Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeBegunjščica / Ljubelj - Begunjščica
  

Ljubelj - Begunjščica (čez Preval-o)

 
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4324°N / 14,2602°E
Cilj: Begunjščica (2060 m)
Ime poti: čez Preval-o
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot, delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: bolj zahtevno
Višinska razlika: 1002 m
Višinska razlika po poti: 1065 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 131058
Ocena: 10 glasov
Število slik: 66
Število komentarjev: 98
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.

Opis poti:

Na koncu velikega makadamskega parkirišča bomo opazili leseno planinsko tablo z napisom planina Preval, ki nas usmeri v gozd na peš pot, ki nas hitro pripelje do vznožja melišč. Tu pridemo na manjše razpotje, kjer bomo na skali opazili napis Prevala in Roblekov dom levo. Zložna pot se nato z melišča hitro preseli v strnjen gozd, ki je izpostavljen padajočemu kamenju. Široka pot nato preide iz gozda na strma in dobro zavarovana pobočja. Razgledna pot, pa nas nato pripelje do Bornovega tunela, kjer nam bo v pomoč svetilka. Pri prehodu skozi tunel bodimo pazljivi na večje število luž in občasno nizek strop. Na drugi strani tunela še nekaj časa hodimo po poti, ki je lepo speljana po vzhodnem ostenju Begunjščice, nato pa preidemo na melišče, katerega pa samo prečimo. Sledi še krajše prečenje strmih gozdnatih pobočij, nato pa se pot začne rahlo vzpenjati po manj strmem pobočju. Še naprej široka pot, ki se le zmerno vzpenja, pa se višje priključi markirani poti iz Podljubelja.
Tu nadaljujemo desno in široki poti sledimo do planine Preval-a, ki jo dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Od križa na Prevali nadaljujemo proti severu na markirano pešpot v smeri Begunjščice čez Kalvarijo (levo Roblekov dom čez Rožo, desno Ljubelj in Podljubelj). Pot naprej se sprva vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Višje se gozd prične redčiti, pot pa postane še nekoliko bolj strma. Sledi precej strm vzpon, ki sprva poteka skozi nekaj pasov rušja, višje pa čez strma travnata pobočja, ki so predvsem v mokrem nevarna za zdrs. V nadaljevanju prečimo še rahlo izpostavljeno grapo, kjer je postavljeno manjše spominsko obeležje, pot pa se nato še nekaj minut vzpenja po strmem travnatem pobočju. Ko se malo višje pobočje nekoliko položi, pa markirana pot zavije v levo ter preči pobočja proti levi. Le nekaj minut naprej pa prispemo v manjšo dolinico, kjer se pobočje še dodatno položi. Omenjeno dolinico le prečimo (rahlo desno od dolinice se lahko po lažjem brezpotju v 15 minutah povzpnemo na Begunjsko Vrtačo), nato pa se v nekaj minutah vzpnemo na glavni greben Begunjščice. Ko stopimo na greben se nam odpre še lep pogled proti severu, mi pa nadaljujemo po zložni poti, ki se nadaljuje po nekoliko ožjem grebenu. Sledi kratek spust do manjšega sedelca, kjer se nam z desne priključi "pot" preko Šentanskega plaza. Tu se greben Begunjščice razširi, mi pa vse bolj razgledni poti sledimo do predvrha Velikega vrha. Sledi še en zelo kratek spust, nato pa se brez večjih težav v nekaj minutah vzpnemo na najvišji vrh Begunjščice.
Ljubelj - Preval 1:30, Preval - Begunjščica 2:00.
Pot je do planine Preval nemarkirana, naprej je dobro označena.

zemljevid poti
Ob poti: Koča na planini Preval-a (1311m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ljubelj - begunjscica1
Ljubelj - begunjscica2
Ljubelj - begunjscica3
Ljubelj - begunjscica4
Ljubelj - begunjscica5
Ljubelj - begunjscica6
Ljubelj - begunjscica7
Ljubelj - begunjscica8
Ljubelj - begunjscica9
Ljubelj - begunjscica10
Ljubelj - begunjscica11
Ljubelj - begunjscica12
Ljubelj - begunjscica13
Ljubelj - begunjscica14
Ljubelj - begunjscica15
Ljubelj - begunjscica16
Ljubelj - begunjscica17
Ljubelj - begunjscica18
Ljubelj - begunjscica19
Ljubelj - begunjscica20
Ljubelj - begunjscica21
Ljubelj - begunjscica22
Ljubelj - begunjscica23
Ljubelj - begunjscica24
Ljubelj - begunjscica25
Ljubelj - begunjscica26
Ljubelj - begunjscica27
Ljubelj - begunjscica28
Ljubelj - begunjscica29
Ljubelj - begunjscica30
Ljubelj - begunjscica31
Ljubelj - begunjscica32
Ljubelj - begunjscica33
Ljubelj - begunjscica34
Ljubelj - begunjscica35
Ljubelj - begunjscica36
Ljubelj - begunjscica37
Ljubelj - begunjscica38
Ljubelj - begunjscica39
Ljubelj - begunjscica40
Ljubelj - begunjscica41
Ljubelj - begunjscica42
Ljubelj - begunjscica43
Ljubelj - begunjscica44
Ljubelj - begunjscica45
Ljubelj - begunjscica46
Ljubelj - begunjscica47
Ljubelj - begunjscica48
Ljubelj - begunjscica49
Ljubelj - begunjscica50
Ljubelj - begunjscica51
Ljubelj - begunjscica52
Ljubelj - begunjscica53
Ljubelj - begunjscica54
Ljubelj - begunjscica55
Ljubelj - begunjscica56
Ljubelj - begunjscica57
Ljubelj - begunjscica58
Ljubelj - begunjscica59
Ljubelj - begunjscica60
Ljubelj - begunjscica61
Ljubelj - begunjscica62
Ljubelj - begunjscica63
Ljubelj - begunjscica64
Ljubelj - begunjscica65
Ljubelj - begunjscica66
Video:
Spust z Begunjščice in Robleka - Proximity spust z Begunjščice in Robleka... Polet z Begunjščice - polet Kavke na Begunščici - vedno lačne kavke obožujejo frutabelo
Diskusija o izletu Ljubelj - Begunjščica (čez Preval-o)
martinP     
22.4.2007
Do Prevala ni kakšnega bistvenega vzpona, potem pa čaka kar strm vzpon čez Kalvarijo.Sestopiti smo nameravala čez Zelenico vendar je bilo na drugi strani še kar precej snega, zato smo šli do Roblekove koče in nazaj čez Rožo do Preval in na Ljubelj. Super izlet.
Gost     
29.5.2007
a je še kej snega gor??? (bi reku da ne)
Gost     
7.10.2007
Ljubelj - Preval:
Pot od Ljubelja do Prevala je bila čudovita, razgledna, tako rekoč brez omembe vrednih vzponov ali spustov, domala konstantna na višini okrog 1250 m. Izpostavljena območja so bila dobro zavarovana. Od časa do časa me je malo stisnilo, saj sem gleda skupinico otrok pred seboj, kako se prerivajo po ozki in prepadni potki. Na srečo se je vse dobro izteklo. Razgibana ozka pot, ki se vije skozi strma pobočja Begunjščice, se mi je na trenutke zdela pravljična. Celo mala Julija je pozabila na to, da jo bolijo noge in da je zaspana. Z roko v roki sva se veselo prepustila potki, da naju je vodila. Na odprtih in izpostavljenih ovinkih je malo pihalo. Globoko spodaj je še počivala Šentanska dolina, po kateri se je vila asfaltirana cesta do prelaza Ljubelj in ob kateri so v jutranjem soncu pisano čemele osamljene kmetije. Z desne so nas dobršen del poti preko doline pozdravljala visoka melišča Zajmehovih peči. V ozadju sem slutil Veliki vrh in pod njim tolikokrat obiskane Kofce. Enega izmed navdušujočih predelov poti je predstavljal Bornov tunel, vsaj za otroke. V tunelu je bilo kar dosti vode, saj je še včeraj deževalo. Naglavne svetilke so nam prišle zelo prav. Ker smo hodili v skupini, smo drug drugemu metali senco na pot pa sem tako nekajkrat kar dobro zabredel po vodi. Nič hujšega. Vse to je specifika te lepe poti. Večji del nje je tokrat že prekrivalo bukovo in javorjevo listje. Čudovito.
Gost     
8.10.2007
Še lepši je ta izlet, ko je planina živa in koča odprta. Prijazna koča in odlična hrana, za otroke pa so zanimive krave na paši. Tudi "znorijo" se lahko okoli koče, saj ni izpostavljen teren.
Gost     
8.10.2007
V planšariji na Prevalu mi je všeč tudi to, da imajo tam gori celo kokoške, ki se prosto pasejo naokrog in si tako lahko siguren, da je vse narejeno iz zares svežih "kmečkih" jajc.nasmeh Pa hlebčki sira, ki ga izdelujejo, so tudi super!
Gost     
12.10.2007
Pot od Prevala proti vrhu je zelo strma, zato priporočam palice. Dobro pa je imeti s seboj tudi svetilko za Bornov tunel. Lp Hribolazec
Taurus     
16.10.2007
Dne 13in14/10-07. je bila Koča na Pl.PREVAL-a, kljub izrednemu obisku zaprta in niti sledi o kakšnih domačih živalih - škoda, verjetno končajo sezono. Bilo pa je kar nekaj pohodniških svinjarjev(plastenke)- nahrbtnik sem našopal z njimi. jezen
Gost     
20.10.2007
Ljudje božji, kdaj pa ste še videli planšarije (kar koča na Prevalu je) odprte sredi oktobra? Živino ženejo v dolino najkasneje sredi septembra z vseh planin!!!
majdicst     
11.8.2008
Po mojem mnjenju ena najbolj zanimivih poti v naših gorah. Opravili smo jo navzdol ob povratku z vrha. Ponuja ti vse, kar od takšne, ne pretežke a slikovite poti lahko pričakuješ: udoben sprehod skozi gozd, nekaj izpostavljenih mest, ki pa so lepo zavarovana, izjemni razgledi na dolino pod sabo, prečenje melišč in še nekaj, kar pa ni ravno pogosto - tunel v dolžini ca. 200m. V tunelu je zelo zelo priporočljivo imeti luč, saj je na nekaterih mestih pod vodo, ponekod ležijo hlodi in kamni, ki naj bi pomagali da ne gaziš po lužah, a ti na njih kaj lahko tudi spodrsne in čofneš v mokri element.
Pot z Begunjščice čez Kalvarijo je resnično strma in zaradi dežja v preteklih dneh je bila tudi primerno spolzka. Verjetno za pot navzgor ne porabiš nič več časa kot za pot navzdol.mežikanje
Na Prevali je bilo zelo veliko obiskovalcev (posebej družin z naraščajem), kislo mleko pa je odlično.
Vzpon preko Zelenice in povratek preko Prevale - priporočljiva krožna tura, na kateri spoznaš Begunjščico z obeh plati.velik nasmeh
Biser gora     
11.8.2008
Pot je lepa, a če se na pot odpraviš prepozno zna sonce pošteno žgati.
NEIC008     
24.8.2008
Danes opravil ta izlet.. Zanima me zakaj je pot tukaj označena kot ''zahtevna pot'' saj nikjer nič zahtevnega nisem videl, doživel..??? Priporočam tudi za nedeljske izletnike (vsaj do Prevala).jezik
Bojan_A     
24.8.2008
Pot je zahtevna zato, ker se na poti pojavijo varovala (jeklenica). Poznam ljudi (z vrtoglavico), ki so se že obračali na poti čez Bornov tunel. Za prav vsakega tudi ta pot ni.

Za nekega povprečnega gornika pa je to avtocesta - prevozna s kolesom.

4 dni nazaj sem se jaz pritekel na Begunjščico s te strani. S tem, da sem štartal v dragi in na Prevalo prilafual čez Luknjo. Čez Kalvarijo laufat je ravno prav strmo. Nobene panike. Problem je bil pri meni potem po grebenu do Velikega vrha kjer moje cestne copate niso nič prijele na gladkih skalah. Tudi sestop na Roblek je bil neroden. Stol je kar se tiče teka veliko bolj varen.
Bojan_A     
2.9.2008
Včeraj sem to turo spet pretekel. Na 1. šolski dan nisem pričakoval gneče,vendar sem srečal celo množico planincev. Za teči po Bornovi poti je prima, ker je po ravnem za ogrevanje. Čez Kalvarijo pa je potem to pravi gorski tek. Po vršnem grebenu je tek precej neroden. Sestopil sem na severno stran čez Zelenico. Sploh mi je zanimanje pritegnil mogočni Smokuški plaz, ki sem ga prehodil letos pozimi.
naša     
18.9.2008
Ko sem bila nazadnje na Prevalu (preko Zelenice in čez Begunjščico) sem videla, da se neka potka proti vrhu začne točno za razpelom in smerokazi na Prevalu - izgleda, kot bi šla direktno proti vrhu. A mogoče kdo pozna to pot? Se mi je zdela zelo privlačna. Sicer imajo na Prevalu krasne štrukeljce. jezik In ni takega hrupa kot na Robleku, kjer lahko po zvočnikih zunaj poslušaš narodnozabavne viže eek
vesnica     
18.9.2008
Ta pot se imenuje čez kalvarijo in prideš direkt na begunjščico.
NEIC008     
18.9.2008
Kalvarija. Pot je dokaj strma in poteka po gozdu potem pa čez greben Begunjščice, kjer je rahla nevarnost zdrsa v mokrem vendar na splošno nezahtevna tura.
Edina večja ovira na poti so ovce..velik nasmeh
naša     
18.9.2008
O, hvala za informacije. Bom šla naslednjič čez kalvarijo. Te pa srečno! nasmeh
naša     
18.9.2008
Aja, še to: na vrhu Begunjščice, tik pod stolpičem, živi lepa siva miška. Ima podzemno stanovanje z dvema vhodoma. Srčkano :-)
andymann     
18.9.2008
ampak je res kalvarija čez kalvarijo.velik nasmeh
res strmo!
mstrman2     
4.7.2009
Danes sem šel po tej poti čez Bornov tunel na Prevalo, po kalvariji na Begunjščico ( dokaj zahtevna pot - res kalvarija ) po grebenu na veliki vrh - Begunjščica 2064m, dol do Roblekovega doma, naprej do Zavirške planine mimo doma v Zavirški planini do Zelenice in nazaj dol do Ljubelja. Pot razno čez kalvarijo ni zelo zahtevna, zahteva pa kar nekaj kondicije, tura z min.postanki v kočah je celodnevna, jaz sem ob 7h štartal iz Ljubelja in se vrnil ob 5h popoldne nazaj na Ljubelj.mežikanje
štempilka     
4.7.2009
To je zelo lepa tura,jaz pa sem šla obratno, čez Zelenico,pa na vrh pol pa na Robleka,pa nazaj čez Rožo do planine Prevala in nazaj na Ljubelj.Zlo lepo, v tej smeri sploh ni tako naporna.
BraJan     
11.7.2009
Danes sem ponovno šel od Ljubelja do Prevala in potem čez Kalvarijo na vrh Begunjščice, od tam pa dol na severno stran mimo koče na Zelenici do Ljubelja. Mislim, da je to ena najlepših poti v Karavankah. Pot sem prehodil v manj kot petih urah, čeprav hodim počasi. Mogoče je del poti čez Kalvarijo napornejši, v celoti pa je tura nezahtevna in jo priporočam vsem, ki si želijo nabrati pozitivne energije in se po vrnitvi v dolino počutiti prijetno utrujene. nasmeh
Leon81     
12.8.2009
Da zastavim vprašanje še tu, kjer je debata malo bolj ažurna. Katero varianto priporočate: čez Prevalo gor in spust čez Zelenico ali obratno?

LP, Leon
nata24     
12.8.2009
Čez Zelenico gor (čez Prevalo se vleče) in po Šentanskem plazu dol. Lp
aleš43     
28.9.2009
Men se pa zdi boljš it prek Prevalo, ker se glih segreješ in pripraviš za pot prek Kalvarije, ki je res Kalvarija. Na poti je poln ovc, pokakana steza, da morš pazi kam stopiš, primeš... velik nasmeh
Na vrhu Kalvarije, pod travniškem pobočju Begunščice(pr spominski tabli)pa je v pričo mene v prepad po melišču zletela ovcaeek. Ni ji bilo pomoči! Boga žvalca.
Vračal sem se prek Zelenice in meni je tko bolš. Izredno lepa, slikovita krožna pot!
Drgač pa ni blo najlepšega razgleda ta vikend, pa vseeno v hribih je vedno lepo!
janez48     
13.6.2010
Naslednjo nedeljo imam namen it na Begunjščico preko Prevala. Zanima me kakšna je pot gor predvsem,če je še kaj snega.
nata24     
13.6.2010
Včeraj sem šla po tej poti in ni nič več snega. So pa že ovce proti vrhu opravile svoje (kakci vsepovsod).
janav     
13.6.2010
Danes sem se tako kot mnogi odpravila na Veliki Vrh (Begunjščice). Kalvarija zahteva svoje, ampak razgled poplača vse. Ampak, mi lahko kdo razloži, kako lahko planinci (kdo pa?) na samem vrhu puščajo smeti (v dolino je z menoj odšla prazna plastenka in (prazna) konzerva rib), bananinega olupka pa žal nisem dosegla, ker ga je nekdo zalučal na bor nad prepadom. Naj povdarim, da tudi bananin olupek sodi v nahbrtnik in v dolino (čeprav je organskega izvora). PLANINCI, ČUVAJMO NARAVO!!!
VanSims     
12.9.2010
Pot od Prevale skozi gozd je kar strma pa še z markacijami šparajo ko Gorenci(če smo že pri njih mežikanje) čeprav je pot kao očitna. Ko pridemo z gozda je treba tu pa tam tudi malo po kaki skali poplezati(nezahtevno). Zaključni greben zna biti v mokrem malo nevaren.

Za sestop po moje ni ravno prijetna pot.
fpetel1     
12.9.2010
Čez Kalvarijo je zelo strma pot, ki zahteva solidno kondicijsko pripravljenost. Pod grebenom dvakrat malo poplezamo. Moje subjektivno mnenje (mogoč se drugi ne strinjate) je, da je ta pot zahtevnejša od one iz smeri Zelenice. Vršni del je pa od Robleka v suhem čisto nezahteven, ker je večinoma pot utrjena z debli.

lp. Franci
VanSims     
13.9.2010
Jaz se strinjam, fptel1. Zanimivo bi bilo vedeti kako bi avtor po težavnosti ocenil to pot če bi za izhodišče vzel vzpon po cesti na Prevalo(lahka pot).

Iz Robleka je res manj zahtevna, razen par metrov pod vrhom(sem sestopil po njej).
skalar50     
13.9.2010
Begunjščica in sosednja Vrtača takorekoč moji "hišni gori" - Sestop po Kalvariji v dežju ( večji mokroti ) res ni najbolj "simpatičen" ( strmina), takrat priporočljivejše na Robleka - vrh - nazaj Roblek potem Rožca - Preval - plato Ljubelj.

Pot z Robleka na vrh je, odkar je občutno popravljena, lažja, kot ugotavlja tudi VanSims...

Ja, vrhnje robove masiva Begunjščice kot pašnik "obvladujejo" ovce, zato...
damijanp     
13.9.2010
Včeraj smo opravili krožno pot: Ljubelj-Zelenica-Begunjščica-Roblek-Roža-Preval-Ljubelj. Pot je lepa, le gneča je bila včeraj, kot verjetno povsod, kar velika. So bile ovce verjetno kar v manjšini. velik nasmeh

Fotografije so na:
Begunjščica
ceko     
24.2.2011
evo jest sm biv dons gor vreme super sam vetra je blo mal preveč. Snega je še kr nekej sam žive duše nikjer. Vse kar sm srečov je bil en gams nasmeh
matic4     
25.2.2011
ceko si šel po zgoraj opisani poti ? Lahko kaj več poveš o snežnih razmerah na poti ?
Damien_83     
2.5.2011
Včerej sem naredu kar lepo turo. Lubelj, Prevala, vspon na Begunščico, spust na Roblekov dom (čaj,pasulj s klobaso,dobr je bil) in pa domol velik nasmeh Gozdna pot na Beg. je razmočena, sem pa tja mal blata, ampak ni blo sile, se je dalo hodit. Na vrhu ravno toliko snega da koga umavžaš jezik Kar se pa vremena tiče, so napovedovali nevem kakšne nevihte, a ravno obratno'sonček' razen ko sem se spuščal z Roblekovega doma me je za 5 min ujel dež in mini toča. Lepo je blo! Lp Damjan
Cetus     
16.5.2011
Razmišljam da bi se v soboto odpravil po krožni poti Ljubelj-Zelenica-Begunjščica-Roblek-Roža-Preval-Ljubel. Zanima pa me, kako je s padajočim kamenjem in če je za to pot uporabljate čelado.

lp
Bojan_A     
16.5.2011
Sploh, če sodiš med višje ne škodi čelada v Bornovem tunelu.
bats     
17.5.2011
Zelo lepa tura, sem jo prehodil lani v obratni smeri.Cetus na padajoče kamenje lahko računaš pod vsako steno, Begunjščica ni izjema.Lani so bila še junija snežišča, tako, da s kakšnim lahko računaš na S strani.Za tunele pa je še bolj uporabna baterija.
Matjaz_65     
4.9.2011
še nekaj mojih fotk ... z vzponom čez smokuško planino in roblek ... ter sestopom čez preval in skozi bornov tunel mežikanje
petruša     
10.9.2011
Pozdravljeni, mi bi naslednji vikend šli na Begunjščico. Naredili bi krožno pot, zato me zanima katera je bolša. Ali je dobro, če gremo prvo čez Bornov tunel in prevalo gor. Nato pa bi šli čez Roblekov dom in Zelenico dol. Mimo koč bi šli zaradi žigov, da si otroka dasta žig transvenzale. Prosim za mnenje in če je označeno.Hvalal že v naprej in lp.
pelican     
10.9.2011
Meni osebno je bilo bolj, da sem šla nazaj čez Bornove, ker je lažja in skoraj položna in se proti koncu po nekaj urah hoda kar prileže taka pot...
otiv     
10.9.2011
@petruša
Ne poznam starosti tvojih otrok,morda bo kar dolga za otroke.Je pa najbolje iti navzgor mimo planine Prevala in nato proti vrhu Begunjščice.
JusAvgustin     
10.9.2011
Draga-Prevala čez Luknjo-Begunjščica čez kalvarijo-Roblekov dom pod Begunjščico-Poljška planina in nazaj v Drago. Krasna krožna pot, se pa Zelenica izpusti. mežikanje Označeno je, bil v sredo nasmeh
petruša     
11.9.2011
Za otroke ni problem, stari so 12 in 11 let, imata več kondicije kot midva z možem. Sta že prehodla kar dolge relacije. Sta letos hodila na triglav gor in dol v enem dnevu, tako da ni problem čas. Zanimalo me je samo kje je bolje iti gor in kje dol, da narediš krožno pot. Da vidiš in občuduješ več vsega kot če greš po isti poti gor in dol. Je tudi užitek, samo če se da krožna tura zakaj pa ne.lp
uhan1     
29.9.2011
Zdravo

Zanima me, koliko časa traja krožna tura Ljubelj-Bornovi tuneli-Prevala-Begunjščica-Roblekov dom-Zelenica-Ljubelj? Hvala
petruša     
29.9.2011
Pozdravljen @uhan1
Mi smo 17.9.2011 opravili krožno turo Ljubelj- čez Bornov tunel-Prevala- Begunjščica čez kalvarijo- dol do Robleka ( tam imeli tričetrt ure počitek )- nazaj gor in do Zelenive- ljubelj. Iz Ljubelja smo zjutraj štartali 7.55, nazaj pa prišli 16.35. Moraš računat, da sta poleg bila dva otroka 11 in 12 let stara. hodili smo lepo počasi kar nekaj postankov imeli in kar nekaj slik naredili, ker se kar zamudiš s slikanjem. Imeli smo lep dan in lepo turo naredili. Izkoristi lepo vreme in naredi to krožno pot. lp
uhan1     
29.9.2011
Hvala!! nasmeh
Lunatic     
30.9.2011
Pozdravljeni!

Je pot do prevale primerna za 4,5 let staro hčerkozmeden, ki je sicer odlična pohodnica. Za psa pa verjetno ne bi bilo težav?

L.p.
GregorC     
30.9.2011
Lunatic seveda je. Pot ni težka, je pa potrebno malo previdnosti, tako kot povsod.
Enka     
30.9.2011
Pot do Prevale je primerna za otroke in pse. Seveda pa je otroka potrebno imeti pod nadzorom na delih, kjer je (pod sicer več kot dovolj široko) potko bolj zračno. Ampak res ni noben problem.
Lunatic     
30.9.2011
Obema, hvala za infonasmeh Gremo jutri pogledat...

L.p.
Enka     
30.9.2011
Aja, pa primerno se obujte. V tunelih je konkretna voda, kamni pa za otroške korake morda nekoliko preveč narazen. Zato so kakšni čevlji, ki ne bodo takoj premočili, kar fajn. Pa lučke, nujno!
Nuši     
28.11.2011
Glede na to, da je bilo včeraj prekrasno vreme in da je verjetno precej planincev odšlo v Julijce, sva se namenila na Begunjščico. Avto sva pustila pri spodnji postaji sedežnice pod Zelenico in se namenila po poti skozi Bornova tunela proti planini Prevala. Potem pa čez Kalvarijo proti vrhu. Pot je res strma in dejansko "grizeš kolena". Ko po prideš nad gozdno mejo, je pogled prekrasen. In potem veselo proti vrhu. In ko misliš, da si dejansko že na vrhu, je treba še mal gor in dol, da končno prispeš na cilj. Vendar je bil trud poplačan, saj je bil pogled z vrha na vse strani prekrasen. Pa še gužve nobene, tako, da se je res dalo uživati v modrini neba in prečudovitih pogledih po vrhovih okrog. Ker pa sva bila že dokaj pozna, sva si za povratek izbrala pot po melišču proti srednji postaji sedežnice na Zelenico. Ker po melišču še nisem hodila, me je bilo kar malce strah. Prvi koraki so bili negotovi in malce plašni, ko pa sem ugotovila, da le ni tako grozno in moraš paziti predvsem na to, da hodiš po petah, je postalo vse skupaj užitek in kar žal mi je bilo, da je melišča že konec. Potem še sestop po cesti pod sedežnico in v mraku do avta. In še zadnji pogled na vršace okrog. Vrhovi so bili še obsijani s soncem in nad Velikom vrhom se je že bleščala zvezda. Prekrasen dan!
@rekar     
1.1.2012
Če se načrtujete izlat na Begunščico ali na Roblekov dom iz Ljubeljske smeri vas moram obvestiti, da je koča na Prevailu odprta
jax89     
2.4.2012
Danes sem naredil prvo "turo"velik nasmeh Začel sem iz Begunj in se napotil na Dobrčo. Nato sem nadaljeval proti Prevalu in naprej preko Kalvarije na Begunjščico. Ker kondicijsko nisem ravno briljantno pripravljen, sem rabil 1.5h do vrha in resnici na ljubo sem se kar namatral do vrhavelik nasmeh Je pa lepa pot s čudovitimi razgledi. Pot sem nadaljeval na Roblekov dom in potem sestop v Dragovelik nasmeh Zame je bila tura kar naporna, ampak jo bom še ponovil. Vse koče so bile zaprte (najbrž odprto samo med vikendinasmeh)
vesnapl     
3.4.2012
Je kaj snega na poti od Prevale preko Kalvarije do vrha Begunjščice ter od vrha do Robleka?
nusa     
3.4.2012
Tudi jaz sem prehodila to pot včeraj. Pot je kopna.Bilo je lepo.
vesnapl     
3.4.2012
Hvala!Komaj čakam da jo tudi sama prehodim.nasmeh
velkavrh     
4.4.2012
Moja druga pot letos v Karavanke bo ravno ta. Lani sem šel z Zelenice in nazaj prek Robleka, Drage, Soteske na Prevalo in Bornov tunel k avtu.
katty     
4.4.2012
Koliko časa pa ta pot traja? Zbiram varjante, po kateri poti se povzpet na Begunjščico, pa čim več vidtnasmeh.
Lunatic     
5.4.2012
Ljubelj - Prevala cca. 1h, pol do vrha čez kalvarijo še cca. dobra 1h, pol proti Robleku in prej desno za Zelenico še cca. 1h... če nisem že pozabil... L.p.
rjudnic     
5.4.2012
Jaz sem šel par let nazaj s kolegi iz Ljubelja čez Prevalo in Kalvarijo na vrh in čez zelenico nazaj do avta. Zelo lepa krožna pot, ki s postanki traja slabih 8 ur. Če greš pa mimo Robleka je pa še dobre pol ure dlje.
mgrego22     
10.4.2012
Midva z možem narediva večkrat krožno pot in sicer je start iz Ljubelja najprej na Zelenico (45 min), iz Zelenice do Roblekovega doma (50 min), od Roblekovega doma do planine Preval (50 min). Na planini Preval pa obvezno okrepitev z najboljšimi štruklji. Od Preval-e pa čez Bornov tunel na Ljubelj. To sva naredila kar nekajkrat, vendar večkrat še kaj dodava: bodisi greva iz Zelenice še do koče na Završnici ali pa iz Zelenice najprej na Begunjščico pa potem do Robleka. Enkrat sva šla tudi od Roblekovega doma do Poljške planine in od tam do Preval-e. Skratka ogromno možnosti za lepe krožne poti z ogromno razgledov.nasmeh
Ružica     
16.7.2012
Bornov tunel je ove godine lijepo očišćen i bilo je vrlo malo vode u njemu. Mi smo napravili lijepu turu od Ljubelja na Preval i po kalvariji grebenom na vrh Begunjščice, spust na Robleka i dom na izvoru Završnice. Lijepa tura za nas 17 iz
Zagreba.
Ružica     
16.7.2012
slike su tu
planinka eva     
10.8.2012
jaz sem šla iz ljubelja na Stol nato pa sem prespala na Zelenici, naslednji dan pa na Roblekov dom in Begunjščico, nazaj pa čez Prevalo do Ljubeljavelik nasmeh res super pot!
l.tana     
10.6.2013
Zdravo,
čez vikend nameravamo narediti krožno pot Ljubelj-Prevala-Begunjščica-Zelenica-Ljubelj. Je potrebno imet s sabo čelado?
petruša     
10.6.2013
Mi smo to por naredili pred dvema letoma, z nami sta sla otroka 10 in 12 let in nismo imeli čelada, mislim da na tej poti ni potrebna...lp
mukica     
10.6.2013
morda je na poti Begunjščica -Zelenica še v grapah kaj snega,dobro bi se bilo pozanimati..zmeden
Alesko1971     
11.6.2013
V grah kamenje pozimi leze dol s hriba s snegom. Ko sneg kopni , kamenje ali skale izgubijo oporo... Ne bo odveč, da za spust z vrha proti Zelenici ( domnevam da gre za prečenje smokuškega melišča ) nadenete čelade... Pol kile gor al pa dol v nahrbtniku nasmeh
urbmic     
11.6.2013
Jaz sem prehodil točno to turo v soboto. Snega skor ni več. Čelade nisem imel z sabo.
l.tana     
12.6.2013
Hvala za informacije.
cebelca     
12.6.2013
A so ovce že gor?
urbmic     
13.6.2013
Itak, toliko da jih ne moraš preštet nasmeh
mpurg     
26.7.2013
V nedeljo namravam na krožno pot Ljubelj- Preval-Begunjščica-Zelenica. Ker bo zelo vroče, me zanima če bo pri spustu kaj sence ali bi bilo boljše v obratni smeri? hvala nasmeh
Daaam     
26.7.2013
več sence(gozda) je v smeri Prevala-Begunjščica, tako da se sam odloči kdaj jo boš koristil. Al na gor ali na dol nasmeh
otiv     
26.7.2013
V hecu bi dejal,da je najbolje ostati v Bornovih predorih,kjer je še znosna temperaturavelik nasmeh kake posebne razlike ni za pričakovati,tako da je vseeno,kako boš pričel turo.Kadar je vroče,je vroče povsod.nasmeh
Srečno!
marezt     
26.7.2013
Vseeno bi bilo bolje Ljubelj-Zelenica-Begunjščica-Preval-Ljubelj! Ker zjutraj ko greš gor še ni tako vroče...za nazaj grede pa ti že prav pride malo sence in prepiha v tunelih nasmeh...vsekakor pa zelo lepa pot v obeh smereh! Srečno!
mpurg     
27.7.2013
nasmeh hvala vsem nasmeh odrinil bom zgodaj, tako, da bom rabil senco na povratku....bom za nazaj izkoristil tunele nasmeh
Janiel74     
6.6.2014
Morda kdo ve ali je še kaj snega na tej poti?
@rekar     
6.6.2014
Snega ni več, mogoče je kakšna flika na severni strani Begunjščice, proti Zelenici
Janiel74     
6.6.2014
Torej je kopna tudi pot Ljubelj - Zelenica in gor na Begunjščico? pa ne mislim Šentanskega...?
Edina     
13.6.2014
Včeraj sem končno prehodila pot skozi Bornove tunele in se s Prevale povzpela na Veliki vrh, že tretji v nekaj dneh. Vračala sem se čez severne strmali Begunjščice in čez Zelenico na Ljubelj. Krasna krožna tura; po poti skozi tunele do Prevale sploh prvič, vračanje čez Zelenico pa prva ponovitev po petintridesetih letih.nasmeh Srečno na potkah, več pa na blogu
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/06/in-se-tretji-veliki-vrh-tokrat-v-masivu.html
smatjaz     
15.6.2014
Danes končno uspela izvesti turo Ljubelj - Bornovi tuneli - koča na Prevali - po Kalvariji na veliki Vrh - Roblekov dom - po SPP do Zelenice - Ljubelj. Pot popolnoma prehodna in deloma zahtevna. Cca 8 ur hoje. nasmeh
nincokl     
11.8.2014
Jaz sem pa opravil turo na Begunjščico malo drugače in sicer-Ljubelj-koča na starem prehodu Ljubelj-Polni vrh-Ljubeljščica-Zelenica-Begunjščica-Roblekov dom-čez rožo na prevalo in skozi bornov tunel nazaj na Ljubelj. Z vsemi postanki sem za to čudovito krožno pot porabil 11 ur
Ajda_Zitnik     
6.7.2015
Včeraj sem prehodila pot Ljubelj-SPP-Veliki vrh v Begunjščici-Preval-Ljubelj; torej sem se po tej poti spuščala iz Velikega vrha. Moj edini komentar na ta opis je, da poti z vrha navzdol ne bi označila kot dobro označene, saj ponekod, po mojem mnenju, ne bi škodilo nekaj dodanih markacij.
gorjanci     
3.8.2015
Naslednjo nedeljo se odpravljam po tej poti. Zanima me, ali je primerno (tehnično) za psa, ki je sicer vajen hribov ....
malimiha     
3.8.2015
Je primerno. Preverjeno. Lp Miha
pemi     
3.8.2015
je primerno, sem šla sama z svojo pinčo brez problemov..le če se imate namen vračat nazaj na zelenico je vmes en malček bolj "zahteven" delček, ampak to je en meter, kolikor imam v spominu nasmeh
natalia23     
22.10.2015
Pozdravljeni planinci,ali morda kdo ve kaksne so razmere na tej poti proti vrhu,kajti jutri 23.10.2015 namervam prehoditi to turo?
skalar50     
11.8.2016
... zadnji vikend (že) klasična gneča v teh terminih ... nasmeh z druščino tokrat po dolgih letih spet ustavili v planšariji Prevala ... nikoli več ! od jote niti črka j .. wc pa tako umazan da res težko verjameš ...
Jusk     
19.9.2019
Danes popoldne šel iz Ljubelja na Begunjščico,zanimiva pot skozi Bornov tunel,treba pazit na glavonasmeh pot čez Kalvarijo fajn strma,proti vrhu pa tudi kar spolzka. Razgledi bolj slabi zaradi oblakov na vrhu. Povratek preko Robleka na Prevalo in nazaj na Ljubelj
Planinecizgg     
19.11.2019
Zdravo!
Kakšna je tale pot, če je na njej sneg? Ali so obvezne dereze in cepin?
Lep pozdrav.
Jusk     
19.11.2019
Bi rekel da ja,pot od Prevale naprej je res strma. Lp
Tadej     
20.11.2019
Snega na poti je nad 1600 m kar nekaj.

Pogled z druge strani.

https://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=498524
Planinecizgg     
20.11.2019
Hvala za informacije.
Lp
Perosu1     
24.6.2020
Včeraj, 23.6 pod vrhom najdena očala - so v Kompasu na Ljubelju
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki