Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStoržič / Križe - Storžič
  

Križe - Storžič (po jugozahodnem žlebu)

 
Izhodišče: Križe (508 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3394°N / 14,2979°E
Cilj: Storžič (2132 m)
Ime poti: po jugozahodnem žlebu
Čas hoje: 6 h 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1624 m
Višinska razlika po poti: 1825 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1280
Ocena: 1 glasov
Število slik: 109
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri proti krajem Žeje, Spodnje in Zgornje Duplje do kraja Retnje, kjer zavijemo desno proti naselju Križe. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Podbrezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubelju in Tržiču. Pred Petrolovo bencinsko črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno in se nato zapeljemo v Tržič. Ko se cesta spusti v dolino nadaljujemo ostro desno v smeri Pristave in Križ, v nadaljevanju pa se peljemo po glavni cesti, ki vodi proti Zgornjim in Spodnjim Dupljam, omenjeno glavno cesto pa zapustimo pri naselju Retnje, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Križe in Golnik. V nadaljevanju se peljemo mimo obeležja NOB, športnega igrišča Križe do parkirišča ob pokopališču in župnijski cerkvi povišanja sv. Križa.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po cesti proti vzhodu, kjer nas pot vodi najprej mimo cerkve, nato pa še mimo pošte, gostilne pr Benk in pekarne do križišča pri kapelici, kjer nadaljujemo levo v smeri Pristave. Cesta nas nato vodi še mimo trgovine Tušek market Markič, nato pa že opazimo prve planinske oznake za Gozd, Kriško goro in Storžič, ki nas povedejo desno na ulico Planinska pot. Na križiščih skozi naselje sledimo markacijam, nato pa cesta izgubi asfaltno prevleko in preide v gozd. Nekaj minut višje, na križišču makadamskih cest nadaljujemo desno, nato pa postopoma prispemo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gorenjski. Za razglednim delom cesta postane asfaltna in nas pripelje do mesta, kjer se priključimo na cesto, ki vodi proti Gozdu. Cesti sledimo v levo, po njej pa hodimo le kratek čas, saj nas markacije povedejo desno na kolovoz.
Cesto zapustimo pri manjši informativni tabli, ki nas obvešča o odprtosti Zavetišča v Gozdu. S kolovoza nadaljujemo takoj 2 krat levo, tako, da vzpon nadaljujemo po gozdni poti, le ta pa se kmalu priključi na drug kolovoz, po katerem se v nekaj minutah vrnemo na asfaltno cesto. Nekaj korakov hodimo po cesti, nato pa se nam z leve priključi pot iz Tržiča, desno pa se nadaljuje pešpot oz. kolovoz proti Zavetišču v Gozdu (naravnost po cesti Koča na Kriški gori - strma pot).
Nadaljujemo po desni poti (kolovozu), ki sprva poteka vzporedno s cesto in nas v nadaljevanju vodi mimo korita z vodo. Nekoliko naprej kolovoz zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na prehodno nekoliko bolj strmo pot, ki se kmalu vrne na kolovoz, le ta pa na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, mi pa po njej hodimo še nekaj minut, oz. vse do mesta, ko na desni strani opazimo veliko parkirišče in ob njem Zavetišče v Gozdu.
Od zavetišča se sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo levo navzgor po vse slabši cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do razpotja.
Nadaljujemo po desnem kolovozu v smeri Storžiča, Tolstega vrha ter Male in Velike Poljane (levo Koča na Kriški gori). Kolovoz, ki se prečno vzpenja proti vzhodu ima v spodnjem delu nekaj razpotij, a so ta dobro označena, tako da z orientacijo ni večjih težav. Višje se kolovoz spremeni v postopoma vse bolj strmo pešpot, le ta pa nas iz gozda pripelje na razgledna travnata pobočja. Čez čas se pot položi in nas pripelje do prijetnega razgledišča s klopco, ob kateri pa opazimo spominsko obeležje.
Naprej pot preči strmo travnato pobočje (nevarnost zdrsa in v zimskem času tudi plazu) ter za tem preide v strnjen gozd, kjer pridemo na označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Velike Poljane (levo Tolsti vrh), kjer še kratek čas prečimo gozdnata pobočja, nato pa se gozd postopoma razredči in preide na bolj strma pobočja Štajnarice, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, na težjih mestih pa nam je v pomoč nekaj jeklenic. V zadnjem delu prehoda preko Štajnarice prečimo še strmo travnato pobočje, od koder se nam odpre še prvi bližnji pogled na Storžič. Za klopco pot preide v gozd, nato pa se prične prečno spuščati proti Mali Poljani, katero po nekaj minutah tudi dosežemo. Ko stopimo iz gozda, stopimo tudi na kolovoz, po katerem se spustimo do lovske koče na Mali Poljani.
Z Male Poljane, od koder se nam priključi pot s Tolstega vrha, Doma pod Storžičem in Zaloga, nadaljujemo po levi strani lovske koče, po poti v smeri Velike Poljane. Pot, ki naprej poteka po kolovozu, gre hitro v gozd, kjer se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah hoje pridemo do razglednega pobočja, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gore. Le nekoliko naprej kolovoz zavije v desno in nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob Velike Poljane, kjer se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v gozd po poti v smeri Storžiča čez Psico (desno Koča na Veliki Poljani 1 minuta). Pot naprej se prične dokaj strmo vzpenjati nato pa zavije rahlo v desno in strmina nekoliko popusti. Takšna pot nas kmalu pripelje iz gozda in do razpotja poti pod Psico.
Na omenjenem razpotju se v levo nadaljuje zelo zahtevna pot po grebenu Psice, mi pa nadaljujemo desno v smeri lažje poti na Storžič. Od razpotja naprej se pot večkrat prečno spusti in ponovno vzpne, vodi pa nas po pobočjih Psice, s katerih se nam občasno odpre nekaj razgleda, sicer pa pot prvi del prečenja večinoma poteka skozi gozd. Po nadaljnjih 30 minutah hoje prispemo na razpotje, kjer se prečenje konča, priključimo pa se poti, ki vodi na Storžič po jugozahodnem žlebu.
Omenjeni poti sledimo levo navzgor (desno navzdol planina Javornik, Povlje, prispemo pa lahko tudi do zaselka Laško in vasice Bašelj) ter se pričnemo strmo vzpenjati po poti, ki nas vodi po jugozahodnem žlebu Storžiča. Po omenjenem žlebu, s katerega se nam odpirajo vedno lepši razgledi proti Gorenjski, se vzpenjamo še dobro uro, nato pa pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje na jugozahodni greben Storžiča, kjer se nam z desne priključi neoznačena pot, ki vodi po omenjenem grebenu.
Nadaljujemo po grebenu, označena pot pa nato zavije rahlo v desno in kmalu se nam priključijo še druge poti od Doma pod Storžičem ter Kališča. Od tu do vrha, ki ga že vidimo pred seboj, nato sledi le še kratek vzpon ob čudovitih razgledih.
Križe - Zavetišče v Gozdu 1:15, Zavetišče v Gozdu - Mala Poljana 2:00, Mala Poljana - Velika Poljana 15 minut, Velika Poljana - Storžič 2:35.

zemljevid poti
Ob poti: Zavetišče v Gozdu (891m), Mala Poljana (1325m), Velika Poljana (1410m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Križe - storzic1
Križe - storzic2
Križe - storzic3
Križe - storzic4
Križe - storzic5
Križe - storzic6
Križe - storzic7
Križe - storzic8
Križe - storzic9
Križe - storzic10
Križe - storzic11
Križe - storzic12
Križe - storzic13
Križe - storzic14
Križe - storzic15
Križe - storzic16
Križe - storzic17
Križe - storzic18
Križe - storzic19
Križe - storzic20
Križe - storzic21
Križe - storzic22
Križe - storzic23
Križe - storzic24
Križe - storzic25
Križe - storzic26
Križe - storzic27
Križe - storzic28
Križe - storzic29
Križe - storzic30
Križe - storzic31
Križe - storzic32
Križe - storzic33
Križe - storzic34
Križe - storzic35
Križe - storzic36
Križe - storzic37
Križe - storzic38
Križe - storzic39
Križe - storzic40
Križe - storzic41
Križe - storzic42
Križe - storzic43
Križe - storzic44
Križe - storzic45
Križe - storzic46
Križe - storzic47
Križe - storzic48
Križe - storzic49
Križe - storzic50
Križe - storzic51
Križe - storzic52
Križe - storzic53
Križe - storzic54
Križe - storzic55
Križe - storzic56
Križe - storzic57
Križe - storzic58
Križe - storzic59
Križe - storzic60
Križe - storzic61
Križe - storzic62
Križe - storzic63
Križe - storzic64
Križe - storzic65
Križe - storzic66
Križe - storzic67
Križe - storzic68
Križe - storzic69
Križe - storzic70
Križe - storzic71
Križe - storzic72
Križe - storzic73
Križe - storzic74
Križe - storzic75
Križe - storzic76
Križe - storzic77
Križe - storzic78
Križe - storzic79
Križe - storzic80
Križe - storzic81
Križe - storzic82
Križe - storzic83
Križe - storzic84
Križe - storzic85
Križe - storzic86
Križe - storzic87
Križe - storzic88
Križe - storzic89
Križe - storzic90
Križe - storzic91
Križe - storzic92
Križe - storzic93
Križe - storzic94
Križe - storzic95
Križe - storzic96
Križe - storzic97
Križe - storzic98
Križe - storzic99
Križe - storzic100
Križe - storzic101
Križe - storzic102
Križe - storzic103
Križe - storzic104
Križe - storzic105
Križe - storzic106
Križe - storzic107
Križe - storzic108
Križe - storzic109
Diskusija o izletu Križe - Storžič (po jugozahodnem žlebu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki