Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Brunarica Krmiše / Gozd Martuljek - Brunarica Krmiše (Ferata Jerm'n)

Gozd Martuljek - Brunarica Krmiše (Ferata Jerm'n)

Natisni
Izhodišče: Gozd Martuljek (747 m)
Širina/Dolžina: 46,48494°N 13,84357°E
Ime poti: Ferata Jerm'n
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: D/E
Višinska razlika: 213 m
Višinska razlika po poti: 213 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje
Avtor: Mirt.m
Ogledov: 164
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Tej cesti sledimo vse do naselja Gozd Martuljek, kjer pred mostom, ki preči potok Hladnik zavijemo desno na ozko cesto mimo športnega igrišča. Takoj za omenjenim igriščem je na levi strani ceste manjše parkirišče kjer parkiramo. Ob parkirišču so tudi table s podatki o zavarovanih poteh Ferata Hvadnik ter Ferata Jerm'n.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki pa jo že po nekaj metrih zapustimo in se usmerimo levo preko mostička, kamor nas tudi usmeri smerokaz za ferato Jerm'n. V nadaljevanju nato ponovno hodimo po asfaltirani cesti skozi vas in ves čas sledimo oznakam za ferato Jerm'n. Cesta se prične rahlo vzpenjati in nas pripelje v gozd ter kmalu tudi do razpotja kjer se desno odcepi pešpot proti vasi Srednji Vrh. Po tej poti bomo kasneje tudi sestopili.
Mi nadaljujemo še nekaj deset metrov po cesti, nato pa pridemo do mosta kjer je na desni strani ob cesti začetek zavarovane poti Ferata Jerm'n.
Pred vstopom v zavarovano plezalno pot se obvezno opremimo s samovarovalnim kompletom in čelado. Priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic.
Zavarovana pot se najprej vzpne ob jeklenici in nas hitro pripelje do prvega zahtevnega vzpona. Tu se s pomočjo skob vzpnemo po navpični steni (težavnost D). Ker so skobe nekoliko bolj narazen je potrebno tudi nekaj moči v rokah.
Pot nato za kratek čas postane manj zahtevna in z desne strani se nam priključi še lažja pot, ki vodi do slapa. Tu nadaljujemo levo in po kratkem prečenju ob jeklenici pridemo do Jermanovega slapu.
Pod slapom po jeklenici prečimo potok in sledi najzahtevnejši del vzpona (težavnost do D/E). Vzpenjamo se po navpični steni levo od slapa, v pomoč pa nam je nekaj skob, ki so precej narazen. Na nekaj mestih je stena tudi rahlo previsna. Sledi zahtevno izpostavljeno prečenje v desno, ki nas pripelje v sotesko. Tu težavnost nekoliko popusti in pot poteka skozi sotesko po levi strani potoka.
Pot nas hitro pripelje do še enega mostu kjer po jeklenici prečimo potok. Sledi še zadnji strm vzpon ob jeklenici kjer nam je ponovno v pomoč nekaj skob (C/D).
Zahtevnost nato popusti in pot nas pripelje do razgledne točke kjer se nahaja klopca.
Z razgledne točke nadaljujemo še nekaj metrov ob jeklenici, nato pa se priključimo pešpoti, ki vodi iz Gozda Martuljek proti Srednjemu Vrhu. Tu nadaljujemo desno in sestopimo proti izhodišču v Gozdu Martuljek.
zemljevid poti - Brunarica Krmiše
Ob poti: Jermanov slap (820m), Jerman (890m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Gozd Martuljek - Brunarica Krmiše (Ferata Jerm'n)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki