Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Biokovo in Dalmacija / Sveti Ilija (Pelješac) / Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)

Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)

Natisni
Izhodišče: Kućište/Viganj (61 m)
Širina/Dolžina: 42,98332°N 17,11029°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 900 m
Višinska razlika po poti: 910 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): svetilka
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 913
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Izhodišče je pokopališče (s cerkvijo sv. Luke), ki leži precej visoko nad vasjo Kućište. Do tja se pripelješ z avtom iz smeri Orebića (glej spodaj pod a). Če si nastanjen v Vignju ali Kućištu, pa je najbolj elegantna in enostavna rešitev peš dostop (glej b oz c). Zelo redko v življenju imaš namreč priložnost vzpon začeti neposredno z morske gladine! V tem primeru je skok v morje po zaključku ture skoraj obvezen ;-)

a) Z avtom: Pelješ se skozi Orebić; na njegovem zahodnem koncu v "Y" križišču zaviješ desno v smeri Kućište/Viganj/Lovište. Naslednjih cca. 10 minut (5.3 km) nadaljuješ po glavni cesti. Pri oznakah za kamp Antony Boy oz. za bar Čiringita zaviješ desno v strmejši klanec (0.25 km). Parkiraš ob obzidju pokopališča.

b) Peš iz Vignja: vzpon od morja začneš približno 200 m zahodno od rta sv. Liberan, po prvi izraziti cesti zahodno od tega rta (oznake za Konobo Forte). Po tej cesti navzgor, prečkaš glavno cesto, nadaljuješ v hrib do planinskih smerokazov. Pred njimi zaviješ na desno in v smeri proti vzhodu (par metrov betonske ceste, nato lepa pot po gozdu, na koncu mimo vodnega zbiralnika) v par minutah dosežeš izhodišče.

c) Peš iz Kućišta: od cerkve sv. Trojice, ki leži ob morju v zahodnem delu vasi, kreneš strmo navzgor, najprej po "S" ovinku, nato prečkaš glavno cesto ter nadaljuješ navzgor do izhodišča.

Razdalje od najbližjih turističnih krajev do izhodišča: Orebić (center): 6 km; Viganj/Kućište: 0.5 do 1.5 km; Lovište: 12 km.
Opis poti:
Na tem pristopu s kar konkretno višinsko razliko te v prvem delu navduši stalen pogled na Pelješki zaliv in mesto Korčula. Kot večina dostopov, te v srednjem delu tudi ta vodi skozi prelep borov gozd (na višini okoli 600 m). Za hitri jutranji ali večerni "sprehod" sta privlačna tudi vmesna cilja: cerkvica sv. Luncijate (okoli 170 m) ter prvi vršiček v slemenu (Vrh ljute, 311 m; gor stoji križ).
V veliki pripeki poletnih počitnic je najbolj smiselno turo začeti še v temi (nekje med 4. in 5. uro zjutraj) in jo končati zgodaj dopoldne, ali pa izkoristiti morebiten hladnejši dan (prehod fronte). Vode ob poti ni. Obe planinski koči - nova (tik ob lovski koči; 5 minut po poti v smeri proti Nakovani) ter bolj poznana stara - sta poleti zaprti (ključe ima PD Orebić).
Opomba: Večina smerokazov za Ilijo ima napis obrnjen na vzhod (nekateri pa so - žal - tudi odstranjeni). Če prihajaš iz zahoda, zato vidiš zadnjo stran table! Skratka, napisa Sv. Ilija ne vidiš.

Ob desnem robu pokopališkega obzidja kreneš proti severu. Po par korakih v gozdu si kmalu na goličavi (vidni so sledovi požara iz 2019), po kateri te udobna mulatiera v par ovinkih hitro pripelje do cerkvice sv. Luncijate. Zadaj za cerkvico strmo zagrizeš kolena v smeri sever; hodiš med makijo ali po zelo kamnitih odsekih. Ko se strmina unese, napreduješ po položnejšem, slikovitem skalnem slemenu, ki se polagoma obrača vedno bolj na vzhod. Skala je tu mestoma zelo ostra, zato "počasi in previdno" (kot poje Uroš Buh v komadu Mance Udovič); sploh to velja za sestop! Mimo križa gre zložno in celo malo dol, potem pa spet v zmernem vzponu v smeri SV (na tem delu so markacije zelo redke ali sprane, rešujejo te možici) do trojnega križišča (priključek poti iz smeri Bilopolje/Orebić). Ta del 1:10.

Nadaljevanje ture je precej položnejše. Po lepi prečki prečiš čez zahodno pobočje Vrha M. Kontija (707 m), nato čez nekaj pragov kmalu dosežeš znameniti borov gozd, po par korakih pa še drugo trojno križišče (priključek poti iz smeri Nakovana). Ta del 0:20.

Zadnja ura te pelje naprej proti vzhodu, najprej skozi prelep borov gozd, potem spet malo bolj odprto. Preden prispeš do stare planinske koče, pa še dvakrat malo bolj strmo zagrizeš kolena. Pri koči se priključi pot iz smeri Orebić/Ruskovići. Nad kočo te čaka še nekaj korakov strmejšega vzpona skozi gozd (proti SV), nato pa po golem vršnem slemenu položno do vrha.

Časi: izhodišče - prvo trojno križišče 1:10; prvo križišče - drugo trojno križišče 0:20, drugo križišče - vrh 1:00. Skupaj 2:30.
Če štartaš od morja, pa je treba dodati še 10-15 minut hoje, skupaj torej 2:45; dodatnega vzpona pa je 60 m, skupaj torej 970 m.
Opisano stanje velja za avgust 2022.
zemljevid poti - Sveti Ilija (Pelješac)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)1
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)2
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)3
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)4
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)5
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)6
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)7
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)8
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)9
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)10
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)11
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)12
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)13
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)14
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)15
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)16
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)17
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)18
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)19
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)20
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)21
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)22
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)23
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)24
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)25
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)26
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)27
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)28
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)29
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)30
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)31
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)32
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)33
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)34
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)35
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)36
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)37
Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)38
Diskusija o izletu Kućište/Viganj - Sveti Ilija (Pelješac)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki