Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Govejk - Planinska koča Mrzl'k

 
Izhodišče: Govejk (710 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0251°N / 14,07°E
Cilj: Planinska koča Mrzl'k (971 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 261 m
Višinska razlika po poti: 345 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 500
Ocena: 1 glasov
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kake 2 km naprej pa še do naselja Govejk. Parkiramo na primernem mestu, ob manjšem prevalu, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam.

Opis poti:

Z izhodišča na Govejku nadaljujemo proti zahodu v smeri Ledin, do kamor imamo slabo uro hoda. Pot naprej nas vodi mimo nekaj hiš ter večjega obzidja, nato pa se po krajšem vzponu povsem položi. Na naslednjem križišču, kjer opazimo oznake za Ledine, nadaljujemo desno, nekaj 10 m naprej, v bližini "zadnje" hiše pa še desno na kolovoz. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki po nekaj minutah s travnikov preide v gozd. Ko po nekaj minutah prispemo iz gozda se pot razširi v vozen kolovoz, nekoliko naprej pa se še priključimo nekoliko širši cesti. Po makadamski cesti v nekaj minutah dosežemo asfaltno cesto, po njej pa hitro prispemo do označenega križišča, kjer se nam z leve priključi še markirana pot z Ledinskega Razpotja.
Nadaljujemo v smeri Sivke, po zložni cesti, katera nas postopoma pripelje v vas Ledine, kjer na desni opazimo Jurečevo šupo (muzejska zbirka), na levi pa na hiški avtobusnega postajališča pritrjeno vpisno skrinjico, v kateri je žig in vpisna knjiga.
Pot naprej nas vodi skozi vas, za tablo konec naselja Ledine, pa nadaljujemo desno, kamor nas usmerjajo tudi markacije. Pot se nato hitro vzpne nad vas, od koder je lep pogled po delu planote, na levi, ob poti, pa opazimo še manjši park. oz obeležje NOB.
Asfaltna cesta se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez sprva še dokaj razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Trnovskega gozda. Višje cesta preide v gozd, kjer nas vodi mimo manjšega znamenja, katerega opazimo nekoliko desno s poti. Sledi prečenje travnika, nato pa se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd. Glavna cesta, nas višje pripelje iz gozda, kjer v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja ob kapelici.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno v smeri Ermanovca (levo vrh Sivke 10 minut) ter se po asfaltni cesti pričnemo zmerno spuščati. Ko se spust konča, na prvem križišču (ob križišču se nahaja hlev) nadaljujemo naravnost v smeri Bevkovega vrha (ostro desno Ledinica, Breznica in Žiri).
Pot naprej se lahkotno spušča, med drugim tudi mimo kmetije Vodičar, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh.
Nadaljujemo po cesti, kateri se z leve priključi še pot s Sovodnja, nato pa za informativno tablo poti ob rapalski meji, prispemo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi razmeroma strma makadamska cesta, po kateri se v minuti nadaljnje hoje povzpnemo do Planinske koče Mrzl'k.

Ob poti: Ledine (790m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Govejk - planinska_koca_mrzlk1 Govejk - planinska_koca_mrzlk2 Govejk - planinska_koca_mrzlk3 Govejk - planinska_koca_mrzlk4 Govejk - planinska_koca_mrzlk5 Govejk - planinska_koca_mrzlk6 Govejk - planinska_koca_mrzlk7 Govejk - planinska_koca_mrzlk8 Govejk - planinska_koca_mrzlk9 Govejk - planinska_koca_mrzlk10 Govejk - planinska_koca_mrzlk11 Govejk - planinska_koca_mrzlk12 Govejk - planinska_koca_mrzlk13 Govejk - planinska_koca_mrzlk14 Govejk - planinska_koca_mrzlk15 Govejk - planinska_koca_mrzlk16 Govejk - planinska_koca_mrzlk17 Govejk - planinska_koca_mrzlk18 Govejk - planinska_koca_mrzlk19 Govejk - planinska_koca_mrzlk20 Govejk - planinska_koca_mrzlk21 Govejk - planinska_koca_mrzlk22 Govejk - planinska_koca_mrzlk23 Govejk - planinska_koca_mrzlk24 Govejk - planinska_koca_mrzlk25 Govejk - planinska_koca_mrzlk26 Govejk - planinska_koca_mrzlk27 Govejk - planinska_koca_mrzlk28 Govejk - planinska_koca_mrzlk29 Govejk - planinska_koca_mrzlk30 Govejk - planinska_koca_mrzlk31 Govejk - planinska_koca_mrzlk32 Govejk - planinska_koca_mrzlk33 Govejk - planinska_koca_mrzlk34 Govejk - planinska_koca_mrzlk35 Govejk - planinska_koca_mrzlk36 Govejk - planinska_koca_mrzlk37 Govejk - planinska_koca_mrzlk38 Govejk - planinska_koca_mrzlk39 Govejk - planinska_koca_mrzlk40 Govejk - planinska_koca_mrzlk41 Govejk - planinska_koca_mrzlk42 Govejk - planinska_koca_mrzlk43 Govejk - planinska_koca_mrzlk44 Govejk - planinska_koca_mrzlk45 Govejk - planinska_koca_mrzlk46 Govejk - planinska_koca_mrzlk47 Govejk - planinska_koca_mrzlk48 Govejk - planinska_koca_mrzlk49 Govejk - planinska_koca_mrzlk50 Govejk - planinska_koca_mrzlk51 Govejk - planinska_koca_mrzlk52 Govejk - planinska_koca_mrzlk53 Govejk - planinska_koca_mrzlk54 Govejk - planinska_koca_mrzlk55 Govejk - planinska_koca_mrzlk56
Diskusija o izletu Govejk - Planinska koča Mrzl'k ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki