Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaPorezen / Lovska koča (Davča) - Porezen
  

Lovska koča (Davča) - Porezen

 
Izhodišče: Lovska koča (Davča) (1100 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1806°N / 14,0053°E
Cilj: Porezen (1630 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 530 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 87987
Ocena: 3 glasov
Število slik: 45
Število komentarjev: 74
Dostop do izhodišča:

Iz Škofje Loke se peljemo proti Železnikom in naprej po cesti proti Podbrdu in Soriški planini. Malo pred vasjo Zali log se levo odcepi cesta proti smučišču Cerkno in vasi Davča. Usmerimo se na to cesto, ki preči most in se naprej vzpenja ob reki Davči navzgor. Vzpenjajoči cesti v številnih manjših križiščih sledimo v smeri smučišča Cerkno, Porezna in Davških slapov. Višje pridemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Porezna in Davških slapov (ostro levo po prednostni cesti smučišče Cerkno). Cesta, ki se še naprej vzpenja ob reki Davči, pa nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri Porezna (naravnost Davški slapovi). Cesta se naprej strmo vzpne, naredi ostri levi ovinek in nas mimo hiš pripelje do kapelice, kjer nadaljujemo desno. Cesta se naprej položi, izgubi asfaltno prevleko in postane vse slabša. Parkiramo na enem od manjših parkirišč ob že omenjeni vse slabši cesti.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Cesta nas sprva vodi ob robu razglednih travnatih senožeti, nato pa preide na levo stran grebena, kjer se postopoma začne spuščati. Cesta se hitro spusti v gozd in nas po nekaj minutah pripelje do ostrega levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi širok kolovoz. Nadaljujemo po kolovozu (označeno), ki se prične rahlo vzpenjati in nas hitro pripelje do večjega travnika.
Le nekaj korakov pred začetkom travnika bomo na levi strani opazili markiran kolovoz, ki preči manjši studenček in preide v strnjen gozd. Naprej se vzpenjamo po omenjenem kolovozu, kateremu v razpotjih sledimo v smeri Porezna (markacije na drevesu). Višje nas markacije s kolovoza usmerijo desno na strmo peš pot, ki se višje postopoma položi, nato pa se obrača vse bolj proti levi. Pot naprej preči večjo grapo, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje iz gozda na pašnike pod Konjskim brdom (planina Medrce). Pot naprej se vzpne do opuščene bajte, za katero le ta zavije v desno in se za kratek čas povsem položi. Naprej pridemo do korita z vodo, pot pa se le nekaj korakov naprej razcepi na dva dela.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti (levo pastirska koča 3 minute), ki se ponovno začne vzpenjati, tokrat čez vse bolj razgledna travnata pobočja. Po krajšem vzponu stopimo na slabšo gozdno cesto, kateri sledimo v desno (od mesta, ko smo stopili na cesto, lahko vzpon nadaljujemo tudi po razgledni grebenski poti, ki se vzpenja vzporedno s cesto, v tem primeru bi prišli direktno na vrh in obšli dom na Poreznu). Cesta naprej preči kratek pas gozda, nato pa se prečno vzpne na severozahodni greben Porezna, kjer se nam z desne priključi markirana pot s Petrovega Brda. Nadaljujemo levo in po nekaj korakih nadaljnje hoje prispemo do planinskega doma na Poreznu.
Od doma nadaljujemo po prečni poti, ki nas ob lepih razgledih na Spodnje Bohinjske gore v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Porezna.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Medrce (1350m), Dom na Poreznu (1590m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Lovska koča (Davča) - porezen1
Lovska koča (Davča) - porezen2
Lovska koča (Davča) - porezen3
Lovska koča (Davča) - porezen4
Lovska koča (Davča) - porezen5
Lovska koča (Davča) - porezen6
Lovska koča (Davča) - porezen7
Lovska koča (Davča) - porezen8
Lovska koča (Davča) - porezen9
Lovska koča (Davča) - porezen10
Lovska koča (Davča) - porezen11
Lovska koča (Davča) - porezen12
Lovska koča (Davča) - porezen13
Lovska koča (Davča) - porezen14
Lovska koča (Davča) - porezen15
Lovska koča (Davča) - porezen16
Lovska koča (Davča) - porezen17
Lovska koča (Davča) - porezen18
Lovska koča (Davča) - porezen19
Lovska koča (Davča) - porezen20
Lovska koča (Davča) - porezen21
Lovska koča (Davča) - porezen22
Lovska koča (Davča) - porezen23
Lovska koča (Davča) - porezen24
Lovska koča (Davča) - porezen25
Lovska koča (Davča) - porezen26
Lovska koča (Davča) - porezen27
Lovska koča (Davča) - porezen28
Lovska koča (Davča) - porezen29
Lovska koča (Davča) - porezen30
Lovska koča (Davča) - porezen31
Lovska koča (Davča) - porezen32
Lovska koča (Davča) - porezen33
Lovska koča (Davča) - porezen34
Lovska koča (Davča) - porezen35
Lovska koča (Davča) - porezen36
Lovska koča (Davča) - porezen37
Lovska koča (Davča) - porezen38
Lovska koča (Davča) - porezen39
Lovska koča (Davča) - porezen40
Lovska koča (Davča) - porezen41
Lovska koča (Davča) - porezen42
Lovska koča (Davča) - porezen43
Lovska koča (Davča) - porezen44
Lovska koča (Davča) - porezen45
Diskusija o izletu Lovska koča (Davča) - Porezen ()
Gost     
29.6.2007
priporočamnasmeh
Gost     
14.7.2007
Sramota za kmete iz Cerkljanske doline in Davče. Lahko bi pustili vsaj planinske poti neograjene. Ali mislite, da bomo planinci hodili med konji in biki na poti do Porezna?
Gost     
14.7.2007
Kolikor vem, je bil pravkar sprejet zakon o planinskih poteh (po dveh letih debat v parlamentu). Ta zakon prepoveduje ograjevanje planinskih poti in onemogočanje dostopa ter hoje po njih. V primeru pašnih ograj morajo biti narejeni primerni prestopi. Upam, da bo izvajanje zakona tudi kdo nadziral in sankcioniral. V zadnjih letih, ko je postalo vse več zemljišč privatna lastnina, se je žal prepogosto dogajalo, da so zasebniki preprečili ali pa poskušali preprečiti dostop in hojo po planinskih poteh. To bo zdaj k sreči kaznivo, po mojem mnenju pa bi bilo dobro, da bi vsak tak primer planinci javljali pristojnim službam.
Gost     
15.7.2007
Kdo bi bil vesel ,če bi po njegovem privatnem zemljišču hodili planinci,ki mnogokrat kolovratijo vsevprek.Poglejte kaj je v Avstriji privatna lastnina.Nihče ne upa stopiti nanjo.Se bomo morali tidi Slovenci s tem sprijazniti.Zakaj je sramota,če svoj svet ogradi ,za svoj pašnik na katerem pase svojo živino.Po njegovem svetu so naredili markirane poti.
Gost     
15.7.2007
Od kar pomnim smo na Porezen hodili med kravam in konji pa se to ni nihče še pritoževal, če se hodi po markiranih poteh so pa prestopi narejeni!Srečno
Gost     
15.7.2007
Predzadnjemu gostu pred mano je treba očitno še enkrat nekaj pojasniti: Slovencem se ne bo treba z ničemer sprijazniti, kar se hoje po gorskih markiranih poteh tiče. Sprijazniti z novo sprejetim zakonom se bodo morali tisti, ki so v zadnjih letih otežkočali ali onemogočali dostop in hojo po njih. Priporočam, da si prebere zakon.

Kar se pa Avstrije tiče in tamkajšnje privatne lastnine in gorskih poti: kar nekaj sem jih že prehodil, praktično vse so, kolikor vem speljane (vsaj v sredogorju) po privatnih zemljiščih, nikjer nisem doživel, da bi kdo preprečeval dostop po markiranih poteh.
Gost     
16.7.2007
Komur ni všeč med konji in kravami na Porezen iti(in še kam drugam),naj pa po Avstriji hodi.Tudi jaz sem že marsikaj prehodil tudi v Avstriji,pa je zakon lastnikom zemljišč prijazen.Razne pomoči.Preberi še tega ,pa primerjaj potem pa z našim zakonom mahaj po kmetu,ki se trudi na svoji zemlji.Gotovo po tvojem ne gre nobena markirana pot,samo koristiš in uživaš ,morda še služiš.Lastniki otežkočajo in onemegoæajo,da plaminci ne morejo mirno uživati kjerkoli bi si oni zaželeli.Smešno kakšna trditev.
Gost     
16.7.2007
Če nisi hodil samo po Avstrijskih hribih,ampak tudi po naši prelepi deželici ,si gotovo opazil ,da so skoraj vse planine ograjene .Je treba kar čez kaksno ograjo,odpreti in zapreti kakšno leso,stopiti mimo živine in kakšne torte.In to že dolgo časa,pudi tam ko gre čez pašnik markirana pot.Kdor se ne boji živine ,pravi užitek.nasmeh
Gost     
16.7.2007
Normalno, saj tudi novo sprejeti zakon ne prepoveduje ograjevanja pašnikov, le da zahteva, da je tam, kjer poteka markirana pot, urejen prehod. Malo drugače pa je ponekod, kjer npr. poteka markirana pot (in ni možnosti, da se takemu predelu nekako izogneš), ob poti pa ti postavijo table z opozorilom "pozor, napadalen bik" ali nekaj podobnega (sem doživel lani v naših Karavankah). In tisti bik žal ni ograjen s pašno ograjo v predelu, kjer poteka pot, torej ali tvegaš življenje in greš naprej, ali pa se "ukloniš volji kmeta", ki je že vedel, zakaj je tega "napadalnega bika" spravil na pašo ravno tja.
Pa ni treba, da je ravno bik. Če malo pobrskate po spominu, so se dogajale že hude nesreče (tudi s smrtnim izidom - zadnja lani, ko je krava napadla planinko na markirani poti). Če ste pa bolj kratkega spomina pa par dni nazaj na Krvavcu - krava je napadla deklico, ki so jo morali hudo poškodovano s helikopterjem odpeljati v bolnišnico. Mislim, da bi v teh in podobnih primerih bile še kako nujne pašne ograje.
Gost     
18.7.2007
Pomislimo,kdo bolj spada na pašnike :živina ali planinci,ki velikokrat sami izzivajo nesrečo.Žival je vsa preplašena od hrupa in norenja(kolesarji ,pred nedavnim pa motorist pod košuto).
Gost     
18.7.2007
Samo malo, ne vem zakaj se moram vsakič "mučiti" z vprašanji ali me bo določena žival napadla ali ne. Hodim v gore in si vsekakor ne želim, da bi mi neodgovorni ljudje, ki ne znajo svojih živali zagraditi, pokvarili dan. Še človeku ne moreš zaupati pa boš živali.
Gost     
18.7.2007
Če se bojite krav, pridite na kočevsko, bo mogoče srečanje z medvedi bolj prijazno.
Gost     
18.7.2007
Dosti poti v gore je tudi tam kjer ni pašnikov,pa so izberi tiste, pa te ne bo nič mučilo.Kravam pa pustimo svoj prostor na planinah kamor spadajo.Bodimo veseli,da so vsaj še nekatere planine žive.Planinci so pa res æudni.Eni se kregajo ker je zagrajeno ,drugi ker ni ograjeno.Še dobro da je veliko poti in vsak lahko izbira če le ni preveč dlakocepen.Živina je v planinah slabe tri mesece,pa še takrat je nekaterim napoti.Mislim ,da vsak ki ima rad naravo,hribe in gore prav uživa ko posluša kravje zvonce in poje kakšno kislo mleko.Kdor pa tega ne mara ,pa ima druge možnosti.Tivoli,če ga ne bodo motili odvezai psi,ki so polj popadljivi od krav.
Gost     
18.7.2007
Kar se tiče ubogih krav, ki jih nadlegujejo planinci in se pač morajo nekako braniti - ne vem, kaj bi na to porekel pastir, ki ga je nedavno napadel "njegov" bik na planini in so ga morali urgentno odpeljati s helikopterjem v bolnišnico (glej novico na straneh Hribi.net). A ga je pastir tudi hrupno nadlegoval???

Vsaj kar se mene tiče, se pa krav in konjev res ne bojim, če gre za živali, ki se obnašajo svoji vrsti primerno. Če pa gre za napadalne osebke, pa to najbrž lastniki vedo in bi jih pač morali pasti tam in tako, da ne bi ogrožali ljudi. V nasprotnem primeru so ob napadu s tragičnimi posledicami pravzaprav lahko obsojeni zaradi uboja iz malomarnosti.

Sicer pa - z velikim veseljem se vso pašno sezono ustavljam na planinah, živali me prav nič ne motijo, ravno nasprotno, veseli me, da je spet čedalje več planin poleti "živih".

Če eni nočejo (ali pa ne morejo?) razumeti, v čem je problem, jim pač ni pomoči - in kot pravi stari izrek - pametnejši odneha.
Gost     
18.7.2007
Oh, še nekaj bi se dalo povedati na račun hrupa, ki ga zganjajo "turisti" s kolesi in motorji po planinah:
Čedalje večkrat lahko obiskovalci planin vidimo, kako "pastirji seganjajo skupaj svojo čredo" z nadvse zoprno hrupnimi štirikolesniki!!! Ampak to krav najbrž ne moti???jezen
Gost     
18.7.2007
Res imaš kup problemov,tako da na koncu res ne vemo kaj bi rad.S svojim bikom bo že pastir opravil.Je že,vemo iz zanesljivih virov.Če se ne bojiš živali ,zakaj tak broblem????Tudi kakšen neprimeren pastir se najde med mnogimi.Najde se pa tudi kakšen neprimeren planinec.Varno pot čez planine.
Gost     
18.7.2007
Moja izkušnja z Krvavca.Dva kolesarja se spuščata z vrha Zvoha po pašniku .Ne po široki poti.Namerno podita čredo krav in se pri tem zelo zabavata.Ali je kaj čudno ,da potem žival lahko napade ?Mi vdiramo v njihov prostor,zato moramo mi paziti nase in jih pustiti pri miru.
Gost     
23.7.2007
Med tednim sem bila na Poreznu,pa pot med živino samo popesti sam izlet.Res ne morem misliti ,da koga lahko to moti.
Gost     
6.8.2007
V soboto sem bila na pašniku pod Poreznom - prehodi s pašnika na planinsko pot so urejeni - malo se pomatraš, pa je. Pravi užitek je hoditi po pašniku - kakšno bi bilo brez živie?! Rasle bi koprive, grmovje, malinovje..cool
Gost     
7.8.2007
Pravo potepanje,užitki na planini enkratni.zvonci,mukanje ....Ne razumem da koga to moti.
Gost     
28.8.2007
Hojla, da od krav še malo o otrocih. Zanima me, ali je pot po vršnem pobočju do vrha primerna tudi za 6 letnike. Blegoš sta zmogla do vrha. Ali bi šlo tudi na Porezen?
Gost     
29.8.2007
Do vrha ni problema saj je pot zložna in široka. Na vrhu pa je treba imet otroka na očeh, ker so na eno stran trave boj strme in lahko zdrsne. Veselo na pot pa, srečno.
Gost     
7.9.2007
Hvala za informacije, pot je bila super, otroci zadovoljni.
Gost     
10.9.2007
fletn nedeljski izlet
Gost     
22.9.2007
Ali je pot sedaj po poplavah kolikor toliko prehodna in ali je koča odprta.
Gost     
22.9.2007
S primorske in Poljanske doline je pot odprta, iz Davče pa ni verjante!Za kočo pa ne vem!

LP
aina     
25.7.2008
Kako je kaj sedaj s to potjo?
smidov david     
25.7.2008
Bil kake tri tedne nazaj na Poreznu iz Davče. Cesta v Davčo je lepo prevozna tako da se Brez problema pripelješ do omenjene kapelice v opisu kjer parkiraš par metrov naprej ob cesti. Peš pot je lepo shojena in če paziš na markacije sploh ni problema z orientacijo. Koča na Poreznu pa je trenutno tudi odprta.
Tako da kr pot pod nogecool
aina     
25.7.2008
smidov david hvala za informacijo. Bomo raje šli iz te smeri, kot po daljših variantah.
majdicst     
24.3.2009
V nedeljo smo bili na Poreznu približno po tej poti. Približno zato, ker smo parkirali tam kot vsi (na koncu asfalta) in jo takoj ko smo prišli iz gozda na travnik, ubrali naravnost navzgor proti grebenu in prišli nanj le nekaj minut pod kočo. V zadnjem delu je bilo potrebno kar krepko gristi kolena. V poletnem času vsekakor nepriporočljiva pot, pozimi pa najbolj direktna.
Na vrhu čudovito sonce, kar občutna gneča, snega pa toliko, da so dimniki na koči globoko pod snegom. Prav zanimiv pogled, ko hodiš po snegu in nenadoma vidiš dim, ki se vije iz dimnika, ki je kakšen meter ali dva pod nivojem poti... jezik
raz     
13.10.2009
Odpravljam se na Porezen, pa me zanima, če je dostop preko Železnikov do izhodišča po tej poti res tak, kot je opisan (popravilo cest) ali je treba biti še na kaj dodatno pozoren?

lp
Tadej     
13.10.2009
V nedeljo 11.10.2009 je bila cesta normalno prevozna.
Med tednom (lahko, da tudi ob nedeljah) pa velja naslednje:
R2-403, Podrošt - Češnjica, pri Jesenovcu, polovična zapora zaradi gradnje mostu in rekonstrukcije ceste do 30.10.2009. Promet poteka izmenično enosmerno. Občasno so do 60 minutne popolne zapore.

http://www.promet.si
robter     
19.7.2010
25.6. smo jo družinsko udarili na Porezen. Bili smo prvič
Pot se mi je zdela slabo markirana, zato smo jo zgrešili in na vrh prišli po brezpotju.

Po prečenju potočka namreč ni bilo nobene markacije, zato smo zavili desno na vzpenjajočo cesto, ki se je po cca 20 minut hoje končala v neki grapi. Po prečenju grape in rahlem spustu smo prišli na nek pašnik, od koder smo zavili navzgor po travniku in skozi gozd prišli na vrh grebena, kjer smo prišli na pot iz smeri Petrovega brda.
No na poti nazaj smo ugotovili kje je bil kiks.
Daniyel     
13.8.2011
Danes smo bili po tej poti s prijatelji na Poreznu. Markacije so odlične samo treba jih je z budnim očesom nadzirati. Na vrhu pa razgled prava paša za oči.

Kar se tiče pa krav in konj mi je fajn, če kje zagledam kake kot npr. danes ko so konji pridirjali h koritu, sem enega celo pobožal ampak seveda izza ograje, šele ko so se oddaljili smo nadaljevali pot naprej seveda brez dretja in mahanja. Če spoštuješ naravo, te bo tudi ona.

LP.

PS: pot vsekakor priporočam seveda ob lepem vremenu. Pot od koder zavije proti Davčam pa do kapelice, je na nekaterih mestih "delovišče" in je treba malo paziti...
Baron88     
11.10.2011
Pozdravljeni!
GRAJA OSKRBNIKOM KOČE!
Zanima me zakaj zaposleni v koči na Poreznu NIKOLI ne izdajo računa za pijačo in hrano?
(čeprav imajo blagajno)
Jure87     
11.10.2011
Baron, ne vem kakšne izkušnje imaš ti, vendar, ko sem bil jaz julija na Poreznu sem plačal rundo za celo skupino, kateri smo bili skupaj in sem takoj, ko sem plačal dobil račun.

LP! Jure
VanSims     
11.10.2011
Zato, da lahko utajijo davke in ti zaračunajo dražje kot po uradnem ceniku, razliko pa dajo v žep.

Enostavno zahtevajte račun! Saj to se da čisto diplomatsko: namesto npr. da po končanem jestju in pitju rečete: plačal bi!, recite: račun, prosim! Če mu ni jasno pa še enkrat: Račun, prosim!

Aja pa če ni cenika se pred konzumacijo morda splača vprašat po ceni. Se zna poznati pri plačilu! mežikanje
VanSims     
11.10.2011
Jure87: račun moraš dobiti pred plačilom!
Loni     
12.10.2011
Ne vem, jaz sem ga dobila, ko sem bila pred kratkim gor, kot pravi VanSims, še preden sem plačala. Cenik je pa tudi bil obešen na steni.
jprim     
12.10.2011
Čeravno se moje izkušnje ne navezujejo na to koče, pa nekaj o najini praksi v kočah.
Navadno se vedno ustavima v koči, seveda če je in če je odprta.
Preden pa povema svoje želje, se pozanimava o cenah in si tako sama izračunava strošek pijače in jedače če je, Bili so že primeri, ko so se zmotili pri računu, ampak mož jih je lepo popravil.
LP!
skalar50     
12.10.2011
smo to debato na tej strani že imeli...
računi v gorskih kočah...

kar po pravilu gredo številke iz glave ali so zapisane na navadnem blokcu...

davki? lepo prosim...
pohodnik01     
12.10.2011
Mene cene v kočah niti ne zanimajo. Ko prideš gor mi zapaše pivo pa kej domačga, žena vzame čaj pa kakšen štrudel. Poleti ko sva bila na Poreznu sva dobila račun pa tudi ostali so ga dobili. Če pa oskrbniki koč tudi nekaj dajo v svoj žep naj kar dajo. V naši Sloveniji je toliko lopovov, ki so jo pokradli in ljudi spravili na ceste brez vsega in se zato raj zanimaj za njihovo utajo davkov moj dragi "VanSims".
Tadeja74     
12.10.2011
Mene pa zanimajo cene, pa še kako me zanimajo. Sploh od trenutka naprej, ko nas je natakar na Veliki planini želel okrog prinest za reci in piši skoraj 20 eurov!! In to ne enkrat. Po prvi pritožbi, je spustil od oka ceno na 20 eurov, po drugi pritožbi, pa še za deset. Tko da...hribi gor al dol, vsi vemo da je v gorah lepo, sam okrog me pa ne bodo prinašal! Pa naj bo to v pubu al pa v koči na nevemkolk višine.
Gre za to, da pač jedača in pijača v hribih ni poceni (pa tudi če bi bila!!), se nihče ne pusti ogoljufati. Tisti, ki pa se pusti...mu gre očitno zelo dobro in mu je vseeno, ali plača za končni račun deset al pa petdeset eurov. Meni pač ni vseeno in vedno bom prosila za račun, če pa na lepo ne bo šlo, ga bom pač zahtevala. Brez pardona.
VanSims     
12.10.2011
vpohodnik01: saj konec koncev me davki toliko ne zanimajo. Nisem davčni inšpektor in tudi ne mislim opravljati njihovega posla, razen če mi ne plačajo.

Kar je važno je, da MENE ne bo noben farbal. Ja, že tako ali tako nas vsi po vrsti. Zakaj bi se torej še pustili. Vsaj tam kjer lahko, to preprečimo, kjer pa ne moremo pa bože moj... Če bom kaj dal oskrbniku v svoj žep mu bom prostovoljno v obliki napitnine, zaokroženja računa, pustil kaj na mizi,..
Tadeja74     
12.10.2011
Pohodnik a bi te zanimalo koliko kaj stane, če bi namesto 15 eurov, moral plačat 50? Ne mi rečt, da bi mu pustil tistih piškavih 35 evričev. velik nasmeh
jprim     
12.10.2011
pohodnik01

... oskrbniki naj zaslužijo, pa ne na moj račun, saj se že znajdejo, da žgane pijače pripravijo sami - pa nič zato ... saj je boljše kot pa kupljeno pri EvroSpinuvelik nasmeh
Ne bi naštevala primerov, jih je nekaj, toda enostavno se ne pustim nasrat.jezik
JusAvgustin     
12.10.2011
zato pa jes zmer six pack u ruzak(za trening mežikanje)
pohodnik01     
12.10.2011
Pač imate večina smolo, da se pri vas "zmotijo". Za tisto kar kupim v kočah (tudi kakšen suvenir) približno vem koliko stane in do sedaj nisem bil ogoljufan. Tudi sam zaokrožim in jim pustim napitnino. Hočem to povedat, da večina oskrbnikov ne goljufa in tisti € so teško zasluženi. Vesel sem, da so po naših planinah koče in oskrbniki in da te postrežejo. nasmeh
jprim     
12.10.2011
... kaj pa misliš, da bi te ven vrgli.zavijanje z očmivelik nasmeh
Jure87     
12.10.2011
VanSims: Praviloma se račun plačniku pokaže na ogled pred plačilom, kot informacijo, koliko je potrebno plačati.
Dobiš pa ga v trajno last takoj po plačilu in ti služi kot dokazilo, da si plačal.
Če smo že tako dlakocepski!
VanSims     
12.10.2011
Jure87: Ne to pa sploh ni res. Račun še ne pomeni da si plačal. Na podalgi računa šele nastane terjatev. In ti moraš ta račun dobiti in to ni še nobeno dokazilo da si plačal.

Saj dobivaš račune za elektriko, telefon, internet,... in jih greš šele potem plačati.
Tadeja74     
13.10.2011
vansims na nek način ima jure prav. v gostinjstvu je pač tako, da račun pomeni oboje, koliko moraš plačat in seveda, da si plačal. kako boš pa drugače dokazoval, da si plačal kavo?
deloma pa imaš tudi ti prav. ampak plačilo položnice za štrom al pa čaja v koči ni isto. mislim na dokazilo o plačilu. denarna valuta je pač ista, razen če obstaja kje koča, kjer lahko s kamenčki plačaš velik nasmeh
VanSims     
13.10.2011
Po drugi strani je treba priznati, da je pri nas kar se tiče računov, v splošnem(torej gore in civilizacija) bolje poštimano kot v tujini.

Recimo v Avstriji ne boste nikoli dobili računa, če ga ne boste zahtevali. Potem pa saj vemo: nekateri si ne upajo reči, nekaterim je vseeno in podobno in gostilničarji lahko lepo goljufajo. Očitno tam nimajo ustreznega zakona.

V Italiji pa ga imajo ampak seveda Italijani ne bi bili Italijani, če ga ne bi pogosto kršili. Poleg tega imajo na svojih blagajnah možnost vpisovanja poljubnih zneskov na fiktiven artikel(reparto) tako da ti lahko vpiše na račun karkoli hoče. S stališča davkov je v redu, tebe pa lahko vseeno ogoljufa.

Računi so ena od izjem, ki je pri nas bolje urejena.
Baron88     
14.10.2011
Hvala za vaša mnenja...jaz sm bil letos poleti gor trikrat pa ni blo ne duha ne sluha o izstavljenem računu..bom pa v prihodnje zmeraj zahteval račun saj nočem in ne podpiram takšnega "hojladrija" gostilništva.
Jure87     
14.10.2011
Tadeja74: +1 nasmeh
Tadeja74     
14.10.2011
jure reskiram, da izpadem fejst nevedno, al pa vsaj fejst staromodno velik nasmeh, ker pač ne vem kaj si želel s tole plus enko povedatvelik nasmeh
GregorC     
15.10.2011
Sem bil danes gor in v koči dobil račun takoj brez problema. Cenik je pa tudi takoj desno od šanka in se ga komot prčekira pred naročilom.
Jure87     
15.10.2011
Tadeja, to pomeni, da se strinjam s tvojim komentarjem in sem mu dal plus točko.
Tadeja74     
17.10.2011
jure thx nasmeh
namor2     
9.3.2012
kako je ssnegom na Poreznu? Je koča odprta?
zvezdica84     
9.3.2012
tud mene bi zanimale snežne razmere nasmeh anyone, please? nasmeh
zvezdica84     
9.3.2012
koča bi pa človk sklepal, da je odprta:

http://www.pzs.si/koce.php?pid=47
miri     
9.3.2012
OSNP (odprt od sobote, od 8. ure, do nedelje, do 16. ure)
anka      
9.3.2012
Koča je odprta v soboto in nedeljo, ta vikend je dežurna sama predsednica. Južna stran je kopna, za robom pa je najbrž še kaj snega
danicak     
19.3.2012
V soboto 24.3. nameravamo na Porezen, zanima me, ali je še veliko snega(da se vemo opremiti), oz.na splošno kakšne so razmere.Hvala za info,D
Lunca     
19.3.2012
26. 2. 2012 sem bila na Poreznu... derez nisem potrebovala, gamaše pa bi na krajšem delu poti prišle prav, vendar ni bilo nobene panike, ker jih nisem imela. Slike sem objavila v temi o trenutnih razmerah. Nisem pa prepričana, če ni po tistem še kaj snežilo...
danicak     
20.3.2012
lepa hvala za odgovor, slikce sem pogledala, poročam sodelavcem razmere-nasmeh
modrook12     
17.7.2016
kako je kaj markirana ta pot?je parkiranje problem?
modrook12     
19.7.2016
ve kdo kako je kaj s to potjo, stanje, markacije?
Šuška     
27.8.2016
Je kdo v zadnjem času hodil kaj po tej poti? Me zanima kakšno je stanje, pa če je potrebno čez kakšen pašnik?
nasmeh
Pelca     
27.8.2016
Jaz sem bila kakšen teden nazaj - pot je lepo označena, le markacije je treba dobro opazovati. Ob izhodišču se lahko tista pašna ograja odpre za avto, ni problem, in se zapelje naprej do parkirišča. Na markacijo je treba paziti pa bolj na začetku, ko se pot vzpenja po cesti. Nekje za tretjim ali drugim ovinkom gre pot namreč v gozd desno, po koreninah v hrib, in se ne nadaljuje po cesti - od tu naprej pa praktično ne morete zgrešiti, na vsakem desetem drevesu je markacija. Pot je zelo lepa najprej po gozdu, nato pa po grebenu čez pašnike. Srečno!
Šuška     
28.8.2016
Hvala, sem danes bila in je res super. nasmeh
modrook12     
4.9.2016
včeraj šli po tej poti na vrh.pot je odlično markirana.primerna za male otroke.lep planinski pozdrav!
ljubitelj gora     
26.12.2017
25.12 sončni zahod na Poreznu, po zgoraj opisani poti, je najkrajši pristop na Porezen. Na sliki 5 tam sem nadaljeval desno in po svoje po gozdu proti vrhu Porezna. Cepin katerega sem vzel s seboj, mi je prišel zelo prav, pobočje Porezna je namreč bil trd, ponekod si skopal stope za napredovanje do vrha. En posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=vTGpjCXv0uo&feature=youtu.be
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki