Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpePodrta gora / Koča pri Savici - Podrta gora
  

Koča pri Savici - Podrta gora (pristop po grebenu iz zahodne strani)

 
Izhodišče: Koča pri Savici (653 m)
Cilj: Podrta gora (2061 m)
Ime poti: pristop po grebenu iz zahodne strani
Čas hoje: 7 h
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1408 m
Višinska razlika po poti: 1408 m
Zemljevid: Bohinj 1:25.000 (Sidarta)
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Avtor: alyas
Ogledov: 1640
Ocena: 6 glasov
Število slik: 32
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu, Bohinjski Bistrici, Ribčevemu Lazu ter smučišču Vogel in naprej do koče pod slapom Savica. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču, kjer pobirajo parkirnino.

Opis poti:

Pot od Koče pri Slapu Savica do Doma na Komni poteka čez gozd, po nekdanji vojaški mulatjeri, kjer so pohodniki v praksi med ovinki naredili že vrsto bližnjic, a vseeno nam časovno vzame od 2 do 2,5 ure hoje.
Če vzamemo za naslednje izhodišče Dom na Komni, se od tam odpravimo v smeri oznak za Vogel, potem pa se po cca 10 min hoje na prvem razpotju usmerimo za planino Govnjač (na tabli 30 min). Na bolj ali manj opuščeni planini Govnjač je še nekaj ostankov in razvalin nekdanjih vojaških zalednih zgradb iz prve svetovne vojne. Tam bomo opazili nekaj rdečih tablic in smernih oznak, pri čemer so za naše nadaljevanje pomembne tiste za »Mahavšček« (Veliki Bogatin). Prva možnost je označena kot Mahavšček (bližnjica), a je dokaj zaraščena, tako da po udobnejši normalki čez planino pridemo skoraj enako hitro v dolinico pod neimenovan vrh s koto 1792 m in za njim vrh Rob 1884 m.
Iz te dolinice imamo več možnosti: ali se držati markirane poti za Mahavšček, ki sprva vodi navzgor po dolinici vzporedno z grebensko verigo gora in se na sedlu Kser (1900 m) priključi na grebensko markirano pot bohinjskih gora, ali pa se po bolj ali manj vidnih stezicah in brezpotju (zahtevno zaradi orientacije) usmerimo direktno navzgor proti Vrh Planje in na manjše sedlo desno od vrha, ali pa kar na izrazitejše sedlo Planja (bolj zahtevno, prej zaidemo) med Vrh Planje in Tolminskim Kukom.
Po markirani grebenski poti so razgledi čudoviti, tako desno na tolminsko stran, še lepši pa levo, ki sežejo še mnogo dlje od Spodnje Komne, proti goram jugozahodno od Triglava. Vzpon na Tolminski Kuk iz zahodne strani je kar strm in naporen, pot je speljana bolj desno, preko skalnih predelov, levo so obsežna melišča. Kuk je zelo razgledna in najvišja gora Spodnje Bohinjskih gora, a že do sem bomo od Doma na Komni potrebovali dobre 3 ure po bližnjici in direktni poti na sedlo Planja ter okoli 4,5 ure po markirani daljšnjici in čez Kser.
Iz Tolminskega Kuka naprej se za malo spustimo, potem pa povzpnemo in hitro pridemo na prijazen in prostran Zeleni vrh, ki je na vrhu tudi dejansko zelen. Od tu pa se že lahko razgledamo proti Podrti gori in iz te - zahodne strani njenem predvrhu imenovanem Mali vrh. Markirana pot z Zelenega vrha pripelje na sedlo med Zelenim vrhom in Malim vrhom, nato pa poteka dalje po južnih pobočjih pod vrhovi (Mali vrh, Podrta Gora, vrh Konte in neimenovani vrh) proti sedlu Škrbina.
Mi se iz sedla med Zelenim vrhom in Malim vrhom, usmerimo na greben po brezpotju direktno navzgor proti Malemu vrhu, ki ga dosežemo v četrt ure. V strmini iščemo najboljše prehode, posebnih težav ali ovir ni. Neke vidne ali uhojene stezice ni, svet je bolj gruščast in skalnat kot travnat, severna stran je izrazito prepadna, južna pa bolj prijazna in manj nevarna. Z Malega vrha se najprej malo spustimo, potem pa se proti Podrti gori najprej pokaže kratek in oster grebenček ter iz njegove severne strani kakih 6 m visoka stena oz. plošča (z vmesnim stojiščem), ki pa nudi zadosti oprimkov in mest, da jo lahko s te strani preplezamo (I - II, cca 6 m, 60⁰), nevarno predvsem zaradi izpostavljenosti. Če tega niste vešči, je obvoz po južni strani in malo nižje od grebenske razi tudi možen in predvsem lažji.
Ko preplezamo steno, izstopimo na grebenček pod zahodno stranjo Podrte gore, ki je na vrhu kak meter širok, nato pa se od tam usmerimo sprva malce desno navzgor in v dveh ali treh ključih (50 m) v lažjem plezanju premagamo strmo in krušljivo nadaljevanje, kjer pa ni več izpostavljeno. Sledi še vršni, položnejši del. Na vrhu Podrte gore je manjši kovinski drog z vgraviranim napisom (za žig): Podrta gora 2061 m.
Od Tolminskega Kuka čez Zeleni Vrh in Mali Vrh do Podrte gore je cca slaba 1 ura hoje.
Za sestop je priporočljiv povratek na Mali vrh po isti poti, čeprav vam plezanja iz grebenčka preko skalne plošče oz.stene brez varovanja (zadošča 20 m plezalne vrvi in cca 3 m za zanko) ne priporočam. Če tega nimate, se je bolje iz sedelca med vrhom in grebenčkom spustiti na južno stran in tam poiskati ustrezne prehode na markirano pot.
Sestop iz Podrte gore po vzhodnem grebenu je bolj zahteven, daljši in bolj izpostavljen, težavam se umikamo na južno stran, pridemo na sedlo pod Vrh Konte, od kjer sledi logično nadaljevanje po grebenski rezi na Vrh Konte, a ovire in težavnost (vsaj II) zahtevajo tu ustrezno znanje ter več izurjenosti in izkušenosti pri grebenskem prečenju.
V kolikor bi želeli opraviti krožno pot, lahko nadaljujemo proti sedlu Škrbina (1910 m) (križišče večih markiranih poti), od tam pa zavijemo levo navzdol. Markirana pot vodi pod Vrh nad Škrbino do mesta, kjer se ji priključi pot iz Konjskega sedla iz smeri Vogla, če nadaljujemo naprej po markirani poti okoli Mohorja (1847 m), vmes z lepimi razgledi na Bohinjsko jezero, bomo potrebovali preko opuščene planine Za Migovcem nazaj na Komno cca 3 ure, torej vse skupaj okoli 8-9 ur, uro manj pa, če po brezpotju levo od Mohorja uberete bližnjico navzdol (na karti označeno Tolminska lakev, koder sicer pozimi potekajo zimske turne poti) v dolinico Krošnja, kjer se potem na poseki priključite na markirano pot: Vogel - Govnjač. Pri tej izbiri pa velja opozorilo na zelo zahtevno brezpotje in zaraščenost z visokim rušjem, zato je poleti in v kopnem ne priporočam.

Ob poti: Dom na Komni (1520m), Planina Govnjač (1474m), Kser (1900m), Vrh Planje (1971m), sedlo Planja (1874m), Tolminski Kuk (2085m), Zeleni vrh (2052m), Mali vrh (2015m), Vrh Konte (2014m), sedlo Škrbina (1910m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koča pri Savici - podrta_gora1
Koča pri Savici - podrta_gora2
Koča pri Savici - podrta_gora3
Koča pri Savici - podrta_gora4
Koča pri Savici - podrta_gora5
Koča pri Savici - podrta_gora6
Koča pri Savici - podrta_gora7
Koča pri Savici - podrta_gora8
Koča pri Savici - podrta_gora9
Koča pri Savici - podrta_gora10
Koča pri Savici - podrta_gora11
Koča pri Savici - podrta_gora12
Koča pri Savici - podrta_gora13
Koča pri Savici - podrta_gora14
Koča pri Savici - podrta_gora15
Koča pri Savici - podrta_gora16
Koča pri Savici - podrta_gora17
Koča pri Savici - podrta_gora18
Koča pri Savici - podrta_gora19
Koča pri Savici - podrta_gora20
Koča pri Savici - podrta_gora21
Koča pri Savici - podrta_gora22
Koča pri Savici - podrta_gora23
Koča pri Savici - podrta_gora24
Koča pri Savici - podrta_gora25
Koča pri Savici - podrta_gora26
Koča pri Savici - podrta_gora27
Koča pri Savici - podrta_gora28
Koča pri Savici - podrta_gora29
Koča pri Savici - podrta_gora30
Koča pri Savici - podrta_gora31
Koča pri Savici - podrta_gora32
Diskusija o izletu Koča pri Savici - Podrta gora (pristop po grebenu iz zahodne strani)
gams1     
16.6.2017
popravek k sliki 19: namesto napisa Vrh Konte mislim, da mora biti Vrh Škrbine;velik nasmeh
sicer pa lepo in nazorno opisano.
garmont     
17.11.2018
Odličen in predvsem realen opis.mežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki