Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVogel / Kneške Ravne - Vogel
  

Kneške Ravne - Vogel (čez Žabiški Kuk)

 
Izhodišče: Kneške Ravne (720 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2157°N / 13,8265°E
Cilj: Vogel (1922 m)
Ime poti: čez Žabiški Kuk
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1202 m
Višinska razlika po poti: 1275 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 127
Ocena: 1 glasov
Število slik: 101
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

S ceste Bača pri Modreju - Podbrdo, v naselju Kneža zavijemo na cesto v smeri Kneških Raven. V nadaljevanju se vzpenjamo po cesti, ki se nadaljuje po dolini potoka Kneža. Sprva dokaj zložna ter deloma makadamska cesta, se višje prične strmeje vzpenjati, na strmem delu pa je cesta večinoma asfaltna. Višje se cesta razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto, ki je še naprej asfaltna in vodi proti Kneškim Ravnam (rahlo desno makadamska cesta, ki vodi v smeri planine v Prodih). Sledi prečenje slikovitega potoka Prošček, nato pa se hitro vzpnemo do parkirišča pred Kneškimi Ravnami, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča, kjer se nahaja informativna tabla Kneških Raven in okolice, nadaljujemo navzgor, na prvem križišču, ob obeležju NOB, pa gremo naravnost (levo domačija pri Jakopu in domačija pri Jaklnu). Cesta kmalu zavije levo, z nje pa se v desno odcepi še cesta k domačiji pri Francu. Tudi tu gremo naravnost, v naslednjem križišču pa gremo rahlo desno (rahlo levo domačija pri Pologarju). Asfaltna cesta se še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo levo pot (desno se prispe do domačije pri Francu), ki izgubi asfaltno prevleko in nas vodi preko pašne ograje. V nadaljevanju se vzpenjamo po kolovozu, ki nas vodi nad sadovnjakom, nato pa zavije levo in nas skozi pas gozda in preko več pašnih ograj pripelje do razpotja ob manjši deloma kamniti bajti. Tu gremo desno, kolovoz pa višje še enkrat zavije levo, nato pa nas v nekaj minutah pripelje do lovske opazovalnice. Pri lovski opazovalnici gremo ostro desno, nato pa s slabšega kolovoza takoj levo, po pobočju kar naravnost navzgor. Po krajšem vzponu se pojavi steza, ki se večinoma prečno vzpenja skozi gozd, vodi pa nas vzporedno z robom bližnje senožeti. Višje dosežemo greben med Ljubinjskimi stenami in Masovnikom, kjer steza postane razločnejša, popelje pa nas na drugo, zahodno stran grebena. Sledi prečenje pobočij in nekaj grap, pot, ob kateri opazimo nekaj starih, že precej obledelih markacij, pa se pozneje prične prečno vzpenjati. Višje prispemo do poraslih melišč ter se v nekaj minutah vzpnemo do razpotja ob vznožju Ljubinjskih sten.
Nadaljujemo levo v smeri proti planini Razor (desno planina v Prodih in Rut), pot pa nas vodi neposredno pod pečinami, kjer je predvsem v pomladanskem času povečana možnost padajočega kamenja. Sledi prečni vzpon in pot nas pripelje v gozd, kjer nas vodi mimo izvira. Za izvirom se pot prehodno strmo vzpne, za dvema serpentinama pa se ponovno položi. Malo naprej prečimo še pašno ograjo, pot pa nas iz gozda pripelje na zgornji del planine Kuk, na predel imenovan Močila, kjer po spodnji strani obidemo nekaj koč. Za kočami dosežemo vozno cesto, kateri sledimo v desno (levo planina Kuk in parkirišče), po njej pa hitro prispemo do razpotja, kjer se v desno odcepi pot na Žabiški Kuk (tudi Žabijski Kuk) - pot mimo Gradiča (stara vojaška pot).
Nadaljujemo po omenjeni poti (naravnost Koča na planini Razor 30 minut), ki pa se na travnatem pobočju prične izgubljati. Med vzponom so nam v pomoč leseni koli, ki so v zgornjem delu pobarvani v rdečo barvo. Ko višje stopimo v gozd, se pojavi več stezic, mi pa nadaljujemo po tisti, ob kateri so rdeče črte. Nekaj časa v prečnem vzponu prečimo dokaj strma pobočja proti desni, nato pa stopimo iz gozda in prispemo na strma travnata pobočja. Sledi prečenje v rahlem spustu, kjer je predvsem v mokrem nevarnost zdrsa, nato pa pot zavije levo in preide v strmo, večinoma travnato grapo, obdano z ruševjem. Po neizraziti grapi se pot, ki je še naprej označena z rdečimi črtami, vzpenja naravnost navzgor, tako da je strmina poti precejšnja. Višje steza zavije nekoliko desno, pobočje pa se tudi nekoliko položi, mi pa ob lepih razgledih dosežemo staro mulatjero. Nekaj časa se vzpenjamo po stari mulatjeri, nato pa pot iz ruševja preide ob rob grebena, kjer se vzpenjamo ob robu strmih pobočij. Višje greben postane nekoliko bolj izrazit, mi pa v nekaj nadaljnjih minutah prispemo do miniaturnega Aljaževega stolpa, ki se nahaja na Žabiškem Kuku (1844 m).
Od vpisne skrinjice še kratek čas nadaljujemo po grebenu, nato pa nas rdeče črte usmerijo na slabšo stezico, ki po levi strani obide koto 1881, ki je najvišja točka grebena Žabiškega Kuka. Ob lepih razgledih na okoliške gore se pot kmalu vrne na greben, po njem pa se spustimo do sedla med Žabiškim Kukom in Voglom. S sedla sledi še kratek vzpon in dosežemo markirano pot, ki vodi s planine Razor proti Voglu.
Nadaljujemo vzpon in po 10 minutah nadaljnje hoje prispemo na razgleden vrh.
Kneške Ravne - Močila 2:10, Močila - Žabiški Kuk 1:55, Žabiški Kuk - Vogel 0:30.
Opis se nanaša na stanje leta 2018 (julij), slike pa so iz različnih obdobij.

zemljevid poti
Ob poti: Močila (1258m), Žabiški Kuk (1844m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst, Vrh Krnic
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kneške Ravne - vogel1 Kneške Ravne - vogel2 Kneške Ravne - vogel3 Kneške Ravne - vogel4 Kneške Ravne - vogel5 Kneške Ravne - vogel6 Kneške Ravne - vogel7 Kneške Ravne - vogel8 Kneške Ravne - vogel9 Kneške Ravne - vogel10 Kneške Ravne - vogel11 Kneške Ravne - vogel12 Kneške Ravne - vogel13 Kneške Ravne - vogel14 Kneške Ravne - vogel15 Kneške Ravne - vogel16 Kneške Ravne - vogel17 Kneške Ravne - vogel18 Kneške Ravne - vogel19 Kneške Ravne - vogel20 Kneške Ravne - vogel21 Kneške Ravne - vogel22 Kneške Ravne - vogel23 Kneške Ravne - vogel24 Kneške Ravne - vogel25 Kneške Ravne - vogel26 Kneške Ravne - vogel27 Kneške Ravne - vogel28 Kneške Ravne - vogel29 Kneške Ravne - vogel30 Kneške Ravne - vogel31 Kneške Ravne - vogel32 Kneške Ravne - vogel33 Kneške Ravne - vogel34 Kneške Ravne - vogel35 Kneške Ravne - vogel36 Kneške Ravne - vogel37 Kneške Ravne - vogel38 Kneške Ravne - vogel39 Kneške Ravne - vogel40 Kneške Ravne - vogel41 Kneške Ravne - vogel42 Kneške Ravne - vogel43 Kneške Ravne - vogel44 Kneške Ravne - vogel45 Kneške Ravne - vogel46 Kneške Ravne - vogel47 Kneške Ravne - vogel48 Kneške Ravne - vogel49 Kneške Ravne - vogel50 Kneške Ravne - vogel51 Kneške Ravne - vogel52 Kneške Ravne - vogel53 Kneške Ravne - vogel54 Kneške Ravne - vogel55 Kneške Ravne - vogel56 Kneške Ravne - vogel57 Kneške Ravne - vogel58 Kneške Ravne - vogel59 Kneške Ravne - vogel60 Kneške Ravne - vogel61 Kneške Ravne - vogel62 Kneške Ravne - vogel63 Kneške Ravne - vogel64 Kneške Ravne - vogel65 Kneške Ravne - vogel66 Kneške Ravne - vogel67 Kneške Ravne - vogel68 Kneške Ravne - vogel69 Kneške Ravne - vogel70 Kneške Ravne - vogel71 Kneške Ravne - vogel72 Kneške Ravne - vogel73 Kneške Ravne - vogel74 Kneške Ravne - vogel75 Kneške Ravne - vogel76 Kneške Ravne - vogel77 Kneške Ravne - vogel78 Kneške Ravne - vogel79 Kneške Ravne - vogel80 Kneške Ravne - vogel81 Kneške Ravne - vogel82 Kneške Ravne - vogel83 Kneške Ravne - vogel84 Kneške Ravne - vogel85 Kneške Ravne - vogel86 Kneške Ravne - vogel87 Kneške Ravne - vogel88 Kneške Ravne - vogel89 Kneške Ravne - vogel90 Kneške Ravne - vogel91 Kneške Ravne - vogel92 Kneške Ravne - vogel93 Kneške Ravne - vogel94 Kneške Ravne - vogel95 Kneške Ravne - vogel96 Kneške Ravne - vogel97 Kneške Ravne - vogel98 Kneške Ravne - vogel99 Kneške Ravne - vogel100 Kneške Ravne - vogel101
Diskusija o izletu Kneške Ravne - Vogel (čez Žabiški Kuk)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki