Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Jevnica - Janče (krožna kolo tura: Jevnica - Laze - Janče - Golišče)

 
Izhodišče: Jevnica (273 m)
Cilj: Janče (792 m)
Ime poti: krožna kolo tura: Jevnica - Laze - Janče - Golišče
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: ni podatka
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 519 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: KartoGrafija, Ljubljana in okolica 1: 40.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Avtor: alyas
Ogledov: 310
Ocena: 2 glasov
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Kraj Jevnica, 20 km vzhodno od Ljubljane, ki leži ob reki Savi in železniški progi Lj – Litija.
Iz Ljubljane se običajno na izhodišče pripeljemo kar s kolesom po lokalni cesti po desnem bregu reke Save, po glavni cesti pa običajno z avtom iz Ljubljane v Zasavje pa po levem bregu reke Save do kraja Senožeti, kjer v krožnem križišču izberemo odcep v desno za Jevnico.

Opis poti:

Za opisani krožno kolesarski izlet (vzpon in spust) iz kraja Jevnice, izberemo bolj severne poti janškega hribovja, ki so sicer bolj primerne za poletni čas, vendar na Janče tudi sicer ni vroče, saj je tukaj veliko gozda in sence.
Če vzamete kraj Jevnica za izhodišče in se semkaj pripeljete z avtom, je najbolje parkirati pri železniški postaji, od tam pa se podate čez središče vasi, mimo šole in trgovine, proti zahodu, po ozki lokalni cesti, ki pelje še kak km ali dva ob železnici. Za Jevnico in pred krajem Laze lokalna cesta dvakrat prečka železnico, nato pa kmalu za prvima dvema hišama v Lazah, nad železnico, zagledamo stranski odcep in zavijemo levo in navzgor, na sprva dokaj strmo asfaltno cesto, ki čez kake 2 km preide v makadam, strmina pa nekajkrat tudi malo popusti. Na dokaj samotni gozdni cesti navzgor se sicer vseskozi držimo glavne ceste, edino križišče, kjer se je možno zmotiti na poti proti Jančam, pa je ustrezno označeno. Dva izmed treh makadamskih klancev v prvi polovici poti sta sedaj tudi že asfaltirana, vendar pa bo nekaj več truda in moči potrebno vložiti v pritiskanje pedal tudi še v zadnjem delu gozdne ceste pod Jančami.
Običajno se ustavimo na Jančah pri planinskem domu, ki predstavlja nekak logičen cilj vzpona. Od tam pa se nato kakih 300 m vrnemo v isti smeri nazaj in za nadaljevanje izberemo glavno cesto navzdol čez vas Tuji Grm in naprej proti vasi Mala Štanga (smer Litija). Iz Male Štange se v križiščih držimo bolj desnih smeri (vsi levi odcepi vodijo že prej v dolino in v Jevnico) in se po krajšem vzponu in nato krajšem spustu po slabši cesti čez gozd napotimo proti vasi Golišče, vse dokler ne pripeljemo do križišča z lepšo in asfaltno ceste. Za povratek v Jevnico zavijemo levo malce v klanec (desno za Kresniški vrh in Kresnice ali Veliki Vrh in Litija), potem pa čez slikovito vas Golišče, vseskozi po asfaltu in lepih ovinkih še kakih 5 km navzdol do izhodišča. Vse skupaj kakih 30 km, dobrih 600 m višincev in kake dobre 2 uri razgibane vožnje.
Za tovrstni izlet, ki poteka deloma po asfaltu, a več po makadamu, je najbolje uporabiti gorsko kolo z dobrim profilom gum, da ne bo težav pri spodrsavanju, kajti vzpon je resnično strm, spusti pa pri zaviranju, zlasti če je mokro, prav tako zahtevajo varen in dober oprijem gum. Vzpon na Janče po tej poti iz Laz zaradi strmine ni ravno zelo obiskan, prav tako ni posebej razgleden (z izjemo razširitve sveta mimo treh hiš), na poti čez gozd boste tudi redko koga srečali, drugi del poti in spust čez Golišče v Jevnico pa je z vidika razgledov lepši in zanimivejši. Če kdaj zgrešite kak odcep in prej zavijete navzdol v dolino, brez panike, skoraj vedno boste prišli v Jevnico, tovrstne spuste po slabših poteh pa izbirajo zlasti downhilerji.

zemljevid poti
Ob poti: Planinski dom Janče (792m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jevnica - jance1 Jevnica - jance2 Jevnica - jance3 Jevnica - jance4 Jevnica - jance5 Jevnica - jance6 Jevnica - jance7 Jevnica - jance8 Jevnica - jance9 Jevnica - jance10 Jevnica - jance11 Jevnica - jance12 Jevnica - jance13 Jevnica - jance14 Jevnica - jance15 Jevnica - jance16 Jevnica - jance17 Jevnica - jance18 Jevnica - jance19 Jevnica - jance20 Jevnica - jance21 Jevnica - jance22 Jevnica - jance23 Jevnica - jance24 Jevnica - jance25 Jevnica - jance26 Jevnica - jance27 Jevnica - jance28 Jevnica - jance29 Jevnica - jance30 Jevnica - jance31 Jevnica - jance32 Jevnica - jance33 Jevnica - jance34 Jevnica - jance35 Jevnica - jance36 Jevnica - jance37 Jevnica - jance38 Jevnica - jance39 Jevnica - jance40
Diskusija o izletu Jevnica - Janče (krožna kolo tura: Jevnica - Laze - Janče - Golišče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki