Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Slapovi Dobršnik / Hrušica - Slapovi Dobršnik

Hrušica - Slapovi Dobršnik

Natisni
Izhodišče: Hrušica (615 m)
Širina/Dolžina: 46,449°N 14,0112°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 185 m
Višinska razlika po poti: 185 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 9.731
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Predor Karavanke, se usmerimo na zadnji izvoz Hrušica, nakar zavijemo desno proti Jesenicam. Po nekaj 100 m vožnje pridemo v križišče, kjer zavijemo levo v klanec skozi desni ovinek. Vrh klanca nas zopet čaka križišče, kjer ravno tako izberemo levo smer (tu stoji tudi usmerjevalna tabla za Dobršnik). Po nadaljnjih 200 m vožnje na desni ugledamo avtobusno postajo, takoj za njo pa cesto ki se odcepi desno proti stanovanjskim blokom. Tu, v bližini na primernem mestu parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča (npr. na desni v bližini stanovanjskega bloka), nadaljujemo po cesti, ki gre naravnost v klanec skozi desni ovinek. Že takoj vrh ovinka pa opazimo cesto, ki pelje v smeri levo med hiše (ulica). Uberemo jo v to smer, ter po 100 m (konec ulice), zavijemo v levo po klančku navzdol, skoraj do potoka. Tega ne prečkamo, ampak ob zadnji hiši na desni stopimo na kolovoz, ki pelje v gozd (videti je kot bi šlo za privatno pot). V gozdu se pri razpotju držimo spodnje - leve poti, ki pelje ob potoku. Po nekaj minutni hoji pot prečka potok in kljub njeni uničenosti že v 20 min od izhodišča dosežemo prvi 3 - stopenjski, 9 metrov visok slap, ki se nekoliko poševno spušča po skalovju navzdol.
Na levi lahko zdaj opazimo pot, ki se v dveh majhnih okljukih dviga proti skalovju. Stopimo nanjo, ter po nekaj korakih poprimemo za skalo ob njej, da se povzpnemo na vrh poti, ki vodi k drugemu - 10 metrskemu slikovitemu slapu. Ob njem bomo na levi steni opazili ostanke potrganih varoval, ter v skalo vklesane stope (plezati ne poizkušajmo, - mokre skale!).
Vrnemo se nazaj proti prvemu slapu, a preden se mu približamo, zavijemo desno v strmo grapo oz. z listjem prekrito melišče - ali plaz, ki se vse bolj navpično dviga. Tukaj nakazane poti ni, zato je najbolje skrbno oprezati za sledmi naših predhodnikov. Na levo, nekoliko stran od omenjenega plazu je hoja malce lažja, zato raje nadaljujemo tam. Po strmini se bomo še kar nekaj časa previdno vzpenjali in se izogibali vlažnim koreninam dreves, nakar bomo nekoliko nad "plazom" opazili padlo bukovo deblo. Ob njem bomo zdaj lažje prečkali strmino v smeri desno proti robu kanjona potoka Dobršnik, ki se vije globoko pod nami. Tu na robu, si (+/- nekaj m) previdno izberemo razgledno točko. Slap bomo opazili nekoliko nad našim horizontom v smeri sever. Pri sestopu pa bomo potrebovali nekoliko pazljivosti.
zemljevid poti - Slapovi Dobršnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Hrušica - Slapovi Dobršnik1
Hrušica - Slapovi Dobršnik2
Hrušica - Slapovi Dobršnik3
Hrušica - Slapovi Dobršnik4
Hrušica - Slapovi Dobršnik5
Hrušica - Slapovi Dobršnik6
Hrušica - Slapovi Dobršnik7
Hrušica - Slapovi Dobršnik8
Hrušica - Slapovi Dobršnik9
Hrušica - Slapovi Dobršnik10
Hrušica - Slapovi Dobršnik11
Hrušica - Slapovi Dobršnik12
Hrušica - Slapovi Dobršnik13
Hrušica - Slapovi Dobršnik14
Hrušica - Slapovi Dobršnik15
Hrušica - Slapovi Dobršnik16
Hrušica - Slapovi Dobršnik17
Diskusija o izletu Hrušica - Slapovi Dobršnik
birch22. 05. 2009
Odličen opis,heinz in hvala.Slapove se splača ogledat in res škoda,da marsikdo,tudi Hruščani,sploh ne vejo za te slapove.
Bojan_A7. 08. 2010
Sem bil danes in je super soteska: http://bojanambrozic.spaces.live.com/blog/cns!ACD975034630F7FE!10231.entry

Škoda, ker tega opisa nisem videl že pred odhodom da bi šel še na tisto razgledišče.
Franc6026. 03. 2014
Bolj podroben opis slapov in geološki poudarki so v knjigi Antona Ramovša: Slapovi v Sloveniji (Slovenska matica, 1983)
Kako je šlo od drugega slapa naprej:

Tukaj se ogledovanje za večino obiskovalcev konča - od nekdanje opreme so ostali samo klini brez žične vrvi. Plezanje nad drugi slap, od koder že od njegovega ustja vidimo tretjega (8m) in četrtega (11m), sicer ni pretežko (II, če so skale suhe), a je skoraj nujna vrv. //misliti je treba tudi na vrnitev - lažje gre s spustom ob vrvi// Če ni preveč vode, se da po strugi verjetno priti bližje k tretjemu slapu. Tudi mesto, od koder bi se bolje videl četrti slap, bi se menda našlo (midva sva imela spomladansko visoko vodo). Naprej pa ni videti prehoda, tudi kakšnih ostankov nekdanje poti ne.
Obisk ostalih slapov je čisto brezpotje, razen morda od sedmega do poti, kjer z veliko fantazije najdemo nekaj okljukov. Strmina je kar precejšnja, drevesa večinoma redka, tako da zelo prav pride cepin. Vsekakor pa naj bi se tega raziskovanja lotili le zares vajeni brezpotniki z opremo. Opis in skica sta samo približna !!!

Pod prvim slapom prečimo strugo in se vzpnemo po vzhodnem bregu (nekako med novim podorom in gladko drčo) do roba. Tu gremo še nekaj časa po gozdu navzgor, potem pa se spustimo v sotesko (mesto je težko točno opisati - ko se pobočje v levo nekoliko odpre, cepin?!). Tako pridemo do petega slapa (7m), takoj nad njim pa je šesti (22m) (okrog 800m). //Od tu bi se verjetno dalo sestopiti po strugi k ustju četrtega slapa - ob najinem spomladanskem obisku je bilo preveč vode.//
Ko se vračamo navzgor, ne gremo do konca po smeri sestopa, ampak na primernem mestu (pokaže teren) zavijemo bolj levo (tu se morda opazi kakšen okljuk stare steze). Spet se spustimo v grapo in tako dosežemo še sedmi slap (9m) (okrog 840m). Izhod je kar naravnost navzgor - višje naletimo na skoraj neopazno (zasuto) stezo. Tam nekje pa končno stopimo na pravo, varno pot (okrog 900m), ki s Hrušice čez Češnjevec pelje na Rogarjev rovt. Če pri sestopu na višini 820m izberemo bližnjico, se vrnemo točno na izhodišče.
Franc6026. 03. 2014
Imam tudi fotografije vseh sedmih slapov in zemljevid, a jih ne znam dodati opisu.
otiv26. 03. 2014
Franc60, fotografije lahko dodajaš opisu pri Trenutnih razmerah.
Jusk7. 08. 2021 20:30:53
Še ena pot oz.stezica je v sotesko Dobršnik,odcep je nekje na polovici poti iz Hrušice proti Rogarjevem rovtu,pri Tončkovem stolpu(miniaturen Aljažev stolp ob poti) je tudi tabla na drevesu. Od odcepa do grape je manj kot 5minut. Stezica je 'markirana' s pikami na drevesih,tam kjer je strmo pobočje je tudi zajla za oprijem. V tem delu grape smo že nad slapovi,je pa vseeno lepo za raziskovati,je dosti tolmunov,malih slapov..skratka divjinanasmeh
Tadeja_hribi4. 08. 2022 19:59:25
NOVA FERATA DOBRŠNIK!
Res sem vesela, ko vidim, da počasi in zagotovo dobivamo nove in nove ferate. Tokrat so se je razveselili na Jesenicah oziroma v Hrušici.

V spodnjem članku sem zbrala nekaj prvih vtisov in informacije s te sicer precej lahke, a zato nič manj simpatične feratice.

https://tadejatravels.com/clanek/plezanje/slovenija/nova-ferata-na-gorenjskem-ferata-dobrsnik-na-jesenicah/
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki