Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Babanski Skedenj / Gozdec - Veliki Babanski Skedenj (preko Ruše in čez sedlo Jezerca)

Gozdec - Veliki Babanski Skedenj (preko Ruše in čez sedlo Jezerca)

Natisni
Izhodišče: Gozdec (1065 m)
Širina/Dolžina: 46,3385°N 13,4941°E
Ime poti: preko Ruše in čez sedlo Jezerca
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 1056 m
Višinska razlika po poti: 1056 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: SB72
Ogledov: 12.460
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 22
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
Iz osrednje Slovenije se pripeljemo v center Bovca preko Predela, Vršiča, Nove Gorice, Idrije, Cerknega ali Petrovega Brda, tam gremo navzgor v smeri Kaninske vasi. Na naslednjem odcepu desno (levo Plužna). Cesta postane makadamska in nas v ovinkih pripelje do B postaje, kjer po ostrem levem ovinku nadaljujejo še slab kilometer do ostrega desnega ovinka, kjer gremo levo, oz naravnost. Še nekaj 100 m nas loči do parkirišča na levi strani, pred njim pa od tabli za Kopo naravnost uzremo markirano pot, ki gre proti Kaninu je tudi naše izhodišče.
Opis poti:
S parkirišča gremo nekaj korakov nazaj, kjer uzremo levo proti strmini nekoliko skrit smerokaz za Kanin, vzpnemo se, pot pa se nato kmalu položi in nas občasno strmeje, občasno pa zložno pripelje v 15 minutah do križišča pri hlodu: desna markirana pot gre na Kanin, mi pa zavijemo rahlo levo, pot poteka naprej po lepem gozdu, deloma po ravnem, občasno pa se tudi v okljukih vzpne čez kakšno skalno stopnjo. Ves čas lepo vidna steza nas po dobre pol ure pripelje iz gozda, kjer se odprejo prvi pogledi in pokaže nadaljevanje poti strmo proti grebenu Ruše, v okljukih se vzpnemo pod Rušo, kjer pod njenimi skalami in na drugi strani nad prepadom, vendar dovolj široko, da ni nevarnosti pridemo na južna sončna pobočja, kjer se pot zravna in rahlo spusti do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno (levo planina Baban). Do sem skupaj približno 1 uro in pol.
Pot se naprej nekoliko dvigne in ko prvič uzremo zob Velikega Babanskega Skednja spet položi. Pot je sedaj že slabše vidna, a večjih orientacijskih težav ni, ves čas gremo v smeri vidnega našega vrha, nekaj odcepov se vseeno najde, povsod gremo pa po desnem. Kasneje pridemo pod stene Malega Babanskega Skednja, v okljukih pod njimi in nato spet nekoliko ravneje in ne prestrmo do sedla Jezerca med obema Skednjema (do sem od prejšnjega križišča približno 1h 15 minut.
Na drugi strani sedla nadaljujemo po na trenutke bolj izpostavljeni stezi, na trenutke pa po pravi mulatjeri pod steno. Pol ure hoje od sedla pridemo na južna travnata pobočja, kjer prava steza izgine in imamo še prbl. 20 minut do vrha, kjer lahko gremo po svoje, saj trave niso prestrme in v suhem ne predstavljajo nevarnosti. Ob prihodu na vrh uzremo miniaturni Aljažev stolp in v primeru lepega vremena se nam odpre fantastičen razgled.
zemljevid poti - Veliki Babanski Skedenj
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj1
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj2
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj3
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj4
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj5
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj6
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj7
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj8
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj9
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj10
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj11
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj12
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj13
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj14
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj15
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj16
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj17
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj18
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj19
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj20
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj21
Gozdec - Veliki Babanski Skedenj22
Diskusija o izletu Gozdec - Veliki Babanski Skedenj (preko Ruše in čez sedlo Jezerca)
mirank14. 10. 2015
Lep izlet,še posebej če se malo razišče plato med obema vrhovoma in potem za sestop preči proti stezi Gozdec - Laška planja,Kanin; tako opraviš lepo krožno turo. Glede na to da pot ni markirana je na vzponu edino mesto kjer je potrebno popaziti tisti odcep proti desni in navzgor (sl 11), to jih je kar nekaj že spregledalo in nadaljevalo na Baban planino.
SB7214. 10. 2015
Tako ja, razcepah na slikah 11 pa tudi 5 sta ključna, drugih orientacijskih težav v primeru dobre vidljivosti praktično ni.
BT8816. 10. 2015
Še lepša je če gremo proti Kaninu in malo naprej od odcepa za D.P.S LEVO tudi možic je bilvelik nasmeh Taka bolj čez pode Če ni megle seveda.
ločanka17. 10. 2015
Najlepša pa je krožna. Gor po opisani varianti, dol pa naprej po grebenu in nato desno čez pode, na koncu pa spet prideš na markirano pot in zašpiliš klobaso, lepa krožna pot.
adry26. 10. 2015
V četrtek 22.10. sem v prelepem jesenskem vremenu in razgledih osvojila vrh. Zgrešila sem odcep levo ali naravnost proti V.Babanskemu skednju med obema Skednjama (stezica naravnost je zelo ozka in mi je bla bolj vidna mulatjera, ki je vodila desno gor, katera se priključi na markirano pot za Kanin). Kljub kratkemu povratku na pravo stezo je bila enkratna tura v Kaninskem pogorju.
damijanp28. 08. 2017
Zelo lep izlet na malo obiskan vrh (v četrtek 24.8. nismo srečali nikogar). Pot je lepo sledljiva, odcep s slike 11 pa je tudi dokaj lahko najti. Odcep je nekaj minut po tem, ko se pot izpod Ruše začne spuščati in je na desni strani manjša votlina v skali.

Slike so na:
Veliki Babanski Skedenj
sasgittariusvz27. 09. 2017
Ima li tko gpx?
Enka31. 08. 2019
Zanimiva in razgibana pot na lep razglednik.
darinka418. 10. 2019
Včeraj smo se odpravili na Veliki Babanski skedenj. Res lepaslikovita pot, sploh ko greš prvič. Na vrhu nismo imeli razgledov. A vseeno vsi zadovoljni z novim vrhom , ki je malo obiskan. Sestopili smo na drugo stran, kjer smo izkali možice po brezpotju dokler nismo prišli na planinsko pot ki pelje na Visoki Kanin.
marjun22. 05. 2020
Tega drevesa na sliki 6 ni vec.
atoamac12. 10. 2020
V soboto, 10. oktobra je bilo še vse tako, kot je v opisu.
boštjanko28. 09. 2021 19:35:44
Mesto, kjer se zavije z markirane poti je skoraj nemogoče zgrešiti. Takoj za manjšim podorom je...podor pred odcepom
blazzm13. 10. 2021 19:58:41
Tukaj še nisem bil, pa me nekaj zanima.
Mašera v svojem vodniku opisuje isto pot in omenja pod vrhom nekaj plezanja 1 stopnje, tukaj se pa opisuje samo strme trave. Tudi težavnost je označil kot zelo zahtevno brezpotje.
Gre za nekoliko drugačen pristop pod vrhom?
mirank13. 10. 2021 20:13:52
Mislim, da ti 20 in 21 slika povesta vse; na enem mestu prečenja južnega pobočja se pač moraš odločiti in zapustiti mulatiero in zaviti desno gor po travnato skrotastem pobočju. Če malo vijugaš levo-desno in izbiraš lažje prehode gre s palicami v rokah brez nekih težav. Mi smo potem z vrha pofirbcali na sev stran in na primernem mestu sestopili "etažo" nižje in praktično vodoravno prečili na sedlo med Škednjema in odtod v sv smeri na pot Kanin-Gozdec nekako smeri Kačarjeve glave (stare steze tu in tam možici). Zelo lepa krožna tura
sezana114. 10. 2021 20:21:55
Ja,na sedlu (ko ze vidimo planino Baban pod seboj) gremo desno in malo navkreber, kjer naletimo na ostanke mulatere.
Po mulateri gremo skoraj vodoravno cez pobocje dokler se pot konca,
od tu pa direktno v smeri vrha.
Vseskozi do vrha bomo hodili po zelo strmih travah.Pazljivo zaradi zdrsa! Z vrha se je najbolje vrniti po smeri vzpona (pazimo, da ne zgresimo mulatere) in potem preckamo preval med velikim in malim Babanskim Skednjem, ter cez trave in mimo brezen nadaljujemo v smeri sever. Po kaksni pol ure hoje bomo naleteli na markirano planinsko pot, gremo po njej desno in mimo nekdanje koce Petra Skalarja (voda) v dolino (na izhodisce).
Nežk15. 10. 2021 08:05:05
Od koder se konča steza proti pa proti vrhu so precej na gosto postavljeni možici. Plezarije pa tukaj ravno ni.
darinka42. 06. 2022 07:04:21
Včeraj pa smo se namenili po poti mimo slapa Boka. Do planine Baban in nadaljevali do odcepa za Veliko Babo. Tam se zavije desno proti Babanskemu Skednju. Naprej smo iskali prehode. Še nekaj snega je. In oblaki so se vse bolj gostili. Sestop pa po običajni poti na drugo stran.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki