Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Severne apneniške AlpeHoher Kopf / Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf
  

Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf (Königsjodler)

 
Izhodišče: Parkirišče Erichhütte (1339 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 47,39164°N / 13,04879°E
Cilj: Hoher Kopf (2875 m)
Ime poti: Königsjodler
Čas hoje: 7 h
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1536 m
Višinska razlika po poti: 1800 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3995
Ocena: 2 glasov
Število slik: 126
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Turski avtocesti. Naprej se peljemo skozi predor Katschberg in pozneje še Turski predor / Tauerntunnel, mi pa avtocesti proti Salzburgu (tudi Solnograd) sledimo le še do izvoza za Bischofshofen, od koder z vožnjo nadaljujemo po štiripasovnici proti že omenjenemu kraju. Iz Bischofshofna sledimo oznakam za Höchkonig ter Dienten am Höchkonig. Cesta se prične vzpenjati in nas pripelje na sedlo Dientner sattel. Od sedla nadaljujemo še dobrih 100 metrov po cesti, ki se prične spuščati, nato pa bomo na desni strani ceste opazili parkirišče na katerem parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo za oznakami »Erichhütte 30 min« na gorsko cesto, ki je zaprta za promet. Makadamska cesta po kateri se vzpenjamo nas vodi ob pašnikih z lepim razgledom na Visoke ture ter na bližnje vrhove nad kočo Erichhütte. Pot nas nato vodi skozi kratek pas gozda kjer prečimo tudi manjši potok. V nadaljevanju pot ponovno poteka ob pašnikih vse do koče Erichhütte na planini Schönbergalm.
Od koče nadaljujemo desno za oznakami »Königsjodler Klettersteig, Hochkönig« in se pričnemo rahlo vzpenjati po travnatih pobočjih proti severovzhodu. Pot nas kmalu pripelje do razpotja kjer nadaljujemo levo v smeri Hochköniga, desno pa vodi pot proti vrhu Taghaube (2159 m).
V nadaljevanju se pot nekaj časa vzpenja ob redkem ruševju, nato pa nas po za odtenek strmejšem travnatem pobočju pripelje do še enega razpotja. Desno vodi zavarovana plezalna pot na Granlspitz (2307 m), mi pa nadaljujemo levo proti škrbini Hochscharte.
Pot se tu obrne rahlo v levo in nas s travnatih pobočij pripelje na strmejša skalnata pobočja, ki jih sprva prečimo proti severu. Po prečenju pot zavije v desno in se vzpne proti škrbini Hochscharte. Na tem delu je pot dokaj krušljiva in v pomoč nam je tudi krajša lestev, vendar pot tu še ni posebno zahtevna. Na škrbini nadaljujemo levo in po kratkem vzponu smo ponovno na razpotju. Desno se odcepi nekoliko lažja pot št. 432, ki vodi proti škrbini Birgkarscharte in naprej na Hochkönig ali Hoher Kopf. Mi nadaljujemo levo in pot nas hitro pripelje do vstopa v zavarovano plezalno pot Köngsjodler.
Pred vstopom v plezalni del se opremimo s čelado ter samovarovanjem, priporočljiva pa je uporaba tudi plezalnih rokavic.
V začetnem delu se pot strmo vzpne ob jeklenici proti grebenu do stolpa imenovanega Flower Tower. Sledi pot po nekoliko izpostavljenem grebenu po katerem se nato tudi strmeje vzpnemo. Pot se nato grebenu umakne na levo stran in sledi prečenje strme stene proti ozki škrbini (težavnost C/D). Ozko škrbino s pomočjo jeklenice prestopimo na drugo stran in sledi strm vzpon proti stolpu Teufels turm (težavnost C). S stolpa se nato strmo spustimo (težavnost C/D) in po visečem mostu prečimo škrbino pod nami. Most je narejen iz treh jeklenic, po eni hodimo, drugi dve pa uporabimo za držanje in samovarovanje. Sledi kratko prečenje strmih sten in strm spust pri katerem nam je v pomoč tudi nekaj skob (težavnost C).
Po spustu nas pot pripelje na nekoliko manj izpostavljen in nezavarovan del poti. Po kratkem vzponu je pot ponovno zavarovana in sledi vzpon po še vedno nekoliko manj ostrem grebenu navzgor, ki nas pripelje na naslednji stolp (težavnost B/C). Sledi kratek spust nato pa s pomočjo zgolj ene jeklenice (Flying Fox), ki je napeljana na sosednji stolp prečimo škrbino pod nami. V kolikor nimamo primerne opreme za takšno prečenje, lahko tudi nadaljujemo po poti, ki se spusti v škrbino. Za prečenje škrbine po jeklenici je priporočljiva uporaba dvojnega škripca z vrvjo. Z nekaj previdnosti pa jo je mogoče prečiti tudi z dodatno popkovino. Na drugi strani škrbine nato sledi ponovno nekoliko manj strm vzpon ob jeklenici. Pot nas kmalu ponovno pripelje na izpostavljen greben (Teufels Hörndl). Po nekaj kratkih vzponih in spustih (težavnost C) sledi še nekoliko strmejši vzpon do ostrega izredno izpostavljenega grebena (težavnost C/D). Pri vzponu nam je v pomoč tudi nekaj skob. V nadaljevanju se še kratek čas vzpenjamo po grebenu, nato pa sledi spust v škrbino. Nekoliko manj strma pot nas nato pripelje do razpotja, kjer je desno navzdol možen zasilni izhod. Pot po kateri je možno sestopiti je sicer tehnično manj zahtevna, vendar je zaradi krušljivosti ter skopo odmerjenih varoval potrebno kar nekaj previdnosti.
Na razpotju kjer smo približno na polovici zavarovane plezalne poti nadaljujemo naravnost in se vzpnemo po manj strmem nezavarovanem pobočju, ki nas pripelje do enega izmed težjih delov poti. Sledi precej dolg večinoma navpičen vzpon (težavnost D) na naslednji stolp imenovan Kummetstein. Na tem delu poti je tudi nevarnost padajočega kamenja. Malo pod vrhom stolpa je ob poti tudi vpisna skrinjica. Sledi ponovno kratek spust po grebenu s katerega se nam odpirajo vse lepši razgledi predvsem proti vrhu Hochkönig. Pot nas pripelje v naslednjo škrbino in se grebenu umakne na levo stran. Sledi še en zelo strm vzpon (težavnost D) pri katerem nam je v pomoč nekaj skob. Ko pridemo ponovno na greben postane pot za nekaj časa nekoliko manj zahtevna (težavnost A/B). Sledi še zadnji strmejši vzpon (težavnost C/D), nato pa pot postane postopno manj zahtevna in nas pripelje na vrh Hoher Kopf kjer se zavarovana plezalna pot konča. Na vrhu se nam odpre lep razgled tudi na severno stran proti ledeniku ter na ostale gore v Berchtesgadenskih Alpah, ki se nahajajo na nemški strani meje.
Opisana pot je izjemno zahtevna in je primerna samo za izkušene gornike z obveznim samovarovanjem ter dovolj moči v rokah. Pot Königsjodler je najdaljša zavarovana plezalna pot v zvezni deželi Salzburg (Solnograška), zato je potrebno biti tudi dobro kondicijsko pripravljen.
Sestopimo desno proti škrbini Birgkarscharte ter nato navzdol po poti št. 432. Pri sestopu je potrebna velika previdnost saj je pot zelo krušljiva in dokaj slabo zavarovana. Nižje se nato rahlo vzpnemo proti škrbini Hochscharte kjer je začetek plezalne poti Königsjodler. Od tam nato sestopimo mimo koče Erichhütte nazaj do izhodišča.

Ob poti: Erichhütte (1545m), Hochscharte (2283m), Teufelshörnln (2522m), Kematstein (2772m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hochkönig (45 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf1
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf2
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf3
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf4
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf5
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf6
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf7
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf8
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf9
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf10
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf11
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf12
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf13
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf14
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf15
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf16
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf17
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf18
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf19
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf20
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf21
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf22
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf23
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf24
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf25
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf26
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf27
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf28
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf29
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf30
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf31
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf32
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf33
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf34
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf35
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf36
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf37
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf38
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf39
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf40
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf41
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf42
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf43
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf44
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf45
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf46
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf47
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf48
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf49
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf50
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf51
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf52
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf53
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf54
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf55
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf56
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf57
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf58
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf59
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf60
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf61
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf62
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf63
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf64
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf65
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf66
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf67
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf68
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf69
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf70
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf71
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf72
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf73
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf74
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf75
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf76
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf77
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf78
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf79
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf80
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf81
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf82
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf83
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf84
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf85
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf86
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf87
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf88
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf89
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf90
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf91
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf92
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf93
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf94
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf95
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf96
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf97
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf98
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf99
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf100
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf101
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf102
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf103
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf104
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf105
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf106
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf107
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf108
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf109
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf110
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf111
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf112
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf113
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf114
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf115
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf116
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf117
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf118
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf119
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf120
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf121
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf122
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf123
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf124
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf125
Parkirišče Erichhütte - hoher_kopf126
Video:
Klettersteig Königsjodler am Hochkönig - Klettersteig Königsjodler am Hochkönig - Er ist der schwierigste Klettersteig am Hochkönig und der längste Salzburgs. Er überwindet in rund 1700 Klettermetern die Teufelshörner, den Kummetstein und endet am Hohen Kopf. Der Steig hält sich meist direkt an der wilden Gratkante. Er überwindet äußerst spektakulär kleine und große Schluchten (Jungfrauensprung, Teufelsschlucht und Flying Fox über den Sallerriss) und acht zum Teil sehr spitze Türme. An schönen Tagen ist das Panorama unschlagbar.
Diskusija o izletu Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf (Königsjodler)
medo*     
7.9.2011
Bil pred kratkim gor:
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?aut=1&gorovjeid=10005&id=2723
Lepa in naporna tura, ki jo je zato najbolje opraviti v dveh dneh, ker je skupaj z vožnjo velik zalogaj. Mi smo prespali na vrhu Hochkoniga v koči Matras-Hause in sestopili na Arthurhause. Zaradi zasedenosti koče je treba pravočasno rezervirat in imeti več avtov za povezavo do izhodišča ali prehoditi do tja še dodatne tri ure.

Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki