Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Zasavsko - Posavsko hribovje in DolenjskaKum / Hrastnik (Podkraj) - Kum
  

Hrastnik (Podkraj) - Kum (čez Matco)

 
Izhodišče: Hrastnik (Podkraj) (210 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,121°N / 15,0916°E
Cilj: Kum (1220 m)
Ime poti: čez Matco
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1010 m
Višinska razlika po poti: 1015 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6200
Ocena: 2 glasov
Število slik: 60
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Litijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Trbovelj in dalje proti Hrastniku. Ko prispemo v Hrastnik, ne nadaljujemo levo po glavni cesti čez most preko reke Save, ampak nadaljujemo naravnost, nekaj 10 metrov naprej pa desno v smeri industrijske cone Podkraj. Med industrijsko cono in naseljem nekaj manjših blokov se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
b) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zagorja ob Savi. skozi Zagorje sledimo oznakam za Litijo, nato pa za mostom preko reke Save nadaljujemo levo proti Trbovljam (Litija desno). V nadaljevanju se po glavni cesti peljemo vse do Hrastnika, kjer ne nadaljujemo levo po glavni cesti čez most preko reke Save, ampak nadaljujemo naravnost, nekaj 10 metrov naprej pa desno v smeri industrijske cone Podkraj. Med industrijsko cono in naseljem nekaj manjših blokov se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
c) Najprej se zapeljemo v Celje, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Laškega, Rimskih Toplic in Hrastnika. Skozi Hrastnik sledimo glavni cesti, nato pa, ko prečimo most peko reke Save, nadaljujemo levo v smeri industrijske cone Podkraj. Nekaj metrov naprej cesta zavije desno in nas pripelje med industrijsko cono na levi in naseljem nekaj manjših blokov na desni, kjer se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
d) Zapeljemo se v Radeče, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Zidanemu Mostu, tam pa gremo levo proti Hrastniku. V nadaljevanju se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi ob reki Savi, nato pa, ko prispemo v Hrastnik, najprej nadaljujemo levo (desno središče Hrastnika), nato pa, ko prečimo most preko reke Save, še enkrat levo v smeri industrijske cone Podkraj. Nekaj metrov naprej cesta zavije desno in nas pripelje med industrijsko cono na levi in naseljem nekaj manjših blokov na desni, kjer se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo v smeri Kuma, slepo cesto pa hitro zapustimo, saj nas oznake za pot čez Matco usmerijo na pešpot, ki nas po krajšem vzponu pripelje do vrtičkov, nekaj korakov višje pa prečimo še asfaltno cesto, ki vodi do bližnjega vodohrana. Vodohran obidemo po levi strani, nato pa skozi gozd sledimo pogostim oznakam za Kum. Ko stopimo iz gozda nas pot vodi v prečnem vzponu čez razgledno senožet, s katere se nam odpre lep razgled proti delu Hrastnika in okoliškim hribom. Višje se pot vrne v gozd ter postopoma preide na bolj slikovita in bolj strma pobočja. Preko strmih pobočij nas vodi široka pot, tako da v kopnem vzpon ne predstavlja večje nevarnosti, v snegu pa je na več mestih nevarnost zdrsa. Ko višje strmina popusti, postopoma stopimo iz gozda ob rob vasice Matica, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš. Cesto hitro zapustimo, nato pa kratek čas nadaljujemo ob robu travnika. Malo naprej prečimo še slabšo makadamsko cesto, nato pa se skozi pas gozda povzpnemo do druge asfaltne ceste, kateri sledimo levo v smeri Kuma. Po krajšem vzponu po cesti, na manjšem križišču nadaljujemo na desno cesto v smeri Kuma samo za pešce. Ko po nekaj metrih cesta preide v gozd, jo zapustimo saj nas oznake za Kum usmerijo desno na pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd, le malo višje pa preči asfaltno cesto. Za prečenjem stopimo iz gozda in ob pašniku se vzpnemo do naslednjega zaselka, kjer cesti sledimo v levo, na označenem razpotju pri hišah pa ostro desno, na cesto, ki vodi ob gospodarskem poslopju. Za hišo, ki je na levi, nadaljujemo levo, na pot, ki se vzpenja po vse bolj razgledni senožeti, višje pa preide v gozd, skozi katerega se nato vzpenjamo. Na razpotjih sledimo oznakam za Kum, med tem pa prečimo še eno makadamsko cesto (levo lahko prispemo do cerkvice sv. Marije na Ključevici, desno pa prispemo v Tratovškovo dolino).
V nadaljevanju se gozd nekoliko razredči in deloma preko travnikov dosežemo cesto, ki vodi na Kum. Cesti sledimo v levo, na njo pa se priključita še dve poti iz Trbovelj (pot čez Dobovec in pot čez Čebulovo dolino). Ko se gozd ponovno razredči nas oznake za Kum usmerijo desno, nato pa po nekoliko bolj strmi poti, ob vse lepših razgledih dosežemo razpotje malo pod vrhom Kuma, kjer se nam z leve priključi še pot iz Zidanega Mosta (tudi pot iz Radeč in Podkuma).
Tu nadaljujemo desno ter se mimo planinskega doma povzpnemo na vrh Kuma, kjer se nahaja cerkev sv. Neže.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).

zemljevid poti
Ob poti: Matica (662m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Hrastnik (Podkraj) - kum1 Hrastnik (Podkraj) - kum2 Hrastnik (Podkraj) - kum3 Hrastnik (Podkraj) - kum4 Hrastnik (Podkraj) - kum5 Hrastnik (Podkraj) - kum6 Hrastnik (Podkraj) - kum7 Hrastnik (Podkraj) - kum8 Hrastnik (Podkraj) - kum9 Hrastnik (Podkraj) - kum10 Hrastnik (Podkraj) - kum11 Hrastnik (Podkraj) - kum12 Hrastnik (Podkraj) - kum13 Hrastnik (Podkraj) - kum14 Hrastnik (Podkraj) - kum15 Hrastnik (Podkraj) - kum16 Hrastnik (Podkraj) - kum17 Hrastnik (Podkraj) - kum18 Hrastnik (Podkraj) - kum19 Hrastnik (Podkraj) - kum20 Hrastnik (Podkraj) - kum21 Hrastnik (Podkraj) - kum22 Hrastnik (Podkraj) - kum23 Hrastnik (Podkraj) - kum24 Hrastnik (Podkraj) - kum25 Hrastnik (Podkraj) - kum26 Hrastnik (Podkraj) - kum27 Hrastnik (Podkraj) - kum28 Hrastnik (Podkraj) - kum29 Hrastnik (Podkraj) - kum30 Hrastnik (Podkraj) - kum31 Hrastnik (Podkraj) - kum32 Hrastnik (Podkraj) - kum33 Hrastnik (Podkraj) - kum34 Hrastnik (Podkraj) - kum35 Hrastnik (Podkraj) - kum36 Hrastnik (Podkraj) - kum37 Hrastnik (Podkraj) - kum38 Hrastnik (Podkraj) - kum39 Hrastnik (Podkraj) - kum40 Hrastnik (Podkraj) - kum41 Hrastnik (Podkraj) - kum42 Hrastnik (Podkraj) - kum43 Hrastnik (Podkraj) - kum44 Hrastnik (Podkraj) - kum45 Hrastnik (Podkraj) - kum46 Hrastnik (Podkraj) - kum47 Hrastnik (Podkraj) - kum48 Hrastnik (Podkraj) - kum49 Hrastnik (Podkraj) - kum50 Hrastnik (Podkraj) - kum51 Hrastnik (Podkraj) - kum52 Hrastnik (Podkraj) - kum53 Hrastnik (Podkraj) - kum54 Hrastnik (Podkraj) - kum55 Hrastnik (Podkraj) - kum56 Hrastnik (Podkraj) - kum57 Hrastnik (Podkraj) - kum58 Hrastnik (Podkraj) - kum59 Hrastnik (Podkraj) - kum60
Diskusija o izletu Hrastnik (Podkraj) - Kum (čez Matco)
andrej78     
24.3.2016
Čas hoje je povsem pretiran...povprečno pripravljen gornik, brez problemov pride na vrh v slabih 2 urah...
garmont     
24.3.2016
In prehodi povprečno več kot 500 višincev na uro...zavijanje z očmi
Hribolazec81     
17.4.2016
Jas sem bil gor v 1,45 ure normalne hoje ter fotografiral poleg, pote je pa všečna
bruny     
17.4.2016
Relativni so ti časi...Iz železniške postaje na drugi strani Save potreboval 1 uro in 45 minut in tudi veliko fotkal. Ampak, če bi želel vse nekje videti še nekoliko bolj podrobno in s kom ob poti poklepetati je čas, ki je v opisu kar realen za popolni vtis. mežikanjeTudi v uri kdo doseže vrh in morda je komu potrebnih tudi pet. nasmehTo ni pomembno, pomen je v poti in cilj je le nagrada poti...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki