Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovjeMedvedje Brdo / Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo
  

Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo (vzhodna pot)

 
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0281°N / 14,0477°E
Cilj: Medvedje Brdo (814 m)
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 112 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 420
Ocena: 1 glasov
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Idršek - Gore, Zagodov vrh in Idrije ter pot nadaljujemo po Idrijsko - Cerkljanski planinski poti (ICPP). Pot nas sprva vodi mimo Kmečkega hrama Fortuna, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Idriji, mi pa po asfaltni cesti hodimo do bližnjega križišča, kjer nadaljujemo po rahlo levi cesti v smeri raztresenega naselja Idršek (rahlo desno - zahodna pot).
Nadaljujemo po cesti, ki se kratek čas nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se prične zmerno vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju, s katerega se nam odpre lep pogled na Gradišče in Sivko. Višje nas cesta vodi mimo nekaj hiš, nato pa se nekoliko položi. Sledi nekaj minut hoje izmenično skozi gozd in deloma čez razgledna pobočja, nato pa se prične rahlo spuščati, kjer po desni strani obidemo bližnjo hišo. Ko se spust konča, se nam z leve priključi ožja cesta, ki vodi do bližnjih hiš, mi pa le malo naprej, na levem ovinku, zapustimo cesto in ob mestu, kjer se običajno nahaja skladovnica drv, nadaljujemo desno na kolovoz, ki nekaj 10 m višje preide ob rob gozda. Nekaj minut se vzpenjamo ob robu gozda, nato pa se jasa na desni konča in dobro markirana pot preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje po kolovozu. Višje prečimo razgledno senožet, za njo pa prispemo do samotne hiše, za katero stopimo na asfaltno cesto in kjer se nam priključi zahodna pot.
Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se najprej rahlo spusti, nato pa se ob lepih razglednih rahlo vzpne do naselja Gore. Ko dosežemo omenjeno naselje hodimo skozi vas, kjer se na manjšem križišču v desno odcepi cesta, po kateri se lahko v 2 do 3 minutah povzpnemo do cerkve sv. Marije Magdalene.
Z omenjenega križišča nadaljujemo naravnost ter hitro zapustimo osrednji del naselja. Ko se hiše ob cesti končajo se pot razcepi na dva dela.
Leva markirana pot nas vodi ob robu travnikov, nato pa nas pripelje do zaselka Tabor, za katerim se vrnemo na glavno cesto, nato pa ji sledimo v levo.
Če pa nadaljujemo po desni vozni cesti, pa na križišču v zaselku Rebro nadaljujemo naravnost v smeri naselja Dole.
Po približno 20 minutah se obe poti združita, mi pa pot nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. V nadaljevanju nas pot vodi skozi daljše, a redko naseljeno naselje Dole, za njim pa na manjšem križišču naravnost (rahlo levo Zavratec). Po daljši hoji po bolj planotastem svetu, nato pa po krajšem vzponu stopimo na neizrazit in razgleden greben Medvedjega Brda. Pri zaselku Trate nadaljujemo rahlo levo (desno Godovič), nato pa se pričnemo večinoma rahlo spuščati, spust pa se konča na mestu, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Rovt.
V nadaljevanju hodimo po asfaltni cesti, ki poteka po razglednem slemenu, nato pa nas mimo gasilskega doma na Medvedjem Brdu pripelje do križišča ob kapelici. Tu nadaljujemo desno, na naslednjem križišču pa levo v smeri kmetije odprtih vrat Šinkovc. Sledi še kratek vzpon in že stopimo na vrh Medvedjega Brda, kjer na levi opazimo vojaške objekte nekdanje JLA, na desni strani pa razgledno ploščo na Medvedjem Brdu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).

zemljevid poti
Ob poti: Gore (830m), Dole (790m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Urh (Zavratec)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo1
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo2
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo3
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo4
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo5
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo6
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo7
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo8
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo9
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo10
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo11
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo12
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo13
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo14
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo15
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo16
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo17
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo18
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo19
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo20
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo21
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo22
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo23
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo24
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo25
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo26
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo27
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo28
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo29
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo30
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo31
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo32
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo33
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo34
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo35
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo36
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo37
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo38
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo39
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo40
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo41
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo42
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo43
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo44
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo45
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo46
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo47
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo48
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo49
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo50
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo51
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo52
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo53
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo54
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo55
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo56
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo57
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo58
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo59
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo60
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo61
Ledinsko Razpotje - medvedje_brdo62
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo (vzhodna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki