Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Gorjanci, Medvednica in MedžimurjeIvanščica / Juranščina - Ivanščica
  

Juranščina - Ivanščica (čez Belige)

 
Izhodišče: Juranščina (340 m)
Cilj: Ivanščica (1061 m)
Ime poti: čez Belige
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 721 m
Višinska razlika po poti: 920 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 211
Ocena: 1 glasov
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Na hrvaško prispemo preko MP Gruškovje / Macelj. Avtocesto Macelj-Zagreb zapustimo ob mestu Zabok. V nadaljevanju se peljemo v smeri Bedekovčina, Zlatar Bistrica. Za naseljem Poznanovec zapustimo glavno cesto in gremo v smeri Mače, Zlatar (v Zlatar je možno priti tudi, če nadaljujemo naprej in zavijemo v mestu Zlatar-Bistrica). V naselju Zlatar bomo opazili oznake za Belec, do katerega je še kakih petnajst minut po slabši cesti.
b) Iz Prekmurja zapeljemo na avtocesto Goričan-Zagreb, zapustimo pa jo na izvozu Novi Marof. Iz Novega Marofa bomo nadaljevali v smeri Zlatar, ampak le do mesta Budinščina, kjer bomo zapeljali na slabšo cesto, ki nas po dvajsetih minutah pripelje do vasi Belec.

Uradni začetek poti je ob cerkvi v Belcu, ampak je od tod do "našega" izhodišča v vasi Juranščina pol ure hoje po asfaltu.

Opis poti:

Uradni začetek poti je ob cerkvi v vasi Belec. Priporočam da se pripeljemo naprej v vas Juranščina, ker je do nje pol ure hoje po asfaltu in ravnem.
V Juranščini je razpotje, kjer bomo opazili planinske smerokaze. Gremo levo v smeri Belecgrad (desno Kopanja in Židovina). Asfalta bo kmalu konec, pot pa preide v gozd (tukaj je še nekaj parkirnih mest).
Skozi gozd hodimo po večinoma položni poti, nam pa se med drevesi odpre nekaj razgleda na ruševine gradu Belecgrad, na levi strani poti pa teče prijeten potoček Brana, ki se spušča proti dolini v številnih brzicah. Po pol ure hoje pridemo do Planinskega doma Belecgrad.
Za domom je večje razpotje s katerega nadaljujemo levo (naravnost Brana, desno Kopanja prek Mindžalovca). Prečkamo potoček Brano. Tu lahko izbiramo med dvema variantama, priporočam levo ker desna gre preko poseke in nima markacij, le eno na skali. Poti se združita ob lovski koči, od koder nadaljujemo do naslednjega razpotja, katero se nahaja pred gradom Belec, ki je danes ruševina.
Od razpotja nadaljujemo rahlo desno (za nami je odcep za ruševine, levo pot za planinsko kočo Majer in ruševine Oštrcgrad). Pot naprej je vse bolj strma in vodi skozi nižji gozd. Čez nekaj časa se pot dokaj neopazno s severozahodne obrne na severovzhodno stran in se položi. Položen del traja le minuto, potem pa pridemo do najbolj strmega dela poti, kjer je na nekaj mestih pot dokaj kamnita in že skoraj meji na delno zahtevno. Višje se pot ponovno položi in nas pripelje do razpotja, kjer če nadaljujemo levo lahko v minuti prispemo do razgledišča Babin zob.
Za razpotjem, ki je nekako na polovici poti prispemo v pas mešanega gozda, kjer ob zanimivi skali pot spet postane strma. Gozd se postopoma razredči, mi pa pridemo do travnika Beliga. Nekoč živa planina, danes je opuščena in vse bolj zaraščena. Travniku sledimo v desno, ko se vrnemo v gozd pa smo že na naslednjem razpotju, ki je slabše označeno in kjer se nam z desne priključi pot z Lobora in planinske koče Majer.
Sledi nekaj lahkotne hoje skozi gozd, nato pa prispemo na sedlo, od koder se nam odpre pogled proti severu. Za nadaljevanje imamo dve možnosti in sicer lahko nadaljujemo navzdol, kjer hodimo pod skalovjem, priporočam pa pot, ki vodi preko vrha Belige.
Gremo navzgor po strmi poti, ki se nadaljuje po mestoma ozkem in na nekaj mestih izpostavljenem grebenu, mi pa taki poti sledimo do vrha Belige, kjer se nahaja vpisna skrinjica.
Nadaljujemo naprej in po minuti se greben konča, mi pa se spustimo približno 100 višinskih metrov do razpotja, kjer se naša pot uradno konča in preide na pot Brana.
Nadaljujemo desno in prispemo na cesto, po kateri lahko nadaljujemo vse do koče, priporočam pa da se s ceste rahlo spustimo in v minuti pridemo do Črnih mlak, legendarnega vzletišča coprnic.
Črne mlake so manjše blatno jezerce, katero nikoli ne presahne.
Nadaljujemo v smeri vrha, pot pa nas vodi proti vzhodu, kmalu pa prispemo do naslednjega prostora za počitek in naslednjega razpotja, kjer se nam priključi še nekaj poti. Nekoliko naprej prispemo do slabše označenega razpotja, kjer pa gremo navzgor.
Nekoliko višje se dotaknemo ceste, mi pa gremo levo po markirani poti. Sledi še krajši vzpon in ponovno dosežemo cesto, tokrat pa po njej nadaljujemo do približno 5 minut oddaljene planinske koče, od katere imamo do vrha Ivanščice le še minuto hoje.

Ob poti: Planinarska kuća Belec (440m), Belec grad (531m), Razglednik Babin zub (638m), Belige (974m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Juranščina - ivanscica1
Juranščina - ivanscica2
Juranščina - ivanscica3
Juranščina - ivanscica4
Juranščina - ivanscica5
Juranščina - ivanscica6
Juranščina - ivanscica7
Juranščina - ivanscica8
Juranščina - ivanscica9
Juranščina - ivanscica10
Juranščina - ivanscica11
Juranščina - ivanscica12
Juranščina - ivanscica13
Juranščina - ivanscica14
Juranščina - ivanscica15
Juranščina - ivanscica16
Juranščina - ivanscica17
Juranščina - ivanscica18
Juranščina - ivanscica19
Juranščina - ivanscica20
Juranščina - ivanscica21
Juranščina - ivanscica22
Juranščina - ivanscica23
Juranščina - ivanscica24
Juranščina - ivanscica25
Juranščina - ivanscica26
Juranščina - ivanscica27
Juranščina - ivanscica28
Juranščina - ivanscica29
Juranščina - ivanscica30
Juranščina - ivanscica31
Juranščina - ivanscica32
Juranščina - ivanscica33
Juranščina - ivanscica34
Juranščina - ivanscica35
Juranščina - ivanscica36
Juranščina - ivanscica37
Juranščina - ivanscica38
Juranščina - ivanscica39
Juranščina - ivanscica40
Juranščina - ivanscica41
Juranščina - ivanscica42
Juranščina - ivanscica43
Juranščina - ivanscica44
Juranščina - ivanscica45
Juranščina - ivanscica46
Juranščina - ivanscica47
Juranščina - ivanscica48
Juranščina - ivanscica49
Juranščina - ivanscica50
Juranščina - ivanscica51
Juranščina - ivanscica52
Juranščina - ivanscica53
Juranščina - ivanscica54
Juranščina - ivanscica55
Juranščina - ivanscica56
Diskusija o izletu Juranščina - Ivanščica (čez Belige)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki