Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaLoncmanova Sivka (Mrzli Vrh) / Ledinsko Razpotje - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)
  

Ledinsko Razpotje - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)

 
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0281°N / 14,0477°E
Cilj: Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 285 m
Višinska razlika po poti: 340 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1694
Ocena: 2 glasov
Število slik: 61
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem, mi pa po njej hodimo dobrih 50 m, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo in nato takoj desno v smeri markirane poti proti Sivki. Za bližnjo hišo cesta prehodno izgubi asfaltno prevleko, nato pa se v zmernem vzponu priključi nekoliko širši cesti, kateri sledimo desno v smeri Sivke (naravnost Jazne, levo navzdol pa se lahko vrnemo na Ledinsko Razpotje). Sledi še kratek vzpon, nato pa se cesta položi in nas vodi po dokaj razglednem terenu. Za kapelico, ki se nahaja med dvema lipama, se cesta nekoliko spusti in nas pripelje na planoto. Nekoliko naprej se nam z desne priključi še markirana pot iz Žirov preko Vrsnika in Govejka.
Nadaljujemo v smeri Sivke, po zložni cesti, katera nas postopoma pripelje v vas Ledine, kjer na desni opazimo Jurečevo šupo (muzejska zbirka), na levi pa na hiški avtobusnega postajališča pritrjeno vpisno skrinjico, v kateri je žig in vpisna knjiga.
Pot naprej nas vodi skozi vas, za tablo konec naselja Ledine, pa nadaljujemo desno, kamor nas usmerjajo tudi markacije. Pot se nato hitro vzpne nad vas, od koder je lep pogled po delu planote, na levi, ob poti, pa opazimo še manjši park. oz obeležje NOB.
Asfaltna cesta se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez sprva še dokaj razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Trnovskega gozda. Višje cesta preide v gozd, kjer nas vodi mimo manjšega znamenja, katerega opazimo nekoliko desno s poti. Sledi prečenje travnika, nato pa se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd. Glavna cesta, nas višje pripelje iz gozda, kjer v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja ob kapelici.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno v smeri Ermanovca (levo vrh Sivke 10 minut) ter se po asfaltni cesti pričnemo zmerno spuščati. Ko se spust konča, na prvem križišču, takoj za gospodarskim poslopjem nadaljujemo desno v smeri Ledinice, Breznice in Žirov. Pot kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji. Pot nadaljujemo po razglednem kolovozu, ki nas vodi po travnatem pobočju Mrzlega vrha oz. Loncmanove Sivke. Višje prečimo pašno ograjo ter za njo nadaljujemo desno na nekaj 10 m oddaljen vrh, s katerega se nam odpre lep pogled na vse strani.
Opis in sike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

zemljevid poti
Ob poti: Ledine (790m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sivka
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh1 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh2 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh3 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh4 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh5 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh6 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh7 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh8 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh9 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh10 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh11 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh12 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh13 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh14 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh15 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh16 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh17 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh18 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh19 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh20 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh21 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh22 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh23 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh24 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh25 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh26 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh27 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh28 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh29 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh30 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh31 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh32 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh33 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh34 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh35 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh36 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh37 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh38 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh39 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh40 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh41 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh42 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh43 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh44 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh45 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh46 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh47 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh48 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh49 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh50 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh51 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh52 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh53 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh54 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh55 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh56 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh57 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh58 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh59 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh60 Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh61
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) ()
broken arrow     
26.1.2015
Zanimame kdo je urednik tje objave
ljubitelj gora     
26.1.2015
@Tadej
broken arrow     
26.1.2015
od kod pa si
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki