Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeTolsti vrh (Dobrovlje) / Kokarje (ŠRC Laze) - Tolsti vrh (Dobrovlje)
  

Kokarje (ŠRC Laze) - Tolsti vrh (Dobrovlje) (mimo Doma na Farbanci)

 
Izhodišče: Kokarje (ŠRC Laze) (368 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2983°N / 14,9377°E
Cilj: Tolsti vrh (Dobrovlje) (1077 m)
Ime poti: mimo Doma na Farbanci
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 709 m
Višinska razlika po poti: 810 m
Zemljevid: Zgornja Savinjska dolina 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 291
Ocena: 1 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Mozirje (do sem iz Šoštanja ali avtoceste Ljubljana - Maribor (izvoz Šentrupert)), od koder iz glavnega krožišča z vožnjo nadaljujemo proti Gornjemu Gradu in Logarski dolini. Nekaj kilometrov naprej, pa za Petrolovo bencinsko črpalko zavijemo levo v smeri Nazarij. V nadaljevanju se peljemo skozi Nazarje, kjer sledimo oznakam za naselji Dobletina in Šmartno ob Dreti. Kmalu za Dobletino ter še pred Lačjo vasjo, zavijemo levo v smeri Kokarij. V nadaljevanju prečimo most preko reke Drete, nato pa hitro prispemo v Kokarje, kjer na označenem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri športnega igrišča Laze, do katerega se pripeljemo po nekaj 100 m nadaljnje vožnje. Parkiramo na parkirišču ob ŠRC Laze.
b) Zapeljemo se do naselja Šmartno ob Dreti (do sem iz Gornjega Grada, Ljubnega ob Savinji ali Vranskega preko prelaza Lipa), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Nazarjam. Za Lačjo vasjo zavijemo desno v smeri Kokarij. V nadaljevanju prečimo most preko reke Drete, nato pa hitro prispemo v Kokarje, kjer na označenem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri športnega igrišča Laze, do katerega se pripeljemo po nekaj 100 m nadaljnje vožnje. Parkiramo na parkirišču ob ŠRC Laze.

Opis poti:

V bližini izhodišča se nahaja označeno razpotje, od koder se usmerimo na spodnjo cesto v smeri Doma na Farbanci (rahlo levo Čreta preko Tajne). Pot nas sprva vodi ob športnem igrišču, kjer na neoznačenem križišču nadaljujemo naravnost oz. rahlo levo. Na drugi strani ŠRC Laze se cesta spremeni v kolovoz, le ta pa preide v gozd. Širokemu kolovozu na nekaj razpotjih sledimo v smeri markacij, nato pa na mestu, kjer kolovoz zavije desno in preči hudournik, nadaljujemo levo na strmo stezico. Steza se hitro položi, nato pa na razpotjih ponovno sledimo markacijam. Nekoliko naprej se vzpon konča in sledi spust do bližnje asfaltne ceste, kateri sledimo v desno, po njej pa mimo dveh hiš hitro prispemo do planinskih smernih tabel, kjer nadaljujemo levo preko lesenega mostička, na pešpot v smeri Doma na Farbanci. Sledi vzpon skozi gozd, kjer se najprej vzpenjamo po kolovozu, višje pa po lepo urejeni pešpoti, ki nas vodi mimo Lahkega studenca. Nad studencem prečimo še en kolovoz, nato pa se razmeroma strma pot nekoliko položi in preide v neizrazito dolinico. Iz dolinice kmalu zavijemo nekoliko v desno, nato pa se najprej priključimo na kolovoz, nekaj korakov višje pa še na makadamsko cesto, po njej pa hitro dosežemo Dom planincev na Farbanci.
Od Doma na Farbanci nadaljujemo levo od leve ceste, kjer nas pot mimo lesene koče popelje v gozd. Skozi gozd se najprej vzpenjamo po planinski stezi, nato pa pridemo na širok kolovoz, po katerem nadaljujemo razmeroma strm vzpon. Višje kolovoz zavije ostro levo, še višje pa nekoliko v desno, kjer se tudi položi in razcepi na dva dela. Nadaljujemo po rahlo levem, ob katerem so tudi markacije. V nadaljevanju nas dokaj položna pot vodi mimo manjšega brezna, nato pa hitro dosežemo gozdno cesto, po kateri se nato vzpenjamo še do bližnjega označenega razpotja Borovnjak, kjer nadaljujemo desno v smeri Tolstega vrha (levo Čreta).
Z razmeroma zložne ceste nas markacije kmalu usmerijo na pešpot, ki se nekoliko bolj vzpne in nas v nekaj minutah pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od Doma na Čreti. Nadaljujemo desno po precej zložni poti, ki nas po nekaj korakih hoje pripelje do lepe razgledne točke pri velikem križu.
Z razgledne točke, ob kateri se nahajata dve prijetni klopci se nam odpre lep razgled na Vransko in Posavsko hribovje.
Nadaljujemo po zložni poti, ki se nekoliko naprej za krajši čas strmo spusti, nato pa preči občasno bolj strma pobočja in nas za tem pripelje do manjšega zaselka (kmetija Rucgar), kjer tudi pridemo na naslednje razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Tolstega vrha in spomenika NOB (levo preval Lipa in sv. Jošt) po poti, ki se začne prečno vzpenjati po deloma razglednem pobočju. Višje pot zavije v desno, gre v gozd in se za krajši čas rahlo spusti. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa pot na Tolsti vrh zavije ostro levo (naravnost spomenik NOB 15 minut) in se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Tej razmeroma dobro označeni poti, nato sledimo vse do Tolstega vrha.
Le nekaj korakov pod vrhom se nam odpre lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe, priključi pa se nam tudi pot od sv. Jošta.

zemljevid poti
Ob poti: Potok (Mostni graben) (395m), Dom planincev Farbanca (702m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje1 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje2 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje3 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje4 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje5 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje6 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje7 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje8 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje9 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje10 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje11 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje12 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje13 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje14 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje15 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje16 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje17 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje18 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje19 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje20 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje21 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje22 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje23 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje24 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje25 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje26 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje27 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje28 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje29 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje30 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje31 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje32 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje33 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje34 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje35 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje36 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje37 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje38 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje39 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje40 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje41 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje42 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje43 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje44 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje45 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje46 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje47 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje48 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje49 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje50 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje51 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje52 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje53 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje54 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje55 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje56 Kokarje (ŠRC Laze) - tolsti_vrh_dobrovlje57
Diskusija o izletu Kokarje (ŠRC Laze) - Tolsti vrh (Dobrovlje) (mimo Doma na Farbanci)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki