Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kdaj ste izvedeli za najvišji vrh občine, kjer prebivate?

Po omejitvi gibanja na lastno občino

Vedel-a sem že prej

Še vedno ne vem

gorovja / Zasavsko - Posavsko hribovje in DolenjskaKoča pri Sveti Ani na Mali gori / Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori
  

Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori (čez Grmado)

 
Izhodišče: Dule (550 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8405°N / 14,6755°E
Cilj: Koča pri Sveti Ani na Mali gori (910 m)
Ime poti: čez Grmado
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 360 m
Višinska razlika po poti: 690 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 661
Ocena: 1 glasov
Število slik: 93
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevju ali obratno. Le kak kilometer za (iz smeri Kočevja pred) Velikimi Laščami bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo proti vasi Gornje Retje (iz smeri Kočevja desno). Cesta nas nato preko ozkega nadvoza čez železniško progo pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Gornje Retje). Le nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno navzgor na makadamsko cesto. Tej cesti nato sledimo približno 3 km do križišča, kjer opazimo oznake za Kamen vrh. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini križišča.
b) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto zapeljemo na izvoz Grosuplje (iz ljubljanske smeri lahko tudi na izvoz Cikava), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti središču Grosupljega. Iz Grosupljega z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikega Mlačevega, Male in Velike Račne ter Vidma. Z Velikega Mlačevega nadaljujemo desno (naravnost Lobček in Luče), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vidmu, mi pa se po njej peljemo do naselja Zdenska vas, kjer najprej zavijemo desno v smeri naselja Videm, nekaj 10 metrov naprej pa še enkrat desno proti naselju Rašica. Cesta nas nato vodi skozi del naselja Cesta in se nadaljuje ob železniški progi do naselja Predstruge, kjer v križišču na koncu naselja nadaljujemo naravnost (levo Videm, desno Rašica) po sprva še asfaltni cesti, ki pozneje postane makadamska ter se prične vzpenjati skozi gozd. Ko višje prispemo do nekoliko večjega križišča, kjer opazimo tablo za Kamen vrh, parkiramo na primernem mestu ob križišču.

Opis poti:

Od križišča ne nadaljujemo po cesti v smeri Kamen vrha, ampak se po cesti vrnemo nekaj metrov do markirane planinske poti, ki vodi od Ponikev proti Kamen vrhu (če smo prišli s Predstrug nadaljujemo po desni cesti). Markirana pešpot gre takoj v gozd in se sprva le zložno vzpenja. Pot, ki je občasno nekoliko težje sledljiva se višje priključi kolovozu, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati se višje spremeni v pešpot, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Kamen vrh, od tam pa v nekaj 10 korakih spustimo do planinske koče.
Od planinske koče nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki se prične rahlo spuščati. Omenjeni cesti sledimo le nekaj 10 metrov, nato pa nas smerna tabla za Grmado usmeri levo na pešpot. Po nekaj korakih nadaljnje hoje prispemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (rahlo levo Podgora).
Pot, ki se še naprej rahlo spušča, pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo do bližnjega križišča. Iz križišča nadaljujemo po desni cesti in ji sledimo do mesta, kjer nas smerna tabla usmeri levo v strnjen gozd. Naprej se vzpenjamo po poti, ki nas višje pripelje do razglednega travnatega pobočja. Slabše vidna in občasno zelo slabo markirana pot, nato zavije še nekoliko bolj v desno, kjer pridemo do obsežnega travnika. Sredi omenjenega travnika markirana pot zavije levo v gozd (dostop na Grmado možen tudi po kolovozu, ki vodi naravnost), po katerem se v nekaj minutah nekoliko bolj strme hoje povzpnemo na vrh Grmade oz. do Doma na Grmadi.
Ob domu opazimo oznake za sv. Ano, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se prične spuščati proti manjši vasici Vrh pri Poljanah. Še preden prispemo do hiš v vasi, postane cesta asfaltna, nato pa za hišami prispemo do manjšega križišča ob večji zidani kapelici.
Nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti (po levi cesti, oz. nižje planinski poti, lahko prispemo v Podgoro ali Podpeč), s katere pa se kmalu v desno odcepi markirana pešpot proti Ortneku, mi pa tudi tokrat nadaljujemo naravnost po spuščajoči se cesti, ki prav tako vodi proti vasi Ortnek. Ob pogledih na okoliško hribovje, ob lepi vidljivosti pa tudi na Snežnik, hitro prispemo do desnega ovinka, kjer nadaljujemo naravnost na markiran kolovoz v smeri sv. Ane. Kolovoz oz. nekoliko naprej pešpot postopoma preide v gozd ter preči pobočja Vrbovca. Po nekaj minutah dosežemo drug kolovoz, po katerem nadaljujemo v smeri sv. Ane, po njem pa hodimo kratek čas, saj markirana pot z njega kmalu zavije rahlo v desno (ta del ni najbolje označen). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa se po spet drugem kolovozu spustimo do makadamske ceste, kateri pa sledimo v levo (desno Velike Poljane in Ortnek).
Od mesta, kjer stopimo na cesto še kar nekaj časa nadaljujemo prečni vzpon skozi gozd, nato pa prispemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sv. Ane (po cesti ostro levo lahko prispemo v Kompolje ali Rapljevo). Sledi še nekaj minut rahlega do zmernega vzpona, nato pa se pot za neizrazitim prevalom med vrhovoma Tisovec (931 m) in Špičnik (926 m) prične spuščati. Sledi nekajminutni spust, nato pa nas oznake za Sv. Ano usmerijo levo na nekoliko slabšo cesto, ki se prične strmeje vzpenjati (širša cesta, katero zapustimo vodi proti Ribnici). Po vzpenjajoči cesti hodimo nekaj minut, nato pa nas markacije povedejo nekoliko bolj desno na markirano pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Ko se pot po nekaj minutah povsem položi, dosežemo kolovoz in mu sledimo v levo, kjer hodimo ob robu manjše dolinice, kjer v pomladanskem času raste čemaž.
Nekje sredi dolinice, razmeroma dobro označena pot zavije desno in preide na pobočja vrha Sten Sv. Ane. Nekaj minut se razmeroma strmo vzpenjamo proti desni, nato pa nas oznake za Sv. Ano s kolovoza usmerijo ostro levo na še nekoliko bolj strmo pešpot. Sledi razmeroma strm vzpon, nato pa se po nekaj minutah pot položi in nas v nekaj nadaljnjih korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot, ki vodi k bližnji razgledni točki.
Od razgledišča se vrnemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane. Sledi kratko prečenje, nato pa se nam z leve priključi pot iz naselja Struge, nekaj korakov naprej pa se v desno odcepi pot na vrh Sten Sv. Ane (naravnost Koča pri sv. Ani na Mali gori).
Od razpotja sledi še minuto hoda in dosežemo vrh, na katerem se nahaja geodetski stolp.
Z vrha se spustimo nekaj 10 korakov do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane, po poti, ki se postopoma prične lahkotno spuščati. Pot se počasi razširi v kolovoz, po katerem v dobrih 10 minutah prispemo do Koče pri sv. Ani na Mali gori.
Za lep razgled se je vredno sprehoditi še do bližnje cerkvice, od koder se odpre pogled proti Ribnici in Veliki gori.
Dule - Kamen vrh 45 minut, Kamen vrh - Grmada 1:15, Grmada - Stene sv. Ane 2:20, Stene sv. Ane - Koča pri sv. Ani na Mali gori 15 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Kamen vrh (783m), Grmada na Mali gori (887m), Stene svete Ane (964m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grmada na Mali gori, Stene svete Ane
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori1
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori2
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori3
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori4
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori5
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori6
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori7
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori8
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori9
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori10
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori11
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori12
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori13
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori14
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori15
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori16
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori17
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori18
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori19
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori20
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori21
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori22
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori23
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori24
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori25
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori26
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori27
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori28
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori29
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori30
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori31
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori32
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori33
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori34
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori35
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori36
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori37
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori38
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori39
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori40
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori41
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori42
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori43
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori44
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori45
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori46
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori47
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori48
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori49
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori50
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori51
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori52
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori53
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori54
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori55
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori56
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori57
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori58
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori59
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori60
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori61
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori62
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori63
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori64
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori65
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori66
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori67
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori68
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori69
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori70
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori71
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori72
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori73
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori74
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori75
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori76
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori77
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori78
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori79
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori80
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori81
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori82
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori83
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori84
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori85
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori86
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori87
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori88
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori89
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori90
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori91
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori92
Dule - koca_pri_sveti_ani_na_mali_gori93
Diskusija o izletu Dule - Koča pri Sveti Ani na Mali gori (čez Grmado)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki