Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Malovše - Veliki Rob

Natisni
Izhodišče: Malovše (188 m)
Širina/Dolžina: 45,9046°N 13,7897°E
Čas hoje: 3 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1049 m
Višinska razlika po poti: 1080 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.379
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Nove Gorice, a se po glavni cesti peljemo le kakih 20 m, nato pa zavijemo desno na lokalno cesto, po kateri kmalu prispemo na naslednje križišče. Tu nadaljujemo naravnost (levo Črniče, desno Gojače) ter se po rahlo vzpenjajoči cesti zapeljemo v vas Malovše. Parkiramo nad vasjo, najbolje v bližini pokopališča.
b) S hitre ceste oz. avtoceste Nova Gorica - Razdrto se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Novi Gorici. Naprej se peljemo skozi podvoz pod avtocesto do bližnjega uvoza na avtocesto. Od tu nadaljujemo po glavni cesti le še kakih 20 m, nato pa zavijemo desno na lokalno cesto, po kateri kmalu prispemo na naslednje križišče. Tu nadaljujemo naravnost (levo Črniče, desno Gojače) ter se po rahlo vzpenjajoči cesti zapeljemo v vas Malovše. Parkiramo nad vasjo, najbolje v bližini pokopališča.
Opis poti:
Od pokopališča se usmerimo na desno cesto v smeri sv. Pavla (levo Črniče) ter po njej hodimo približno 50 m. Po 50 m asfaltna cesta zavije rahlo v desno, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo in nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto. Zelo kratek čas hodimo po makadamski cesti, nato pa nas oznake za sv. Pavla in Kucelj usmerijo še rahlo bolj v levo na deloma kamnit kolovoz. Sledi rahel vzpon skozi gozd, nato pa se priključimo poti iz vasi Gojače.
Nadaljujemo naravnost ter se po lepo sledljivem a nemarkiranem kolovozu, ki se nadaljuje skozi vse bolj redek gozd, povzpnemo do naslednjega označenega razpotja. Tokrat nadaljujemo po levem kolovozu (desno sv. Pavel in Vrtovin), ob katerem so oznake za Kucelj in sv. Pavel. Le nekaj 10 m višje se priključimo širšemu kolovozu in mu sledimo v desno (levo Črniče). V nadaljevanju se približno 10 minut vzpenjamo po omenjenem kolovozu, nato pa prispemo na naslednje razpotje, kjer nas oznake za Kucelj usmerijo desno na nekoliko ožji kolovoz, kateremu se že kmalu z desne priključi pot, po kateri bi prišli, če bi nekoliko nižje nadaljevali v smeri sv. Pavla in Vrtovina. Naprej nekaj časa prečimo v desno, nato pa nas pot pripelje do večjega korita. Od tu še kratek čas nadaljujemo skozi pas grmičevja, nato pa nas pot pripelje do mesta, kjer nadaljujemo levo v smeri Kuclja (desno Školj sv. Pavla).
Pot naprej nas vodi skozi pas grmičevja, nato pa nas hitro pripelje v gozd, kjer prispemo na naslednje označeno razpotje. Ponovno nadaljujemo v smeri Kuclja ter vzpon nadaljujemo po poti, ki višje preči makadamsko cesto. Pot naprej se zmerno vzpenja ter že kmalu ponovno preči cesto. Pri tokratnem prečenju ceste se nam odpre lep pogled proti Velikemu robu, pot pa se takoj vrne v gozd, skozi katerega se še nekaj minut zmerno vzpenja. Višje pot zavije v desno ter se za kratek čas spusti do bližnjega razpotja, kjer se priključimo poti iz Vrtovina.
Pot naprej se prične strmo vzpenjati skozi gozd, skozi katerega se v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenjamo. Višje prečimo Srednječavensko pot, nad katero se gozd počasi prične redčiti. Še nekoliko višje se pot povsem približa stari cestni povezavi med Vipavsko dolino in planoto Trnovskega gozda.
Ravno na mestu, kjer se povsem približamo omenjeni cesti oz. kolovozu, pa zapustimo planinsko pot, ki vodi na Kucelj ter vzpon nadaljujemo po cesti, po kateri se pričnemo prečno vzpenjati proti levi. Po dobrih 10 minutah hoje se cesta položi in nas pripelje ob rob planote, kjer se nam z desne priključi pot, ki vodi od Koče na Čavnu preko Kuclja na Veliki rob.
Od tu še nekaj 10 m nadaljujemo po slabši cesti, nato pa nas oznake za Veliki rob usmerijo levo na peš pot, ki se postopoma prične vzpenjati po južnih obronkih Trnovskega gozda. Občasno precej razgledna pot se višje grebenu umakne nekoliko v desno in za krajši čas preide v strnjen gozd, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Krnice. Po krajšem spustu se pot ponovno prične vzpenjati, le ta pa nas iz gozda pripelje v pas ruševja, kjer se nato nadaljuje po in ob občasno precej strmem grebenu. Tej poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi, nato sledimo vse do Velikega roba.
zemljevid poti - Veliki Rob
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kucelj na Čavnu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Malovše - Veliki Rob1
Malovše - Veliki Rob2
Malovše - Veliki Rob3
Malovše - Veliki Rob4
Malovše - Veliki Rob5
Malovše - Veliki Rob6
Malovše - Veliki Rob7
Malovše - Veliki Rob8
Malovše - Veliki Rob9
Malovše - Veliki Rob10
Malovše - Veliki Rob11
Malovše - Veliki Rob12
Malovše - Veliki Rob13
Malovše - Veliki Rob14
Malovše - Veliki Rob15
Malovše - Veliki Rob16
Malovše - Veliki Rob17
Malovše - Veliki Rob18
Malovše - Veliki Rob19
Malovše - Veliki Rob20
Malovše - Veliki Rob21
Malovše - Veliki Rob22
Malovše - Veliki Rob23
Malovše - Veliki Rob24
Malovše - Veliki Rob25
Malovše - Veliki Rob26
Malovše - Veliki Rob27
Malovše - Veliki Rob28
Malovše - Veliki Rob29
Malovše - Veliki Rob30
Malovše - Veliki Rob31
Malovše - Veliki Rob32
Malovše - Veliki Rob33
Malovše - Veliki Rob34
Malovše - Veliki Rob35
Malovše - Veliki Rob36
Malovše - Veliki Rob37
Malovše - Veliki Rob38
Malovše - Veliki Rob39
Malovše - Veliki Rob40
Malovše - Veliki Rob41
Malovše - Veliki Rob42
Malovše - Veliki Rob43
Malovše - Veliki Rob44
Malovše - Veliki Rob45
Malovše - Veliki Rob46
Malovše - Veliki Rob47
Malovše - Veliki Rob48
Malovše - Veliki Rob49
Malovše - Veliki Rob50
Malovše - Veliki Rob51
Malovše - Veliki Rob52
Malovše - Veliki Rob53
Malovše - Veliki Rob54
Malovše - Veliki Rob55
Malovše - Veliki Rob56
Malovše - Veliki Rob57
Malovše - Veliki Rob58
Malovše - Veliki Rob59
Malovše - Veliki Rob60
Malovše - Veliki Rob61
Malovše - Veliki Rob62
Malovše - Veliki Rob63
Diskusija o izletu Malovše - Veliki Rob
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki