz Innerfragant - alteck97 Parkplatz Innerfragant - alteck98 Parkplatz Innerfragant - alteck99 Parkplatz Innerfragant - alteck100 Parkplatz Innerfragant - alteck101 Parkplatz Innerfragant - alteck102 Parkplatz Innerfragant - alteck103 Parkplatz Innerfragant - alteck104 Parkplatz Innerfragant - alteck105 Parkplatz Innerfragant - alteck106 Parkplatz Innerfragant - alteck107 Parkplatz Innerfragant - alteck108 Parkplatz Innerfragant - alteck109 Parkplatz Innerfragant - alteck110 Parkplatz Innerfragant - alteck111 Parkplatz Innerfragant - alteck112 Parkplatz Innerfragant - alteck113 Parkplatz Innerfragant - alteck114 Parkplatz Innerfragant - alteck115 Parkplatz Innerfragant - alteck116 Parkplatz Innerfragant - alteck117 Parkplatz Innerfragant - alteck118 Parkplatz Innerfragant - alteck119 Parkplatz Innerfragant - alteck120 Parkplatz Innerfragant - alteck121 Parkplatz Innerfragant - alteck122 Parkplatz Innerfragant - alteck123 Parkplatz Innerfragant - alteck124 Parkplatz Innerfragant - alteck125 Parkplatz Innerfragant - alteck126 Parkplatz Innerfragant - alteck127 Parkplatz Innerfragant - alteck128 Parkplatz Innerfragant - alteck129 Parkplatz Innerfragant - alteck130 Parkplatz Innerfragant - alteck131 Parkplatz Innerfragant - alteck132 Parkplatz Innerfragant - alteck133 Parkplatz Innerfragant - alteck134 Parkplatz Innerfragant - alteck135 Parkplatz Innerfragant - alteck136 Parkplatz Innerfragant - alteck137 Parkplatz Innerfragant - alteck138 Parkplatz Innerfragant - alteck139 Parkplatz Innerfragant - alteck140 Parkplatz Innerfragant - alteck141 Parkplatz Innerfragant - alteck142 Parkplatz Innerfragant - alteck143 Parkplatz Innerfragant - alteck144 Parkplatz Innerfragant - alteck145 Parkplatz Innerfragant - alteck146 Parkplatz Innerfragant - alteck147 Parkplatz Innerfragant - alteck148 Parkplatz Innerfragant - alteck149 Parkplatz Innerfragant - alteck150 Parkplatz Innerfragant - alteck151 Parkplatz Innerfragant - alteck152 Parkplatz Innerfragant - alteck153 Parkplatz Innerfragant - alteck154 Parkplatz Innerfragant - alteck155 Parkplatz Innerfragant - alteck156 Parkplatz Innerfragant - alteck157 Parkplatz Innerfragant - alteck158
Diskusija o izletu Parkplatz Innerfragant - Alteck (čez Fraganter Scharte)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki