Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaVeliki vrh (Lajše) / Kopačnica - Veliki vrh (Lajše)
  

Kopačnica - Veliki vrh (Lajše)

 
Izhodišče: Kopačnica (499 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1238°N / 14,0745°E
Cilj: Veliki vrh (Lajše) (881 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 382 m
Višinska razlika po poti: 580 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 211
Ocena: 1 glasov
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Ko prispemo do Hotavelj zavijemo desno v smeri vasi Leskovica in smučišča Cerkno. Cesta nas nato kmalu pripelje v Kopačnico, kjer opazimo oznake za Ermanovec, ki nas usmerijo levo preko mostu. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, se je bolje z avtom odpeljati nekoliko navzgor po ožji cesti, ki nas skozi zaselek Kopačnica pripelje v graben potoka Podkovščica. Parkiramo nad vasjo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo do Hotavelj zavijemo levoo v smeri vasi Leskovica in smučišča Cerkno. Cesta nas nato kmalu pripelje v Kopačnico, kjer opazimo oznake za Ermanovec, ki nas usmerijo levo preko mostu. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, se je bolje z avtom odpeljati nekoliko navzgor po ožji cesti, ki nas skozi zaselek Kopačnica pripelje v graben potoka Podkovščica. Parkiramo nad vasjo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Nad vasjo se cesta, ob kateri smo parkirali postopoma spremeni v kolovoz, ki se zmerno vzpenja ob potoku Podkovščica. Kolovoz po katerem hodimo nekajkrat preči omenjeni potok, nato pa ob delnem zatrepu grabna, zavije ostro v levo, kjer se tudi nekoliko strmeje vzpne. Pot naprej se nekaj minut prečno vzpenja, nato pa nas pripelje na širok neizrazit greben, kjer se le ta ponovno obrne v desno. Naprej sledimo markacijam, pot pa nas v zmernem vzponu skozi gozd pripelje do bližnje gozdne ceste, kateri pa sledimo v desno (na mestu, kjer stopimo na cesto ni markacij).
Vzpon nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, ki nas ob lepih pogledih na Blegoš in okoliško hribovje pripelje do domačije Erženovše. Nad kmetijo makadam zamenja asfalt, mi pa po 3 minutah nadaljnje hoje prispemo do označenega križišča, ob katerem opazimo večjo kapelico.
Od križišča, ki se nahaja v glavnem grebenu 1005 m visokega Štora, nadaljujemo desno (levo Koča na Ermanovcu - 5 minut) po dokaj razgledni asfaltni cesti, po kateri v nekaj minutah prispemo do informativne table rapalske meje in obnovljenega mejnega kamna iz leta 1920.
Nekaj korakov naprej nas oznake za bolnico Franja usmerijo desno, na makadamsko cesto, ki nas vodi skozi dvorišče bližnje hiše. Na drugi strani hiše nadaljujemo levo na kolovoz, po katerem čez travnato pobočje preidemo v gozd. Skozi gozd na nekaj razpotjih sledimo markacijam, pot pa se za zgradbo iz časa rapalske meje prične vidno spuščati. Nižje nas pot pripelje iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled na Škofje. Še nekaj korakov nižje, pri zaselku nekaj hiš, stopimo na asfaltno cesto, ki vodi od Koče na Ermanovcu proti prelazu Kladje, mi pa ji sledimo v desno. Nekaj 10 korakov naprej se v desno odcepi markirana pot proti Škofju in bolnici Franja, mi pa nadaljujemo po cesti, ki nas vodi izmenično preko razglednih senožeti, deloma pa skozi gozd, pri tem pa nas vodi mimo nekaj posameznih hiš. Nižje se nam z desne priključi še druga pot s Škofja in bolnice Franja, mi pa mimo nekaj hiš prispemo do označenega razpotja na prelazu Kladje, ki se nahaja v naselju Podlanišče.
S prevala Kladje na Podlanišču nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Lajš, Bevkovega vrha in Sivke. Pot nas sprva vodi mimo hiš, za njimi pa se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in pot še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti. Cesta nato preči pas gozda, za katerim prispemo na razgledno travnato pobočje. Ob pogledu na Škofje, Porezen, Kojco in del verige Spodnjih Bohinjskih gora, se sprehodimo mimo manjšega zaselka, nato pa nas cesta pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno navzdol v smeri svetišča na Lajšah.
Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se prične zmerno spuščati, le ta pa se za tem, ko preči pas gozda povsem položi. Tu se v levo odcepi še ena pot na Bevkov vrh, nas pa zložna cesta, ki poteka čez obširen travnik hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno ter nato po nekaj korakih prispemo do manjše cerkvice (svetišče na Lajšah), katera se nahaja nekaj 10 m s poti.
Od svetišča nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, le ta pa nas pripelje do kamnoloma, kjer nadaljujemo po levi cesti. Cesta se hitro vzpne nad kamnolom, nato pa se počasi obrača proti desni. Tej občasno bolj razgledni cesti, nato sledimo vse do vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Kladje (787m), Svetišče na Lajšah (830m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kopačnica - veliki_vrh_lajse1 Kopačnica - veliki_vrh_lajse2 Kopačnica - veliki_vrh_lajse3 Kopačnica - veliki_vrh_lajse4 Kopačnica - veliki_vrh_lajse5 Kopačnica - veliki_vrh_lajse6 Kopačnica - veliki_vrh_lajse7 Kopačnica - veliki_vrh_lajse8 Kopačnica - veliki_vrh_lajse9 Kopačnica - veliki_vrh_lajse10 Kopačnica - veliki_vrh_lajse11 Kopačnica - veliki_vrh_lajse12 Kopačnica - veliki_vrh_lajse13 Kopačnica - veliki_vrh_lajse14 Kopačnica - veliki_vrh_lajse15 Kopačnica - veliki_vrh_lajse16 Kopačnica - veliki_vrh_lajse17 Kopačnica - veliki_vrh_lajse18 Kopačnica - veliki_vrh_lajse19 Kopačnica - veliki_vrh_lajse20 Kopačnica - veliki_vrh_lajse21 Kopačnica - veliki_vrh_lajse22 Kopačnica - veliki_vrh_lajse23 Kopačnica - veliki_vrh_lajse24 Kopačnica - veliki_vrh_lajse25 Kopačnica - veliki_vrh_lajse26 Kopačnica - veliki_vrh_lajse27 Kopačnica - veliki_vrh_lajse28 Kopačnica - veliki_vrh_lajse29 Kopačnica - veliki_vrh_lajse30 Kopačnica - veliki_vrh_lajse31 Kopačnica - veliki_vrh_lajse32 Kopačnica - veliki_vrh_lajse33 Kopačnica - veliki_vrh_lajse34 Kopačnica - veliki_vrh_lajse35 Kopačnica - veliki_vrh_lajse36 Kopačnica - veliki_vrh_lajse37 Kopačnica - veliki_vrh_lajse38 Kopačnica - veliki_vrh_lajse39 Kopačnica - veliki_vrh_lajse40 Kopačnica - veliki_vrh_lajse41 Kopačnica - veliki_vrh_lajse42 Kopačnica - veliki_vrh_lajse43 Kopačnica - veliki_vrh_lajse44 Kopačnica - veliki_vrh_lajse45 Kopačnica - veliki_vrh_lajse46 Kopačnica - veliki_vrh_lajse47 Kopačnica - veliki_vrh_lajse48 Kopačnica - veliki_vrh_lajse49 Kopačnica - veliki_vrh_lajse50 Kopačnica - veliki_vrh_lajse51 Kopačnica - veliki_vrh_lajse52 Kopačnica - veliki_vrh_lajse53 Kopačnica - veliki_vrh_lajse54 Kopačnica - veliki_vrh_lajse55 Kopačnica - veliki_vrh_lajse56 Kopačnica - veliki_vrh_lajse57 Kopačnica - veliki_vrh_lajse58 Kopačnica - veliki_vrh_lajse59 Kopačnica - veliki_vrh_lajse60 Kopačnica - veliki_vrh_lajse61 Kopačnica - veliki_vrh_lajse62 Kopačnica - veliki_vrh_lajse63 Kopačnica - veliki_vrh_lajse64 Kopačnica - veliki_vrh_lajse65 Kopačnica - veliki_vrh_lajse66 Kopačnica - veliki_vrh_lajse67 Kopačnica - veliki_vrh_lajse68 Kopačnica - veliki_vrh_lajse69 Kopačnica - veliki_vrh_lajse70 Kopačnica - veliki_vrh_lajse71 Kopačnica - veliki_vrh_lajse72 Kopačnica - veliki_vrh_lajse73 Kopačnica - veliki_vrh_lajse74 Kopačnica - veliki_vrh_lajse75 Kopačnica - veliki_vrh_lajse76 Kopačnica - veliki_vrh_lajse77 Kopačnica - veliki_vrh_lajse78 Kopačnica - veliki_vrh_lajse79 Kopačnica - veliki_vrh_lajse80
Diskusija o izletu Kopačnica - Veliki vrh (Lajše) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki