Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaLoncmanova Sivka (Mrzli Vrh) / Jazne (Lanišar) - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)
  

Jazne (Lanišar) - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)

 
Izhodišče: Jazne (Lanišar) (660 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0732°N / 14,0242°E
Cilj: Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 327 m
Višinska razlika po poti: 345 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 310
Ocena: 1 glasov
Število slik: 38
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo še približno 200 m, nato pa prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer opazimo rdeče planinske smerne table. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo še približno 200 m, nato pa prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer opazimo rdeče planinske smerne table. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Za manjšim prevalom, kjer se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do manjšega zaselka, ob katerem opazimo rdeče planinske table za Sivko. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Sivke, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš. Nad zaselkom, ko cesta preide v gozd pa pri "rio mlinčku" nadaljujemo levo navzgor na kolovoz v smeri Sivke. Kolovoz se prečno vzpne in nas hitro pripelje do hiš, kjer stopimo na cesto. Sledi kratek spust do mesta, kjer cesta zavije desno. Na sredini ovinka cesto zapustimo in nadaljujemo naravnost po širokem kolovozu, ki nas po nadaljnjih nekaj deset korakih pripelje do planinskih smernih tabel.
Nadaljujemo desno, po slabšem kolovozu, ki se vzpne čez travnik. Kolovoz nato preči pas gozda in nas za tem pripelje na cesto, kjer nadaljujemo desno mimo hiš. Cesti, ki med hišami naredi oster levi ovinek sledimo kar nekaj časa. Ko nas cesta pripelje do naslednjih hiš, se le ta konča. Le nekaj korakov pred hišami, se usmerimo rahlo levo na kolovoz v smeri Sivke, ko po nekaj korakih dosežemo greben jugovzhodno od Likarjeve Sivke, pa se nam z leve priključi še pot s Sovodnja.
Nadaljujemo po kolovozu v smeri Sivke, nekoliko naprej se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (levo rumene oznake za Mrzli vrh, pot pa nas pripelje v bližino Planinske koče Mrzl'k). Sledi hoja ob robu razgledne senožeti, kjer na desni opazimo poraščeno Sivko, mi pa malo naprej stopimo na asfaltno cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo desno v smeri Sivke (levo Koča Mrzl'k in Sovodenj po asfaltni cesti). Pot naprej nas vodi mimo kmetije Vodičar, nekoliko naprej, pri bližnjem hlevu pa je naslednje razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Ledinice, Breznice in Žirov (rahlo desno Sivka in Ledine), pot pa kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji. Pot nadaljujemo po razglednem kolovozu, ki nas vodi po travnatem pobočju Mrzlega vrha oz. Loncmanove Sivke. Višje prečimo pašno ograjo ter za njo nadaljujemo desno na nekaj 10 m oddaljen vrh, s katerega se nam odpre lep pogled na vse strani.

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sivka
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh1 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh2 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh3 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh4 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh5 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh6 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh7 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh8 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh9 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh10 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh11 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh12 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh13 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh14 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh15 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh16 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh17 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh18 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh19 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh20 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh21 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh22 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh23 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh24 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh25 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh26 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh27 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh28 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh29 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh30 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh31 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh32 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh33 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh34 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh35 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh36 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh37 Jazne (Lanišar) - loncmanova_sivka_mrzli_vrh38
Diskusija o izletu Jazne (Lanišar) - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki