Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeZgornji Martuljkov slap / Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap
  

Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap (ob reki in mimo koče)

 
Izhodišče: Gozd Martuljek (750 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4821°N / 13,8378°E
Cilj: Zgornji Martuljkov slap (1150 m)
Ime poti: ob reki in mimo koče
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 400 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 108374
Ocena: 7 glasov
Število slik: 31
Število komentarjev: 45
Dostop do izhodišča:

Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Kranjski Gori, a le do mesta, kjer se v levo odcepi kolesarska cesta (ob začetku kolesarske poti so tudi planinske oznake, ki nas prav tako usmerijo na omenjeno cesto). Kolesarski cesti sledimo do prvega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto (kolesarska cesta zavije desno), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče.
Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do table TNP. Naprej se pot razcepi na dva dela. Usmerimo se na levo pot, ki nas pripelje do mostička, ki preči reko. Takoj za mostičkom zavijemo desno v sotesko Martuljških slapov. Pot naprej je izpostavljena padajočemu kamenju zato si je najbolje nadeti čelade. Pot naprej se sprva zložno vzpenja ob reki navzgor, nato pa se s pomočjo stopnic začne strmeje vzpenjati. Pot nato preči večji most čez reko in se na drugi strani vzpne po stopnicah pod steno. Le nekaj korakov naprej nas pot pripelje do še enega mostu, s katerega je lep razgled na Spodnji Martuljkov slap. Za mostom pot zavije levo in se vzpne pod strma pobočja v bližini slapu. Naprej nadaljujemo desno po vlažnih tleh skoraj vodoravno. Pot naprej pa se strmeje vzpne in nas po krajšem vzponu pripelje na kolovoz, kjer nadaljujemo levo. Že po nekaj korakih pa nas pot pripelje na razpotje, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom.
Nadaljujemo po levi spodnji poti, ki nas čez nekaj minut pripelje na naslednje razpotje. Usmerimo se levo čez most (naravnost Zgornji Martuljkov slap) in v nekaj minutah pridemo do Ingotove koče na planini Jesenje.
Pri koči se usmerimo desno po slabše vidni stezici, ki se zložno vzpenja po planini. Po petih minutah hoje od koče pridemo do večje kapele, ki se nahaja na robu gozda. Pri kapeli se usmerimo desno do reke, kjer s pomočjo manjšega mostička prečimo reko. Na drugi strani poiščemo stezico, ki nas v nekaj korakih pripelje na pot, ki pelje k Zgornjem Martuljkovem slapu. Usmerimo se levo in sledimo poti, ki postaja vse bolj strma. Pot nato preči studenček in se na drugi strani strmo vzpne. Strmina začne popuščati pot pa nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo (naravnost bivak Za Akom). Naprej v zložnem vzponu prečimo strma pobočja, ki so v mokrem rahlo nevarna za zdrs. Prečenje nas kmalu pripelje do soteske, kjer je slap. Pot se sprva s pomočjo varoval spusti do vode, katero z nekaj manjšimi težavami prestopimo. Pot naprej se v nekaj korakih vzpne do točke od katere je viden slap. Vzpon tu zaključimo ali pa se povzpnemo po zavarovani a precej vlažni poti pod slap. Vzpon do slapu je težaven in izpostavljen padajočemu kamenju.

zemljevid poti
Ob poti: Spodnji Martuljkov slap (850m), Ingotova koča na planini Jesenje (930m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap1
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap2
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap3
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap4
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap5
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap6
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap7
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap8
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap9
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap10
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap11
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap12
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap13
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap14
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap15
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap16
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap17
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap18
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap19
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap20
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap21
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap22
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap23
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap24
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap25
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap26
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap27
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap28
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap29
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap30
Gozd Martuljek - zgornji_martuljkov_slap31
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Zgornji Martuljkov slap (ob reki in mimo koče)
Gost     
5.6.2006
Super izlet, če nimate preveliko časa, pa bi vseeno radi občudovali lepote TNP. Seveda, če že greste na na spodnji Martuljkov Slap, greste tudi do zgornjega, ki je za mene osebno še lepši ko spodnji. Pri zgornjem ne rinite vse do slapa, če niste prepričani v "skalo".
Gost     
5.6.2006
Priporočam obisk v poznih pomladanskih ali zgodnje poletnih dneh, ko se tali sneg in je slap najbolj vodnat. Tudi jeseni, ko rumenijo macesni je na planini nad spodnjim slapom zelo lepo.
Gost     
31.8.2006
Moram pohvalit Ingotovo brunarico ob tej poti-sanjska lokacija, prijazna postrežba in dobra hrana! (psst: samo žganci so malo presuhi)
Gost     
9.5.2007
Zelo lep izlet, ni čudno, da predel, kjer stoji Ingotova brunarica imenujejo tudi "rajske livade". Poleti je tudi v Finžgarjevi kapelici menda vsak dan maša za tiste, ki želijo uživati pri tem obredu v čudoviti naravi. Dostop čisto do zgornjega slapu pa je bil zame pretežak - pa ne zato, ker si ne bi upala ob žici in po klinih v skale (bila sem že marsikje), ampak preprosto zato, ker sem ženska manjše rasti, sicer prizadevni člani PD, ki so opremili to pot s klini, pa na nas niso mislili mrk pogled in "stopinje" so nameščene tako daleč narazen, da so zame nedosegljive.
Gost     
15.5.2007
Ali je Ingotova brunarica že odprta tudi med tednom?Koliko vode imajo slapovi?Hvala za info.
Tadej     
15.5.2007
Brunarica je odprta trenutno le med vikendi (obvestilo na papirju pri parkirišču), slapovi pa imajo veliko vode. Podatki so stari 10 dni.
Gost     
15.5.2007
V nedeljo je bila brunarica odprta. Pri zgornjem slapu pa sta speljani dve jeklenici in dila, preko katere prideš na drugo stran vode. Voda je v tem času zelo visoka. Na vrhno poličko se nisem odpravil. V poletnem času vodo samo preskočiš. Potrebna je previdnost.
Gost     
5.6.2007
Lep poldneven izlet na katerem se naužiješ lepot narave.
petruša     
23.8.2009
lep izlet in lep slap, mi smo ga obiskali z otroki 9 in 10 let starima, povzpeli smo se do slapa, malo previdnosti pa gre. Zelo je lepo pri slapu, priporočam, če se ne bojite višine in imate izkušnje z plezanjem
heinz     
8.9.2009
V kolikor so bili otroci nepripeti (kljub kratkemu odseku) smatram tako ravnanje za neodgovorno.
andrejjerina     
8.9.2009
Marsikateri otrok(ponavadi večina) je bolj stabilen kot pa odrasel človek, tako da je to zelo subjektivna ocena. "Petruša", tudi jaz sem že slišal oz. prebral podobne odgovore, pa vseeno, gorniki in alpinisti, ki me poznajo vedo, da izbiramo poti primerne našim otrokom. Le pogumno, sama presodi, kaj je primerno in kaj ne za tvojega otroka! Važno je samo to,da pot prilagodiš otrokovim zmožnostim oz. da otrok tako kot ti goro "začuti". Glede varovanja pa ne sme biti dilem. Življenje je samo eno! Tudi jaz sem opravil omenjeno pot z mlajšimi otroki to poletje, pa ni bilo nobenih težav. LP Andrej
heinz     
9.9.2009
Ni kaj, se strinjam.. Poudarjam zgolj stavek: "Glede varovanja pa ne sme biti dilem".
Sicer pa sem letos videl zelo majhne otroke celo na Triglavu -z varovanjem jasno.
petruša     
9.9.2009
Moram priznati, da tukaj otroci niso bili pripeti in mislim, da ni šlo za neodgovornost. Tako jaz in mož in tudi otroci smo pač smatrali, da ni potrebe.Bili pa smo tudi dva dni prej na Triglavu, kjer pa sma imela otroke privezane. Mi, kot družina smo letos opravili kar precej vzponov in kjer smo začutili, da je potrebna za otroke priveza smo to naredili. Lp. Petra
heinz     
9.9.2009
Jasno je, da nihče razen vas ne more nositi odgovornosti glede vaših otrok.
Vsak se odloča po svoje in seveda v skladu s tem sprejema take ali drugačne posledice.
Ko pa bo začel veljati zakon (kar bo zagotovo dobro in prav), pač ne bo več zadostovalo "začutiti", da nekje varovanje naših otrok ni potrebno.
Smatram, da je v življenju absolutno najhuje, če nam lastni otroci (bognedaj) postanejo žrtve naših napačnih in prehitrih odločitev..
Zaenkrat je tako: vaši otroci, vaše odločitve, vaše posledice, čeprav nismo lastniki temveč zgolj in po dolžnosti varuhi življenj naših otrok.
Lp Heinz !
VanSims     
17.4.2011
Pot sama bi lahko morda bila le delno-zahtevna. Sam zadnji odsek čisto do slapa pa je seveda zahteven, čeprav nekomu, ki ima izkušnje z zajlami ne bi smel delati veliko problemov.

Tudi sam se strinjam, da je za otroke zelo priporočljivo varovanje če se hočemo z njimi povspeti prav do slapa.
klinchy     
19.6.2011
Vzpodbno, da so vzdrževalci poti popravili dele poti do Martuljških slapov!
klinchy     
26.6.2011
Dodane so bile tudi nove jeklenice za dostop do zgornjega slapa.
uzbic     
26.8.2011
Mater, Heinz, si zategnjen.Če je otrok, pri 9 letih preplezal Kopiščarjevo(seveda privezan),ga menda ja ne boš privezal za na sprehod po Tivoliju.Razen, če si to zares želi.Če ima otrok problem host okrog hiše, ga pa tudi na zgornji martuljkov slap nikar ne pelji.Ne privezanega, še manj pa neprivezanega.
Enka     
26.9.2011
Je pot skozi sotesko trenutno OK, je kdo hodil tod okoli pred kratkim?
drago11     
26.9.2011
Enka,sem hodil po tej poti 02.09.2011,pot skozi sotesko je bila uradno zaprta, vendar se je dalo priti. Dvakrat je treba prečkati reko zaradi tega ker je voda odnesla nadelano pot. Tam je bila pot improvizirana z deskami.Nič nevarnega in čevlji bodo ostali tudi suhi. Lp
Enka     
26.9.2011
Drago, najlepša hvala za informacijo. Torej je pot uradno zaprtamrk pogled.
trdi     
1.10.2012
Ali je letos pot odprta?
Enka     
1.10.2012
Konec avgusta je bila na začetku poti še vedno tabla, da je pot zaprta. No, na tej uradno sicer zaprti poti so bile potem po poti oznake za preusmeritev poti, ker so pridno postavljali mreže, ki naj bi varovale pred padajočim kamenjem. Ali so že končali z delom in ali so/bodo lahko pot zdaj odprli, pa bo povedal kdo drug.
trdi     
1.10.2012
Aha, no se bo potrebno torej prepričati kar na lastne oči...
Enka     
1.10.2012
Vsekakor javi, kaj boš ugotovilnasmeh.
Bojan_A     
1.10.2012
Jaz sem bil nazadnje ene dobre 14 dni nazaj. Pot je še vedno zaprta. Je bilo pa takrat zelo malo vode in se je dalo čez. Čez potok so položeni plohi. Sedaj pa mora biti tam precej več vode.
trdi     
7.10.2012
NO, včeraj sem bil tu, vendar žal do prvega slapu nisem šel po soteski, pač pa po kolovozu, tako da ne vem kakšna je pot do slapu čez sotesko. Sem pa potem šel mimo koče in mimo kapelice do drugega slapu in pri prečakanju reke ni bilo brvi oz. deske in je bilo potrebno malo akrobatskih sposobnosti za prečkanje. Drugače je pa pot lepo urejena in tudi čisto do drugega slapu se lepo pride.
Jaka-Eva     
22.10.2012
V soboto sva poskusila priti do slapov po soteski, vendar nekje (prav kmalu na začetku soteske) ni bilo mogoče prečkati vode saj je odneslo hlod, desko. Preširoko in pregloboko pa je bilo za prečkati (preskočiti). Vrnila sva se na pot po kolovozu.
Enka     
16.11.2012
http://www.pzs.si/novice.php?pid=7553
laik     
21.4.2014
a je ta pot že uradno odprta? hvala za odgovor in lep pozdrav
pok luka     
21.4.2014
tabla da je pot zaprta tam stoji že dooolgo ,časa vendar se ponavadi da po njej priti brez problemov-seveda na lastno odgovornost--Sam sem bil tu pred kakšnimi 14 dnevi šel sem do slapu in to iz zgornje poti pa je bilo nekaj podrtih dreves tako da brez telovadbe ni šlo.kako pa je sedaj in spodaj v soteski pa ne vem LP
Bird of prey     
22.4.2014
Pot skozi sotesko je uradno še vedno zaprta. Razlog je nevarnost padajočega kamenja, sploh v delu, kjer je soteska najožja. Hoja tam skozi zna biti nevarna, sploh ob daljšem deževju, ko so bregovi prepredeni z manjšimi potočki, ki povzročajo dodatno erozijo na bregovih.
Obisk spodnjega slapu svetujem z zgornje poti.

Lp
laik     
22.4.2014
najlepša hvala...upoštevano
fpetel1     
15.7.2015
Lepa pot. O padajočem kamenju prejšnji teden ni bilo sledi. Pot do zgornjega slapa je v zadnjem delu izpostavljena, vendar zelo dobro zavarovana. V suhem, odraslim ljudem vajenih zavarovanih poti nebi smela predstavljati preglavic. Otroci s krajšimi nogami pa rabijo pomoč staršev.
fpetel1     
15.7.2015
Aja. Prehod čez vodo več ne predstavlja težav, saj je postavljen novi kovinski most.
natašag     
20.5.2016
v kakšnem stanju je ta pot? se je kdo potikal tam okoli zadnje čase? nasmeh

lpN
PeterSkala     
29.6.2016
Danes sva sla s punco mimo slapu do Ingotove brunarice. Pot je super urejena. Padajočega kamenja ni bilo nič. Kar brez skrbi. nasmeh
J.P.     
16.3.2019
Pot je zaprta. Lahko se pa usmerimo na pot za Ak(ali za Brunarico pri Ingotu - slika 6) in sledimo oznakam za slap 2. Po tej poti se lepo pride do samega slapa 2.Lp
MountaineerX     
21.3.2019
Danes na en krajsi sprehod do Slapu. Cez spodni slap je prepovedan prehod... Do Ingota NP naprej sva pa s kolegom naredila nov gaz. Pred vrhom sneg napihan nestabilen okoli 20cm, moznost zdrsa zato pazljivo... Kline sva malo očistila prav tako mostiček... Dan odlicen, piha samo pri slapu. LP Pa srečnovelik nasmeh
mornar     
3.4.2019
Ali je kdo v kratkem hodil do slapov,prosil bi če lahko da inormacijo glede poti.Namen imamo iti tudi naprej do bivaka pod Špikom,kakoje naprej ali je še kaj snega.Hvala za odgovor.
karibu     
3.4.2019
Kot je že predhodnik zapisal. Pot mimo spodnjega slapu je uradno zaprta, hoja na lastno odgovornost. Zgornja pot do Ingota je brez posebnosti in je normalno prehodna.
DLteam     
21.7.2019
Pot mimo spodnjega slapu je normalno prehodna. Priporočam. Res lep izlet, če ni časa za kaj daljšega.
Jernej.L     
12.6.2020
Pot za spust do zgornjega slapa je v slabsem stanju - slabo pripeta jeklenica. Tudi pri prvem spustu do zgornjega slapa manjka 1 jeklenica, ampak tam je teren sam dosti boljsi in to ni tak problem. Ostal del poti je krasen, na poti ne pozabite počohati kosmatinca amona pri koči pri ingotu.
Jusk     
15.6.2020
Včeraj popoldne po tej poti,ker je še nekaj ur nazaj deževalo je bila cela pot kar blatna in polna luž,potočki in izviri vsepovsod po gozdu.. sicer pa je ta predel prava divjina,povsod strmine,skale,mir.. balzam za dušonasmeh
nommi     
8.9.2020
Po zadnjem deževju je pot do slapov bila menda poškodovana.
Mogoče kdo ve, če je pot že sanirana do te mere, da je uporabna za pohodnike?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki