Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Kopačnica - Bevkov vrh

 
Izhodišče: Kopačnica (499 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1238°N / 14,0745°E
Cilj: Bevkov vrh (1051 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 552 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 550
Ocena: 1 glasov
Število slik: 95
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Ko prispemo do Hotavelj zavijemo desno v smeri vasi Leskovica in smučišča Cerkno. Cesta nas nato kmalu pripelje v Kopačnico, kjer opazimo oznake za Ermanovec, ki nas usmerijo levo preko mostu. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, se je bolje z avtom odpeljati nekoliko navzgor po ožji cesti, ki nas skozi zaselek Kopačnica pripelje v graben potoka Podkovščica. Parkiramo nad vasjo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo do Hotavelj zavijemo levoo v smeri vasi Leskovica in smučišča Cerkno. Cesta nas nato kmalu pripelje v Kopačnico, kjer opazimo oznake za Ermanovec, ki nas usmerijo levo preko mostu. Ker ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, se je bolje z avtom odpeljati nekoliko navzgor po ožji cesti, ki nas skozi zaselek Kopačnica pripelje v graben potoka Podkovščica. Parkiramo nad vasjo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Nad vasjo se cesta, ob kateri smo parkirali postopoma spremeni v kolovoz, ki se zmerno vzpenja ob potoku Podkovščica. Kolovoz po katerem hodimo nekajkrat preči omenjeni potok, nato pa ob delnem zatrepu grabna, zavije ostro v levo, kjer se tudi nekoliko strmeje vzpne. Pot naprej se nekaj minut prečno vzpenja, nato pa nas pripelje na širok neizrazit greben, kjer se le ta ponovno obrne v desno. Naprej sledimo markacijam, pot pa nas v zmernem vzponu skozi gozd pripelje do bližnje gozdne ceste, kateri pa sledimo v desno (na mestu, kjer stopimo na cesto ni markacij).
Vzpon nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, ki nas ob lepih pogledih na Blegoš in okoliško hribovje pripelje do domačije Erženovše. Nad kmetijo makadam zamenja asfalt, mi pa po 3 minutah nadaljnje hoje prispemo do označenega križišča, ob katerem opazimo večjo kapelico.
Od križišča, ki se nahaja v glavnem grebenu 1005 m visokega Štora, nadaljujemo desno (levo Koča na Ermanovcu - 5 minut) po dokaj razgledni asfaltni cesti, po kateri v nekaj minutah prispemo do informativne table rapalske meje in obnovljenega mejnega kamna iz leta 1920.
Nekaj korakov naprej nas oznake za bolnico Franja usmerijo desno, na makadamsko cesto, ki nas vodi skozi dvorišče bližnje hiše. Na drugi strani hiše nadaljujemo levo na kolovoz, po katerem čez travnato pobočje preidemo v gozd. Skozi gozd na nekaj razpotjih sledimo markacijam, pot pa se za zgradbo iz časa rapalske meje prične vidno spuščati. Nižje nas pot pripelje iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled na Škofje. Še nekaj korakov nižje, pri zaselku nekaj hiš, stopimo na asfaltno cesto, ki vodi od Koče na Ermanovcu proti prelazu Kladje, mi pa ji sledimo v desno. Nekaj 10 korakov naprej se v desno odcepi markirana pot proti Škofju in bolnici Franja, mi pa nadaljujemo po cesti, ki nas vodi izmenično preko razglednih senožeti, deloma pa skozi gozd, pri tem pa nas vodi mimo nekaj posameznih hiš. Nižje se nam z desne priključi še druga pot s Škofja in bolnice Franja, mi pa mimo nekaj hiš prispemo do označenega razpotja na prelazu Kladje, ki se nahaja v naselju Podlanišče.
S prelaza Kladje na Podlanišču nadaljujemo v smeri svetišča Lajše, Bevkovega vrha in Sivke ter pot sprva nadaljujemo po asfaltni cesti. Kratek čas hodimo po cesti, nato pa na manjšem križišču, še preden cesta preide v gozd, nadaljujemo na levo cesto, z nje pa takoj desno na pešpot, ki se vzpne med obema cestama in gre v gozd. Skozi gozd se najprej vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo nekoliko desno na markirano stezico, ki višje preči nekaj kolovozov. Ko višje pri skladovnici drv dosežemo širši kolovoz, po njem nadaljujemo, le ta pa nas brez večjih sprememb višini pripelje iz gozda, nekaj minut naprej pa še do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno. Po cesti v nekaj korakih prispemo do manjšega prevala, kjer je označeno križišče.
S križišča nadaljujemo levo v smeri Bevkovega vrha in domačega sira. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za domači sir, cesta pa se med tem spusti za približno 50 višinskih metrov. Nižje se cesta položi, nam pa se z desne priključi še markirana pot iz Želina. Nekaj 10 korakov naprej pa prispemo do kmetije Na Ravan, kjer je možno kupiti kak mlečni izdelek, mi pa tu še nekaj korakov pred kmetijo nadaljujemo levo na kolovoz, ki se nadaljuje za hišami. Kolovoz se hitro spremeni v stezico, ki se nato vzpne po pašniku navzgor, višje pa dosežemo nekoliko širši kolovoz, ki se vzpne prečno proti desni. Ob vstopu v gozd opazimo večjo markacijo, ki spominja na prometni znak, kolovoz pa tu preide v gozd in zavije v levo. Ko ponovno stopimo iz gozda opazimo še eno večjo markacijo, ki je v pomoč ob sestopu. Po kolovozu nadaljujemo do pašne ograje, nato pa ob njej do kapelice, ki se nahaja ob daljnovodu.
Od kapelice, pri kateri se nahajata žig SPP in vpisna skrinjica, nadaljujemo levo v smeri Sovodnja. Sledi slabih 10 minut hoje po deloma razglednem slemenu Bevkovega vrha. Ko pot preide v gozd, nas do vrha Bevkovega vrha loči le še nekaj korakov hoje.
Kopačnica - Kladje 2:10, Kladje - Bevkov vrh 1:30.

zemljevid poti
Ob poti: Kladje (787m), Na Ravan (875m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kopačnica - bevkov_vrh1 Kopačnica - bevkov_vrh2 Kopačnica - bevkov_vrh3 Kopačnica - bevkov_vrh4 Kopačnica - bevkov_vrh5 Kopačnica - bevkov_vrh6 Kopačnica - bevkov_vrh7 Kopačnica - bevkov_vrh8 Kopačnica - bevkov_vrh9 Kopačnica - bevkov_vrh10 Kopačnica - bevkov_vrh11 Kopačnica - bevkov_vrh12 Kopačnica - bevkov_vrh13 Kopačnica - bevkov_vrh14 Kopačnica - bevkov_vrh15 Kopačnica - bevkov_vrh16 Kopačnica - bevkov_vrh17 Kopačnica - bevkov_vrh18 Kopačnica - bevkov_vrh19 Kopačnica - bevkov_vrh20 Kopačnica - bevkov_vrh21 Kopačnica - bevkov_vrh22 Kopačnica - bevkov_vrh23 Kopačnica - bevkov_vrh24 Kopačnica - bevkov_vrh25 Kopačnica - bevkov_vrh26 Kopačnica - bevkov_vrh27 Kopačnica - bevkov_vrh28 Kopačnica - bevkov_vrh29 Kopačnica - bevkov_vrh30 Kopačnica - bevkov_vrh31 Kopačnica - bevkov_vrh32 Kopačnica - bevkov_vrh33 Kopačnica - bevkov_vrh34 Kopačnica - bevkov_vrh35 Kopačnica - bevkov_vrh36 Kopačnica - bevkov_vrh37 Kopačnica - bevkov_vrh38 Kopačnica - bevkov_vrh39 Kopačnica - bevkov_vrh40 Kopačnica - bevkov_vrh41 Kopačnica - bevkov_vrh42 Kopačnica - bevkov_vrh43 Kopačnica - bevkov_vrh44 Kopačnica - bevkov_vrh45 Kopačnica - bevkov_vrh46 Kopačnica - bevkov_vrh47 Kopačnica - bevkov_vrh48 Kopačnica - bevkov_vrh49 Kopačnica - bevkov_vrh50 Kopačnica - bevkov_vrh51 Kopačnica - bevkov_vrh52 Kopačnica - bevkov_vrh53 Kopačnica - bevkov_vrh54 Kopačnica - bevkov_vrh55 Kopačnica - bevkov_vrh56 Kopačnica - bevkov_vrh57 Kopačnica - bevkov_vrh58 Kopačnica - bevkov_vrh59 Kopačnica - bevkov_vrh60 Kopačnica - bevkov_vrh61 Kopačnica - bevkov_vrh62 Kopačnica - bevkov_vrh63 Kopačnica - bevkov_vrh64 Kopačnica - bevkov_vrh65 Kopačnica - bevkov_vrh66 Kopačnica - bevkov_vrh67 Kopačnica - bevkov_vrh68 Kopačnica - bevkov_vrh69 Kopačnica - bevkov_vrh70 Kopačnica - bevkov_vrh71 Kopačnica - bevkov_vrh72 Kopačnica - bevkov_vrh73 Kopačnica - bevkov_vrh74 Kopačnica - bevkov_vrh75 Kopačnica - bevkov_vrh76 Kopačnica - bevkov_vrh77 Kopačnica - bevkov_vrh78 Kopačnica - bevkov_vrh79 Kopačnica - bevkov_vrh80 Kopačnica - bevkov_vrh81 Kopačnica - bevkov_vrh82 Kopačnica - bevkov_vrh83 Kopačnica - bevkov_vrh84 Kopačnica - bevkov_vrh85 Kopačnica - bevkov_vrh86 Kopačnica - bevkov_vrh87 Kopačnica - bevkov_vrh88 Kopačnica - bevkov_vrh89 Kopačnica - bevkov_vrh90 Kopačnica - bevkov_vrh91 Kopačnica - bevkov_vrh92 Kopačnica - bevkov_vrh93 Kopačnica - bevkov_vrh94 Kopačnica - bevkov_vrh95
Diskusija o izletu Kopačnica - Bevkov vrh ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki